Best of Charlie

14 dingen die vegetariërs niet meer willen horen

14 dingen die vegetariërs niet meer willen horen

Steeds meer mensen eten minder vlees of kappen er helemaal mee. Hoewel de meeste mensen de voordelen hiervan inzien, zowel voor jezelf als de planeet en de dieren, krijg je als vegetariër toch nog vaak vreemde blikken of vervelende opmerkingen. Redactrice Evelien lijstte de meest gehoorde reacties op. En oh ironie, in de commentsectie ontstond een hevige discussie met meer dan 220 lezersreacties…

Ik ben Evelien, ik ben 23 jaar en ik ben vegetariër. Van de 23 jaar die ik al op aarde verblijf, heb ik de laatste 11 geen vlees meer gegeten. Voor mij is dat niet meer dan normaal en ik voel me er goed bij. Wat andere mensen in hun mond stoppen moeten ze – tot op zekere hoogte – zelf weten. Ik ben dan ook de laatste die als een soort vega-Jehova naast je zal aanschuiven als je op het punt staat een sappige slavink te verorberen, om je te vragen of je “het groene nieuws al hebt gehoord”. Je hoeft aan mij geen verantwoording af te leggen over wat je wel en niet eet.

Helaas is dit principe niet voor iedereen zo vanzelfsprekend, want als ik in een nieuw gezelschap iets ga eten, kan ik erop rekenen dat mijn gevulde aubergine koud staat te worden terwijl ik eerst een kwartier geduldig allerlei vragen, kritieken en ongevraagde meningen moet beantwoorden. Nu vind ik het echt niet erg om mijn diëtaire keuzes met veel liefde en geduld aan jan en alleman te verantwoorden, maar om mezelf en mijn medetariërs in de toekomst wat moeite en tijd te besparen, geef ik hier antwoord op enkele veelgestelde vragen en opmerkingen die vegetariërs liever niet nóg een keer willen beantwoorden.

lisa3
1. ‘Maar eet je dan wel kip?’
Nee. Het zou je verbazen hoeveel mensen niet lijken te begrijpen dat een kip een dier is en geen wandelende drumstick. Ik eet geen dieren, dus ook geen vogels.

2. ‘Lust je geen vlees of vind je het zielig voor de dieren?’
Ik heb als kind jaren vlees gegeten. Het ene (biefstuk) vond ik vies en het andere (vleeskroketten met appelmoes) vond ik heerlijk. Je zou dus denken dat het dan automatisch de tweede optie is, maar ‘zielig voor de dieren’ is wel een heel denigrerende en simplistische manier om een hele levenswijze te verklaren. Mijn keuze om geen dieren te eten komt voort uit de overtuiging dat de vleesindustrie één van de meeste verrotte systemen op onze aardbol is. Het systematisch mishandelen en massaal vermoorden van dieren en daarbij de planeet verwoesten (de vleesindustrie is de nummer één veroorzaker van klimaatverandering, ver boven het gebruik van auto’s) om geen enkele andere reden dan ‘ik lust het graag’ is voor mij persoonlijk niet te verantwoorden. ‘Zielig voor de dieren’ is misschien je reden als je vijf bent en er net achter komt dat je kipnuggets eigenlijk stukjes karkas met een laagje paneermeel zjin, maar voor de oudere vegetariërs onder ons zit er toch wel net iets meer achter.

3. ‘En voor de vegetariërs hebben we vis.’
Vooral in restaurants wordt deze fout nogal eens gemaakt. Op zich vind ik dat niet zo dom, het is een terminologisch verschil. Iemand die geen vlees of vis eet is een vegetariër en iemand die geen vlees, maar wel vis eet, is een pescotariër.

lisa1
4. ‘Eet je wel eieren en kaas?’
Ja. Een vegetariër kan melk, kaas en eieren wel gebruiken in zijn dieet. Mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruiken, dus ook geen wol, leer of honing, zijn veganisten. Natuurlijk zijn dat allemaal slechts woordenboektermen. Je kunt je eigen regels maken. Ik koop bijvoorbeeld sinds enkele jaren geen nieuw leer meer, maar ik heb er geen moeite mee om het tweedehands te kopen. Mijn beste vriendin is ook vegetariër en die heeft er totaal geen moeite mee om een paar nieuwe leren schoenen te kopen.

5. ‘Maar wat eet je dan wel?’
Van deze vraag word ik altijd een beetje verdrietig. Ik vind het een trieste zaak dat er zoveel mensen zijn die zich letterlijk niet kunnen bedenken wat je naast vlees kunt eten (Antwoord: alles behalve dieren).

“Mijn dieet is vegetarisch, ik niet. Niet om mieren te neuken maar vegetarisch betekent ‘geen vlees bevattend’.”

6. Oh, ben je vegetarisch?
Nee. Mijn dieet is vegetarisch, ik niet. Niet om mieren te neuken maar vegetarisch betekent ‘geen vlees bevattend’. Een krop sla is dus vegetarisch, maar ik zeker niet, want ik draag genoeg vlees met me mee. Je éét vegetarisch, of je bént vegetariër. 

7. ‘Die koe is toch al dood’
Zoals vele argumenten die tegen vegetariërs gebruikt worden, ook hier het summum van drogreden en ontkenning. Ten eerste, als iemand jou een stuk mensenvlees aanbiedt, zeg je (hopelijk) ook niet ‘wat geeft het, die man/vrouw is toch al dood’, omdat je weet dat het verkeerd is en je er niets mee te maken wilt hebben. Dat geldt voor mij ook als het een koe of varken betreft. Ten tweede, een economie is gebaseerd op vraag en aanbod. Als je wilt dat het aanbod verdwijnt, zul je de vraag moeten verminderen. Zolang de consument vlees blijft kopen, blijft de industrie vlees ‘maken’. Hoe minder mensen vlees eten, hoe minder dieren wegkwijnen in de bio-industrie.

lisa2

8. ‘Als we allemaal vegetariër worden, is er straks een dierenoverschot’
Dieren worden gefokt. Er wordt weinig aan de natuur overgelaten. Dieren in de bio-industrie worden keer op keer kunstmatig bevrucht en dusdanig vetgemest en hormonen toegediend dat ze veel sneller groeien dan goed voor ze is. Een kip, die in het echt zo’n tien jaar wordt, eindigt na minder dan een jaar te hebben geleefd op jouw bord. Als de vraag naar vlees voor een bepaald veebedrijf afneemt, speelt de eigenaar daar op in door simpelweg minder dieren te ‘kweken’. Mensen hebben nog vaak het idyllische idee dat dieren gewoon geboren worden omdat een mannetjesdier en een vrouwtjesdier op een winteravond ‘Knuffelrock 25’ opzetten en dat zo’n kalfje/biggetje/kuikentje een product is van de natuur en het dierlijk instinct. De waarheid is dat dieren in de vee-industrie aan de lopende band worden gefokt, zolang daar vraag naar is.

9. ‘Wat knap, dat zou ik nooit kunnen’
Onzin. Iedereen kan besluiten geen vlees meer te eten. Het wil niet zeggen dat je meteen moet opgeven als je per ongeluk een keer een knakworstje eet (verdorie Unox, waarom maken jullie die dan ook zo lekker?) Dan begin je gewoon opnieuw. Niet kunnen betekent in dit geval eerder niet willen. Iets opgeven waar je van houdt lukt alleen als je het echt zelf wilt en er 100% achter staat.

“De waarheid is dat dieren in de vee-industrie aan de lopende band worden gefokt, zolang daar vraag naar is.”

10. ‘Ik eet ook niet zo veel vlees hoor’
Mensen voelen zich vaak geroepen zich op deze manier te verdedigen als ze met hun biefstuk naast me komen zitten. Vaak met een toevoeging als ‘ik eet nu toevallig dit, maar ik had vandaag kaas op mijn brood en gisteren at ik vis.’ Het is een heel vreemd fenomeen dat heel vaak voorvalt: iemand komt een vegetariër tegen en begint prompt te vertellen hoe vaak hij vlees eet en vooral hoe vaak hij dat niet doet. Zonder dat ik er overigens iets van gezegd heb, want ik zal nooit iemand onuitgenodigd aanspreken op het feit dat hij vlees zit te eten. Je hoeft je tegen mij niet te verantwoorden, maar het feit dat je die behoefte zo sterk voelt, doet me toch denken dat het jou misschien ook niet helemaal lekker zit. Als je iets dat je elke dag doet op deze manier tegen jezelf en anderen recht moet praten, kun je er misschien maar beter mee stoppen.

11. ‘Ik doe niet mee aan al die moderne onzin’
Vooral wat oudere mensen vinden vegetarisme vaak ‘moderne onzin’. Wat natuurlijk hilarisch is, want het is al zo oud als de mensheid zelf. Ik denk dat deze verkeerde opvatting kan worden afgedaan met een paar quotes van andere vegetariërs:

‘My body will not be a tomb for other creatures. The time will come when men such as I will look upon the murder of animals as they now look upon the murder of men.’– Leonardo Da Vinci (1452- 1519)

‘Nothing will benefit human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet.’ – Albert Einstein (1879 – 1955)

‘I have no doubt that it is a part of the destiny of the human race, in its gradual improvement, to leave off eating animals, as surely as the savage tribes have left off eating each other’ – Henry David Thoreau (1817- 1862)

12. ‘Mensen zijn gemaakt om vlees te eten’
Ten eerste vind ik het juist een geweldige eigenschap van mensen dat ze geen slaaf zijn van hun instinct. We kunnen rationeel denken en beslissingen maken op basis van informatie en we kunnen ons intellectueel en emotioneel ontwikkelen. Als het idee dat mensen gemaakt zijn om vlees te eten waar zou zijn, is dat dus alsnog geen reden om het ook te doen. Dat gezegd zijnde – je voelt ‘m al aankomen – het is een mythe, althans, volgens verschillende onderzoeken. Het spijsverteringkanaal van mensen is te lang voor een vleeseter. Het is namelijk ongeveer 12 keer onze lichaamslengte. Het spijsverteringskanaal van vleeseters is gemiddeld 3 keer hun lichaamslengte.

“Er zijn dokters, topsporters en zelfs bodybuilders met een vegetarisch of veganistisch dieet.”

Daarnaast maken vleeseters vitamine C zelf aan, waar planteneters, zoals mensen, het uit hun dieet moeten halen. Ook is ons maagzuur 20 keer zwakker dan dat van vleeseters. Onze maag en darmen zijn simpelweg niet gemaakt om vlees te verwerken. Toch zijn er ook wel onderzoeken te vinden die beweren dat mensen wél vleeseters zijn, dus helemaal zeker zullen we het nooit weten, maar ik vind het ook niet erg relevant, om eerlijk te zijn.

lisa5
13. ‘Dan slik je zeker wel veel pillen/Dan moet je zeker wel vaak naar de dokter.’
Als je van de één op de andere dag besluit geen vlees meer te eten (gefeliciteerd!) en vervolgens alleen maar droge rijst eet, gaat het niet goed met je. Als je een gevarieerd dieet hebt, is er niets aan de hand. Het grootste risico is een vitamine B tekort. Vitamine B kun je naast uit vlees ook halen uit zuivel, soja, noten, peulvruchten zoals bonen en linzen, ontbijtgranen zoals havermout of muesli, volkorenbrood, bananen, bladgroente and the list goes on.

Als je elke dag een vleesvervanger op basis van zuivel en/of soja eet, heb je je portie vitamine B al binnen. Het mogelijke vitamine B-tekort dat een roekeloos vegetarisch dieet met zich mee kan brengen, weegt echter niet op tegen de gezondheidsproblemen die vlees eten met zich meebrengt, zoals een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Er zijn dokters, topsporters en zelfs bodybuilders met een vegetarisch of veganistisch dieet. Er is dus geen enkele reden waarom je niet groot, sterk en gezond kunt worden zonder vlees te eten.

14. Inspiratieloze grapjes in de trant van ‘die tomaat is toch ook voor jou doodgemaakt’ en ‘misschien heeft sla ook wel gevoel’.
Ga op een cactus zitten.

Schrijf je reactie

244 reacties
 • Ron Vink says:

  Toevallig lees ik net in de Wetenschapsbijlage van het NRC (zaterdag 11 en zondag 12 juni 2022) dat het maagzuur van mensen een Ph van 1,5 heeft, qua zuurgraad dus ruim voldoende. Dat gezegd hebbend ben ik (als vegetariër) het roerend met je eens.

 • jan says:

  Bratwurst is het lekkerste dat er is!

 • jan says:

  maar niet veganisme of vegetarisme verspreidden

 • Anoniem says:

  Los van haar al dan niet foutieve weetjes (althans waar onenigheid over is!) in haar artikel over vegetarisme vind ik persoonlijk dat de doden niet het probleem is maar de levenskwaliteit en slechte omstandigheden van dieren, want waarschijnlijk zullen we wereldwijd vlees blijven consumeren. Hoe dan ook, vlees en- visconsumptie kan maar het beleid rond dieren fokken en slachten moet veel strikter. Per huishouden dat kapitaalkrachtig genoeg is of per gemeente bijvoorbeeld kopen bij kleine vlees- en vishandelaars en zuivelhandelaars. Kleinschaligheid is prioriteit om de dieren een kwalitatief en goed leven te geven vooraleer we ze laten slachten om voornamelijk bewerkt vlees in supermarkten of andere grote ketens te kopen. Waarom hebben vleeseters het moeilijk kritiek te verdragen over hun consumptie van vegetariërs? Absoluut niet elke vleeseter, maar ik krijg soms ook “shit” over mij heen zonder mij te moeien of mengen met hun keuze om vlees en vis te eten. Vlees- en visconsumptie is eerder de norm, wat de grote meerderheid ook doet, en dit in vraag stellen roept precies heel wat onenigheid op. Voor mij gaat het over een waardig bestaan, voor mij als vegetariër mag iedereen vlees en vis blijven consumeren zolang voedings- en koopgewoontes bekritiseerd mogen worden en we het heft in eigen handen nemen, neem kippen als je een tuin hebt of deel een stuk grond met omwonenden.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen