Best of Charlie

14 dingen die vegetariërs niet meer willen horen

14 dingen die vegetariërs niet meer willen horen

Steeds meer mensen eten minder vlees of kappen er helemaal mee. Hoewel de meeste mensen de voordelen hiervan inzien, zowel voor jezelf als de planeet en de dieren, krijg je als vegetariër toch nog vaak vreemde blikken of vervelende opmerkingen. Redactrice Evelien lijstte de meest gehoorde reacties op. En oh ironie, in de commentsectie ontstond een hevige discussie met meer dan 220 lezersreacties…

Ik ben Evelien, ik ben 23 jaar en ik ben vegetariër. Van de 23 jaar die ik al op aarde verblijf, heb ik de laatste 11 geen vlees meer gegeten. Voor mij is dat niet meer dan normaal en ik voel me er goed bij. Wat andere mensen in hun mond stoppen moeten ze – tot op zekere hoogte – zelf weten. Ik ben dan ook de laatste die als een soort vega-Jehova naast je zal aanschuiven als je op het punt staat een sappige slavink te verorberen, om je te vragen of je “het groene nieuws al hebt gehoord”. Je hoeft aan mij geen verantwoording af te leggen over wat je wel en niet eet.

Helaas is dit principe niet voor iedereen zo vanzelfsprekend, want als ik in een nieuw gezelschap iets ga eten, kan ik erop rekenen dat mijn gevulde aubergine koud staat te worden terwijl ik eerst een kwartier geduldig allerlei vragen, kritieken en ongevraagde meningen moet beantwoorden. Nu vind ik het echt niet erg om mijn diëtaire keuzes met veel liefde en geduld aan jan en alleman te verantwoorden, maar om mezelf en mijn medetariërs in de toekomst wat moeite en tijd te besparen, geef ik hier antwoord op enkele veelgestelde vragen en opmerkingen die vegetariërs liever niet nóg een keer willen beantwoorden.

lisa3
1. ‘Maar eet je dan wel kip?’
Nee. Het zou je verbazen hoeveel mensen niet lijken te begrijpen dat een kip een dier is en geen wandelende drumstick. Ik eet geen dieren, dus ook geen vogels.

2. ‘Lust je geen vlees of vind je het zielig voor de dieren?’
Ik heb als kind jaren vlees gegeten. Het ene (biefstuk) vond ik vies en het andere (vleeskroketten met appelmoes) vond ik heerlijk. Je zou dus denken dat het dan automatisch de tweede optie is, maar ‘zielig voor de dieren’ is wel een heel denigrerende en simplistische manier om een hele levenswijze te verklaren. Mijn keuze om geen dieren te eten komt voort uit de overtuiging dat de vleesindustrie één van de meeste verrotte systemen op onze aardbol is. Het systematisch mishandelen en massaal vermoorden van dieren en daarbij de planeet verwoesten (de vleesindustrie is de nummer één veroorzaker van klimaatverandering, ver boven het gebruik van auto’s) om geen enkele andere reden dan ‘ik lust het graag’ is voor mij persoonlijk niet te verantwoorden. ‘Zielig voor de dieren’ is misschien je reden als je vijf bent en er net achter komt dat je kipnuggets eigenlijk stukjes karkas met een laagje paneermeel zjin, maar voor de oudere vegetariërs onder ons zit er toch wel net iets meer achter.

3. ‘En voor de vegetariërs hebben we vis.’
Vooral in restaurants wordt deze fout nogal eens gemaakt. Op zich vind ik dat niet zo dom, het is een terminologisch verschil. Iemand die geen vlees of vis eet is een vegetariër en iemand die geen vlees, maar wel vis eet, is een pescotariër.

lisa1
4. ‘Eet je wel eieren en kaas?’
Ja. Een vegetariër kan melk, kaas en eieren wel gebruiken in zijn dieet. Mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruiken, dus ook geen wol, leer of honing, zijn veganisten. Natuurlijk zijn dat allemaal slechts woordenboektermen. Je kunt je eigen regels maken. Ik koop bijvoorbeeld sinds enkele jaren geen nieuw leer meer, maar ik heb er geen moeite mee om het tweedehands te kopen. Mijn beste vriendin is ook vegetariër en die heeft er totaal geen moeite mee om een paar nieuwe leren schoenen te kopen.

5. ‘Maar wat eet je dan wel?’
Van deze vraag word ik altijd een beetje verdrietig. Ik vind het een trieste zaak dat er zoveel mensen zijn die zich letterlijk niet kunnen bedenken wat je naast vlees kunt eten (Antwoord: alles behalve dieren).

“Mijn dieet is vegetarisch, ik niet. Niet om mieren te neuken maar vegetarisch betekent ‘geen vlees bevattend’.”

6. Oh, ben je vegetarisch?
Nee. Mijn dieet is vegetarisch, ik niet. Niet om mieren te neuken maar vegetarisch betekent ‘geen vlees bevattend’. Een krop sla is dus vegetarisch, maar ik zeker niet, want ik draag genoeg vlees met me mee. Je éét vegetarisch, of je bént vegetariër. 

7. ‘Die koe is toch al dood’
Zoals vele argumenten die tegen vegetariërs gebruikt worden, ook hier het summum van drogreden en ontkenning. Ten eerste, als iemand jou een stuk mensenvlees aanbiedt, zeg je (hopelijk) ook niet ‘wat geeft het, die man/vrouw is toch al dood’, omdat je weet dat het verkeerd is en je er niets mee te maken wilt hebben. Dat geldt voor mij ook als het een koe of varken betreft. Ten tweede, een economie is gebaseerd op vraag en aanbod. Als je wilt dat het aanbod verdwijnt, zul je de vraag moeten verminderen. Zolang de consument vlees blijft kopen, blijft de industrie vlees ‘maken’. Hoe minder mensen vlees eten, hoe minder dieren wegkwijnen in de bio-industrie.

lisa2

8. ‘Als we allemaal vegetariër worden, is er straks een dierenoverschot’
Dieren worden gefokt. Er wordt weinig aan de natuur overgelaten. Dieren in de bio-industrie worden keer op keer kunstmatig bevrucht en dusdanig vetgemest en hormonen toegediend dat ze veel sneller groeien dan goed voor ze is. Een kip, die in het echt zo’n tien jaar wordt, eindigt na minder dan een jaar te hebben geleefd op jouw bord. Als de vraag naar vlees voor een bepaald veebedrijf afneemt, speelt de eigenaar daar op in door simpelweg minder dieren te ‘kweken’. Mensen hebben nog vaak het idyllische idee dat dieren gewoon geboren worden omdat een mannetjesdier en een vrouwtjesdier op een winteravond ‘Knuffelrock 25’ opzetten en dat zo’n kalfje/biggetje/kuikentje een product is van de natuur en het dierlijk instinct. De waarheid is dat dieren in de vee-industrie aan de lopende band worden gefokt, zolang daar vraag naar is.

9. ‘Wat knap, dat zou ik nooit kunnen’
Onzin. Iedereen kan besluiten geen vlees meer te eten. Het wil niet zeggen dat je meteen moet opgeven als je per ongeluk een keer een knakworstje eet (verdorie Unox, waarom maken jullie die dan ook zo lekker?) Dan begin je gewoon opnieuw. Niet kunnen betekent in dit geval eerder niet willen. Iets opgeven waar je van houdt lukt alleen als je het echt zelf wilt en er 100% achter staat.

“De waarheid is dat dieren in de vee-industrie aan de lopende band worden gefokt, zolang daar vraag naar is.”

10. ‘Ik eet ook niet zo veel vlees hoor’
Mensen voelen zich vaak geroepen zich op deze manier te verdedigen als ze met hun biefstuk naast me komen zitten. Vaak met een toevoeging als ‘ik eet nu toevallig dit, maar ik had vandaag kaas op mijn brood en gisteren at ik vis.’ Het is een heel vreemd fenomeen dat heel vaak voorvalt: iemand komt een vegetariër tegen en begint prompt te vertellen hoe vaak hij vlees eet en vooral hoe vaak hij dat niet doet. Zonder dat ik er overigens iets van gezegd heb, want ik zal nooit iemand onuitgenodigd aanspreken op het feit dat hij vlees zit te eten. Je hoeft je tegen mij niet te verantwoorden, maar het feit dat je die behoefte zo sterk voelt, doet me toch denken dat het jou misschien ook niet helemaal lekker zit. Als je iets dat je elke dag doet op deze manier tegen jezelf en anderen recht moet praten, kun je er misschien maar beter mee stoppen.

11. ‘Ik doe niet mee aan al die moderne onzin’
Vooral wat oudere mensen vinden vegetarisme vaak ‘moderne onzin’. Wat natuurlijk hilarisch is, want het is al zo oud als de mensheid zelf. Ik denk dat deze verkeerde opvatting kan worden afgedaan met een paar quotes van andere vegetariërs:

‘My body will not be a tomb for other creatures. The time will come when men such as I will look upon the murder of animals as they now look upon the murder of men.’– Leonardo Da Vinci (1452- 1519)

‘Nothing will benefit human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet.’ – Albert Einstein (1879 – 1955)

‘I have no doubt that it is a part of the destiny of the human race, in its gradual improvement, to leave off eating animals, as surely as the savage tribes have left off eating each other’ – Henry David Thoreau (1817- 1862)

12. ‘Mensen zijn gemaakt om vlees te eten’
Ten eerste vind ik het juist een geweldige eigenschap van mensen dat ze geen slaaf zijn van hun instinct. We kunnen rationeel denken en beslissingen maken op basis van informatie en we kunnen ons intellectueel en emotioneel ontwikkelen. Als het idee dat mensen gemaakt zijn om vlees te eten waar zou zijn, is dat dus alsnog geen reden om het ook te doen. Dat gezegd zijnde – je voelt ‘m al aankomen – het is een mythe, althans, volgens verschillende onderzoeken. Het spijsverteringkanaal van mensen is te lang voor een vleeseter. Het is namelijk ongeveer 12 keer onze lichaamslengte. Het spijsverteringskanaal van vleeseters is gemiddeld 3 keer hun lichaamslengte.

“Er zijn dokters, topsporters en zelfs bodybuilders met een vegetarisch of veganistisch dieet.”

Daarnaast maken vleeseters vitamine C zelf aan, waar planteneters, zoals mensen, het uit hun dieet moeten halen. Ook is ons maagzuur 20 keer zwakker dan dat van vleeseters. Onze maag en darmen zijn simpelweg niet gemaakt om vlees te verwerken. Toch zijn er ook wel onderzoeken te vinden die beweren dat mensen wél vleeseters zijn, dus helemaal zeker zullen we het nooit weten, maar ik vind het ook niet erg relevant, om eerlijk te zijn.

lisa5
13. ‘Dan slik je zeker wel veel pillen/Dan moet je zeker wel vaak naar de dokter.’
Als je van de één op de andere dag besluit geen vlees meer te eten (gefeliciteerd!) en vervolgens alleen maar droge rijst eet, gaat het niet goed met je. Als je een gevarieerd dieet hebt, is er niets aan de hand. Het grootste risico is een vitamine B tekort. Vitamine B kun je naast uit vlees ook halen uit zuivel, soja, noten, peulvruchten zoals bonen en linzen, ontbijtgranen zoals havermout of muesli, volkorenbrood, bananen, bladgroente and the list goes on.

Als je elke dag een vleesvervanger op basis van zuivel en/of soja eet, heb je je portie vitamine B al binnen. Het mogelijke vitamine B-tekort dat een roekeloos vegetarisch dieet met zich mee kan brengen, weegt echter niet op tegen de gezondheidsproblemen die vlees eten met zich meebrengt, zoals een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Er zijn dokters, topsporters en zelfs bodybuilders met een vegetarisch of veganistisch dieet. Er is dus geen enkele reden waarom je niet groot, sterk en gezond kunt worden zonder vlees te eten.

14. Inspiratieloze grapjes in de trant van ‘die tomaat is toch ook voor jou doodgemaakt’ en ‘misschien heeft sla ook wel gevoel’.
Ga op een cactus zitten.

Schrijf je reactie

245 reacties
  • Ludo says:

    Als iemand mij vraagt wat ik dan wel of niet eet als vegetarier mocht ik bij iemand worden uitgenodigd, antwoord ik meestal : ik eet geen enkel wezen dat ogen heeft

    Ludo , 72 jaar en reeds meer dan 30 jaar vegetarier

    ooit was ik een kwarteeuw geleden in Saint-Louis -USA. Om mijn collega’s daar trachten uit te leggen waarom ik vegetarier was geworden, heb ik het uiteindelijk als volgt verwoord: sorry but I don’t eat my friends either.

  • Willem says:

    Ik kan mijn hoofd maar niet om vegetariërs heen krijgen. Omdat ze geen vlees of vis willen eten, maar wel eieren en zuivel. Eieren en zuivel bestaan bij de gratie van dezelfde mishandeling van dieren als waarom men vegetarisch is. Ik vergelijk het met dat je tegen slavernij bent, maar wel spotgoedkope kleren uit moderne-slavernij-China blijft kopen. Vleeseters die dom zijn en niet (willen of durven) nadenken over hun gedrag, kan ik nog wel snappen. Boeren die ervan leven en daardoor in een morele gevangenis zitten ook wel (ik kom zelf uit zo’n gezin). Evenals denkers die vinden dat de mens bovenaan de voedselketen staat en daarom een natuurlijk recht hebben om dieren te eten. En natuurlijk veganisten die juist andersom vinden. Dat zijn mensen die óf te dom zijn óf gevangen zitten óf door nadenken een standpunt kiezen. Maar vegetariërs snap ik niet. Ze hebben het vermogen om na te denken en eten daarom geen vlees, wat op zich best knap is in dit land. Maar tegelijk stimuleren ze diezelfde vleesindustrie door wel eieren, zuivel, honing etc. te eten en waarschijnlijk ook nog dierlijk materiaal te gebruiken in kleding, shampoo’s etc. etc.

  • L says:

    Aub check je bronnen voor je een artikel schrijft.
    Zo vermijd je de verspreiding van verkeerde informatie.

  • Willem Hulscher says:

    Het spijt me, maar zuivel eten draagt nog steeds bij aan het doden van dieren en dierenleed. Het kalf dat bij de moeder weg genomen word zodat de moeder melk geeft voor mensen. Het kalf dat direct gedood word daarna. Het word uberhaubt geboren door kunstmatige inseminatie. De haantjes die gedood worden direct nadat ze uit het ei komen want ze zijn niet nuttig. leggen geen eieren en maken herrie. De kippen die voortijdig eindigen als ze niet voldoende eierenmeer leggen. Als vegetariër heb je al de klik gemaakt om geen dode dieren te eten. Maar wellicht kun je ook zorgen dat er geen dieren gedood worden na een ellendig leven voor de zuivel.

  • oonah says:

    Hoi hoi,
    een puntje over niet de inhoud van je artikel maar over de quotes.
    De quote die hier toegeschreven wordt aan Leonardo da vinci is nooit gezegd door hem. Wel is er een Russische roman-schrijver geweest die een fictief boek schreef en daarin zegt een fictieve Leonardo dit stukje tekst.
    Of hij al dan niet vegetarisch at laat ik in het midden maar de quote is dus van de auteur Dmitry Merezhkovsky voor zijn fictie-boek over Leonardo.
    Dmitry is ook wel al even dood (1865-1941) en hij had in de tijd dat hij het boek schreef in ieder geval al wel gehoord over een vegetarische levensstijl.
    mvg

  • Pieter Rogiers says:

    Ons lichaam verteerd geen vlees juffrouw?
    Om te beginnen staan in ons gebit 4 scherpe hoektanden die de functie hebben om vlees letterlijk te verscheuren. Onze maag maakt van nature unieke enzymen (peptyden) aan om vlees te verteren. Wij eten al miljoenen jaren vlees, nooit in de grotten van Han geweest waar de jachttaferelen in de grotten staan getekend?
    U hebt geen medische, agrarische of voedingskundige opleiding genoten en u durft zo een onzin te publiceren? Indien ik van u was zou ik ontslag nemen!

    • Willem Hulscher says:

      Hahaha. Die vier hoektanden zouden volgens sommige biologen zijn om noten te kraken. Maar buiten dat, wel of niet om te verscheuren, we zijn de oertijd al een hele tijd voorbij hoor. We kunnen ons ontwikkelen naar meer vreedzaam gedrag. Het wordt tijd voor meer beschaving te ontwikkelen. Bij beschaving hoort ook compassie. Het lijkt me niet echt beschaafd wat ze in de oertijd deden. Zo die jachtpartijen waarbij ze onder het bloed zaten van het dier. De meeste mensen hun maag keert als ze een leeuw met bloederige muil een dier zien verorberen. En toch maar stukken dood dier kopen. Om te bakken. Ooit een leeuw met een bakpan gezien? waarom doen wij dat dan wel als vlees eten zo natuurlijk is?

    • Stéphanie says:

      Heeft u enige medische, agrarische of voedingskundige opleiding genoten heer Rogiers?

  • Pieter Rogiers says:

    Dit artikel is opnieuw het bewijs wat brainwashing- en propagandacampagnes van de anti-vlees lobby met een mens kunnen doen. De schrijfster is zeker en vast nog nooit op een veebedrijf geweest en heeft al zeker geen landbouwopleiding genoten, anders zou ze zo geen onzin neerpennen. Als je alles moet geloven wat de dierenrechten en andere anti-vlees organisaties ons trachten wijs te maken, dan moeten we inderdaad stoppen met vlees te consumeren. Wij hebben een vleesveebedrijf en staan in tegenstelling tot de schrijfster dagdagelijks in de praktijk, realiteit.
    Runderen eten vooral grassen en ruwvoeders van eigen teelt (snijmais, bieten, …). 1 ha grasland absorbeert op jaarbasis gemiddeld 3500 kg CO2, 1 ha bieten produceert op jaarbasis evenveel zuurstof als 4 ha loofbos. De broeikasgassen die onze runderen uitstoten worden dus ruimschoots opgenomen door de plantaardige productie die voor de veeteelt nodig is. Tijdens de afmestfase (3 maanden voor de slacht) worden de runderen bijgevoederd met krachtvoer. Naast een minimale hoeveelheid granen bestaat dit krachtvoer voor 80% uit nevenstromen van de voedingsindustrie: bietenpulp als bijproduct van de suikerindustrie, moutkiemen en bierdraf uit de bierindustrie, aardappel- en groentenafvallen, lijnzaad-koolzaad-maiskiem-zonnebloemschilfers uit de olieperserijen, mais- en tarwegluten uit de zetmeelindustrie, bijproducten uit de biobrandstoffenindustrie, enz…. Dankzij hun specifieke spijsverterings- en herkauwsysteem zijn runderen in staat al deze voor de mens onbruikbare afvalstromen up te cyclen naar melk, vlees, leder, …
    Uw onzin/leugen over gebruik van groeihormonen: ik ga niet ontkennen dat dit in het verleden niet gebruikt is geweest, maar vandaag is onze sector hormonenvrij, wat vroeger gebeurt is blijft ons nog achtervolgen. Nochtans zijn groeihormonen in de meeste landen wereldwijd nog toegelaten.
    Ik heb al artikels gelezen waar men beweert dat er 8 kg graan nodig zou zijn voor 1 kg rundvlees (in de praktijk is het 1 kg graan voor 1 kg netto rundvlees). Ook zou er 15000 liter water nodig zijn voor 1 kg vlees, als je dan gaat opzoeken hoe ze aan zo een waanzinnige cijfers komen, dan ontdek je dat ze de jaarlijkse neerslag op de weiden waarop de koeien grazen meetellen …
    Ook zouden we veel te veel rood vlees eten? De WHO adviseert maximum 500 gram rood vlees per week, maw 26 kg op jaarbasis. In 2016 aten we minder dan 9 kg rood vlees, maw we kunnen onze rood vlees consumptie bijna verdrievoudigen!
    Voor europees rundvlees wordt geen regenwoud gekapt. Typisch voor de anti-vlees lobby is dat ze mistoestanden die ergens gebeuren trachten te veralgemenen over een ganse sector om die uiteraard in diskrediet te brengen.
    Ik heb respect voor die 2 % vegetariërs, ik heb enkel een groot probleem met het feit dat men een vegetarische levensstijl begint op te dringen met éénzijdige en onjuiste argumenten, de vee- en vleessector komt zelden of nooit aan het woord in die hele discussie.
    Enerzijds worden bepaald veggie-organisaties dik betaald door de vegetarische voedingsindustrie om propaganda te voeren tegen vlees en pro zogenaamde vleesvervangers. Op alle mogelijke manieren trachten zij de publieke opinie te misleiden en poogt men de mensen een afkeer van vlees en andere dierlijke producten te doen krijgen.
    Anderzijds koesteren zij de droom van een maatschappij waarin geen dieren meer worden gebruikt voor voeding, kledij, vrije tijd en medische proeven. Dit doel heiligt alle middelen: leugens, veralgemeningen, bangmakerij …
    Langs deze weg wil ik de schrijfster inviteren voor een bezoek aan ons veebedrijf, dit zal haar een meer realistischere kijk op de zaken geven dan hetgeen ze uit de artikels van de veggie-lobby haalt.

    • Willem Hulscher says:

      Hahaha. Ja. Ik snap dat je je inkomen verdedigt. Ik heb agrarische school gedaan meneer. Ik heb achter de schermen gezien. Het lijkt leuk en zo. Maar de kalveren die direct van hun moeder worden weg gehaald vinden dit niet zo leuk denk ik. Ook dieren die in een vrachtwagen op weg naar de slacht gaan zullen dit echt niet zo fijn vinden. Of kippen in een legbatterij. Verder moet een koe 10 kilo eiwitrijk plantaardig materiaal eten om 1 kilo dierlijk eiwit te kweken. dit kost bakken met water die uit de grond gezogen word. Veel meer dan direct plantaardig te eten. En wat de plantaardige lobby betreft, ik ben al 35 jaar vegetarisch waarvan 17 jaar veganist. Ik was al vleesloos voordat de grote bedrijven zich met vegetarische burgers ging bezig houden. We hebben echt geen lobby nodig om een geweten te hebben.

  • SIMONE says:

    Prima dat je vegetariër bent! Maar het is feitelijk onjuist dat vlees hormonen bevat. Tenminste als je kiest voor een Nederlands product. Al sinds 1961!!! Dus echt oud nieuws dat zogenaamde hormoonvlees. En de relatie tussen vleesproducten en klimaatverandering is ook nog niet bewezen. Misschien is het verstandig om je kreten/punten te onderbouwen met wat artikelen en wetenschappelijkeen data. Dan komt het beter over. Nu klink je als een roeptoeter van de partij voor de dieren. Succes.

  • Lluisa says:

    Ik begrijp de frustratie van deze schrijfster maar hou echt niet van de teneur van het artikel. Het lijkt wel alsof mensen die wel nog vlees eten lompe, egoïstische wezens zijn. Zelfs wie “probeert” om minder vlees te eten is voor deze dame niet goed genoeg…. Want dat is een teken van zwakte.
    Heel erg jammer vind ik dat. Ik ben zo iemand die schippert tussen vaak veggie eten maar soms nog eens vlees. Kost mij dat extreem veel moeite dat vegetarisch koken: nee, maar het is niet altijd eenvoudig om je vriend die opgevoed is met een vlezig dieet, veggie gerechten voor te schotelen die ook hem bekoren. Plus ik hou zelf van af en toe een stukje vlees en zeker vis (moet ik mij nu schamen, Evelien?). Ik wou dat het niet zo was want dat zou 100% vegetarisch worden een stuk eenvoudiger maken.
    Er zijn veel mensen zoals mezelf, we doen ons best ecologisch te leven maar zijn niet puur veggie. Dan doe je je best, terwijl de veel Vlamingen geen fuck met onze planeet inzitten, worden we toch wel door deze auteur allemaal op de brandstapel gegooid. Want het is geen kwestie van niet kunnen maar puur luiheid en zwakte. Erg jammer! Ik hoop dat deze dame het niet zo arrogant bedoeld had maar dit stuk maakt mij echt kwaad. Jammer dat zo’n stuk in mijn favo online magazine komt.

  • Ellis says:

    Heel veel herkenbare zaken, ikzelf ben een “natuurlijke vegetariër”. Mijn lichaam heeft in mijn plaats beslist om vegetarisch te eten, door het niet te lusten. Ondanks verwoede pogingen van mijn omgeving toen ik een peuter was. Bweik.

    Moet je dat maar eens proberen uit te leggen, veel mensen denken dat er gewoonweg iets schort in mijn bovenkamer omdat ik geen vlees (of kip, of vis) lust. “Maar alez,je weer écht niet wat je mist, zo’ne goeie steak” of “Zou je dan ben een curryworst eten? Want daar zit toch bijna geen vlees in uiteindelijk..”

    En vegetariërs by choice bekijken me dan weer vaak als onprincipieel.

    Het zou een veel fijnere wereld zijn voor alle leven op Aarde als vegetarisme de norm was, en niet de uitzondering.

  • Marianne says:

    Ik volg sinds een paar maanden een vegetarisch dieet uit milieu overwegingen en al deze dingen heb ik al wel voorbij zien komen. Vooral degene: eet je wel vis?

    Heerlijk herkenbaar artikel!

  • Peter Lont says:

    Iedereen mag gelukkig zelf de keuze maken tussen wel of geen vlees eten. Laat we nu iedereen respecteren wie welke keuze ook gemaakt heeft. Veranderingen zullen altijd plaatsvinden het bewust met de aarde en jezelf omgaan komt voort uit de mogelijkheid hebben om te kunnen kiezen.
    30 jaar geleden was er nog geen vegetarische menu op de kaart en was het maken van de keuze wel of niet – veel lastiger, zowel in praktische zin als psychologische. Wel of geen vlees gaat misschien dezelfde kant op als de energie transitie van fossiele energie naar zon en wind. Ook dat duurt een jaar of 100. Geduld en respect dan gaat het zeker lukken, Tja en ik ben toch echt een verstokte vlees eter.

  • dominiek says:

    Het verbaast me steeds hoe je jezelf moet verantwoorden omdat je geen vlees noch vis eet. Ik heb vlees en vis gegeten, te veel zelfs en vond/vind het lekker.
    MAAR ik ben hier bewust mee gestopt omdat ik diep van binnen gevoel voel dat dit fout is. Soms mis ik inderdaad vlees, maar als je wat bewuster omgaat met alles wat leeft, kwam bij mij toch de onherroepelijke vraag of het normaal is dat er op een mensenleven een heel aantal dieren hoeven te lijden om op mijn bord terecht te komen, terwijl je jezelf perfect kan voeden zonder vlees of vis.

    En alle gekheid op een stokje, uit eigen ervaring kan ik je zeggen ,dat mijn reflux verdwenen is en mijn cholesterol gezakt is van 250 naar 190 door geen dierlijke eiwitten meer te gebruiken.

    En dus moet ik me nu regelmatig verantwoorden voor het niet gebruiken van vlees en/of vis. Toch raar, wat niemand die me vroeger de vraag stelde waarom ik wel ineens dode dieren ging gebruiken als voedsel.
    Dus leven en laten leven, maar laat me aub mijn eigen keuze en die is om geen vlees te eten. Uit respect voor het lijden van andere dieren maar ook uit respect voor mezelf.

  • Laura says:

    Beste allemaal, sommige reacties vind ik zeer dom, bv. met scheldwoorden enzo.
    Het is idd leuk als mensen vragen stellen uit interesse maar als je 10 keer moet herhalen dat een kip ook een dier is, en een vis ook ,… begint het vervelend te worden snap je ?
    Hopelijk doet iedereen wat vriendelijker nu

    Groetjes een 13-jarige vegetariër

  • Itta says:

    JAAAAA BITCH JAAAAAAA, mensen tegenwoordig zijn zo kortzichtig, tof om te weten dat er toch enkele anderen zijn die ook nog iet wat meer brainz hebben en research doen ipv uit te gaan van de belachelijke “vleeseter”standpunten, die op niets slaan.

  • Rajen says:

    Wat zou er mogelijk worden als we de belerende vingertjes achterwege zouden laten en iedereen leert luisteren naar zijn eigen lichaam en enkel op basis van wat dit zegt te voldoen aan onze verlangens?

  • Vegetariër says:

    afgezien van het feit dat er in dit relaas een aantal slechte en daarbij onjuiste argumenten gebruikt worden om vooral vegetariër te zijn, bevestig je wel alle vooroordelen die veel mensen over vegetariërs hebben. De enige reden om GEEN vlees te eten is namelijk omdat je het dus WEL zielig voor dieren vindt. En je hebt jezelf een ontzettend feel-good verhaal wijsgemaakt. Het eten van dieren heeft niets met de opwarming van de aarde te maken. Het FOKKEN van dieren voor consumptie heeft hier mogelijk een wel een kleine bijdrage aan.

    Wat me meer stoort is het belerende toontje van je verhaal. Het belangrijkste vooroordeel wat mensen van vegetariërs hebben is dat het allemaal een beetje rare geiten-wollen-sokken-dragende mensen zijn. Ik krijg nooit dit soort stomme vragen dus wellicht mankeert er niet alleen aan jou van alles maar ook aan de debielen waar je mee omgaat.

    In jouw geval is er nog veel meer aan de hand.

    Je bent namelijk een ontzettende vervelende belerende egocentrische arrogante narcistische zeik kut.

    • looool says:

      Whaha dankjewel ik dacht precies hetzelfde

    • Steven Beumer says:

      Tering , wat ben jij toch een eerste klas troll.

    • Matthias says:

      Wauw, gefrustreerd much?

      Om je even te corrigeren:
      “Het eten van dieren heeft niets met de opwarming van de aarde te maken. Het FOKKEN van dieren voor consumptie heeft hier mogelijk een wel een kleine bijdrage aan.”
      En hoe denk jij de hele wereldbevolking van vlees te voorzien? Al jagend? Ik hoop dat die ene haas/jaar je smaakt. Daarenboven is het inderdaad bewezen dat meer dan 50% van de broeikasgassen gerelateerd zijn aan de vleesindustrie. Bekijk anders eens Cowspiracy vooraleer je je mond opendoet?
      “Wat me meer stoort is het belerende toontje van je verhaal”
      Geen enkel argument dat Evelien hier aanhaalt is incorrect. Je haalt daarenboven geen enkel argument aan om haar verhaal te weerleggen. Ik geloof dat jij vooral last hebt van schuldgevoel. Het is niet erg, niemand veroordeelt je, als jij ons ook niet meer veroordeelt?

      Toch nog de groeten 🙂
      Matthias, geëvolueerd tot vegetariër 😉

    • Simon says:

      Hallo,

      Ten eerste: Door het systeem van vraag en aabod is fokken van dieren en eten van dieren rechtstreeks met elkaar in verband te brengen, en als je kijkt naar hoeveel landbouwgrond bos kon zijn geweest moest men geen vlees eten (hoeveel maïs wordt er in jouw gemeente gekweekt?) kun je wel wat conclusies trekken.

      Ik wil je er ook aan herinneren dat, al was dit slechts een detail, het nooit een even klein detail kan zijn als ‘ik vind het lekker’.

      Belerend toontje: dat is wat je er zelf van maakt.

      Debielen waarmee ze omgaat: Vele contacten kies je niet, denk aan familie, je buren, de slagerin… Allemaal mensen die dergelijke opmerkingen kunnen maken.

      Om af te sluiten: een ontzettende vervelende belerende egocentrische arrogante narcistische zeik kut? Laten we vriendelijk blijven.

      Een prettige dag verder!
      Simon

    • Ik ben een mens says:

      Wat voor een zeikstraal ben jij zeg :p Zij mag haar mening hebben maar moet je haar daarom een narcistische zeik kut gaan noemen. Als dat haar redenen zijn om geen vlees te eten dan is dat haar zaak. Dat ze niet de waarheid vertelt who care’s. Zij is gelukkig dus laat je domme reacties achterwege.

    • dominiek says:

      zielig hoor

  • Niels says:

    Het enige dat lekker is aan een knakworst is het excuus om een broodje volledig te verzuipen in de saus zodat je die worst in elk geval niet meer proeft. Dan zou ik direct vegetarisch gaan eten. Het feit dat een perfecte biefstuk bestaat is voor mij het probleem.

  • Suzanne says:

    Ik wil je toch even wijzen op een foutje, namelijk het stuk over vitamine B. Je kunt namelijk niet lukraak alle vitamines B op één hoop gooien. Als je helemaal geen dierlijke producten nuttigt, krijg je geen vitamine B12 binnen en dat kan op den duur zeer schadelijk zijn (zelfs invaliderend, en in extreme gevallen dodelijk). Je zult dit dus wel moeten suppleren, want uiteindelijk raak je door de voorraad in je lever heen.
    Alle andere vitamines kun je inderdaad prima uit niet-dierlijke voeding halen, B12 alleen niet.

  • saar says:

    Ik heb vaak dat mensen vragen gaan stellen over mijn dieet. 0 problemen mee. maar ik heb een tijd terug een etentje met mijn oude klas gehad. heel fijn want in dat restaurant kreeg ik gewoon een persoonlijk buffet met vega spul. dus vega-balletjes, geroosterde paprika, groente hapjes en vanalles. ik vul mijn bord en ga naast een paar klasgenoten zitten. word meteen kapotgegooid met vragen waarom en hoe en het hele riedeltje af. om vervolgens vlees recht voor mijn gezicht te laten bungelen om me maar te krengen. of bekogeld worden met stukjes kip. ja daar heb ik wel een probleem mee. er niet mee eens zijn is prima. maar zo respectloos met andermans keuze omgaan slaat nergens op.

  • Hildi says:

    Jij vegetarisch? Maar je ziet er heel gezond uit?!
    Mensen hebben soms het idee dat je er bleek en gammel uit moet zien, met alternatieve kleding aan.

  • Matthew Jacobsz says:

    Nog zoiets. ‘Mag je dan wel (vul zelf in)’. Ik mag alles, alleen ik kies er voor om het niet te doen.

  • Sarah Braekman says:

    Ik merk dat veel mensen vinden dat dit stukje vijandig is.
    ’t Is een stukje over frustraties die andere mensen je bezorgen. Wat had je verwacht? Bloemetjes?

  • Ann says:

    Ik ben zelf vegetarier, maar sommige punten vind ik wel een beetje overdreven. Ik ben juist blij als mensen mij vragen stellen over wat ik dan wel eet of het kip, vis of eieren is. Wat interesseert een vlees-eter nou wat het verschil is tussen vegan, flexitarier of vegetarier. Mensen stellen vragen, ze zijn geinteresseerd, daar gaat het om. Dat je ze een stukje kennis kan meebrengen die ze zelf nooit duidelijk hebben meegekregen. Je houding hierover klinkt gewoon super arrogant ‘ik ben vegetarier en iedereen moet weten wat dat inhoudt, zelfs hoe je het uitspreekt, en ik wil er verder niks over horen’. Kom op zeg.

    • Simon says:

      Daar heb je wel een punt uiteindelijk, maar toch is het frustrerend dat vele mensen niet inzien dat er geen ethisch verschil is tussen het eten van kip of van rood vlees

    • Pieter says:

      Zulke vegetariers zijn vaak een beetje narcistisch misschien..de hele discussie is een soort van zwarte pieten discussie..
      Ik eet gewoon vlees en soms vegetarisch.. dat bepaal ik zelf..ik wens niet weggezet worden als dierenleedveroorzaker..ik denk namelijk anders over dieren..het ene dier beslist over het leven van een ander dier..INDIVIDUEEL..een leeuw gaat de discussie niet aan met een andere leeuw en dood een gems een stuk ruwer dan wij mensen doen..het vermoorden van dieren is een proces van de natuur..wil je iets betekenen voor een ander wezen meld je dan aan bij een hulpverleningsinstantie en lenig de nood van miljoenen kinderen die snakken naar een stukje knakworst..zolang je een luxeprobleem hebt hou het voor je en leidt je eigen leven in stilte, met alle respect

      • Carolien says:

        Een leeuw heeft geen wapen in zijn hand. Het is een oneerlijke strijd en is mijns inziens niet te vergelijken met hoe het er in de natuur aan toe gaat.
        Iedereen moet absoluut zelf beslissen wat hij eet, maar een mens vormt geen deel van de cyclus. Hij voegt niks toe. Hij staat bovenaan de cyclus en beslist doordat het in staat is ‘wapens’ te maken. We kunnen het fokken van dieren voor consumptie niet vergelijken met een natuurlijk proces. We zijn bijna allemaal groot gebracht met het idee dat het normaal is om dieren te fokken, kalfjes weg te halen bij moeders, dieren op een slechte manier te behandelen om ons te voeden.
        Het kan niet de bedoeling zijn dat we (nog steeds) op deze manier met levende wezens omgaan.
        Ik kan me voorstellen dat als mensen een dag in een slachthuis gaan rondlopen, ze minder trek krijgen om die dag een stuk vlees te eten dat die ochtend nog rondliep. Ik denk dat we te ver van deze (comsumptie) dieren af zijn gaan staan.
        Ik eet sinds een paar jaar geen vlees meer en ik veroordeel ook niemand, maar voor mij voelt het niet meer goed.

      • Esther says:

        als wij met zijn allen geen vlees zouden eten zou de hele wereld bevolking hiervan kunnen eten, is er zelfs een ruim overschot. Reactie op je leeuwen verhaal, zie jij leeuwen al dieren fokken? nee ik ook niet dus denk gewoon even na, als jij je konijn zelf gaat vangen in de bossen met een speer kan je er lekker van gaan genieten.

        Leuk dan je reageert maar haal dan wel realistische punten aan

  • richard leeuw says:

    he hoi evelien,
    hier een vleeseter. ik vind het een ontzettend dom stukje van je. je tekst zit vol met onzin die gewoonweg niet kloppen. je tweede stukje over dat de vlees industrie de grootste milieuvervuiler is klopt niet. die mythe is allang ontkracht. in 2007 komt deze mythe naar een onderzoek in america. maar kijk even naar het onderzoek zelf: ze hebben de uitstoot van methaan gassen door koeien vergeleken met de uitstoot van de transport sector. ja als je deze twee kleine onderdelen uit een heel groot systeem naast elkaar zet krijg je scheve verhoudingen.
    de vegatarische industrie is zelfs slechter volgens dit onderzoek: http://www.independent.co.uk/news/science/vegetarian-diet-bad-for-environment-meat-study-lettuce-three-times-worse-emissions-bacon-a6773671.html

    om maar te zwijgen over dat organisch synoniem is voor gezond wat ook een hele rare gedachte. vind je het onzin? hier een onderzoek:
    https://www.ocf.berkeley.edu/~lhom/organictext.html

    en ja je dieet is niet goed voor je want wij zijn omnivoren (niet carnivoren en niet herbivoren) (ja dat betekend dat wij een langere verteringsweg hebben dan carnivoren en minder lang dan herbivoren).
    nog niet overtuigt? hier een bewijs: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0088278#abstract0

    over de mensen die dan zeggen dat ze alleen diervriendelijk vlees eten nog een paar feiten:
    http://gentleworld.org/the-myth-of-eco-friendly-animal-products/

    wat wil ik hiermee zeggen? de voedsel industrie is een ontzettend mooi voorbeeld van efficiëntie. we kunnen er zoveel mensen mee voeden dat nog nooit is voor gekomen in de hele geschiedenis van de mensheid. ja er leiden nog steeds mensen honger. maar dat zou veel meer zijn zonder de voedselindustrie.
    kan het beter? ja dat kan. word dat ook beter als we hypocriet blijven denken? nee.
    en mensen kijk nou eens naar de onderzoeken en lees die dan ook. alleen dan kan je zien of een onderzoek goed gedaan is of slecht. niet alleen maar de koppen lezen. of hebben we liever weer een Diederik Stapel?

    • FRANK DE KEYSER says:

      Wat baten kaars en bril als de uil niet zienen wil

    • Deborah says:

      Richard Leeuw, wat een dom stukje van je, met al die taalfouten erin. Uit onderzoek is gebleken dat er maar liefst 43 in zitten!
      Hoe kan een intelligente lezer de inhoud dan nog serieus nemen?

      • A says:

        Zo dom is het niet en gelukkig weten wij intelligente lezers dat inhoud belangrijker is dan vorm. Maar gewoon blijven oefenen! Jij komt er ook wel 🙂

      • binky says:

        Ad hominum. Probeer nu eens inhoudelijk te reageren.

    • Tjibbe says:

      – Alleen de uitstoot van methaan uit dieren is inderdaad niet de de grootste vervuiler. Als je echter kijkt naar alle energie en water die daar bij gemoeid zijn, dan zijn er efficientere alternatieven. De onderzoekers van het onderzoek waar jouw artikel op gebaseerd is, hebben deze boodschap ook genuanceerd. http://www.huffingtonpost.com.au/entry/vegetarian-bad-for-environment-debunked_567072d7e4b0e292150f95a4?ir=Science&section=australia&utm_hp_ref=science

      – Ze spreekt nergens over ‘organisch’ of biologisch wat dat betreft. Dat zijn inderdaad termen die verdraaide connotaties hebben gekregen. Ecologisch is het label waar meer aandacht naar uit zou moeten gaan.

      – Heb ik me niet in verdiept. Volgens mij klopt het inderdaad dat we omnivoren zijn. Ik heb op zich ook niets tegen het doden van dieren voor voeding. Alleen de manier waarop is walgelijk, verschrikkelijk inefficiënt en de hoeveelheid die we gebruiken is compleet onnodig ten opzichte van onze lichamelijke behoefte.

      – Klopt, biologisch vlees of alle biologische producten zijn niet efficiënt en kunnen de wereldbevolking niet onderhouden. Dingen als ‘rustieke’ mooie broden en vlees van een buiten rondlopende kip zijn luxe gewetensproducten. Massaproductie van voeding en met name vlees is echter niet per definitie duurzaam en beperkt houdbaar.

      Ik zou het verstandig vinden als het ‘eco’ label wordt uitgebreid met bijvoorbeeld een waarde die aangeeft hoeveel energie/water/ruimte/ect.. er in dit product zit.
      Uberhaupt minder eten inclusief vlees lijkt me sowieso een mooi voornemen. Maar als je redelijk zelfbewust bent kun je hier binnen je leefstijl mee schuiven. Fietsen naar werk ipv met de auto in ruil voor 2 keer biefstuk in de week ipv van 1x kip.

      Als we een beetje gang achter vlees kweken of printen zetten kunnen de gewetenswroeging ook doorstrepen. Lijkt me heerlijk.

    • Lieselotte says:

      hallo Richard,

      wat ben jij een domme kerel zeg. Niet alleen kan je nog niet zonder fouten schrijven, je weet ook geen reet van waarover je predikt. Ten eerste is de grootste vervuiler de industrie die dieren fokt en slacht. Dat jij je ogen daarvoor compleet sluit, wil niet zeggen dat het niet zo is. Er worden elk UUR meer dan 8 miljoen dieren geslacht die dienen als voedsel voor ons. Er worden daarnaast nog eens 200 miljoen vissen gevangen. En er worden 100 duizenden tonnen graan aan die dieren gegeven die we aan het fokken zijn. Elk uur sterven er ook minstens 500 kinderen van de honger. Het gaat niet om het opdrijven van onze voedselproductie om armoede te bestrijden, maar om het beter verspreiden van wat we al hebben.
      Koeien en varkens en kippen die gefokt worden, scheiden uiteraard meststoffen af. Die belanden in onze rivieren, die uitmonden in onze oceanen en door alle toxische stoffen in hun stront, ontstaan er ‘deadzones’ in onze oceanen. Dat zijn plaatsen waar geen vis meer kan leven, waar geen planten meer groeien.
      En om het even over de visvangst te hebben. Er is nu al er grote bedreiging voor alle commerciële vissoorten, maar tegen 2048 zullen ongeveer alle soorten vis die we vangen om op te eten uitgestorven zijn. Van alle vis die nu gevangen wordt, gaat ongeveer de helft naar de dieren die we fokken. Het wordt gemalen tot voedsel voor hen. Is het niet absurd dat de grootste afnemers van de vis die we vangen, de dieren zijn die we later opeten?
      Jij verkoopt hier dus absolute bullshit, beste Richard. Een vegetarisch dieet is niet ongezond, integendeel. Het ALLERbeste is uiteraard een veganistisch dieet, want ook de zuivelindustrie is extreem vervuilend en onethisch.
      En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vreselijke ontberingen die al onze vissen, kippen, varkens en koeien moeten doorstaan. Hoe ze gedood worden. Leven hun keel oversnijden, doodslaan, verdrinken, hen laten stikken in hun eigen bloed enzovoort.
      Maar ik ga ervan uit dat je niet geeft om de dieren en ons klimaat, Richard? Jij lijkt mij zo iemand die enkel om zichzelf geeft.
      Fijne dag nog, laten we hopen dat je het licht wel nog zal zien.

      • Anais says:

        zo is dat Lieselotte 🙂 helemaal akkoord, tot aan het veganistische toe (wbt het terugschelden: laat het niveau van de ander bij die ander denk ik dan…maar wel begrijpelijk 😉
        mooi en grappig stukje van Eveline ook (ik begrijp niet waar het ‘arrogante’ zit, behalve misschien bij mensen die zich bedreigd voelen door iemands’ ethische keuze? ) Anyways, goed dat we het erover hebben. More & more people waking up..

    • da says:

      De voedselindustrie is zo efficiënt dat we zoveel eten weggooien én erin slagen om mensen te laten hongerlijden. Die tip van die cactus vind ik trouwens geweldig. Ben geen vegetariër en kan het artikel toch smaken. Schrijfster is voldoende zelfbewust en heeft respect voor haar medemens. Nen goeie steak saignant zou een vleeseter zeggen.

    • a says:

      Stuk over hormonen klopt ook niet. Tenminste niet over Nederlands vee. Dit mag niet gebruikt worden.

    • Matthias says:

      Richard, je vergeet dat de uitstoot van broeikasgassen door de vleesindustrie niet beperkt is tot de flatulentie van koeien… Het gaat om
      – het verlies aan bos om te compenseren voor het groeien van crops
      – (transport van en infrastructuur voor) water nodig voor het bewateren van die crops en drinkwater voor de dieren
      – transport van dieren
      – enzovoort
      Als je die optelsom maakt, dan kom je te weten dat Evelien gelijk heeft.

      Oh laat ons daarnaast niet vergeten dat die dieren in absoluut erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Of ben ik dan zielig, als ik daarmee rekening hou?

    • Charis says:

      De vleesindustrie is zonder twijfel één van de grootste milieuvervuilers en één van de grootste problemen betreft klimaatverandering en is absoluut niet duurzaam.

      1. Ontbossing
      Meerendeel van de ontbossing op onze planeet (inclusief de eeuwen oude amazone wouden) worden gekapt om ze om te vormen naar akkerland. Waarom? Om al het voedsel te verbouwen om alle dieren, bestemd voor de vleesindustrie te voeden.
      Ontbossing betekent het vrijkomen van een ongelofelijk grote voorraad CO2 + het niet meer kunnen onttrekken van al aanwezige CO2 in de atmosfeer… = bad news. Daarbij zijn er bijkomende problemen zoals biodiversiteit die verdwijnt, klimaatverandering, bevolkingen die hun traditionele manier van leven niet meer kunnen behouden, modderstromen doordat de grond niet meer vastgehouden worden door de boomwortels, etc.
      2. Methaangas
      Dit is echt een groot probleem, hoe onnozel het ook mag klinken. Methaangas is een 10 x sterker broeikasgas dan CO2 en dus echt gevaarlijk wat betreft opwarming van de aarde. Gaan we boven de gevreesde 3°C ontwikkeld zich een spiraaleffect, van meer en meer opwarming en geloof me vrij, dat gaat sneller dan je verwacht en wil je echt niet meemaken.
      3. Transport
      Meeste vleesindustrie is een import/export business. In België hebben ze zonet een akkoord gesloten met China, voor varkenskoppen nota bene….
      Welk verschrikkelijk slecht is voor het milieu, ik hoef er geen tekening bij te maken.
      4. Waterverbruik
      Al deze dieren teren op ons nu al veel te kleine zoetwater voorraad. Meer dieren voor de vleesindustrie = minder drinkbaar water voor ons

      en ga zo maar door….

      Er zijn nog meerdere redenen, ik hoop gewoon dat men even de tijd neemt om alvast diegene die ik opnoemde serieus te nemen.
      ps: ik ben zelf milieuwetenschapper van opleiding, kwestie om het allemaal even wat geloofwaardiger te maken voor de sceptici 🙂

      en oké veel vegetarische alternatieven zijn MOMENTEEL niet altijd even duurzaam, absoluut akkoord. Maar wat was er mis op je lokale markt, van de lokale (kleinschalige) boeren je eten te kopen? Of in je eigen tuin of volkstuintjes, als je die natuurlijk hebt en uiteraard de tijd en kennis heb, je eten te verbouwen…

      Hoe dan ook de vleesindustrie is een groot probleem

  • Sietse l says:

    In het restaurant waar ik werk serveren wij een uitgebreide en gevarieerde vegatarische rijsttafel, zonder vis uiteraard. Wat mij nou opvalt is dat dit er juist vaak toch bij besteld wordt. Om het even recht te zetten, niet in alle restaurants wordt zo gedacht, maar men maakt het er zelf van.

  • Tessa says:

    Heel herkenbaar!
    Alleen over punt 6:
    De taal veranderd en sinds al langere tijd zijn zowel ‘ik ben vegetarier’ als ‘ik ben vegetarisch’ correct.
    Dus als je vegetarisch bent betekend het niet langer dat je een krop sla bent.

    • Sietse says:

      Nou moet ik toch heel mierenneukerig zijn door te zeggen dat je dan zelf ook om je taal moet denken. ‘Veranderd’ en ‘betekend’ moet hier in beide gevallen met een ’t’. ?

    • Rens says:

      Wat een onzin. Het is niet zo dat als genoeg mensen het fout doen, het op den duur automatisch goed gerekend mag worden. Daar is wel wat meer voor nodig. Aan je reactie te zien hebben we de regels van ’t kofschip ook maar meteen overboord gegooid. Dat bericht had ik gemist. Of gemisd, dat mag dan nu ook denk ik?.

  • sandra says:

    Wel wel

    ik vond het bericht heel grappig MAAR

    ik wil aanvullen met het volgende

    ik ken heel wat mensen die het woord “vegetariër” als een soort van statussymbool gebruiken. Ja ja, die mooie jongen is mijn zoon, tis een vegetariër … zegt mijn schoonzuster al jaren, alsof dat zo te bestoefen is. Maar hij eet wél vis …

    Nog te veel mensen die NIET GRAAG VLEES LUSTEN noemen zichzelf vegetariër, ze misbruiken het woord bijna, want eigenlijk eten ze wél vis, … alsof de vissen niet “uit overtuiging of massaconsumptie” dood moeten, alsof de tonijn niet met uitsterven bedreigd is, … alsof ze denken dat het zo cool is … om zich te indentificeren op die manier …

  • Jan says:

    Ik ben 38 jaar oud en een vleeseter. Ik hou van vlees, van de smaak, de textuur, de sappen, het sissen op de pan of de bbq, de stevigheid en de vele bereidingsmogelijkheden. Maar ik onderken ook de problematiek van vlees eten: de uitbuiting, de mestproblemen, de voederproblematiek, de slachtingen, de industrialisatie … Sinds de mens jaagt echter, staat vlees op ons menu. Ik hoef gelukkig niet meer te jagen en om een deftig stuk eerlijk en gezond vlees te vinden. Want ook ik wil zonder hypocrisie mijn stukje vlees eten. Dus koop ik mijn vlees bij een kleinschalige, lokale slager die de levenskringloop van zijn dieren onder controle heeft en inzet op dierenwelzijn en biologische voeders. Eet ik dode kadavers, ja! Steun ik de grootschaligheid van de vleesindustrie, neen! En dat is voor mij belangrijk: weten dat ik de dieren kan gaan bekijken, dat de boer ze enkel gras en lokale voeding geeft, dat de slager dierwaardig slacht. Want geen hypocriet gedoe: ze sterven voor mijn smaakpapillen. De vraag die ik dus meestal stel aan vegetariërs: kopen jullie de groenten lokaal bij een biologische boer en krijgt die boer dus een eerlijke prijs of gaan jullie naar de supermarkt om geindustrialiseerde groente te kopen die ook meewerkt aan bodemverontreiniging, pesticidengebruik en ? Vlees eten is niet het probleem, de industrie achter de vleesproductie is het probleem. Elk zijn eigen varken of koe of kip of geit of schaap ! Oorsprong beste mensen, van waar komt dat voedsel op jullie bord? Als je hier een degelijk antwoord op vindt, volgt het ecologische verhaal bijna vanzelf. Oh, en een heerlijk vegetarisch alternatief vind ik zelf Berloumi: halloumi op berlaarse wijze.

    • Denise says:

      Ik ben het met je eens.

      Onze darmen zijn dan misschien te lang voor een vleeseter, maar we zijn niet alleen vleeseters, we zijn meer alles eters, dus ons verteringsysteem zal een compromis gesloten hebben.

      Ik heb mijn puntige hoektanden niet voor niets.

      Heb overigens eens van een Chinese stam gehoord die al eeuwenlang geen vlees eten en daar zijn die hoektanden aan het veranderen.

      Ik heb zeker moeite met de vleesindustrie en heb ook moeite met het vertrouwen van de herkomst van vlees wat uit een verpakking met zo’n mooi bio-logo komt.
      Want helaas is dat logo er vaak meer omdat men weet dat de consument dat graag ziet.

      Het probleem ligt inderdaad niet bij de vleeseter, maar bij de industrie er achter.

  • Norbert Plet says:

    Leuke tekst, en er zitten dingen bij waaraan ik me keer op keer schuldig heb gemaakt.
    Ik zit nu in een proces om te proberen vegetarisch te gaan eten, het valt me wel zwaar, maar het is écht nodig!
    Ik denk dat veel vleeseters de ogen graag gesloten houden en het wordt ons ook makkelijk gemaakt door vele instanties, die eigenlijk vaak afhankelijk zijn van de vleesindustrie of andere banden heeft, daarnaast de vele reclames. Als ik de reacties lees dan herken ik veel gedachtes, vooral de gedachte: ‘ik ben toch niet dom, en zeker niet onwetend, het heeft geen zin om met een klein groepje….’
    Een vriend van mij was jaren lang dé vleeseter uit de groep maar eet inmiddels al 10 jaar geen vlees, op aanraden van hem ben ik eens wat meer gaan lezen.
    Het is echt heel erg gesteld met die industrie en het is onmogelijk om mensen de komende jaren te blijven voorzien van een stukje vlees, (te weinig grond, te weinig mankracht, te grote groei van populatie)dan hebben we het nog niet over alle misstanden zoals dieren leed en het verspreiden van leugens, de aarde gaat er echt aan.
    Helaas moet ik weg, en kan ik geen mooi einde maken aan mijn berichtje.
    Kijk deze film eens:
    http://www.imdb.com/title/tt3302820/?ref_=nv_sr_1

    • Katrin says:

      Dankjewel voor de filmtip! Je kan het ook bekijken op netflix.

    • Thomas D says:

      Beste Norbert,

      Mensen als jij zouden er meer moeten zijn. 🙂 Maar als het je écht zwaar valt… doe het dan niet ineens, ik weet waarover ik spreek. Ik heb zelf uit ethische, ecologische en gezondheidsredenen in 2005 besloten om te stoppen met vlees te eten. De overtuiging was er, maar ik wist ‘van toeten noch blazen’ wat ik dan wel kon eten ter vervanging. Linzen en kikkererwten vond ik niet lekker omdat ik het vroeger heel onsmakelijk klaargemaakt had gegeten. En ik was toen nog student, en voor mij persoonlijk werkte dat toen niet.
      Maar nu eet ik al een half jaar geen vlees meer en heb geleerd om smakelijk vegetarisch te koken (linzen mét kokosmelk, spinazie, wortelen, lekkere kruiden, en kikkererwten in de falafel of puur met koriander, etc.). Ik at daarvoor al een paar jaar weinig vlees en heb de afgelopen editie meegedaan aan 40 dagen zonder vlees. Vis at ik nog wel, maar enkel in sushi, omdat ik dat zo enorm lekker vind.
      Maar ook daar zijn er eigenlijk zoveel smakelijke plantaardige alternatieven: avocado, komkommer, gekonfijte tomaat, gemarineerde gele radijs, etc.
      Dus ben ik sinds een kleine maand ook gestopt met vis te eten.

      Kortom: het gaat erom dat je eigen levenskwaliteit niet drastisch minder wordt door geen vlees meer te eten. Als je gradueel je vlees- en visconsumptie afbouwt en uit ervaring leert welke groenten, granen, peulvruchten en kruiden goed samengaan, kan er echt een heel smakelijke wereld opengaan. 🙂

      Maar je bericht is al een half jaar oud, dus wie weet ben je tegenwoordig ook al overgestapt op het vegetarisme. Geniet ervan en vergeet niet: het is misschien een levensstijl, maar een mens is – i.t.t. de gekende quote – méér dan wat ie eet. Voeding is belangrijk, maar daarnaast hebben we allemaal onze passies, frustraties, hobby’s, gewoonten, kleine kantjes, jobs, vakanties, vrienden, familie, lieven, kinderen, dromen en wensen. En dat bepaalt evengoed wie je bent.
      Tot slot een lijstje met ‘bekende vegetariërs’: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_vegetarians

  • Sam says:

    Vegetarisme is de laaste 2 decennia in het Westen enorm gegroeid. Een goed teken want we worden meer bewust van wat we doen, kopen en ook eten. Ik wil geen lang verhaal op gaan hangen van hoe of wat maar ook om de planeet te redden (het broeikas effect alleen al) zullen we allemaal keuzes, in de nabije toekomst, moeten maken. De elektrische auto is er een van. Het veranderen van dieet is net zo’n logische stap. Leuk artikel, snap de frustratie, snap de reacties, in het voor en tegen is er weinig veranderd, wat er wel is veranderd is dat er nu veel meer vegetariërs en veganisten zijn dan toen ik vegetariër werd.
    Mijn tip om de stap te nemen om vegetariër te worden, of minder vlees te gaan eten, gewoon minderen, op zoek gaan naar recepten met groenten waar jij van houdt en stap voor stap je ‘keuken’ veranderen. Kijk bijvoorbeeld naar de Indiaase keuken waar ze sinds mensenheugenis al vegetariër zijn naar heerlijke recepten. En hunkert je geest nog steeds naar dat ‘lapje’ vlees dan zijn er tegenwoordig bizarre vleesvervangers die qua structuur en smaak enorm in de buurt komen van het ‘echte werk’. In NL nog niet zoveel te vinden maar onze Duitse buren al een plantaardige specialisatie. Anyway, een artikel waar vele vegas onder ons herkenbaar is.

  • maria says:

    Stiekem irriteer ik me dan weer aan deze ‘ik zal wel even zeggen hoe het zit’ vibe. Ik ben zelf al mijn hele leven vegetarier, en naar mijn mening is dit ui de hoogte gedrag de reden dat mensen zich schuldig voelen als ze vlees eten naast mij.

    Vervelend wel, zelfs als je niet uit de hoogte wil overkomen voelt dat voor een ander toch zo. Ogenschijnlijk hebben we totaal dezelfde levensidealen en verschillen we weinig, maar de format waarin je dit opschrijft en de stijl van je tekst stimuleert juist tot wat je zelf zegt niet meer te willen (10): vertellen hoe het zit en hoe het moet.

    🙁

  • Anoniem says:

    Okee, ik heb een nieuwe ergenis: mensen die vegetarier zijn en vinden dat mensen die wel vlees eten onwetend zijn, dom zijn of niet-rationeel-denkend zijn op het gebied van vleeseten. Mijn mening is natuurlijk gekleurd aangezien ik momenteel niet geef om het feit dat ik relatief veel vlees eet. Ik ben niet gespecialiseerd op het gebied van vlees, maar onwetend ben ik ook niet. Dat dieren mishandeld worden in biofabrieken is iedereen bekend. Dat is een ernstige zaak, maar door vegetarier te worden, zal het leed niet helemaal worden verzacht. Het aantal dieren dat mishandeld wordt, wordt verkleind door een vegetariër, maar het dierenleed is nog altijd niet de deur uit. Volgens mij zou het voor de mensen die dit belangrijk vinden – het afschaffen van biofabrieken – een betere optie zijn om biologisch vlees te eten en dierenactivist te worden. Het feit dat een mens snijtanden heeft, van vlees niet ziek wordt, het vlees kan verteren, de gezondheid omlaag kan gaan zonder vleesvervangers en het feit dat er veel gezonde stoffen zitten in vlees wijst wat mij betreft op een aanwijzing voor mensen om vlees te eten. Nu is mijn mening ook gekleurd door het feit dat ik me weinig zorgen maak om de klimaatverandering aangezien de biofabriek een grote bijdrage leverd aan de versterking van de klimaatverandering. De mens kan zichzelf vernietigen, maar niet de natuur. Ik denk dat de natuur daar te sterk voor is en dat de mens zich te goed voelt door zichzelf boven de natuur te plaatsen. Dat het een gevaar is voor de mensheid blijkt uit het vergrote aantal natuurrampen na de niet duurzame acties van mensen, maar alles wat mensen gebruiken komt uit de natuur en van de aarde en kan de aarde hierdoor dus nooit vernietigen.
    Ik denk wel vaak na over hoe de werkgevers en -nemers van een biofabriek kijken naar hun werk. Ik vraag me hetzelfde af bij verkrachters, mishandelaars, modernaars, etc. die je dan ook misschien met de biofabrikanten onder één catogorie zou kunnen noemen. Hoe het in de biofabriek er precies aan toe gaat, vraag ik me af. Op internet vind je vooral speculaties en er zal ongetwijfeld verschil zitten in wreedheid per fabriek.
    Als we echt de wreedheden aan willen pakken denk ik dat we niks opschieten door met een relatief kleine groep vegetarier te worden. We zouden dan de hele samenleving bij de bron moeten aanpakken. Er zou weer echt eten in de supermarkt moeten komen die op een menselijke manier (de vraag is dan wel weer: hoe ‘menselijk’ zijn we eigenlijk als we kijken naar de wereld om ons heen..) is geproduceerd.
    Ik denk – om nu maar echt even filosofisch te worden – dat we eerst zelf een stuk menselijker zouden moeten worden om de dierwreedheden de wereld uit te helpen. Als we ons bezig zouden houden met de belangrijkste zaken in het leven: zorgen dat iedereen een gelukkig bestaan heeft en lang kan leven, zou de dierenwreedheid vanzelf ophouden. Als de liefde groeit, kan niemand een dier of een mens (wat voor mij gedeeltelijk onder dezelfde catogorie valt) kwaad en pijn doen.
    Het klinkt als een onmogelijke optie en dat zal het ook voorlopig zijn, maar ik heb toch ergens de hoop dat ooit in de verre toekomst mensen zo ontwikkeld zijn dat conflicten alleen nog op kleine schaal voorkomen en klein blijven.
    Door als individueel je spirit bij te sleutelen kan je volgens mij zoveel bereiken. Je ontmoet immers dagelijks mensen en je kunt de mensen behandelen, zoals jij het wilt.
    Ik wil hiermee niet zeggen dat biofabrikanten per definitie onaardig zijn, maar dit helemaal ontkennen, kan ik ook niet.
    Mijn conclusie: ik denk dat mensen zich meer bezig moeten houden met dingen die echt succesvol en zinvol zijn. Dat vegetariër zijn geen zin heeft, is niet waar, maar dat dit alleen op kleine schaal effect heeft, kan niemand ontkennen. Als je echt geeft om dieren (en dus ook mensen) moet je het op grote schaal aanpakken en je vooral niet beter voelen dan niet-vegetariërs (wat een daad is van onaardigheid in mijn ogen). Bij sommige mensen heb ik namelijk het idee dat ze eerder vegetariër zijn om zich goed en beter te voelen tegenover niet-vegetariërs (net als van die over-sporters of powerfoodeters, ugh) dan om daadwerkelijk de wereld te verbeteren, maar dat is hoe ik dit zie.
    Vegetariërs mogen er zijn, maar het vegetariër zijn, vind ik niet een daad van echte dieren(mensen-)liefde.

  • Punten 7, 8 en voornamelijk 12 zijn erg accuraat. Ik hoor als veganist deze onbegrippen wel vaker glippen uit de mond van een carnivoor. De quote van De Vinci kwam ik echter nog nooit tegen en ben ik zeer tevreden deze te hier te ontdekken. Bedankt voor dit boeiend artikel, u hebt de kwestie beknopt en mooi verwoord! Proficiat.

  • Nele says:

    Nummer 10! Nummer 10 is zó herkenbaar, ik antwoord altijd als ze zeggen “ik eet ook niet zoveel vlees”: “maar dat maakt mij helemaal niet uit hoor, doe vooral wat je zelf wil” en dan staan ze daar zo wat beteuterd.

  • Kevin Huybrechts says:

    Ik ben al blij dat je weet wat een pescotariër is. Maar met “Een vegetariër kan melk, kaas en eieren wel gebruiken in zijn dieet.” ga je toch nog in de fout. Dat zou moeten zijn “Een lacto-ovo (of ovo-lacto) vegetariër kan melk, kaas en eieren wel gebruiken in zijn dieet.”

    Er is eigenlijk geen verschil tussen een (volledig) vegetarisch en veganistisch dieet. Het verschil is dat veganisten alle dierlijke producten bannen uit hun leven, ipv enkel uit hun dieet.

    Waar ik mij nog het meeste aan irriteer is dat de meeste mensen die beweren dat ze vegetariër zijn, eigenlijk lacto-ovo pesco-pollotariërs zijn. (en het in Keulen horen donderen als ik hen daar op wijs)

    • Selma says:

      Helemaal mee eens.

      Voor de productie van melk en kaas moet een koe eerst een kalfje krijgen. En dat elk jaar opnieuw. De helft ervan zijn stiertjes, dus niet geschikt voor melkproductie. Deze stiertjes worden meestal in een paar maanden opgefokt tot kalfsvlees.
      Dus door het gebruik van zuivel stimuleer je alsnog de vee-industrie. Wil je dit niet, dan zul je inderdaad een echte vegetarier moeten zijn.

  • helga says:

    Kaas is NIET vegetarisch 😉 Stremsel mensen. Stremsellllll~ (er is wel vega kaas met plantaardig stremsel)

    • Joke says:

      Er is heus wel vegetarische kaas hoor 😉 je moet gewoon weten welke.
      Niet alle kazen zijn met Dierlijk stremsel. En niet enkel in de bioshop, ook in de gewone winkel, gewoon de verpakking lezen

  • Marije says:

    Wat ik hoor: mensen zijn vleeseters en vegetariers zijn ongezond, en groenten en fruit wordt ook extra gekweekt voor mensen, dat gaat ook niet natuurlijk, dus hoeft dat met dieren ook niet, anders is er te weinig eten voor alle mensen.
    Ik ben sinds paar maanden steeds minder vlees aan het eten, van eerst elke dag naar nu 1 of 2 keer per week en dan biologisch, maar wil uiteindelijk helemaal geen vlees meer eten.
    Voor mij zijn de zielige dieren wel een belangrijke reden daarvoor.

  • Iebee says:

    Hilarisch en heel herkenbaar. Vooral die cactus spreekt me erg aan ☺ Overigens vind ik het als oudere vegetariër naast veel andere zaken nog steeds zielig voor de dieren. Ik eet niet graag de doodsangst van een levend wezen. Groet van een kerngezonde 60+ vegetariër, sinds 45 jaar ?

  • Moni says:

    Een grappig artikel . Al ga ik het wel nog geloven dat vlees eten je verstand aantast als ik al die domme commentaren lees.

    • Tim says:

      Evolutionair gezien is de stap van het nog-geen-vlees-eten naar het wel-vlees-eten gepaard met de groei van de hersenen, maar ook de groei van het cognitieve vermogen.
      Heel kort door de bocht: Carnivoren zijn doorgaans slimmer; of eigenlijk, prooidieren zijn dommer (kunnen ook vleeseters zijn).
      Dit wil absoluut niet zeggen dat mensen die veel vlees eten slimmer zijn, maar wel dat zij meer gehoor geven aan de behoeften van ons lichaam; we zijn er immers op gebouwd, we zijn omnivoren, best of both worlds? Net als het af en toe goed is om een appel te eten is een stuk vlees eten ook goed voor de mens.
      Gezien de consumptiemaatschappij zijn de vraag en het aanbod niet meer gebaseerd op ons jagen (waar we de energie o.a. voor nodig hadden), het lukken van een oogst, ’t weer, en dat soort zaken. Gevolg: kinderen die akkers vol met suikerbieten leeg drinken en ook mensen, die onder het genot van een evolutionair welverdiende biefstuk van de gril, overdreven veel vlees eten (Frans Duyts vroeger 0,5kg per dag, tot hij mee deed aan een programma van BNN).
      Ideaal zou zijn dat de hele wereld in kleine groepjes zijn eigen akkertjes had, met wild in de bossen en vrouwen zonder stemrecht. Maar daar is te weinig oorlog voor en eerlijk is eerlijk, die emancipatie heeft ook wel wat.

  • Lennart says:

    Wat ik veel hoor is: “De overheid moet wat aan dit probleem doen. Het heeft toch geen invloed als je vegetariër wordt in je eentje. Dus ja, ik kan net zo goed vlees blijven eten.”
    Daarop is mijn antwoord: “Als ik 10 mensen één man in elkaar zie schoppen, dan veranderd er niks als ik niet mee doe. Maar dat betekent niet dat ik dan maar mee ga schoppen omdat het toch niks uit maakt.”

    Ook hoor ik vaak: “Ah, ja, jij hebt wel een geldige reden. Laatst sprak ik iemand en zij zei dat ze het zielig vond voor de dieren..”
    Iedereen heeft het recht om geen vlees te eten. Waarom zou iemand anders moeten bepalen of ik een “geldige reden” heb? Niemand heeft de verplichting om te verantwoorden waarom je iets niet eet.

  • Roos says:

    Fijn artikel, mijn dochter is nog in de leeftijdscategorie: ik vondt het zielig maar eet nu wel vlees omdat ik nirt weet hoe ik het goed kan vervangen voor een kind van tien en dalijk puber….
    Is er hier iemand die een goede tip heeft voor een boek zodat ik m’n dochter kan helpen,

    Zoals iedere tienjarige lust ze natuurlijk veel nog niet maar als er een boek bestaat over de hoeveelheden van verschillende producten om het te vervangen, lees ik het graag,
    Mvg roos

    • Lynn says:

      1) De kleine vegetariër – Auteur: Antoinette Hertsenberg.
      2) Veggie kidz – Auteurs: Eef Ouwehand , Monique Jansse & Kyra de Vreeze
      3) Eender welk vegetarisch kookboek dat je kan vinden in de boekhandel.

      Leuk dat je jouw dochter steunt door informatie op te zoeken met/voor haar. Ik mocht het als 14 jarige alleen uitzoeken (12 jaar geleden stond vegetarisme gelijk aan aandacht zoeken) en dan eet je uiteindelijk alleen pasta en kaas 🙂 . Tip: kook samen en laat het hele gezin soms ook eens lekker vegetarisch eten. Op EVA vzw kan je ook heel goede info vinden! Veel succes! Groeten, Lynn

  • Falke says:

    Haha, dat van die dokter is helemaal waar, elke keer als ik bij de dokter kom, trekt ze bloed om te kijken of ik geen tekorten heb :p, tevergeefs.
    Ik kan er helemaal inkomen, ik ben zelf ook al vegetariër sinds mijn 3 jaar en krijg regelmatig zulke opmerkingen… Ik heb zelfs al de opmerking gekregen: “Niets van vlees? Zelfs geen vis? … En jij leeft nog?” Maar ik kan er nog mee lachen hoor!

  • Jamie says:

    Gelukkig, nu kan ik 2 stuks vlees eten als jij het laat liggen 😉

  • Esmée says:

    Ik werd zo happy door je artikel dat ik hem gelijk via mijn facebook heb gedeeld. Helaas maakte ik de domme fout om de reacties te lezen. Ik hoopte op gezellige reacties van mede-vegetariërs, maar las zo ontzettend veel irritante (piep) reacties van mensen die nogal kortzichtig en betweterig denken. bah bah bah. Het is een leuk artikel. Kun je je niet vinden in dit leuke herkenbare stuk (voor velen)? Surf dan gewoon verder.

    • Els says:

      Sterk dat er uberhaupt reacties komen. Ik deel zoveel over vegetarisme en de voordelen van minder vlees eten en dit wordt steeds straal genegeerd. Vleeseters steken graag de kop in het zand uit genotsdwang…

      • Sanne says:

        Hoi allen, Hoi Els,

        Door artikelen als deze heb ik altijd het idee dat zowel de vegetariërs als de vleeseters gegeneraliseerd worden. Vegetariërs zijn goed en slim, vleeseters slecht en hersenloos. Ook door deze opmerking voel ik irritatie opborrelen, want zeker niet iedere vleeseter steekt zijn kop in het zand. Een dieet mét vlees kan ook vanuit een bepaalde overtuiging gevolgd worden. Daarnaast, het ene vlees is het andere niet. Wat overigens ook geldt voor bijv. groenten en fruit.

        Maar, waar het mij vooral om gaat is dat ik denk dat het belangrijk is dat we elkaar in waarde laten. Niet proberen hetgeen wat je vindt de ander op te dringen, maar – als daar ruimte voor is – open is discussie te gaan. . En niet uit de te gaan van zwart-wit, goed-slecht, vegetariër-vleeseter. Een verhaal heeft vaak meerdere kanten. 🙂

        Zie hier een andere kant van dit verhaal: http://www.alleszelfmaken.nl/2016/01/drie-dingen-die-vleeseters-niet-niet-meer-willen-horen/

  • Renate says:

    Ik ben trouwens ook al een jaar of 20 vegetarisch. En taalkundig is dat helemaal goed zoals iemand b.v. ook communistisch kan zijn. Bloedirritant als een vleeseter denkt dat te kunnen verbeteren. Maar van een vegetariër misschien nog wel irritanter 😉

  • Bart Hansma says:

    Sterk blog Evelien, erg mooi. Dank

  • mariska says:

    Ik vind het totaal niet erg als iemand vegetarisch eet. Maar ik wil graag 1 ding weten: waarom willen vegetariers wel een soja eten wat lijkt op een hamburger, gehaktbal of iets dergelijks? Dan wil je wel graag iets eten wat op vlees lijkt……..

    • Ellen says:

      Dit is een vraag waaraan ik me altijd kapot irriteer en die ik oprecht njet begrijp. Sommige vegetariërs zijn dit niet omdat ze vlees niet lekker vonden, maar vanuit hele andere overtuigingen/beweegredenen. Er zijn fantastische vervangers beschikbaar tegenwoordig waardoor deze mensen nog steeds producten kunnen nuttigen die zij lekker vinden, hetzij om smaak, hetzij textuur, of wat dan ook, en omdat ze niet van echt vlees zijn voldoen ze ook nog aan hun principiële behoeften. Geen vlees eten betekent toch niet dat je er niet van hield? En als er goede vervangers zijn dat je deze dan niet mag nuttigen omdat ze op hetgeen lijken dat ze niet willen eten om totaal andere redenen? Vraag terug (niet aan jou maar in z’n algemeen): waarom mogen vegetariërs geen producten eten die in textuur en smaak op vlees lijken? Als deze niet de basis van hun vegetarische dieetkeuze zijn?

      • Hugo says:

        Beste Ellen,

        Als trotse vegetariër, reageer je verkeerd in mijn opinie, als je een positief antwoord geeft, ook al heb je een vermoede dat het “pesten” is, ga er vanuit dat de vraag komt uit onwetendheid en geef deze persoon een normaal antwoord. Door zo te reageren maak je er juist een probleem van. Vertel gewoon waarom. Als jeje aangevallen voelt zal je alleen maar strijd voelen in je vegetarische leven. Als je bereid bent dit gewoon uit te leggen, valt het altijd mee en hebben mensen veel sneller begrip. En daar draait het om, begrip voor elkaar tonen. Elkaar afsnauwen leid alleen maar tot weerstand. Dan zal je nooit bereid zijn om naar elkaar te luisteren.
        Je neemt nu ook te moeite om het te verdedigen, die energie had je ook kunnen omzetten in positieve energie en dit op een positieve manier uitleggen.

        Ik ben geen vegetariër, toch respecteer ik je keuze, door niet te oordelen over je keuze.

      • Thomas D says:

        Erger je er gewoon niet aan en laat mensen toch wat vragen stellen. Ze zei ‘Ik vind het totaal niet erg als iemand vegetarisch eet. ‘ Wat wil je nog meer horen dan?

    • Bart Hansma says:

      En we hebben ding 15! Dank Mariska, hoe completer de lijst hoe beter

    • Sally says:

      Niet elke vegetariër eet dit hoor, ik ben ondertussen al 15 jaar vegetariër en heb nog nooit zo’n vegetarische hamburger, gehaktbal of ander nepvlees gegeten, ik zou ook niet weten waarom mijn eten op echt vlees moet lijken 😉

    • Bo says:

      En sinds wanneer lijkt een hamburger, gehaktbal en dergelijke op iets van een dier? De vorm is irrelevant van de oorsprong, maar gewoon een gemak van klaarmaken en eten. Bij balletjes zal alles garen, tegelijkertijd naar het centrum toe. Daarnaast is een hamburger is plat en rond, toevallig de ideale vorm om tussen een broodje te leggen. Moeten vegetarische producten misschien de vorm van een ster hebben

    • Bren says:

      “Ik heb nog genoeg gras in de tuin staan!”

      Ook zo’n leuk grapje dat ik al jaren heb moeten aanhoren ^^’

    • Tanja says:

      Goede vraag, ik denk dat dat de vegetariërs zijn die vlees wel lekker vinden maar het om allerlei andere redenen niet eten. En ook omdat toch graag mee willen doen met de vleeseters vanuit een sociaal aspect. Ik merk ook dat niet vegetariërs het vaak ‘zielig’ vinden dat ik iets mis op mijn bord waar zij wel iets hebben liggen. Voor mij persoonlijk hoeven veel vleesvervangers niet omdat ikzelf niet zo hou van de structuur en smaak van veel vlees(vervangers). Ik eet vervangers dan ook vaak vooral bij anderen omdat zij daar blij van worden ?

  • Ellen says:

    Evelien: dankjewel! Inmiddels ruim 9 jaar vegetariër en het ‘feest’ der herkenning is gigantisch. Ik hoop dat sommige vleeseters hiermee meer inzicht hebben verkregen in het immer spannende en bizarre leven van vegetariërs, en we het beantwoorden van deze vragen voortaan kunnen verruilen voor het wél lekker eten van onze nog warme maaltijd. Er zullen altijd haters zijn en mensen die ‘vragen stellen’ met een toon die eerder doet denken aan ‘de oorlog verklaren’, maar de open en welwillende vleeseter heeft hier een duidelijk verhaal aan! Ik zou nog een antwoord op een populaire vraag willen toevoegen: “nee, ik heb niet de illusie dat ik door het afslaan van de meloen met het plakje ham eigenhandig verantwoordelijk ben voor een sterke vermindering van afgeslachte varkentjes, maar ik geloof wél dat alle beetjes helpen, en dat ik mij er prettiger bij voel niet actief deel te nemen aan de vleesindustrie.”
    Dank!!

    • Hugo says:

      Beste Ellen,

      Als “trotse” vegetariër, had ik geen herkenning hierin gevonden. “14 dingen die de vegetariër niet meer wil horen” ik vind het een negatieve benadering. Dit artikel zal niet helpen om mensen die het niet zijn, inzicht te geven. Dit zie ik aan ander blogs die hiernaar verwijzen.

      Een open willende vlees eter, bijv ik, (daarin oordeel je al, door een negatief label te plakken op ) zal dit artikel niet als geest verruimend ervaren worden, maar als een aanval op zijn vraag stellingen!

      Voorbeeld, je hebt een iets wat een ander niet heeft en mensen vragen telkens wat het is, tuurlijk wordt je er moe van, maar als jeje realiseert dat het meestal uit onwetendheid is en je normaal antwoord, krijg je er begrip voor terug, dus ook als vegetariër. En al plagen mensen je, de kunst is er boven te staan en gewoon antwoord te geven, dan is het allemaal niet zo leuk meer en is de lol om de vegetariër te pesten er ook af, met positiviteit krijg je positiviteit en ik vind dat we elkaar moeten respecteren in elkaar keuze! Zonder elkaar te veroordelen in de vragen die we elkaar stellen. Think positive!

      • Lennart says:

        Zo negatief vind ik dit artikel niet. Ze zegt ook nog aan het begin: “Nu vind ik het echt niet erg om mijn diëtaire keuzes met veel liefde en geduld aan jan en alleman te verantwoorden”. Dit vind ik ook geen probleem. Ik ben als vegetariër in de minderheid, en begrijp het als mensen hier vragen over hebben. Nu is het wel zo dat als ik er voor kies om vegetarisch te eten, ik niet automatisch verplicht ben om elke keer een complete discussie te voeren voor ik rustig kan gaan eten. Het hangt er ook van af hoe iemand het vraagt, maar het grootste gedeelte van de mensen dat er tegen mij over begint, is zelf aanvallend. Er wordt naar redenen gezocht om te laten zien waarom ik “het verkeerd heb” (misschien om hun eigen acties te verantwoorden). Dus zodra iemand gewoon vraagt: “Goh, waarom ben je begonnen met vegetarisch eten?”, dan geef ik zeker antwoord. Maar als iemand begint met: “Ah, een wereldverbeteraar! Denk je nou echt dat het zin heeft?” dan begrijp ik best dat je geen trek hebt om daarna nog één van de vragen uit het artikel te beantwoorden.

      • Z says:

        Mee eens. Zelf ben ik geen vegetariër, maar ik vraag nooit naar de beweegredenen van iemand die dit wel is en als ik dat doe, dan vraag ik het uit interesse en niet met opmerkingen als: “Denk je nou dat je de wereld kan verbeteren?”
        Ik vond dit artikel ook een beetje negatief. Het is goed geschreven, maar het komt onwijs denigrerend over. Alsof elke vleeseter totaal geen benul heeft van het leven, en als deze onwetend is, het expres doet. Ik ben het met je eens.

    • Yvonne says:

      Vermenigvuldig je gedrag met 1.000.000 en je bent een economische factor 😉
      Dus ja, dat stukje meloen weigeren maakt wel degelijk verschil.

  • Het lijkt wel dat je van vlees eten domme vragen gaat stellen. Al die rotzooi en ziektes in het vlees tast schijnbaar toch de hersens aan!!!

    • Hilgert says:

      Hallo,
      het maken van zulke opmerkingen heeft niets met vlees eten te maken; jij maakt ook inzichtsloze opmerkingen (ik neem aan dat je een vegetarisch dieët volgt). Daarbij komt dat er geen “rotzooi en ziektes” in enkel etenswaar zit, als het goed is…

      • Lisa says:

        Ik eet ook vlees en ik stel vegetariërs ook nooit dit soort achterlijke vragen. Ik acht mezelf sowieso niet dom. Dus deze opmerking is een beetje hypocriet en hokjesplaatsend of niet?

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen