Openhartig

“Ik wil niet trouwen voor een papier”

“Ik wil niet trouwen voor een papier”

De wereld wordt kleiner, wordt wel eens gezegd. In 2015 woonde volgens cijfers van vzw International Contacts 1 op 20 Belgen in het buitenland. De globalisering is een feit en heeft effect op zowat alles; welke films we kijken, welke muziek we luisteren, wat we eten, waar we reizen en ook op wie we verliefd worden. Wat staat je te wachten als je je hart verliest aan de andere kant van de aardbol? Charlie sprak met drie ervaringsdeskundigen. Vandaag: Alessandra (22), die tijdens een uitwisseling verliefd werd op de Braziliaanse Lucas (29).

Alessandra Cirillo leerde Lucas twee jaar geleden kennen. Zij is Belgische, hij Braziliaans. Ze was in Brazilië op uitwisseling en ontmoette hem daar in een hostel. Sindsdien zijn ze samen. Hoewel, samen is relatief: in de vakanties is ze bij hem in Salvador, maar tegenover die bezoekjes staan de lange maanden ertussen. Nu pendelen ze nog tussen Brazilië en België, maar voor Alessandra komt de stap om naar Brazilië te verhuizen steeds dichterbij. En dat gaat niet zomaar.

Alessandra: “Als wij samen willen gaan wonen, dan moeten we van alles regelen. Al gauw draait alles om de papieren en de administratie die je in orde moet maken om samen te kunnen zijn. Als ik naar Brazilië wil verhuizen, dan moet ik ofwel kinderen krijgen of trouwen met mijn Braziliaanse partner, of ik moet er werk vinden. Als je wil werken in land buiten de EU, dan moet de werkgever bewijzen dat hij of zij geen lokale krachten heeft om die job in te vullen. Dat maakt de zoektocht moeilijk.”

“Als je aan die dingen moet denken, dan is het opeens gedaan met de romantiek.”

“Trouwen of kinderen krijgen is daardoor al snel een gemakkelijkere optie. Maar het maakt ook dat je relatie in een stroomversnelling gaat. Je onderneemt bepaalde stappen omdat je anders niet samen kunt zijn, in plaats van stappen te ondernemen omdat je al een tijdje samen bent en voelt dat het goed zit. In Brazilië bestaat er gelukkig ook een samenlevingscontract. Dat is minder rigoureus dan trouwen, want je bent niet verplicht om samen onder hetzelfde dak te wonen. Als ik naar Brazilië ga, dan zouden wij zo’n contract opstellen. Ik behoud dan mijn domicilie in België, maar ik krijg wel een visum. Deze optie bestaat enkel in Brazilië. In Europa bestaat er geen enkel land waar je op basis van een samenlevingscontract een visum krijgt. Als Lucas naar hier zou komen, dan is het trouwen, kinderen krijgen, of werk vinden.”

“Als je dan aan die dingen moet denken, dan is het opeens gedaan met de romantiek. Ik heb altijd tegen hem gezegd dat ik niet wil trouwen enkel en alleen zodat we samen zouden kunnen zijn. Ik heb een romantisch beeld van trouwen en ik wil dat echt niet doen voor een papier. Op je 23ste trouwen voor een papier, dat is niet oké.”

Is dat ook waarom jij naar Brazilië trekt en niet omgekeerd?
“Ja, omdat Brazilië dus dat samenlevingscontract biedt. Bovendien spreek ik perfect Portugees en ik kan mij gemakkelijker aanpassen aan de cultuur daar dan mijn vriend. Ik kan mij niet inbeelden dat hij naar hier zou komen. Mensen denken al snel aan de positieve kanten ‘want je gaat naar Brazilië; zon, zee, strand.’ Natuurlijk is dat fijn, maar er komt veel meer bij kijken dan dat. Je verhuist naar een compleet ander land, laat je familie en je vrienden achter en krijgt er een hoop bureaucratische, administratieve ellende voor terug.”

Als jij verhuist, blijft Lucas in zijn vertrouwde omgeving. Maakt dat jullie relatie sterker of net fragieler?
“Ik denk dat dat de relatie veel fragieler maakt. Er komt sowieso een punt dat je gaat zeggen ‘ik heb wel alles achtergelaten voor jou, he’, wanneer het kleinste ding fout loopt. Er komt sowieso een moment dat je dat gaat uitspreken. Je gaat het misschien niet menen, maar het gaat wel gebeuren.”
“In het begin hadden we daar vaak discussies over. Dan ik zei ‘jij verwacht gewoon dat ik naar daar kom’. Zelfs zijn familie verwacht dat. Ik wil het zelf ook heel graag, maar het kan ook als een druk op je schouders voelen soms.”

De afgelopen twee jaar hebben jullie vier lange periodes samen kunnen doorbrengen, vaak langer dan twee maanden. Nu plannen een gezamenlijke toekomst. Hoe zie jij die toekomst?
“Dat was in het begin heel moeilijk. Ik ben een realistisch persoon en ik wil direct weten waar het op staat. Dus ik vroeg Lucas bijna letterlijk vanaf dag één wat we in de toekomst gingen doen. Je moet daar al over nadenken. En dat was moeilijk, want ik studeerde toen nog.”
“Nu ik werk en mijn eigen online business heb, denk ik; zo snel mogelijk genoeg verdienen, zodat ik overal kan werken en geld verdienen, ook vanuit Brazilië. En ik hoop af en toe eens terug naar België te gaan om mijn mama gerust te stellen.”

Alessandra en Lucas

Denkt Lucas er ook zo over?
“Ik denk dat ik daar eerlijk in moet zijn: soms weet ik dat niet zo goed. Hij past zich vooral aan aan wat ik wil In het begin moest hij ook wel uitgaan van mijn idee dat het beter zou zijn dat we samen in Brazilië zouden wonen, want hij was nooit in Europa geweest en wist niet hoe hij het hier zou vinden. Inmiddels is hij wel in Europa geweest en weet hij zeker dat hij in Brazilië wil blijven. Je moet die gesprekken al snel hebben, je hebt geen andere keuze. Hij zegt soms dat het misschien geen goed idee is om kinderen te krijgen in Brazilië; educatie en veiligheid laten hier te wensen over. Als we kinderen willen kunnen we beter naar Europa, dat zegt hij zelf. Ik denk eigenlijk niet dat hij in België wil wonen.”

“Ik mis warmte en liefde, maar ik besef dat het niet alleen om die fysieke liefde en warmte draait.”

Een studie toont aan dat een lange afstandsrelaties sterker is dan andere relaties. Ervaar jij dat ook?
“Ik denk dat wel, er zijn echt verschillen met een ‘gewone’ relatie. Een lange afstandsrelatie betekent heel veel geven, zonder dat je er meteen iets voor terug krijgt. Vaak zeggen mensen tegen me: ‘hoe doe je dat in godsnaam? Ik zou dat nooit kunnen.’ Ik mis de warmte en liefde die je krijgt van een partner die dichtbij is, maar ik besef ook dat een relatie niet alleen om die fysieke liefde en warmte draait. Dat maakt dat je al snel naar het grotere plaatje kijkt: in onze relatie is er elkaar steunen en er voor elkaar zijn het belangrijkst, en dat maakt ons sterke. Als er afstand is, moet je sneller meer investeren om het te laten werken, en dan merk je ook sneller of je er echt voor wil gaan. Mijn lief zit aan de andere kant van de wereld, en toch kies ik voor hem. Als je heel de tijd samen bent, dan denk ik dat je soms egoïstischer bent en de ander sneller voor lief neemt. Niet iedereen natuurlijk, je mag niet veralgemenen.”

Hoe gaat het zijn als jullie straks wel elke dag samen doorbrengen?
“We gaan elkaar nog veel beter leren kennen, zowel de leuke als de minder leuke kanten. Dag in dag uit samen zijn voor een langere periode en echt samenwonen, dat is toch iets anders. Elke keer als we elkaar zien merk ik nog nieuwe dingen aan hem. Ik ken hem twee jaar en ik ken hem goed, maar toch zijn er die kleine alledaagse dingen die je niet van elkaar weet. Dat maakt het nog leuker als je dan samen bent.”

Wat vind je het moeilijkste aan een lange afstandsrelatie, of althans aan deze lange afstandsrelatie?
“Dat je de kleine dingen niet kan delen. In het begin zeker. Je kan niet praten over je vriendinnen. Je zegt een naam en dan denkt hij ‘wie is dat?’. Dat vond ik verschrikkelijk, maar dat begint beter te worden. Hij kon daar vaak geen gezicht op plakken, had geen voorstelling van hoe het was als ik bijvoorbeeld vertelde dat ik mijn oma bezocht. Hij kent de mensen niet, maar ook de omgeving niet, de omgangsvormen hier, de cultuur… Je moet veel uitleggen voordat je iets wezenlijks uit jouw leven kunt delen, en het is omgekeerd ook moeilijk als je je niet kunt inbeelden wat de ander doet. Of zelfs gewoon niet weet wat de ander doet, omdat je elkaar zo weinig ziet. Buiten de letterlijke afstand is er dus ook een soort psychische afstand die je steeds weer moet overbruggen.”

“Deze relatie heeft mijn kijk op de wereld veranderd. En dat is ook waar ik zo dankbaar voor ben.”

Staat er voor jou iets op het spel als je naar Brazilië gaat verhuizen?
“Niets. Ik heb echt niets te verliezen. En dat vind ik het mooie aan deze relatie. Het heeft zoveel deuren geopend. Het heeft mijn kijk op de wereld veranderd. En dat is ook waar ik zo dankbaar voor ben. Deze relatie heeft echt mijn blik verruimd. Dat zit in kleine dingen. Hij heeft bijvoorbeeld niet veel geld, zeker als je dat vergelijkt met onze standaarden hier. Ik probeer daardoor anders na te denken over materialistische zaken. Voor mij wegen de positieve zaken die ik uit deze relatie haal echt op tegen de afstand.”

Hebben de afstand, of de administratieve beslommeringen er ooit voor gezorgd dat je dacht aan opgeven? Of heb je een plan B?
“In begin heb ik gedacht aan opgeven, maar ik merk dat ik de afgelopen twee jaar als persoon ook zelf heb bijgeleerd en nu denk ik er niet meer zo over. Nu is het eerder -om het met mijn favoriete woorden van Will Smith te zeggen- ‘Geloof erin. Er is geen reden om een plan B te hebben, want dat leidt je alleen maar af van je plan A.’”

“En daar ga ik helemaal mee akkoord. Ik geloof dat alles in het leven wel in zijn plooi valt als het zo moet zijn. Dus waarom denken aan een plan B. We doen er alles aan om plan A te doen slagen. Als dat niet lukt, dan zien we later wel wat plan B is.”

Lees ook het verhaal van Anne & Jose: “We kiezen elke keer weer voor elkaar”
Of lees de reportage Liefde is grenzeloos. De wereld niet.
Illustraties: Istock

Schrijf je reactie

3 reacties
  • Zippie says:

    “Ik wil niet trouwen enkel en alleen om samen te kunnen zijn. Ik heb een romantisch beeld van trouwen.”
    Is dat geen contradictie?

    • Alessandra says:

      Hi, Alessandra hier.

      Ik snap wat je bedoelt. Maar waar ik het over heb, is dat ik niet de keuze wil maken om te trouwen zodat ik dan bij hem kan zijn. Dat voelt aan als trouwen uit praktische redenen. Ik ben ook nog maar 22, ik ga nu niet trouwen zodat ik een visum krijg. Het is net het omgekeerde, ik wil bij hem zijn elke dag en als kers op de taart wil ik onze liefde vereeuwigen via het huwelijk.

      Het werkt dus in de omgekeerde richting. Ik hoop dat dat het wat verklaart.

      • Peter says:

        Hallo, ik heb een vraagje over trouwen met een Braziliaanse partner in Brazilië : zijn er als Europeaan dingen waar je erg goed aan moet denken bij het trouwen en het huwelijkscontract ? Er wordt wel eens gezegd dat het grote financiële gevolgen kan hebben. Ik vraag dit, omdat ik zelf ook een Braziliaanse partner heb er wel bepaalde verhalen de ronde doen over huwelijken met mensen uit landen zoals Brazilië, Zuidoost-Azië. Alvast bedankt voor degene die dit voor me wil beantwoorden.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen