Jaaroverzicht

Holy shit, wat voor een jaar was dit?

Holy shit, wat voor een jaar was dit?

Het is een spreuk die op een van onze kerstkaartjes staat dit jaar en waarschijnlijk ook iets dat veel mensen de laatste maanden hebben verzucht. Toegegeven, we zijn elk jaar in december op het einde van ons latijn en kunnen geen slecht nieuws meer aan, maar dit jaar was toch wel extra heftig. Bijna wekelijks gebeurde er iets waarvan je zei ‘dit kan toch niet écht zijn?’ en zochten we manieren om de actualiteit te verwerken of misschien buiten de deur te houden.

Er bewoog veel in 2017. Eeuwenoude machtsstructuren om maar iets te zeggen. Machtige mannen vielen van hun voetstuk en vrouwen en minderheden lieten steeds luider hun stem horen. “In 2017 hebben we allemaal samen op een hele gore, etterende puist geduwd en die is nu opengebarsten. Er is etter overal, maar hierna kan de huid weer genezen,” zei redactrice Dalilla al in haar dubbelinterview met Jens Dendoncker.

Ook bij Charlie duwden we af en toe stevig op een lelijke puist, om dingen bloot te leggen en daarna zaken te kunnen verbeteren. En dat deden we met jullie hulp (sorry als deze metafoor je nu een beetje in elkaar doet krimpen). Wij lijsten hieronder de onderwerpen op die jullie het meest lazen en van commentaar voorzagen.

1. #MeToo


Met stip op één staat alles wat naar boven kwam nadat #MeToo miljoenen keren gedeeld werd op sociale media. Ja, het is nog steeds zo erg. En nee, geen enkele sector of bevolkingsgroep is gevrijwaard van mannen die hun macht misbruiken. “This happens every day, schreef redactrice Hilary, “To women that you know. To women you love.” Ze vertelt hoe haar baas van een van haar eerste jobs begon te masturberen toen ze samen in de auto zaten. Als zo veel vrouwen het meemaken, hoeveel mannen doen het dan, vroegen we ons af? We vonden een getuigenis van een man die na de seks beschuldigd werd van verkrachting terwijl hij zich van geen kwaad bewust was. Hij besloot te luisteren naar de vrouw over wat er was misgegaan en het voortaan helemaal anders aan te pakken. “Vaak sprak ik urenlang met vrouwen voordat we seks hadden, omdat ik weigerde om verder te gaan als er ook maar de geringste twijfel bestond of er sprake was van een oprechte ‘ja’.” Het stuk veroorzaakte emotionele reacties, zowel van vrouwen die vonden dat we verkrachters een platform gaven tot mensen die vonden dat zijn aanpak allesbehalve spontaan is. Een ding is zeker: over seks, toestemming en afwijzing zijn we nog lang niet uitgepraat.

2. Who run the world?


Mannen, als je het aan Humo vraagt. In hun Top 50 van meest invloedrijke Belgen in de wereld stonden maar 3 vrouwen. Dat kon beter en vooral realistischer, dachten wij zo en wij vroeger aan een diverse jury om eens wat verder te denken dan the usual suspects. Wij stelden een top 25 samen, als aanvulling op de lijst van Humo, met onder andere Marleen Temmerman, Petra De Sutter en Anna Teresa de Keersmaeker. Redactrice Tine Maenhout wilde meer weten over hoe je als vrouw leiding moet geven en startte een reeks interviews met enkele leading ladies. Hoe zou de wereld eruit zien als ze gerund werd door vrouwen? De gesprekken met Marleen Temmerman, Anne Chapelle, Assita Kanko en Caroline Pauwels kan je hier al lezen. De andere 6 volgen in 2018!

3. Waarom het N-woord zeggen echt niet oké is


In 2017 was het racismedebat alomtegenwoordig. Van de Zwarte Pieten discussie tot alledaags racisme, redactrice Dalilla schreef er een boek en verschillende opiniestukken over. Toen ze in De Slimste Mens een fragment te zien kreeg over ‘negerinnentetten’ besloot ze voor eens en voor altijd uit te leggen wat er precies mis is met het woord ‘neger’. Want je kan mensen niet vragen om iets te veranderen als ze het niet begrijpen. Het werd een van de meest gelezen opiniestukken over het thema op onze site. Laten we het woord dus alsjeblieft niet meenemen naar volgend jaar.

4. Waarom doen we online wat offline niet mag?


Haters gonna hate zeggen ze wel eens, and boy do they! Vooral online is de zuurtegraad het afgelopen jaar ontzettend gestegen. Het viel ook hoofdredactrice Jozefien op, die van dichtbij kan volgen wat voor troep onze redactrices in hun inbox krijgen. Schelden is het nieuwe normaal geworden, en dat is niet oké. In verschillende stukken onderzochten we waarom het steeds meer gebeurt, wie de grootste slachtoffers zijn (spoiler: vrouwen en mensen van kleur). Maar vooral wat we eraan kunnen doen. En in deze video lazen we onze persoonlijke haatberichtjes voor. Sad.

5. Leren leven met je donkere kant


2017 was ook het jaar waarin mensen steeds vaker eerlijk vertelden over hun mentale struggles, burn-out of depressie. Zo ook creatieve styliste Elfi die haar verhaal liet optekenen door redactrice Selma Franssen. “De schoonste mensen zijn niet bang van lelijkheid. En tussendoor leggen ze hun hand ook nog eens zacht maar onmiskenbaar op het hart van die andere. Zoals gij nu de uwe op het mijne.” Dit was een van de vele reacties die Elfi kreeg. Als ze met dit verhaal het taboe op psychische problemen een beetje kan wegnemen, is haar opzet geslaagd.

6. Pssst, meisje meisje!


Hoe vaak heb je dit als vrouw al gehoord? Internationaal onderzoek wijst uit dat zo’n 85% van alle vrouwen al eens werd lastiggevallen op straat. Wij gingen op zoek naar de oorzaken, maar vooral ook naar de oplossingen voor straatintimidatie. Zodat vrouwen op een dag hopelijk ook onbezorgd kunnen gaan en staan waar ze willen, net als mannen. Want hallo, het is bijna 2018. About time we take back the streets!

7. Boys will be boys


Toen hoofdredactrice Jozefien haar zoontje “It’s raping time!” hoorde roepen, gingen er 100 alarmbellen tegelijk af. Hoe komt het dat onze jongens leren dat vrouwen verkrachten ‘de shit’ is? “De cultuurshift van de voorbije maanden is niet alleen het ideale moment om met onze tieners te praten over seks en toestemming. Maar we moeten nu ook het lef hebben om onze zonen te leren dat mannelijkheid niet hetzelfde is als machismo.” Seksuoloog Wim Slabbinck trad haar bij in dit stuk dat dieper ingaat op de gevolgen van de machocultuur. “We leren mannen dat ze minder kwetsbaar zijn dan vrouwen, maar helpen we ze daarmee vooruit?”

Bedankt aan iedereen die in 2017 een stuk van ons deelde, er (respectvol) op reageerde of onze auteurs een constructief berichtje stuurde. Jullie tonen dat het internet wél een leuke plek kan zijn waar mensen op een goeie manier met elkaar discussiëren. Maar we willen ook graag weten waar jij van wakker ligt of wat jij wil veranderen in de wereld. Zijn er thema’s die je volgend jaar graag besproken ziet worden op Charlie? Laat het ons zeker weten in de comments!

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen