Jaaroverzicht

13 dingen die je nog niet wist…

... maar die je in 2017 las op Charlie

13 dingen die je nog niet wist…

Smart is the new sexy is onze leuze en ook in 2017 probeerden we onze algemene kennis bij te spijkeren. Wij zochten uit:

1. Waarom een dosis ‘alone time” goed voor je is

Redactrice Selma legt uit dat alleen zijn niet gelijk staat aan eenzaamheid, en dat samen zijn met anderen niet altijd de oplossing is voor gevoelens van eenzaamheid.

2. Waarom vrouwen in Vogue nooit lachen en in Cosmopolitan altijd

Mode-Doctor Aurélie praat met hoogleraar cultuursociologie Giselinde Kuipers over hoe schoonheidsidealen de voorbije dertig jaar zijn veranderd en waarom de Vogue de Libelle niet is.

3. Wat ’tnawies’, ‘chöschtig’ en ‘casa ajena’ betekent

Voor de 17de Moedertaaldag zocht redactrice Louise de betekenis uit van zes onvertaalbare woorden, zoals bijvoorbeeld chöschtig, een adjectief dat de ‘broodheid’ van brood beschrijft.

4. Wat het verschil is tussen religie en spiritualiteit

Steeds meer mensen geloven ‘in iets’ zonder een bepaalde godsdienst aan te hangen. Redactrice Camille zocht uit waarom het ‘iets-isme’ opduikt in tv-reportages, het geneeskundige discours en het dagelijkse leven.

5. Hoe je geld kan verdienen met je selfies

Je kon er dit jaar niet naast kijken: ‘Influencer marketing’ via social media is de snelst groeiende vorm van reclame. Hoe eerlijk zijn zulke plaatjes op Instagram en hoe authentiek hun makers?

6. Dat vrouwen in de geschiedenis verdorie altijd hebben meegeteld

Mirella Marini is historisch consulent en wil mensen helpen opnieuw contact te krijgen met hun verleden, en dus, met hun cultuur. Ze vertelt ons dat er vroeger aan het hof vrouwen rondliepen die echte power brokers waren en waarom het tijd wordt dat vrouwen hun agency claimen.

7. Dat kippen slimmer zijn dan je denkt

Ze kunnen bijvoorbeeld redeneren en logische verbanden leggen, vaardigheden die mensen pas ontwikkelen rond hun zevende levensjaar. Fotografe Sarah Van Looy ging op zoek naar mensen die allang weten dat kippen de moeite waard zijn.

8. Wat cultural appropriation nu precies is

Je hebt het dit jaar vast ergens gelezen: cultural appropriation, het toe-eigenen van culturele symbolen die niet tot jouw cultuur behoren. Van boeddhabeeldjes tot cornrow-vlechtjes; waarom liggen deze dingen zo gevoelig? Redactrice Camille vond een antwoord. “Je kan houden van een andere cultuur, maar houd dan ook van de mensen die haar maken.”

9. Dat er andere relatie-opties zijn dan een monogame relatie

In onze samenleving kiezen de meeste mensen voor seriële monogamie. Of ja, kiezen, we gaan ervan uit dat dit de beste relatievorm is. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Seksuoloog Wim Slabbinck legt uit waarom je best heel bewust kiest voor monogamie of net niet. “We moeten aanvaarden dat er diep vanbinnen een bonobo in ons schuilt.”

10. Waarom jongeren steeds vaker gratis reclamekleding dragen

Doodgewone T-shirts met opdruk van slagerij De Worstman of dakwerken Naessens. Sommige mensen zouden er hun neus voor ophalen, maar onder jongeren zijn ze net erg gewild. Mode-doctor Aurélie onderzocht dit nieuwe kledingfenomeen dat iets vertelt over de luxe modewereld. Die is namelijk haar autoriteit verloren.

11. Hoe je online dating kan hacken

Online daten is net zo handig als frustrerend. Wie stuurt het eerste bericht? Wat zet je erin? En hoe selectief moet je zijn in je checklist? Redactrice en single Selma geeft je tips hoe je online dating terug leuk kan maken.

 

12. Waarom Airbnb gehaat wordt door mensen in Berlijn, Barcelona en Amsterdam

Is Airbnb een supersympathieke startup of een invasief miljoenenbedrijf dat de authenticiteit die het aan reizigers belooft, juist kapotmaakt? Redactrice Selma en fotografe Sarah trokken naar Berlijn en praatten met locals, huiseigenaars en toeristen en maakten er de reeks Living La Vida Local over.

13. Of elke vrouw spuitend kan klaarkomen

Wist je dat de vrouwelijke ejaculatie in de Kama Sutra wordt beschreven, maar ook in tal van middeleeuwse en vroeg-renaissancistische geschriften? Of dat bij een ejaculerende vrouw het vocht soms een theekop kan vullen, al verschilt de hoeveelheid per persoon? Toch weten veel mensen niet wat ‘squirten’ exact is en zelfs de wetenschap is er nog niet volledig over uit. Hoog tijd dus dat het mysterie voor eens en voorgoed ontrafeld wordt.

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen