Van sommige onderwerpen konden onze lezers geen genoeg krijgen. Deze topics staken er met kop en schouders bovenuit in 2018.
Polyamorie
Polyamorie en monogamie: meestal worden ze als twee uitersten tegenover elkaar gezet. Maar hoe zit dat in de praktijk? Hier lees je hoe een monogaam en een non-monogaam koppel een gesprek voeren over jaloezie, liefde, toekomstplannen en vreemdgaan. In dit artikel bespreken we hoe relatietherapeute Esther Perel moderne relaties bekijkt door de lens van ontrouw.
Klimaat
Het gaat niet goed met het klimaat, maar we gooien de handdoek niet in de ring. Murielle Victorine Scherre, oprichtster van lingeriemerk, La Fille d’O., schreef een brief over leven in een consumptiemaatschappij. Afgelopen jaar sprongen ouders in de bres om de leefomgeving voor hun kinderen gezonder te maken. Wie ze zijn en waarom ze doen wat ze doen lees je in dit artikel. Gastredactrice Janne Fillet stoort zich aan het feit dat structurele oplossingen vanuit het beleid uitblijven terwijl de plastic soup groter en groter wordt. En in deze panelgesprekken praatten we met ondernemers, klimaatexperten en geëngageerde burgers over hoe het anders en beter kan.
Mannelijkheid
Dat vrouwen het niet altijd makkelijk hebben, weten we, maar ook mannen voelen soms de druk op hun schouders. Britse schrijfster en comedian Caitlin Moran vroeg mannen wat de nadelen zijn van het man-zijn en kreeg enorm veel reacties. Ook zochten we uit waarom (sommige) mannen zich zo snel aangevallen voelen in tijden van #MeToo en hoe we daarmee dealen. Genderexperte Katrien Van der Heyden stond ons te woord over waarom mannen in een voetbalstadion alle emoties eruit gooien, maar dat daarbuiten een stuk moeilijker vinden, in dit interview. En Jens van Tricht, die zichzelf een anarchistisch geïnspireerde idealist en activist noemt, gelooft dat een betere wereld niet kan bestaan zonder rechtvaardige genderverhoudingen tussen mannen, vrouwen en iedereen die niet in deze hokjes past. Hoe? Dat lees je hier.
Alt-right
Er zijn nieuwe alternatieve rechtse bewegingen in opmars. Zo zijn er de incels oftewel de ‘onvrijwillig celibataire’ internetbeweging die hun ontevredenheid publiekelijk uiten. Wie of wat ze precies zijn, vertelt redacteur Wim Slabbinck ons hier. Redactrice Sara waarschuwde in het voorjaar al voor extreemrechste Facebookgroepen die hun haatberichten via memes verspreiden. Een half jaar later sloeg de Pano reportage op Een over de beweging Schild & Vrienden in als een bom. Onze redacteurs reageren. “Nu wordt het eindelijk duidelijk dat ik niet aan het overdrijven was.”
Anticonceptie
De pil. Veel genomen maar nog te weinig besproken. Tientallen vrouwen reageerden op sociale media met verhalen die aantonen dat we de bijwerkingen van de pil niet langer weg mogen wuiven. Een bloemlezing en een getuigenis met als hoofdvraag of we dit nog langer moeten slikken.
Intersekse-conditie
Bijna twee procent van de bevolking (evenveel als het aantal roodharigen ter wereld) wordt geboren met een variatie in de sekse-karakteristieken. Het zijn kinderen met andere chromosomen, reproductieve organen, geslachtsklieren of genitaliën dan wat typisch verwacht wordt voor jongens of meisjes. We publiceerden de getuigenis van een moeder en de roep om erkenning van meer genderidentiteiten.
Dekolonisatie
Dekolonisatie, hoe ver staat het ermee? Auteur en historica Heleen Debeuckelaere vertelt dat er in de publieke ruimte nog heel wat te doen is. Dat geldt ook voor het Afrika Museum, zoals je kunt lezen in het artikel waarin Anouk Torbeyns en Jef Cauwenberghs hun eerste indrukken van het vernieuwde Afrika Museum met elkaar delen. Redactrice Dalilla Hermans ging in gesprek met Olivia Rutazibwa, doctor in de politieke wetenschappen en Senior Lecturer in International Development and European Studies, en wij interviewden Gloria Wekker die zich als wetenschapper al decennia lang bezig houdt met dekolonisatie en racisme. Van dat laatste gesproken: in 2018 werd de Brusselse Sarah (19), tijdens een optreden van Kendrick Lamar op Pukkelpop samen met haar zus en een vriend slachtoffer van racisme. Deze gebeurtenis veroorzaakte veel ophef en toont aan dat er nog veel werk aan de winkel is. “Hoe lang gaan we nog verbaasd zijn over racisme?” vraagt redactrice Dalilla zich af.
Kinderen krijgen
Trouwen, een huis bouwen en een gezinnetje stichten, voor de gemiddelde Vlaming was dat altijd het recept voor een gelukkig leven. But the times they are a-changin’. Lees hier het verhaal van Shana (31) en Yannick (31) die een huis bouwen zonder kinderkamer. Of ontdek waarom freelance journalist en single Veronique (42) bewust kiest voor een kinderloos leven. Ann (51) en Alex (57) hebben als expats heel de wereld rondgereisd. Lees waarom een kind niet in hun plaatje past.
Dat kinderen krijgen niet meer vanzelfsprekend is, blijkt. Maar er zijn ook mensen die wel kinderen willen maar niet kunnen krijgen. In de reeks Baby’s komen niet op bestelling vertelt documentairemaakster Sofie Peeters drie verhalen van koppels die vol liefde en overtuiging voor een kind kozen maar dat onverwacht niet kregen.
Liefde en kleur
Charlie sprak met koppels wier stamboom ergens anders geworteld is. Hoe staan zij in het leven en in de liefde? Hoe reageren anderen op hen? Hoe gaan ze om met eventuele culturele verschillen? In hoeverre speelt huidskleur mee in de keuzes die zij maken? Samen met Poolhert maakten we een mooi tijdsdocument.
Schrijf je reactie