Liefde & Kleur

Bekijk alle openhartige gesprekken over Liefde & Kleur

Liefde & Kleur: een reeks over kleurrijk gemixte koppels

Bekijk alle openhartige gesprekken over Liefde & Kleur

Charlie sprak met koppels wier stamboom ergens anders geworteld is. Hoe staan zij in het leven en in de liefde? Hoe reageren anderen op hen? Hoe gaan ze om met eventuele culturele verschillen? In hoeverre speelt huidskleur mee in de keuzes die zij maken? We interviewden koppels, van tieners tot ‘ouders-van-tieners’ en dat leidde tot eye-opening, tedere en prikkelende gesprekken. Samen met de documentairemaaksters van Poolhert maakten we een prachtig tijdsdocument. Maar kijk vooral zelf.

Soe & Nikolas

Huidskleur speelt voor Soe en Nikolas beiden geen rol in hun relatie, zeggen ze, maar tegelijkertijd merken ze wel dat ze een gemengd koppel zijn. Zo heeft Soe zich afgevraagd waarom ze eigenlijk altijd op witte mannen valt. In hoeverre heeft het te maken met de cultuur waarin ze opgroeit en de beelden die ze te zien heeft gekregen van mannen van kleur? En Nikolas probeert zich voor te stellen hoe het is om met racisme geconfronteerd te worden.

Beiden vragen ze zich af hoe het zou zijn als hun toekomstige kinderen met racisme te maken krijgen. Nikolas: “Kinderen krijgen is een nieuw soort verantwoordelijkheid en juist daarom is het des te belangrijker dat ik echt goed luister naar de ervaringen van Soe.”

Peter & Rebecca

Peter en Rebecca leerden elkaar kennen in 1992. Hij zag haar zitten op een terrasje en vroeg of ze iets wilde drinken. Een paar weken later trok zij bij hem in. Vandaag zijn ze 25 jaar getrouwd.

“Verschillende culturen moeten van elkaar leren”, vindt Rebecca. “Beseffen dat hun manier van leven en doen anders is en dat proberen op elkaar af te stemmen.” Rebecca is volledig ingeburgerd in Vlaanderen, maar probeert haar roots niet te verliezen. Thuis maakt ze de gerechten die ze kent uit haar geboorteland, zodat haar kinderen de Afrikaanse keuken leren kennen. Het geheim van hun relatie? Elkaar respecteren, elkaar ruimte en tijd geven en de kans om te groeien.

Fabrice & Yannick

Fabrice en Yannick kenden elkaar al jaren van zien. Op een feestje was het ineens raak en drie weken later woonden ze samen. Acht jaar later zijn ze nog steeds samen.

Fabrice denkt dat racisme nooit een issue is geweest, ofwel heeft hij het niet gemerkt, zegt hij. Ook Yannick meent dat mensen niet anders op Fabrice reageren en dat er geen problemen met hun omgeving zijn geweest. In hun relatie hebben ze al veel meer kritiek gekregen op het homo zijn, dan op het feit dat ze verschillende huidskleuren hebben. Hun familie moest even wennen, maar intussen is de oma van Yannick grote fan van Fabrice. “Vooral van zijn kleur, want die is heel mooi,” lacht Yannick.

Laura & Ritik

Laura en Ritik zijn twee jaar samen. In het begin probeerden ze hun relatie eerst nog stil te houden. Ze waren bang dat sommige familieleden van Ritik liever wilden dat hij binnen hun cultuur zou daten. Ritik: “Maar nu ze Laura kennen vinden ze het helemaal prima, ook mijn oma.” Uit de vragen die haar eigen grootouders haar stelden, merkte Laura dat het voor hen evenmin evident was dat ze een relatie had met Ritik. Inmiddels zijn beide families helemaal mee.

Laura vindt henna geweldig, maar Ritik vindt er niks meer aan. Zij wil graag meer leren over de Indiase cultuur en het land een keer bezoeken, maar dat hoeft voor Ritik niet zo nodig: “Ik ben daar al duizend keer geweest!”

Manu & Nathalie

Nathalie leerde Manu kennen tijdens een stage bij een productiehuis.Met Manu kreeg Nathalie twee dochters en ook een heel fijne plusdochter. De jongste dochter ziet eruit alsof ze Marokkaanse roots zou kunnen hebben. Zij kreeg al eens te horen dat ze moest terugkeren naar haar eigen land. Nathalie kan daar met haar hoofd niet bij. “Voor zo’n meisje is dat choquerend. Dat een kind wordt nageroepen, dat vind ik echt wraakroepend. Dat doet me meer pijn dan wanneer het ons zou overkomen.”

Toen Manu een racistische opmerking naar zijn hoofd kreeg als kind, was dat alsof er een bom ontplofte op zijn school. De directie was op de hoogte, de ouders kwamen samen, er werden maatregelen getroffen. Dat was 45 jaar geleden. Tegenwoordig is de samenleving veel diverser, maar wordt racisme minder goed bestreden, merkt Manu op. “Ik vind het goed dat de huidige generatie bezig is met deze kwestie en besluit om ertegen te protesteren, om stereotypen te veranderen.”

Meer over interraciale koppels

Wil je nog meer weten over Liefde & Kleur? Lees dan ook deze reportages: redactrice Dalilla Hermans vertelt waar zij en haar man tegenaan lopen als interraciaal koppel en vertelt hoe echte liefde kleur overstijgt.

Zorgen dating apps voor meer gemengde relaties of net niet? Tinderexperte Elisabeth Timmermans zoekt het uit.

En wat doen hashtags als #noblacks en #noasians op apps als Grindr? Redactrice Inke Gieghase bespreekt het probleem van racisme in de queer online dating community.

Video’s: Poolhert Productions. Met dank aan Studio A-light voor de opnamestudio.
Dit project wordt mogelijk gemaakt met steun van een projectsubsidie Mediabeleid van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, Afdeling Cultuur en Media.

 

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen