Lijstje

De boeiendste interviews van 2017

De boeiendste interviews van 2017

Boeiende mensen zorgen voor boeiende babbels. In 2017 konden we een aantal sterke gesprekken met jullie delen en het aantal vrouwen dat in de media aan het woord komt, verhogen. Deze interviews wil je niet missen, daarom zetten we ze voor je op een rijtje.

“Zelfliefde is een politiek statement”


Redactrice Ama Koranteng-Kumi had een openhartig gesprek met de publicisten en activisten Melat Nigussie en Émma Lee Amponsah over onder meer identiteit, Brussel, dekolonisering, activisme en hun jeugd. “Ik woon sinds 2 jaar in Brussel en ik voel me nu lichter. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, iedereen mag Brusselaar zijn.”

Zita Theunynck over haar debuutroman ‘Het wordt spectaculair. Beloofd.’

Zita Theunynck schreef een liefdesverhaal vol heftige shit, met als rode draad 23 brieven die kwijtraken op een trein. Redactrice Selma sprak met Zita over debuteren en veel meer. “Je verliest eens een keer wat brieven op een trein, stuit op Wikipedia op het bestaan van de gordelmol, en uiteindelijk blijkt dat enorm relevant en nuttig te zijn voor het schrijven van een boek.” En Zita interviewde op haar beurt weer topauteur David Sedaris. Dat ze nerveus was is een understatement.

“Sekswerkers hebben niets aan de morele oordelen van anderen.”

Belle (34)  maakt elke week tijd om paard te rijden, bestempelt zichzelf als erg sociaal en vindt het leven gemaakt om te delen. En ze was een sekswerker. Nu zet ze zich in voor de rechten van sekswerkers. “Ik ga sekswerk niet promoten. Voor de ene werkt het goed, mits begeleiding, anderen kunnen er aan onderdoor gaan. Sekswerk is zeker niet voor iedereen.”

Filosoof Ruben Mersch legt uit waarom iedereen altijd gelijk heeft

Het internet heeft de afgelopen jaren voor een meningenexplosie gezorgd. En in die eindeloze stroom aan online discussies is er maar één constante: iedereen denkt altijd dat hij of zij het bij het rechte eind heeft. Het is de ander die een achterlijke idioot is. Filosoof Ruben Mersch ­onderzoekt in zijn nieuwste boek hoe dat komt. “Wanneer mensen zich achtergesteld voelen, kan je erop inpraten zoveel je wil, je zal dat gevoel niet snel veranderen.”

Carolyn Steele over hoe eten op ons bord belandt

In een stad ter grootte van Londen worden dagelijks 30 miljoen maaltijden geserveerd. Maar waar komt al dat eten vandaan? Redactrice Elizabeth sprak met architecte Carolyn Steel, auteur van het boek ‘The Hungry City’. “In plaats van met de natuur mee te werken, werken we de natuur tegen. Justin Liebig, uitvinder van de kunstmest, gaf het zelf toe. Hij zei: ‘Ik heb voor God gespeeld en dat was de ergste vergissing in mijn leven.’”

“Een kinderloos of single leven is geen leeg of mislukt leven”

Redactrice Selma sprak met journaliste Emily Witt, auteur van het boek ‘Future Sex’. Witt probeerde alles uit wat het tijdperk van de ‘seksuele supermarkt’ te bieden heeft: van online dating, internetporno, polyamorie en orgastische meditatie tot verschillende seksuele subculturen. “Ik leerde dat sexy zijn niets te maken heeft met jeugd of schoonheid, zoals dat over het algemeen gedefinieerd wordt.”

Kim Kuypers wil de eerste Belgische mdma-therapeute worden

De Belgische Kim Kuypers bestudeert de stof mdma aan de Universiteit van Maastricht. En dat al vijftien jaar. Het begon met onderzoek naar de negatieve effecten – die waren beperkt – om stilaan over te gaan naar de positieve effecten, zoals een verhoogde affectieve empathie. Ergens, in de nabije toekomst, hoopt ze de eerste Belgische mdma-therapeute te worden. “Ik wil er mee voor zorgen dat mensen die op zoek zijn naar een oplossing, er een kunnen krijgen.”

Fertiliteitsexperte Petra De Sutter over de maakbare baby

Een zwangere man, of zaadcellen uit een stukje huid; de wetenschap schuwt geen controverse. In ‘De maakbare baby’ bespreekt Petra De Sutter de laatste nieuwe ontwikkelingen op het vlak van voortplanting, maar vraagt ze zich vooral af hoe ethisch dat allemaal wel is. “De wens die verschuift van een gezond kind naar een designerkind: dat is een grens die ik liever niet zou overschrijden.”

Tobias Leenaert: “Voor grote veranderingen is veel geduld nodig”

Tobias Leenaert ken je als oprichter van EVA, de grootste en eerste vegetarische organisatie in België. Hij is nu al jaren veganist, maar het duurde tien jaar om van besef over te gaan naar actie. Een gesprek over vegetarisme, veganisme, inlevingsvermogen, praktische bezwaren en activisme. “We vinden het normaal dat je geld verdient als je de zoveelste vervuilende business start, maar wie de wereld wil verbeteren moet dat vooral als vrijwilliger doen.”

Jens Dendoncker & Dalilla Hermans over een heftig jaar

Ze zagen elkaar voor het eerst bij de cafétesten voor ‘De Slimste Mens’ en kwamen elkaar opnieuw tegen tijdens de opnames van de populaire quiz. Hier blikken ze samen terug op 2017, het jaar waarin ze doorbraken. Jens: “Het slechtste dat ik ooit heb meegemaakt was een negatieve reactie op mijn comedy. ‘Trekt op niks’ schreef iemand. Zelfs dat kwam al heel hard binnen. Ik zou niet aankunnen wat jij hebt meegemaakt. Ik zou zelfs overwegen om ermee op te houden.”

Laila Ben Allal: “Als journalist draag je in oorlogsgebieden een zware verantwoordelijkheid”

Laila Ben Allal is de enige Belgische journaliste bij CNN. In haar werk laat ze – ver weg van de gejaagde primeurdrang en middels diepgaande journalistiek – stemmen horen die zelden aan bod komen. Zelf neemt ze ook geen blad voor de mond: “Vlaamse programmamakers mogen me bellen, maar als ze vragen of ik een moslima in hoofddoek ken die in lange rok loopt, antwoord ik zelfs niet, ik leg gewoon de hoorn neer. En ik zeg bewust Vlaamse.”

Tom De Cock: “Laten we blij zijn dat de adoptieprocedure zo moeilijk is”

Tom De Cock ken je waarschijnlijk van Planeet De Cock, zijn radioprogramma tijdens het spitsuur op MNM. Samen met zijn man adopteerde hij in 2014 een dochtertje: Jasmijn. Ze kijken tevreden terug op heel de periode, maar een homokoppel dat een kind adopteert zorgt nog steeds voor ophef. “Jasmijn zal heus nog wel eens gepest worden omdat ze twee vaders heeft, of omdat ze bruin is. Ik zal er wel voor zorgen dat ze daar mee kan omgaan.”

Eerlijk delen en niet slaan, zo moeilijk kan het toch niet zijn?

In 1976 publiceerde de Nederlandse Anja Meulenbelt ‘De schaamte voorbij’, een autobiografisch verhaal over liefde, seks en de beginjaren van de Amsterdamse vrouwenbeweging. In haar nieuwste boek maakt ze een balans op van bijna een halve eeuw feministische beweging. Met verbazing stelt ze vast dat een groot deel van de bewustwording van toen vervlogen is. Maar ze ziet ook reden voor hoop. “Dus daarom sta ik er weer. Vooruit, oma legt het nog één keer uit.”

Nog niet uitgelezen? Lees ook de ijzersterke interviewreeks Van de Liefde en de Kunst met onder meer Eva Mouton en Lize Spit.

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen