Next Generation

“Eens je jezelf durft te zijn, kom je vanzelf terecht waar je thuishoort”

Next Generation: Coely

“Eens je jezelf durft te zijn, kom je vanzelf terecht waar je thuishoort”

Vijfentwintig. Dat is de leeftijd van de oudste persoon die in deze reeks interviews aan bod komt. Allemaal hebben ze grootse dromen, waarvan ze er al op jonge leeftijd heel wat gerealiseerd hebben. Redactrice Alice Elliott, zelf 20, laat ons kennismaken met bijzondere jongeren die haar inspireren, mensen die elk op hun manier de wereld een stukje mooier maken. Foto’s: Kubra Mayda

Deze keer is Coely (24) aan de beurt. De Belgische hiphop queen verkocht het afgelopen jaar de ene na de andere concertzaal uit, won verschillende awards, en was zonder twijfel een van de hoogtepunten van de festivalzomer. Voor Telenet promoot ze nu Insecure, een serie waar ze zelf al jarenlang fan van is en die sinds kort te zien is op Play More. Wij spraken met haar over Molly en Issa, over awkward moments, onzekerheden en jezelf durven zijn.

Voor Telenet promoot je de serie Insecure. Waarom ben je zelf zo’n fan van de serie?
“Insecure is hilarisch en heel herkenbaar. I can relate. Veel dingen die in de serie gebeuren, gebeuren ook in realiteit. Het doet deugd dat er eindelijk nog eens een serie is die toont dat het oké is om niet perfect te zijn, om onzeker te zijn en om het allemaal even niet meer te weten. De maatschappij en social media leggen ons enorm veel druk op. We moeten knap, independent, succesvol, grappig, sociaal en nog zoveel meer zijn. Het gras is altijd groener aan de overkant en het lijkt vaak alsof iedereen een beter leven heeft en mooier en succesvoller is. Maar eerlijk, zelfs Kylie Jenner haar leven is niet perfect. Insecure zorgt er voor dat je je niet alleen voelt in tijden van al die sociale druk.

“Natuurlijk ben ik ook onzeker!”

Verder is de soundtrack ook echt bangelijk. De muziek alleen is al een reden om naar Insecure te kijken. Ik heb nog nooit zoveel nieuwe artiesten ontdekt tijdens het kijken van een serie. Ik heb zelfs een Insecure Spotify playlist gemaakt, die bestaat uit een combinatie van nummers uit de soundtrack en andere nummers die ik bij de serie vind passen. Het is echt een goede playlist, al zeg ik het zelf!”

Je ziet er uit als één bom zelfvertrouwen en girlpower. Voel je je soms ook onzeker?
“Natuurlijk ben ik ook onzeker! Als ik mijn liveshows herbekijk heb ik altijd wel een paar momenten waarop ik het liefst door de grond zou willen zakken van schaamte. Ik ben een perfectionist en als ik stukken zie die slecht gezongen zijn, dan kan ik mij daar heel slecht en onzeker over voelen. Zelfs als iedereen het geweldig vond, vind ik nog steeds dat het beter kan. Over mijn uiterlijk kan ik mij ook best onzeker voelen. Vandaag voel ik mij prachtig, maar als ik morgen uit mijn bed kom is het goed mogelijk dat ik me plots te dik of te lelijk voel. Ik vind het erg dat ik mij zo slecht kan voelen over een klein vetrolletje, maar het is zo en het is oké. We hebben allemaal onze onzekerheden, maar met of zonder vetjes, we’re all still flawless!” 

Issa en Molly, de twee hoofdpersonages van Insecure, rollen van de ene awkward situatie in de andere. Heb jij dat ook?
“Oooh ja! Ik heb héél veel awkward momenten! Het overkomt mij bijvoorbeeld vaak dat ik extreem enthousiast een verhaal aan het vertellen ben en veel te hard met mezelf moet lachen, waarop mensen altijd verwachten dat er een geweldige clou komt… die er niet is. Wanneer ik dan hun blik zie als ze doorkrijgen dat er helemaal geen clou is, wil ik mijzelf soms echt voor de kop slaan. Wees gerust, ik ben net zo ongemakkelijk als Issa en Molly.”

 In welk personage herken je je het meest?
“Ik herken mezelf zowel in Issa als in Molly. Issa heeft niet zo veel geld en doet een poging om rond te komen, een situatie die ik goed ken. Toen ik nog bij mijn mama woonde hebben we ook vaak moeite gehad om de eindjes aan elkaar te knopen. Molly langs de andere kant heeft wél een goede job, zoals ik nu, maar ze heeft ook veel liefdesproblemen. Dat laatste is op dit moment gelukkig minder relatable aangezien mijn liefdesleven goed zit, maar haar struggles blijven herkenbaar.” 

Welke boodschap haal jij uit Insecure? Wat heb jij geleerd uit Insecure?
“Insecure heeft mij geleerd dat ik mezelf mag zijn, en dat het dik oké is om onzeker te zijn maar dat dat helemaal niet nodig is. Het is oké om een haat-liefde verhouding met je lichaam te hebben. Het is oké om je slecht te voelen omdat je niet altijd een perfecte dochter of vriendin bent. Maar het is vooral oké om al die dingen te beseffen, ze te accepteren, en van jezelf te leren houden. Niemand is perfect and that’s fine. Succesvol of independent zijn is geen must, doen wat je graag doet is dat wel. Het is jouw leven, en jij alleen bepaalt wat je er mee doet.

“Ik wil dat mensen, zelfs als ze niet graag of goed dansen, zich toch goed voelen op mijn concert.”

Dat mensen de kans krijgen om zichzelf te zijn, vind ik dus een van de allerbelangrijkste dingen. Tijdens mijn shows probeer ik daar ook rekening mee te houden. Als ik merk dat het publiek terughoudend of ingetogen is, dan probeer ik hen op hun gemak te stellen. Soms pak ik het dan rustiger aan in het begin, zodat ik hen song per song kan overtuigen. Afhankelijk van het publiek verander ik dus continu mijn energie. Ik wil dat mensen, zelfs als ze niet graag of goed dansen, zich toch goed voelen op mijn concert. Ik zie vaak grappige dingen vanop het podium, maar dat betekent dat mensen zich vrij voelen om zichzelf te zijn, en dat is zalig.”

Wat waren tot nu toe jouw hoogtepunten van 2018?
“Toen we vorige zomer voor het eerst op de Lokerse feesten speelden, was er niet enorm veel publiek. Dit jaar stond het plein tot achteraan vol mensen die allemaal onze show wilden zien. Het is maf om te zien hoe we op een jaar tijd zo hard gegroeid zijn. Pukkelpop en Couleur Café waren ook fantastisch, de hele festivalzomer was eigenlijk één groot hoogtepunt. Na zo lang alles te geven zonder te weten of het ooit zou lukken, is het een onbeschrijfelijk gevoel om plots te beseffen dat zoveel mensen ons appreciëren. Dit jaar is al zalig geweest, veel meer valt er niet over te zeggen.”

De festivalzomer is achter de rug, betekent dit dat je binnenkort terug tijd hebt om aan nieuwe muziek te werken?
“Ik zit nu al vrij regelmatig opnieuw in de studio. Ik heb veel nood aan afwisseling. Als ik te lang in de studio zit kan ik niet wachten om terug op te treden, maar na een hele zomer op festivals te hebben gestaan, snak ik echt naar rust en wil ik niets liever dan jammen, experimenteren en werken aan nieuwe nummers. Het leuke is ook dat er totaal geen tijdsdruk is. Het is enorm fijn om op die manier te kunnen werken. Wanneer er nieuwe muziek komt weten we dus nog niet, maar we weten wél welke richting we willen uitgaan. Ik ben gegroeid en dat hoor je ook aan de muziek, het klinkt volwassener nu. Ik heb nog een lange weg te gaan, maar het is heel plezant en spannend om te zien hoe mijn muziek mee evolueert met mij.”

Wie zijn je rolmodellen?
“Ik heb lange tijd heel erg opgekeken naar Amerikaanse artiesten als Beyoncé en Whitney Houston. Het is dankzij hen dat ik zo goed heb leren zingen. Ik was geobsedeerd door al die supersterren, en als ik niet zowat mijn hele kindertijd non-stop hun liedjes had geoefend, dan zou mijn stem waarschijnlijk nooit zo goed geweest zijn.

“Er is enorm veel talent in België en iedereen werkt er keihard voor.”

Op dit moment heb ik vooral veel bewondering voor alle Belgische artiesten die de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond zijn geschoten. Blu Samu, Amazumi, DVTCH NORRIS, Miss Angel, TheColorGrey, Woodie Smalls en nog zoveel anderen. Wie had ooit verwacht dat België zoveel talent heeft? De muziek is zalig en iedereen is zijn ding aan het doen. Het geeft mij echt een energie boost om al die fantastische mensen steeds beter en steeds groter te zien worden.’

Welke Belgische artiesten verdienen volgens jou meer aandacht dan ze op dit moment krijgen?
“Ik vind dat iedereen evenveel aandacht verdient. Ik kan niemand bedenken die meer recht heeft op spotlights dan de rest. Er is enorm veel talent in België en iedereen werkt er keihard voor. Ze moeten naar ons kijken als een geheel. Ik keek vroeger op naar al die Amerikaanse artiesten, nu is het aan Amerika om ook eens naar ons kijken. Ons talent mag gezien worden.”

Welk advies zou je willen geven aan jonge meisjes die ook een muziekcarrière willen opstarten?
“Keihard werken, dat is het allerbelangrijkste. Je mag niet verwachten dat alles vanzelf gaat. Als je zelf niets doet gaat er ook niets gebeuren. Langs de andere kant is het ook ontzettend belangrijk om geduld te hebben. Je moet jezelf de tijd geven om te groeien. Keihard werken betekent niet per sé dat je direct de resultaten ziet, maar wees gerust, ze komen wel.”

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
“Hopelijk ben ik dan opnieuw aan het touren. Een Coely World Tour zou de max zijn, en dat is ook waar ik naar toewerk. Langs de andere kant wil ik mezelf liever geen tijdslimiet opleggen. Ik geloof in het lot, en dus ook dat alles op zijn tijd komt. Als iets niet meteen lukt, wil dat niet zeggen dat het nooit gaat lukken. Het belangrijkste is dat ik blijf groeien. Hogerop geraken is mijn grootste droom.”

“Ik wil ontzettend graag een huis kopen voor mijn mama”

Heb je naast je muzikale dromen ook nog andere dromen?
“Ik wil ontzettend graag een huis kopen voor mijn mama. We hebben het vroeger niet altijd gemakkelijk gehad, maar zij was en is nog steeds de beste mama die ik me kan voorstellen. Wat zij allemaal voor ons gedaan heeft, zal ik zelfs met een huis nooit kunnen evenaren. Verder heb ik niet echt specifieke dromen. Ik wil mijzelf graag zien en mijn fouten en onzekerheden leren accepteren, maar ik wil er vooral aan werken om een steeds betere versie van mijzelf te worden.”

Wat zou je willen zeggen tegen je jongere zelf?
Stop trying to belong. Ik zou tegen mezelf willen zeggen dat ik helemaal geen dingen moet doen die ik niet wil doen. Ik probeerde er altijd maar bij te horen en ik was mezelf niet. Ik zou zo graag willen dat ik toen al besefte dat ik goed was zoals ik ben. Eens je jezelf durft te zijn, kom je vanzelf terecht waar je thuishoort. Sinds ik dat doorheb is mijn leven er enorm hard op vooruit gegaan.”

De serie Insecure is te zien via Telenet Play More
Foto’s: Kubra Mayda

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen