Jaaroverzicht

De boeiendste interviews van 2018

De boeiendste interviews van 2018

Boeiende figuren zorgen voor inspirerende verhalen. Ook het afgelopen jaar konden we weer een aantal sterke gesprekken met jullie delen waarvan ook wij elke keer een hoop leerden. Deze interviews wil je niet missen, daarom zetten we ze voor je op een rijtje.

“Ik zie zelden mannelijke auteurs opduiken in modeachtige fotoshoots”

Vrouwen in de literatuur schrijven niet minder, anders of slechter dan mannen, zo blijkt uit onderzoek. Toch worden boeken van vrouwen nog altijd minder literair gevonden dan die van mannen. Ze ontvangen minder beurzen, recensies en prijzen. Hoe doorbreken we het glazen plafond in de letteren? We vroegen het aan auteur Gaea Schoeters.

“#MeToo was één laagje, maar daaronder zit nog zoveel meer”

De hashtag #MeToo ging afgelopen jaar viraal. Miljoenen mensen deelden hun verhaal rond seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag en hooggeplaatste figuren vielen van hun voetstuk. We praatten erover met seksuoloog Wim Slabbinck. Voor welke culturele shift heeft #MeToo gezorgd en wat staat er nog te gebeuren?

Wat weten we eigenlijk over witheid?

In het kader van vrouwendag bezocht Emeritus Hoogleraar Gloria Wekker een uitverkocht Kaaitheater in Brussel. Ze vertelde er over de paradox die er in Nederland, België en andere landen met een koloniaal verleden bestaat: het felle debat dat woedt over racisme, terwijl het bestaan ervan tegelijkertijd wordt ontkend. Charlie Magazine sprak met haar over haar boek Witte Onschuld.

“Eens je jezelf durft te zijn, kom je vanzelf terecht waar je thuishoort”

De Belgische hiphop queen Coely verkocht het afgelopen jaar de ene na de andere concertzaal uit, won verschillende awards, en was zonder twijfel een van de hoogtepunten van de festivalzomer. Voor de Next Generation-reeks, waarin Redactrice Alice Elliott, zelf 20, ons kennis laat maken met bijzondere jongeren die haar inspireren, spraken wij met haar over Molly en Issa, over awkward moments, onzekerheden en jezelf durven zijn. Lees hier meer.

“Een beter mens worden is niet zo simpel”

Voor dezelfde reeks spraken we met Christina De Witte (22), oftewel Chrostin, die drie jaar geleden een Instagram account met tekeningetjes begon. Eerst waren vooral haar vrienden enthousiast, maar al snel kregen haar herkenbare comics meer succes dan verwacht, en ondertussen kan ze zelfs Ashton Kutcher tot één van haar fans rekenen.

Jess Wade gaf 270 wetenschapsters een Wikipediapagina

Jess Wade schreef het afgelopen jaar bijna dagelijks een nieuwe Wikipedia-pagina over vrouwelijke wetenschappers die iets indrukwekkends hebben bereikt. De teller staat nu op meer dan 270. Zelf is ze postdoctoraal onderzoeker aan het Imperial College in Londen. We vroegen haar waarom ze in haar vrije tijd Wikipediapagina’s schrijft voor wetenschapsters. Hier lees je meer.

“De moord op mijn moeder heeft een grote rol gespeeld in wie ik ben geworden”

Vandaag is ze lijstrekker van sp.a Antwerpen en doet zo een gooi naar de burgemeestersjerp. Maar alles wat ze ambieert, kent zijn oorsprong in haar kindertijd. We interviewden Kandidaat burgemeester van Antwerpen, Jinnih Beels (42), over haar kindertijd en politieke ambities.

“Elke grote vooruitgang komt voort uit aanmodderen”

Prof. dr. Elke Van Hoof is klinisch psycholoog en expert op het gebied van trauma, stress en burn-out. Ze is professor aan de VUB, lid van de psychologencommissie en expert binnen de Hoge Gezondheidsraad. Charlie vroeg haar hoe het gesteld is met stress op de werkvloer en de bestaande oplossingen. “We leven tegenwoordig langer dan 80 jaar. We kunnen niet verwachten dat het 80 jaar lang alleen maar rozengeur en maneschijn zal zijn.” Het interview vind je hier.

“Mensen willen altijd weten waar je bij hoort. Ik zoek juist graag een tussenweg.”

Marieke Lucas Rijneveld (26) groeide op in een gereformeerd gezin zonder wereldse literatuur in de boekenkast – die van haar held Jan Wolkers kwam het huis al zeker niet in. Toch kon ze niet anders dan schrijven. Ze verwerkte haar jeugd met een jong overleden broer in de beklijvende, grimmige roman ‘De Avond is Ongemak’. Charlie interviewde haar over haar boek.

“Ik merk dat vrouwen nog zeer veel opgeven voor de man met wie ze samen zijn”

Vlaamse vrouwen met talent en leiderschapskwaliteiten bereiken zelden de top. Charlie praatte met verschillende vrouwen in hoge functies waarom dit nog steeds zo is en hoe dat beter kan. En ook: hoe denken zij dat de wereld eruit zou zien met meer vrouwen op sleutelposities? In dit interview geven we het woord aan Sihame El Kaouakibi over vrouwelijk leiderschap.

“Er is bewijs dat de makers van de eerste grottekeningen vrouwen waren”

In haar boek ‘Ondergeschikt’ ontmaskert wetenschapsjournalist Angela Saini de subjectieve blik van de wetenschap op vrouwen. Zijn vrouwen biologisch voorgeprogrammeerd om monogaam en seksueel terughoudend te zijn? Geloofde Charles Darwin echt dat vrouwen intellectueel inferieur zijn aan mannen? In ‘Ondergeschikt’ vernietigt Saini genderstereotypen en we kwamen hier meer over te weten dankzij dit boeiende interview.

De toekomst van de economie is een donut

Econome Kate Raworth wil met haar boek ‘Donuteconomie’ ons economisch model op z’n kop zetten. Raworth: “Onze economie is blijven steken in een Peter Pan-fase: hij wil blijven groeien en nooit volwassen worden.” Ze tekent de route die ons kan leiden naar een economie waarin niet oneindige groei, maar het voorzien in de behoefte van iedereen centraal staat, zonder dat dit ten koste gaat van de planeet. En die route ziet eruit als een donut. Lees hier hoe dat precies zit.

“Echt persoonlijke dingen, zoals verdriet, die moet je toch offline vertellen?”

Als we de media moeten geloven, heerst er een ‘eenzaamheidsepidemie’. Dirk De Wachter, die regelmatig waarschuwt voor ‘psychiatrisering’ van maatschappelijke fenomenen, en journaliste Johanna Spaey, die het boek ‘Kleine encyclopedie van de eenzaamheid’ schreef, laten hun licht schijnen op eenzaamheid.

Lees ook: Het bewijs dat 2018 prachtig was; de beste feelgood stukken

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen