Klimaatmars

Wild en warm voor het klimaat

Wild en warm voor het klimaat

Overrompelend en chaotisch. Beide woorden zijn toepasselijk voor de manier waarop Greta Thunberg gisteren als een superster onthaald werd in Brussel voor de zevende klimaatmars van Youth for Climate. “Gelukkig heb ik een uitknop voor omgevingsgeluiden”, lacht de timide 16-jarige Greta op de persconferentie.

De mars begon zoals elke week aan het Noordstation in Brussel. Wat leek op een grijze donderdag, veranderde door de aanwezigheid van climate sisters Greta Thunberg, Luisa Neubauer en Anuna De Wever in een zonovergoten dag. De sfeer zat fantastisch, je kon het voelen in de lucht: iedereen was heel warm voor het klimaat.

Horde journalisten

De persaandacht werd op voorhand precies totaal onderschat door de organisatie. Stewards en politieagenten probeerden de hongerige journalisten en jongeren, die een glimp van wereldster Greta wilden opvangen, op een afstand te houden. Dat mislukte eerst spectaculair. Journalisten waren zo agressief dat Kyra Gantois om pauze schreeuwde via een megafoon.

Middenin deze zee van hongerige journalisten, staat Greta Thunberg.

Naarmate de mars vorderde, werd het rustiger. Stewards in roze hesjes loodsten hen van links naar rechts om pers op een afstand te houden. Daardoor liepen Greta en Anuna even alleen, op dat onbewaakte moment konden we een iconische foto vastleggen van de strijdlustige klimaatmeisjes, gewapend met frons en protestplakkaat.

Luisa Neubauer, Anuna De Wever en Greta Thunberg on a mission

Kleintjes voor het klimaat

Opvallend was hoeveel jonge kinderen meewandelde in de mars. Je kan je natuurlijk afvragen in hoeverre die kinderen zelf besloten om mee te lopen voor het klimaat en hoeveel ouders, door de sociale druk, hun kind verplichtte om Brussel donderdag onveilig te maken. Maar schattig was het zeker. Met borden die bijna zo groot waren als zijzelf, liepen ze met grote ogen tussen de duizenden scholieren, studenten en grootouders voor het klimaat. Ze waren net zo onder de indruk als wij.

Korte en krachtige speech

Aangekomen aan het station van Brussel-Zuid, verzamelde de menigte aan een klein podium, waar het uitbundig danste op muziek in afwachting van Greta Thunberg. Toen Greta uiteindelijk het podium beklom naast Anuna De Wever, Stijn Warmenhoven en Luisa Neubauer, stond het omstreden lied van Jebroer ‘Kind van de Duivel’ op. Ongelukkig gekozen door de organisatie lijkt ons. Het leek Greta niet te deren, ze nam de micro en gaf een korte, en haar kennende, krachtige speech. “Je bent nooit te klein om iets te doen, laat niemand je dat vertellen”, gaf ze mee aan de duizenden jongeren in Brussel.

Team Charlie represent op de Klimaatmars!

Donderdagavond bleef de euforie nog lang in mijn lichaam nazinderen. Het was de eerste klimaatmars die ik meeliep, en jongens, dat smaakte naar meer. Hoopvol voor de toekomst kijk ik terug op deze historische dag. Dat meisjes en jongens, op deze jonge leeftijd, in staat zijn om duizenden mensen op de been te brengen, geeft me goosebumps. Reikhalzend kijk ik uit naar volgende donderdag, maar stiekem hoop ik dat er tegen dan wel concrete eisen op de politieke tafel zullen liggen. Een mens mag dromen toch?

Foto’s: Caro Hellings en Elodie Kona
Lees hier het verslag van de persconferentie

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen