reportage

“Ze noemen ons niet voor niets de smartphonegeneratie”

De kracht van sociale media in een klimaatmars die over grenzen heen gaat

“Ze noemen ons niet voor niets de smartphonegeneratie”

Onder het motto ‘Neem verdomme uw verantwoordelijkheid’ trokken Anuna De Wever, Kyra Gantois en Adélaïde Charlier afgelopen donderdag opnieuw door de straten van Brussel. Op de zevende donderdag van het klimaatprotest kregen ze versterking van Europese klimaatmeisjes Greta Thunberg uit Zweden en de Duitse Luisa Neubauer. De Waalse Adélaïde maakte de globale ambities van de mars duidelijk: “Elke week groeit ons protest, deze mars gaat over grenzen heen.” Tekst & foto’s: Caro Hellings & Elodie Kona. Video: Sara Stragier

Tot nu toe spraken ze elkaar alleen maar online, maar op 21 februari werd het een echte date in Brussel. De trekkers van de klimaat movement konden op veel journalistieke belangstelling rekenen bij het begin van de mars aan het Noordstation. De jongeren liepen, onder politiebegeleiding, van noord naar zuid door de Brusselse straten met duizenden scholieren en grootouders in hun kielzog. Onder een stralende zon scandeerde ze Greta’s naam en toonden dat ze plus chaud que le climat waren.

Greta Thunberg werd als een superster onthaald in Brussel

Internationale wave

Dat de Belgische klimaatmarsen als een trein lopen, valt niet te ontkennen. Maar hoe is die internationale wave nu tot stand gekomen? Het antwoord is simpel en totaal niet onverwacht: sociale media. Youth for Climate kwam de afgelopen weken onafgebroken in het nieuws. En daar is de internationale pers ook opgesprongen. Zoals Anuna en Kyra inspiratie haalden bij Greta, haalden heel wat andere landen inspiratie bij onze klimaatmeisjes.

“We hebben klimaatmarsen op elk continent gehad, behalve Antarctica.”

“Zonder platformen zoals Facebook of Twitter zouden de klimaatmarsen niet mogelijk zijn geweest. Ze noemen ons niet voor niets de smartphonegeneratie. We gebruiken sociale media op een positieve manier om op te roepen tot actie en solidariteit”, zegt Adélaïde, het Waalse gezicht van Youth for Climate op de persconferentie na de mars van donderdag. Luisa Neubauer vertelde dat ze berichten krijgt van jongeren uit onder meer Portugal, Italië, Turkije en Litouwen, die ook graag een schoolstaking willen opzetten in hun eigen land. “We hebben klimaatmarsen op elk continent gehad, behalve Antarctica. Jongeren wereldwijd laten hun stem horen en durven de vorige generaties op hun verantwoordelijk te wijzen”, zegt Greta.

Anuna De Wever haalde inspiratie bij Greta Thunberg, die op haar beurt geïnspireerd werd door de schoolstaking van de Amerikaanse Emma González

Global Strike for Future

Op 15 maart organiseert Youth for Climate een Global Strike for Future. In de voormiddag zullen er lokale protestmarsen plaatsvinden in verschillende steden, om in de namiddag met de trein af te zakken naar Brussel voor een grote mars. De ABVV diende al een stakingsaanzegging in om zoveel mogelijk werkvolk naar Brussel te krijgen die dag. Ook leerkrachten vervoegen hun studenten: “We moeten hen opvoeden als kritische burgers, daarom doen we ook mee aan de klimaatmars”, klinkt het bij Teachers for Climate.

De vraag die op ieders lippen brandt, is natuurlijk hoe lang Anuna en co nog door zullen gaan met hun acties. “We zijn nu zeven weken ver en er is nog steeds niemand in actie geschoten”, zegt een zichtbaar teleurgestelde Anuna. Maar aan opgeven denken de klimaatmeisjes niet. “Om het met Greta’s woorden te zeggen: we’re gonna be a pain in the ass”, lacht Anuna.

Er is veel nationale en internationale persaandacht voor de klimaatspijbelaars

Luister naar experts

Youth for Climate heeft een panel met Belgische experten die het huidige klimaatbeleid bekijken. “Voor de verkiezingen gaan wij samen met de experten een actieplan aan de regering geven. De politici kunnen dit voorstel als referentie voor hun beleid na de verkiezingen gebruiken. Wij zijn momenteel een digitaal platform voor de jeugd aan het opstarten, zodat zij hun ideeën rechtstreeks aan de klimaatexperten kunnen doorgeven”, vertelt Anuna.

Anuna laat ook weten dat deze generatie no matter what zal stemmen voor het klimaat. “Wie dus herverkozen wil worden zal een concreet klimaatplan moeten voorleggen.” Volgens Luisa moet het klimaat een topprioriteit op de politieke agenda worden. “Aan de politici die onze beweging voor hun campagne willen gebruiken go for it. Maar pas het dan ook toe in jullie beleid.”

Nic Balthazar, Anuna De Wever, Greta Thunberg, Kyra Gantois en Adélaïde Charlier op de persconferentie na de mars van donderdag

Focus op klimaat

Kyra Gantois wil een einde aan de samenzweringstheorieën. “De focus moet op het klimaat liggen. Wij vechten niet voor ons plezier, maar om onze toekomst veilig te stellen.” Het debat wordt volgens de Duitse Luisa vaak te persoonlijk. “Een eigenaardig fenomeen waarbij welke schoenen we dragen plots in de belangstelling komt te staan. Dit wijkt af van ons hoofddoel, het klimaat.”

Video: Sara Stragier
Bekijk hier het fotoverslag van de dag

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen