Best of Charlie

14 dingen die vegetariërs niet meer willen horen

14 dingen die vegetariërs niet meer willen horen

Steeds meer mensen eten minder vlees of kappen er helemaal mee. Hoewel de meeste mensen de voordelen hiervan inzien, zowel voor jezelf als de planeet en de dieren, krijg je als vegetariër toch nog vaak vreemde blikken of vervelende opmerkingen. Redactrice Evelien lijstte de meest gehoorde reacties op. En oh ironie, in de commentsectie ontstond een hevige discussie met meer dan 220 lezersreacties…

Ik ben Evelien, ik ben 23 jaar en ik ben vegetariër. Van de 23 jaar die ik al op aarde verblijf, heb ik de laatste 11 geen vlees meer gegeten. Voor mij is dat niet meer dan normaal en ik voel me er goed bij. Wat andere mensen in hun mond stoppen moeten ze – tot op zekere hoogte – zelf weten. Ik ben dan ook de laatste die als een soort vega-Jehova naast je zal aanschuiven als je op het punt staat een sappige slavink te verorberen, om je te vragen of je “het groene nieuws al hebt gehoord”. Je hoeft aan mij geen verantwoording af te leggen over wat je wel en niet eet.

Helaas is dit principe niet voor iedereen zo vanzelfsprekend, want als ik in een nieuw gezelschap iets ga eten, kan ik erop rekenen dat mijn gevulde aubergine koud staat te worden terwijl ik eerst een kwartier geduldig allerlei vragen, kritieken en ongevraagde meningen moet beantwoorden. Nu vind ik het echt niet erg om mijn diëtaire keuzes met veel liefde en geduld aan jan en alleman te verantwoorden, maar om mezelf en mijn medetariërs in de toekomst wat moeite en tijd te besparen, geef ik hier antwoord op enkele veelgestelde vragen en opmerkingen die vegetariërs liever niet nóg een keer willen beantwoorden.

lisa3
1. ‘Maar eet je dan wel kip?’
Nee. Het zou je verbazen hoeveel mensen niet lijken te begrijpen dat een kip een dier is en geen wandelende drumstick. Ik eet geen dieren, dus ook geen vogels.

2. ‘Lust je geen vlees of vind je het zielig voor de dieren?’
Ik heb als kind jaren vlees gegeten. Het ene (biefstuk) vond ik vies en het andere (vleeskroketten met appelmoes) vond ik heerlijk. Je zou dus denken dat het dan automatisch de tweede optie is, maar ‘zielig voor de dieren’ is wel een heel denigrerende en simplistische manier om een hele levenswijze te verklaren. Mijn keuze om geen dieren te eten komt voort uit de overtuiging dat de vleesindustrie één van de meeste verrotte systemen op onze aardbol is. Het systematisch mishandelen en massaal vermoorden van dieren en daarbij de planeet verwoesten (de vleesindustrie is de nummer één veroorzaker van klimaatverandering, ver boven het gebruik van auto’s) om geen enkele andere reden dan ‘ik lust het graag’ is voor mij persoonlijk niet te verantwoorden. ‘Zielig voor de dieren’ is misschien je reden als je vijf bent en er net achter komt dat je kipnuggets eigenlijk stukjes karkas met een laagje paneermeel zjin, maar voor de oudere vegetariërs onder ons zit er toch wel net iets meer achter.

3. ‘En voor de vegetariërs hebben we vis.’
Vooral in restaurants wordt deze fout nogal eens gemaakt. Op zich vind ik dat niet zo dom, het is een terminologisch verschil. Iemand die geen vlees of vis eet is een vegetariër en iemand die geen vlees, maar wel vis eet, is een pescotariër.

lisa1
4. ‘Eet je wel eieren en kaas?’
Ja. Een vegetariër kan melk, kaas en eieren wel gebruiken in zijn dieet. Mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruiken, dus ook geen wol, leer of honing, zijn veganisten. Natuurlijk zijn dat allemaal slechts woordenboektermen. Je kunt je eigen regels maken. Ik koop bijvoorbeeld sinds enkele jaren geen nieuw leer meer, maar ik heb er geen moeite mee om het tweedehands te kopen. Mijn beste vriendin is ook vegetariër en die heeft er totaal geen moeite mee om een paar nieuwe leren schoenen te kopen.

5. ‘Maar wat eet je dan wel?’
Van deze vraag word ik altijd een beetje verdrietig. Ik vind het een trieste zaak dat er zoveel mensen zijn die zich letterlijk niet kunnen bedenken wat je naast vlees kunt eten (Antwoord: alles behalve dieren).

“Mijn dieet is vegetarisch, ik niet. Niet om mieren te neuken maar vegetarisch betekent ‘geen vlees bevattend’.”

6. Oh, ben je vegetarisch?
Nee. Mijn dieet is vegetarisch, ik niet. Niet om mieren te neuken maar vegetarisch betekent ‘geen vlees bevattend’. Een krop sla is dus vegetarisch, maar ik zeker niet, want ik draag genoeg vlees met me mee. Je éét vegetarisch, of je bént vegetariër. 

7. ‘Die koe is toch al dood’
Zoals vele argumenten die tegen vegetariërs gebruikt worden, ook hier het summum van drogreden en ontkenning. Ten eerste, als iemand jou een stuk mensenvlees aanbiedt, zeg je (hopelijk) ook niet ‘wat geeft het, die man/vrouw is toch al dood’, omdat je weet dat het verkeerd is en je er niets mee te maken wilt hebben. Dat geldt voor mij ook als het een koe of varken betreft. Ten tweede, een economie is gebaseerd op vraag en aanbod. Als je wilt dat het aanbod verdwijnt, zul je de vraag moeten verminderen. Zolang de consument vlees blijft kopen, blijft de industrie vlees ‘maken’. Hoe minder mensen vlees eten, hoe minder dieren wegkwijnen in de bio-industrie.

lisa2

8. ‘Als we allemaal vegetariër worden, is er straks een dierenoverschot’
Dieren worden gefokt. Er wordt weinig aan de natuur overgelaten. Dieren in de bio-industrie worden keer op keer kunstmatig bevrucht en dusdanig vetgemest en hormonen toegediend dat ze veel sneller groeien dan goed voor ze is. Een kip, die in het echt zo’n tien jaar wordt, eindigt na minder dan een jaar te hebben geleefd op jouw bord. Als de vraag naar vlees voor een bepaald veebedrijf afneemt, speelt de eigenaar daar op in door simpelweg minder dieren te ‘kweken’. Mensen hebben nog vaak het idyllische idee dat dieren gewoon geboren worden omdat een mannetjesdier en een vrouwtjesdier op een winteravond ‘Knuffelrock 25’ opzetten en dat zo’n kalfje/biggetje/kuikentje een product is van de natuur en het dierlijk instinct. De waarheid is dat dieren in de vee-industrie aan de lopende band worden gefokt, zolang daar vraag naar is.

9. ‘Wat knap, dat zou ik nooit kunnen’
Onzin. Iedereen kan besluiten geen vlees meer te eten. Het wil niet zeggen dat je meteen moet opgeven als je per ongeluk een keer een knakworstje eet (verdorie Unox, waarom maken jullie die dan ook zo lekker?) Dan begin je gewoon opnieuw. Niet kunnen betekent in dit geval eerder niet willen. Iets opgeven waar je van houdt lukt alleen als je het echt zelf wilt en er 100% achter staat.

“De waarheid is dat dieren in de vee-industrie aan de lopende band worden gefokt, zolang daar vraag naar is.”

10. ‘Ik eet ook niet zo veel vlees hoor’
Mensen voelen zich vaak geroepen zich op deze manier te verdedigen als ze met hun biefstuk naast me komen zitten. Vaak met een toevoeging als ‘ik eet nu toevallig dit, maar ik had vandaag kaas op mijn brood en gisteren at ik vis.’ Het is een heel vreemd fenomeen dat heel vaak voorvalt: iemand komt een vegetariër tegen en begint prompt te vertellen hoe vaak hij vlees eet en vooral hoe vaak hij dat niet doet. Zonder dat ik er overigens iets van gezegd heb, want ik zal nooit iemand onuitgenodigd aanspreken op het feit dat hij vlees zit te eten. Je hoeft je tegen mij niet te verantwoorden, maar het feit dat je die behoefte zo sterk voelt, doet me toch denken dat het jou misschien ook niet helemaal lekker zit. Als je iets dat je elke dag doet op deze manier tegen jezelf en anderen recht moet praten, kun je er misschien maar beter mee stoppen.

11. ‘Ik doe niet mee aan al die moderne onzin’
Vooral wat oudere mensen vinden vegetarisme vaak ‘moderne onzin’. Wat natuurlijk hilarisch is, want het is al zo oud als de mensheid zelf. Ik denk dat deze verkeerde opvatting kan worden afgedaan met een paar quotes van andere vegetariërs:

‘My body will not be a tomb for other creatures. The time will come when men such as I will look upon the murder of animals as they now look upon the murder of men.’– Leonardo Da Vinci (1452- 1519)

‘Nothing will benefit human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet.’ – Albert Einstein (1879 – 1955)

‘I have no doubt that it is a part of the destiny of the human race, in its gradual improvement, to leave off eating animals, as surely as the savage tribes have left off eating each other’ – Henry David Thoreau (1817- 1862)

12. ‘Mensen zijn gemaakt om vlees te eten’
Ten eerste vind ik het juist een geweldige eigenschap van mensen dat ze geen slaaf zijn van hun instinct. We kunnen rationeel denken en beslissingen maken op basis van informatie en we kunnen ons intellectueel en emotioneel ontwikkelen. Als het idee dat mensen gemaakt zijn om vlees te eten waar zou zijn, is dat dus alsnog geen reden om het ook te doen. Dat gezegd zijnde – je voelt ‘m al aankomen – het is een mythe, althans, volgens verschillende onderzoeken. Het spijsverteringkanaal van mensen is te lang voor een vleeseter. Het is namelijk ongeveer 12 keer onze lichaamslengte. Het spijsverteringskanaal van vleeseters is gemiddeld 3 keer hun lichaamslengte.

“Er zijn dokters, topsporters en zelfs bodybuilders met een vegetarisch of veganistisch dieet.”

Daarnaast maken vleeseters vitamine C zelf aan, waar planteneters, zoals mensen, het uit hun dieet moeten halen. Ook is ons maagzuur 20 keer zwakker dan dat van vleeseters. Onze maag en darmen zijn simpelweg niet gemaakt om vlees te verwerken. Toch zijn er ook wel onderzoeken te vinden die beweren dat mensen wél vleeseters zijn, dus helemaal zeker zullen we het nooit weten, maar ik vind het ook niet erg relevant, om eerlijk te zijn.

lisa5
13. ‘Dan slik je zeker wel veel pillen/Dan moet je zeker wel vaak naar de dokter.’
Als je van de één op de andere dag besluit geen vlees meer te eten (gefeliciteerd!) en vervolgens alleen maar droge rijst eet, gaat het niet goed met je. Als je een gevarieerd dieet hebt, is er niets aan de hand. Het grootste risico is een vitamine B tekort. Vitamine B kun je naast uit vlees ook halen uit zuivel, soja, noten, peulvruchten zoals bonen en linzen, ontbijtgranen zoals havermout of muesli, volkorenbrood, bananen, bladgroente and the list goes on.

Als je elke dag een vleesvervanger op basis van zuivel en/of soja eet, heb je je portie vitamine B al binnen. Het mogelijke vitamine B-tekort dat een roekeloos vegetarisch dieet met zich mee kan brengen, weegt echter niet op tegen de gezondheidsproblemen die vlees eten met zich meebrengt, zoals een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Er zijn dokters, topsporters en zelfs bodybuilders met een vegetarisch of veganistisch dieet. Er is dus geen enkele reden waarom je niet groot, sterk en gezond kunt worden zonder vlees te eten.

14. Inspiratieloze grapjes in de trant van ‘die tomaat is toch ook voor jou doodgemaakt’ en ‘misschien heeft sla ook wel gevoel’.
Ga op een cactus zitten.

Schrijf je reactie

245 reacties
  • Kelly says:

    Beste Evelien,

    Allereerst mijn complimenten voor een mooi geschreven artikel.
    Al moet ik toegeven dat ik het jammer vind dat het artikel de schijn wekt dat de vragen van ‘niet-vegetariërs’ algauw bij voorbaat spottend, denigrerend of op een andere negatieve wijze worden opgevat. Hou me ten goede, zulke vragenstellers zullen er heus wel bijzitten.

    Bijvoorbeeld de vraag ‘Eet je dan wel/geen..’ of ‘wat eet je dan wel..’ kan ook prima te maken hebben met dat mensen rekening met je willen houden. Ik zie mijzelf namelijk heel makkelijk zo’n vraag stellen (mogelijk zelfs inclusief bovenstaande ongelukkige formulering). Niet omdat denk dat een vegetariër niets eet, maar dan graag weet wat iemands verdere voorkeuren zijn, zodat ik daar rekening mee kan houden als iemand bij mij komt eten. En het kan natuurlijk zomaar zijn dat iemand die geen vlees en vis eet, ook een gruwelijke hekel heeft aan wortels en die dan liever ook niet voorgeschoteld krijgt.

    In de reacties proef ik veel vooroordelen. Ik zie dat ‘beide kanten’ (wat mij betreft hoeven het geen verschillende of tegenstrijdige partijen te zijn) de behoefte voelen zich te verdedigen. De vleeseters hebben de norm en de meerderheid, de niet-vlieeseters lijken zich te werpen op het hebben van de moral highground (dat is wat ik observeer, niet mijn mening perse of een waardeoordeel). En dat is precies waar de discussies meestal misgaan denk ik. Waarom het een gevoelige discussie is geworden en waardoor weer nog meer vooroordelen ontstaan. Ik hoop dat die cirkel doorbroken kan worden en dat men met elkaar in discussie kan gaan…vragen mag stellen zonder dat de ander denkt dat er al een oordeel inzit. Onderschat ook niet dat veel mensen weinig van zaken afweten. Dat is nu eenmaal ‘het lot’ van als je afwijkt van de norm. (Zelf ben ik joods…dus eet ook veel dingen niet of anders (en dan hou ik me niet eens heel streng overal aan).. en ja,dan krijg je nu eenmaal vaak/ altijd dezelfde vragen… ) Mensen zijn vaak geïnteresseerder dan je denkt en bedoelen het hopelijk beter dan men vaak inschat. Of zo probeer ik in ieder geval maar te denken.

    En nu weet ik even niet meer waar ik nu naartoe aan het werken was… Behalve dat het prettig is als iedereen wat verdraagzamer is.

    • Hugo says:

      Hallo Kelly

      Goed geschreven! Ik ben het volledig met je eens! Verdraagzaamheid!
      Elkaar respecteren in elkaars keuze.

      Nu ik er weer over nadenk kan ik de volgende gedachte maar niet los laten, als we elkaar zouden respecteren in wie we zijn en met elkaar in gesprek zouden gaan, dan valt er niets meer te strijden, … zouden we dan zo graag strijden?

      • Mens says:

        We schrijven heel mooie woorden over verdraagzaamheid, begrip en respect, keuze en niet oordelen.

        En doorheen de dag consumeren we de producten van dieren ter dood veroordeeld enkel voor onze smaak. Waar is hun keuze om niet te worden vermoord? Waar is respect voor hun leven? Zeker niet in het mes dat hun keel doorsnijdt.

        Dus ja, laten we de daad bij het woord voegen en verdraagzaam zijn en ieders keuze respecteren. Laten we stoppen met dieren massaal te kweken en vermoorden.

  • Als ik voorstel om op restaurant te gaan eten: “Maar niet vegetarisch hoor!”
    In de meeste restaurants heb je tegenwoordig genoeg keus uit vlees en vegetarisch. Blijkbaar denken sommige mensen dat wanneer je vegetariër bent, alleen maar naar vegetarische restaurants gaat.

    En..

    “Vegetarisch eten is niet lekker.”
    Veel mensen eten vegetarisch zonder dat ze beseffen dat het vegetarisch is. Vegetarisch eten is niet alleen maar soja/ tofu/ sla.

    Plus: Stop met alle vegetariërs over 1 kam te scheren! Ik forceer niemand om te stoppen met vlees te eten, laat me dan ook met rust :'( . Er zijn er genoeg die dat wél doen, maar die zijn elitaire snobs die denken dat ze beter zijn. Dan mag je er wat van zeggen.

    • hugo says:

      Beste Michiel,

      Jij hebt niet mijn reactie gelezen en/of niet begrepen. Ook jij zal de ander moeten respecteren welke een andere keuze heeft als jij. Dus als je uit eten gaat, kan je voorstellen om een restaurant te kiezen welke beide bied, daar spreek jeje zelf tegen in gezien de markt zich aan past aan de vraag, heel simpel. Maar ik denk dat jij wil dat mensen automatisch rekening houden met je. Doe jij dat ook??
      Maak jij vlees voor je vrienden klaar en voor je zelf wat anders?? Eerlijk?Niet? dat dacht ik al.
      Daarom, oordeel niet te snel wees verdraagzaam naar elkaar respecteer elkaars voorkeur.

      Als jij oordeelt over “die elitaire snobs”, dan ben jij ook geen haar beter, sta er boven en wees nogmaals wees een trotse vegetariër.

      • Dag Hugo,

        Ik heb om eerlijk te zijn je reactie niet gelezen nee. Ik ben ook een trotse vegetariër, dat staat hier los van. Ik heb zeker respect voor ieder zijn keuze. Als men vlees wilt eten, mag dit van mij. Ik heb de keuze voor mijzelf gemaakt en niet voor anderen. Toen ik besloot vegetariër te worden, heb ik dat ook niet luid op sociale media aangekondigd alsook in de kroeg. Als men het vraagt, zeg ik altijd: “Ja, ik ben vegetariër.”

        Om even antwoord te geven op je opmerking over rekening houden met anderen, ja dat doe ik. Ik geef men altijd een keus. Als ze vegetarisch willen proberen, leuk! Zo niet, dan maak ik een visje of een stuk vlees klaar. Ik snap je punt, maar soms heb ik het gevoel dat ik met minder respect behandeld wordt, omwille van de keuze.

        Om maar wat te noemen van deze zomer. Ik was uitgenodigd voor een BBQ. Toen ik vroeg of er vegetarisch te eten was, kreeg ik als antwoord: “Ja, er is sla.” Toen ik maar mijn eigen vegaburger e.d. meegenomen had, werd er alsnog vlees op mijn bord gegooid met als vermelding: “Dan word je misschien weer normaal.”

        Nu heb ik een vrij dikke huid, moet respect toch langs twee kanten komen. Je snapt wel dat wanneer je vaak van dat soort dingen te horen krijgt, je ook gaat denken: “Bekijk het maar”.

        Nu weet ik wel dat niet iedereen het even serieus bedoelt, maar toch blijft het minder leuk iedere keer. Ik heb een dikke huid en meestal boeit het mij niet. Ik sta achter mijn keuze. Sommige mensen gaan er als volwassene mee om, de andere weer als klein kind. Dat zal altijd zo blijven.

  • Hugo says:

    Beste mensen, Als ik zo vrij mag zijn; Ik zou dit “probleem” anders aanpakken, meer positief, hoe meer je de aandacht (als vegetariër) ervaart als negativiteit, zit er tegelijk ook een veroordeling naar mensen die het niet zijn, die deze vragen stellen. Dus eigenlijk als je elkaar respecteert ongeacht de voorkeur, ontstaat er ruimte voor een goed dialoog waarbij je het onderwerp weer interessant maakt. En wellicht mensen op ideeën brengt. Een positive benadering werkt altijd beter, daarom vind ik zulke artikelen wat kort door de bocht, want ik zou ook bepaalde vragen hebben en deze willen stellen zonder dat ik veroordeeld wordt omdat ik een andere voorkeur zou kunnen hebben, but that’s my opinion. ipv aangevallen voelen en een verdedigend artikel schrijven, zou ik met trots vertellen waar je voor staat en waarom je juist vegetarisch zou moeten worden, daarbij zou ik wel de andere keuzes van mensen respecteren, tenslotte wil jij ook gerespecteerd worden! Ik heb respect voor de keuze van mijn vrienden welke vegetarisch zijn en zij respecteren mij, daarbij veroordelen we elkaar nooit! Enfin; Maak er geen probleem van, toon wat geduld voor elkaar en wees een trotse vegetariër !! Think positive!

  • “Dieren Eten” is een fantastische boek om te lezen als je meer wilt weten over waar dat vlees vandaan komt.
    http://www.bol.com/nl/p/dieren-eten/1001004006832490/?country=BE

  • Anemoon says:

    “zwanger zijn en geen vlees eten is niet goed voor het kind” Nog zo een stelling dat vele mensen in de mond nemen wanneer een zwangere vrouw geen vlees eet, en dan nog het advies geven dat ze beter toch weer vlees zou beginnen eten al is het maar voor 9 maanden. Als je al langere tijd vegetariër bent en jouw voeding evenwichtig en gevarieerd genoeg is, is het juist niet goed om tijdens de zwangerschap plots je dieet helemaal te veranderen door terug vlees te beginnen eten. Ik kan er ook niet tegen dat bepaalde mensen dingen zeggen alsof ze de waarheid zijn, en als je hen daar dan over uitspreekt antwoorden ze met: ja dat is gewoon een feit! Alsof ze alles weten over het menselijk lichaam. Check uw zogenaamde ‘feiten’ vooraleer je ze naar de vegetariërs hun kop gooit.

  • Michael says:

    Ik heb wel eens gehoord: “Je ziet er niet uit als een Vegetariër.” “Hoe bedoel je?” “Nou ja, je ziet er gezond uit en helemaal niet bleek of zo. De meeste vegetariërs die ik ken zien er altijd maar bleekjes en ziekjes uit.”

  • Roy says:

    Waarom haal je je vlees niet bij een slager die zelf slacht en om die reden kan uitleggen wat voor een leven het beestje heeft gehad?

    Dit zou anyway een oplossing zijn voor de vegetariër die dit artikel heeft geschreven 🙂

    • Mischa says:

      Mensen! Roy heeft DE oplossing!
      Roy ik vrees dat het niet helemaal begrepen hebt…

      • Evelien Sinke says:

        Ik weet het nog beter gemaakt: ik zal als de Katniss Everdeen van de lage landen met m’n pijl en boog het bos in gaan en zelf wilde dieren schieten. Dan weet ik ook zeker dat ze niet uit de bio-industrie komen. Dat is inderdaad precies hetzelfde als vegetarër zijn, Rick! Jij hebt het begrepen.

      • Evelien Sinke says:

        *Rick=Roy

    • Simone says:

      Dan heb je duidelijk de rest van het artikel niet gelezen

    • Dominic says:

      Naja, als je iemand vermoord, maakt het dan uit of je hem van tevoren meeneemt naar een 5 sterren restaurant? Maakt dat het doden beter voor het dier? Uiteindleijk vermoord je het alsnog.

      • Tim says:

        Dominic,
        Prima pleit voor een efficiëntere vleesindustrie. Kleinere stallen, meer dieren erin. Als het dan toch niet uitmaakt.

  • Linda says:

    I FUCKING LOVE THIS! Dit is zo herkenbaar!!!!!!! En nog eentje: zijn je ouders ook vegetarier?! Of; ik vraag het alleen maar uit interesse hoor, ik bedoel het niet aanvallend.

    • Evelien Sinke says:

      Voor de duidelijkheid: de vragen uit mijn artikel ervaar ik niet als ‘aanvallend’ hoor. Meer als frustrerend als ze voor de 100ste keer gesteld worden, maar ik heb nog nooit iemand afgesnauwd en geef altijd geduldig antwoord. Je mag me natuurlijk gewoon alles vragen. Mijn ouders eten inderdaad wel vlees, maar ze zijn het gewend dat ik dat niet doe en wij praten er eigenlijk nooit over, omdat het zo vanzelfsprekend is.

  • Janna says:

    Beste Evelien,

    Ik ben het met veel punten in je stuk eens, mensen moeten zeker hun eigen keuzes maken over hun manier van eten. Echter vind ik het beeld wat je met dit stuk schets van de veehouderij echt schandalig. Het is een sector waarin dagelijks ontzettend hard wordt gewerkt, met veel passie, om het bedrijf zo goed mogelijk te laten lopen. En ja het is inderdaad een bedrijf, de dieren zijn er met een reden, maar dat neemt niet weg dat er al jaren steeds meer wordt toegewerkt naar een beter welzijn voor de dieren op het bedrijf. En dat is ontzettend hard werken, zeker wanneer het imago van de sector keer op keer weer een klap krijgt door valse beschuldigingen zoals jij die hier ook begaat. Zo schets je dat kunstmatige inseminatie van dieren een slecht iets is. Dit wordt echter gedaan om het risico op verspreiding van infecties te verkleinen. Er kunnen tijdens de dekking namelijk veel ziektes worden overgedragen waar de dieren niet beter van worden en een stier of een beer kan je nu eenmaal geen condoom laten gebruiken. Door het gebruik van kunstmatige inseminatie komen veel van die ziektes vrijwel niet meer voor. Daarnaast zeg je dat dieren in de veehouderij worden volgestopt met hormonen om te groeien. Dit is absoluut onjuist, het is namelijk al tientallen jaren verboden. Ik vind het jammer dat jij nog steeds zo’n beeld van de veehouderij hebt en dat je dit beeld ook verspreid. Ik zou je vooral aanraden om eens op een bedrijf te gaan kijken en te praten met de veehouder, het zal je ongetwijfeld een ander, realistischer beeld geven, dan dat je nu hebt. Wat je vervolgens ’s avonds op je bord legt maakt mij niet uit, maar maak die keuze alsjeblieft wel gebaseerd op kennis en inzicht over het onderwerp waar je over praat.

    • donya says:

      Dit is duidelijk een reactie waar emotie achter zit. Maar kan je ook zien dat een niet eens hoeft te bestaan? En niet alleen dat, al dat geproduceerd vlees stoot broeikasgassen uit, om ook niet te spreken over het vervoer die nodig is hiervoor. Er zijn mest problemen, het verbruikt ontzetten veel water. Het lijstje gaat verder. Dit is geen aanval, maar misschien iets om ook naar te kijken en jezelf mischien ook in te informeren. 🙂

      • Janna says:

        Beste Donya,

        Ik zie persoonlijk de meerwaarde van dierlijk eiwit in het dieet wel en bovendien vind ik vlees gewoon erg lekker. Ik ben zeker wel een voorstander van het verminderen van je inname van vlees, bijvoorbeeld naar twee of drie keer in de week. Want vlees kan inderdaad voor vervuiling zorgen. Net zoals veel ander voedsel overigens, maar dat neemt niet weg dat daarvoor naar oplossingen moet worden gezocht. Ik kan zeggen dat binnen de veehouderij veel initiatieven ontstaan zijn om hier beter mee om te gaan. Denk aan het gebruik van zonnepanelen op het dak van de stal, het gebruiken van de mest om energie op te wekken, het voeren van bijproducten van mensenvoedsel aan de dieren (dit gebeurt vrij veel, dus de aanname dat al het dierenvoer geproduceerd wordt speciaal voor dieren is dus onjuist) en het opzetten van lokale projecten waarbij de afstanden worden verkleind. Deze initiatieven kan ik alleen maar toejuichen en ik hoop jij met mij.

      • @Janna,
        De verduurzaming van de dierenindustrie is een fijn gegeven. Al is het toch paradoxaal; net zoals de fossiele brandstof-sector zich aan het verduurzamen is. Veehouderij is helaas niet duurzaam (hogere uitstoot dan al het vervoer op de planeet) dus minderen blijft de beste optie.

        Dierlijk eiwit is geen meerwaarde meer aangezien wij aan volwaardige plantaardige eiwitbronnen kunnen komen. Daarnaast wordt er nu onderzocht of het dierlijke eiwit juist niet meer stuk maakt dan ons lief is.

        Dat je vlees lekker vind blijft dan vaak ook het laatste argument. Maar weegt dit werkelijk op tegen al het leed en de schade? Vooral nu er voor bepaalde vleessoorten al heerlijke duurzame vervangers zijn? 🙂 Probeer bijv. eens de kipstuckjes van De Vegetarische Slager. Of ga zelf experimenteren met nieuwe smaken zodat het gemis van de vleessensatie je niet achtervolgt 😉

    • Anna B. says:

      DAT de vleesindustrie een manier is voor de mensheid systematisch dierleed te gedogen, is een feit. Er zijn verschillen, en er zijn inderdaad veranderingen gaande, qua welzijn, die ik alleen maar toe juich. Ik heb zelf een lang gesprek gehad met een varkensboer en zijn vrouw en ook de stallen gezien. Ik heb daarna zeker kunnen concluderen dat een boer in een lastig pakket zit, (supermarkten bepalen de prijzen van het vlees, doe je niet mee aan de actie, dan verlies je je klant) maar dat kan niet alles goed praten. Varkens die hun leven lang in een hok zitten van een paar meter, als het niet minder is als moeder varken. Ik heb van mijn zus verhalen gehoord die voor haar studie in varkensbedrijven heeft moeten werken. Biggetjes die niet snel genoeg groeien of ziek zijn en dus met een klap op de muur doodgeslagen worden. Gebeurtenissen in andere bedrijven: kippen die nooit van hun leven daglicht zien en met zwerende ontstoken poten in hun eigen stront lopen, of niet snel genoeg groeien en sterven van de dorst of honger (het water en voersysteem gaat steeds meer omhoog). konijnen die heel hun leven in gazenhokjes zitten (niet op dichte vloer leven). Dit is echt nog maar het begin van de waslijst. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bont industrie, vicisectie, entertainment (circus), maar dat is voor een andere keer misschien 😉 . Punt is; er is verschrikkelijk veel leed in de vleesindustrie en dan kan een boer net zo veel passie hebben en ontzettend hard werken. Het is niet genoeg. De verandering zijn ook nog eens zo vanzelfsprekend niet, met mensen in de overheid die aandelen hebben in deze industrie. Er gaan vaak jaren en jaren aan vooraf voordat iets daadwerkelijk verandert in de wetgeving. Eet je vlees dan zeg ik zeker geef je geld uit aan stukje vlees waar er wordt gewerkt aan het dierenwelzijn en ben daarmee onderdeel van deze belangrijke ontwikkeling (je kan ook realistisch gezien niet verwachten dat zo’n systeem van de een op andere dag veranderd). Maar ik zeg wel dat je distantiëren van deze industrie meer zoden aan de dijk zet.

      • Anna B. says:

        Dit was @janna

      • Oet says:

        De supermarkt bepaalt uiteindelijk dus niet de prijs, de klant bepaalt de prijs.

      • Steven says:

        @Oet;
        De supermarkt bepaald wel de prijs die de boer krijgt. Als de klant voor iets meer wil betalen gaat dit niet naar de boer, kijk maar:
        http://www.een.be/programmas/voor-hetzelfde-geld/de-kip-of-het-ei

      • Saskia says:

        Mijn ouders thuis zijn boeren en ik heb zelf een tijd op een varkens- en zeugenbedrijf gewerkt. Niet iedere boer gaat biggen doodslaan, sommige laten ze inslapen… Maar er gebeuren inderdaad zaken die niet altijd diervriendelijk zijn, en of de sector nog extra investeringen wil doen om dat te veranderen is maar een vraagteken, ik weet uit ervaring dat de boeren daar zelf niet happig op zijn. Uiteindelijk is er een grote crisis in de veehouderij, mede door de prijsbepaling van de supermarkten, maar ook omdat de boeren om hun verliezen te compenseren steeds meer gaan (moeten) produceren en niet meer kwijt geraken (je zou eens moeten weten hoeveel vlees er al gestockeerd word in de slachthuizen) . Ergens gaat het ooit eens verkeerd lopen, eigenlijk is het al serieus aan het ontsporen. Maar er wordt continue ‘geïnvesteerd’ door de overheden om de sectoren overeind te laten blijven, en dat houd veel ontwikkelingen tegen. De landbouwsector kan veel kleinschaliger in Vlaanderen (mede door de enorme exportproductie), maar de boer zal hier blijven voortdoen zolang de overheid, fabrieken, … ‘steun’ bieden.
        Het was een van mijn ergernissen op mijn vorig werk, redelijk complex gegeven om dat in’t kort uit te leggen ;-).
        De vleesindustrie is hoe je het draait of keert een grote reden om, zelf als je graag vlees eet en geen vegetariër ben, minder of geen vlees meer te eten.
        En ik ben dus een vleeseter…

  • Laure says:

    Wat een geweldig artikel! Echt prachtig geschreven! Wat je zegt is 100% correct!

  • Maaike Rinzema says:

    Of het ‘compliment’: je lijkt helemaal niet op een vegetariër! Euh bedankt?

  • Sanne says:

    Om nog wat toe te voegen aan punt 12, ”mensen zijn gemaakt om vlees te eten”
    Ik krijg dit zo vaak te horen, en vooral vaak in de vorm van ”vlees eten is natuurlijk!”. Alsof de mensen die dit zeggen verder een natuurlijk leven leiden. Weinig aan wat wij als mensheid doen is natuurlijk en dat is in veel opzichten goed, (Ik ben bijvoorbeeld blij dat ik in een huis woon met centrale verwarming, en dat ik eten kan opwarmen in een magnetron), maar ga dan niet zonder dat ik ook maar een woord over vlees zeg een betoog tegen me ophangen over waarom ik weer vlees zou moeten eten, met als hoofdargument dat het natuurlijk is.
    Ik ben niet tegen het eten van vlees. Ik weet dat we omnivoren zijn. Als het vlees allemaal van wilde dieren kwam die niet voor consumptie gefokt en gemodificeerd zijn zou ik zo weer vlees eten. Ik ben tegen industrie die achter de vleesproductie zit.

  • Rick Kellens says:

    Ik laat iedereen in z’n waarde. Wil je geen vlees eten, jouw keus. Echter wil ik OOK met rust worden gelaten en geen gezeur over het feit dat ik WEL vlees eet. Helaas schijnen vegetariërs het nodig te vinden om kritiek te hebben op vleeseters. Dus niet zo klagen meid!.

    • Liz says:

      Haha Rick, ze geeft juist aan dat zij zelf niemand lastig valt over het eten van vlees!
      Wel goed lezen hoor!
      Het gaat hier niet om kritiek, maar om domme vragen die gesteld worden…
      Bovendien vind ik het heel normaal om de gang van zaken in de samenleving kritisch te bekijken. Dus ook vlees eren en wat hieraan vooraf gaat.

      • Thomas D says:

        En wie beslist welke vraag ‘dom’ is? Bovendien is de auteur van dit artikel helemaal niet zo geduldig als jij of zij beweert. Zelf ben ik niet vies van wat sarcasme af en toe, maar om direct zo pinnig te reageren op die Roy zijn post

        ‘Waarom haal je je vlees niet bij een slager die zelf slacht en om die reden kan uitleggen wat voor een leven het beestje heeft gehad?’

        dat is ook niet echt nodig. Bovendien maakt die jongen/man een goed punt dat de overconsumptie van vlees al drastisch zou verminderen, moest iedereen z’n vlees bij een lokale slager halen i.p.v. de eenheidsworst uit de Delhaize.

    • Hallo Rick,
      Helaas voor jou zal dit onderwerp steeds vaker naar boven komen. Er verschijnen steeds meer onderzoeken waarin wordt aangetoond hoeveel schade de vlees en zuivel-industrie aanricht aan onze planeet. En in een tijd waar we allemaal wat bewuster mogen gaan leven hoort ons comsumptiepatroon (en de discussie hier over) daar ook bij. Vlees eten is dus geen persoonlijke keuze meer aangezien het een complex netwerk is van problematiek jegens anderen op deze aardbol. Maar tegenwoordig zijn er genoeg lekkere alternatieven dus je hoeft gelukkig niets te missen! 🙂

      • Anna says:

        Dank je wel VegaBackpacking voor je comment waarmee je het beeld dat dit leuke, goede blog bijna te niet doet. Dit is dus precies de reactie waarom vleeseters een verkeerd beeld krijgen van vegetariërs. Jij wordt er gek van als deze vragen worden gesteld? Anderen worden er gek van als hun vleesconsumptie het gespreksonderwerp van de dag is.

        Gelukkig zijn er wel meer dan genoeg andere vegetariërs die gelukkig het niet nodig vinden om te gaan vertellen dat, ‘vlees eten geen persoonlijke keuze meer is’.

        Ik sta overigens helemaal achter dit blog, alleen niet achter jouw opdringerigheid. En Rick, jij jouw ding, ik het mijne, prima lijkt me.

      • C. says:

        Er komen ook steeds meer onderzoeken naar boven waarin wordt aangetoond dat vegetariers misschien wel slechter zijn voor het millieu dan vlees eters…
        http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/vegetarisch-en-gezond-eten-vaak-slechter-voor-het-milieu

      • Anne says:

        @C. De vraag is natuurlijk ook hoe het onderzoek wordt gedaan. Het wordt per 1000 calorieën vergeleken, niet per gewicht. Natuurlijk heb je dan veel meer nodig voor groente, omdat het simpelweg veel minder kcal bevat dan bijvoorbeeld bacon.

  • lara says:

    “Die koe/kip heeft een schoon leven gehad hoor”

  • Chris says:

    De meeste kaas is niet vegetarisch !!!

    • Liz says:

      Dat weten we. Bij de natuurwinkel kun je vegetarisch gestremde kaas kopen…
      En katja heeft gelatinevrije snoepjes!

    • Gelukkig is er tegenwoordig ook 100% plantaardige kaas zoals die van Violife of Wilmersburger. Duurzaam en diervriendelijk, en heerlijk op een toastje of gesmolten op een pizza! 😀

    • Gerrit Dekker says:

      Steeds meer kaas wordt gemaakt met vegetarisch stremsel. In Zuid Afrika, waar ik momenteel woon, staat op alle kaasverpakkingen keurig vermeld of het met ‘animal rennet’ danwel ‘non-animal/microbial rennet’ gemaakt is. En tot mijn verbazing is meer dan 80% vegetarisch. De kaas die niet vegetarisch is, is m.n. de Goudse kaas die uit NL geimporteerd wordt!

  • anja borrink says:

    Mijn man krijgt nogal eens te horen dat “echte mannen vlees eten”….

  • Evelien Sinke says:

    Het valt mij op dat verschillende mensen denken dat ik met ‘vega-Jehova’ veganisten bedoel. Dit is helemaal niet het geval. Ik heb veel respect voor veganisten en ben zelf ook bezig met veganisme. Met vega-Jehova bedoel ik vegetariërs (en ja, dit kunnen trouwens ook veganisten zijn ) die mensen ongevraagd proberen te ‘bekeren’ tot hun levensstijl.

    Even voor de duidelijkheid. Nu ga ik weer lekker verder rauwe soja-planten eten. Ok, doei!

  • KimLin says:

    Ook een goeie:
    “Mag je dan ook geen… (vul maar in: bouillon, eieren, enz)”. Het woordje ‘mag’ geeft me kriebels, alsof je een zieligerd bent die allerlei dingen ontzegd wordt. Ik mág alles. Ik wíl het alleen niet eten.

  • Zoë says:

    Ik ben 23, en mijn ouders hebben mij levenslang vegetarisch opgevoed. Ik heb dus nooit vlees gegeten. En als je dat tegen iemand zegt volgt altijd de ‘je weet niet wat je mist jong’ reactie. Nee klopt, ik weet ook niet wat ik mis. Maar ik heb er ook geen behoefte aan, het gedacht dat er een varkenskont op mijn bord ligt overtuigd me al genoeg om vegetariër te blijven. Ik snap niet dat mensen inderdaad het zien als een ‘misdaad’. Ik kamp zelf met heel veel darmklachten, dat mensen al lachend zeggen ‘dat is omdat ge geen vlees eet’. But excuse me, ik denk dat als ik vlees zou eten, de klachten alleen nog maar vervijfvoudigden..

    • Zoë says:

      Ook een leuke ‘Oh dus je weet niet beter!’ die hoor ik heel vaak, omdat ik zelf ook vegetarisch ben opgevoed. Ik denk dan altijd: ‘mijn ouders hebben gekozen voor een levensstijl die beter is voor het millieu en eerst at ik wat zij aten en later heb ik de keuze gemaakt vegetariër te blijven, en jij eet alleen maar vlees omdat het kan en je nooit iets anders geconsiderd hebt, JIJ weet niet beter.’ Maar goed, times are changing 🙂

    • donya says:

      Ik kan je dat bevestigen. Ik heb prikkelbare darmsyndroom en nu ik door het proces ga van vlees eter naar vegetarier (ik ben er nu 3 maanden mee bezig) merk ik dat ik in die drie maanden maar 1 keer echt met krampen op de bank lag. Terwijl ik dat normaal elke maand had. Het lijkt wel alsof mijn darmen zijn gereinigd. Haha

      • @Donya, mochten de klachten blijven (iets wat ik natuurlijk niet hoop), probeer dan ook eens te minderen (of te stoppen) met zuivel. Bij een goede vriendin van mij deed dit echt wonderen. De heftige krampen zijn volledig verdwenen en bij het eten van zuivel is het ook direct weer terug. Succes!

    • Sofie says:

      Bij mij wordt vaak de vraag gesteld als ik zeg dat ik vegetariër ben: “oh zijn je ouders dat ook dan? Ben je zo opgevoed?”. En als ik dan aangeef dat ik de enige uit m’n familie ben die vegetariër is wordt er vaak gereageerd alsof het knap is dat ik dat toendertijd als dertienjarige zelf heb kunnen beslissen..
      Vind ik altijd verwonderlijk. Is toch juist goed dat je als puber ook over zulke dingen ook kritisch leert nadenken. Mijn familie staat overigens volledig achter mijn keuze, en toen ik nog thuis woonde werd er bijna altijd vegetarisch gekookt voor iedereen of voor mij apart. Maar kan me ook voorstellen dat veel ouders het als onzin zullen afdoen als hun kind zegt vegetariër te willen zijn.
      Ik vind het goed dat je vegetarisch bent opgevoed, en dat je je via je ouders bewust bent geworden van een levensstijl die beter is voor dier en milieu. En de keuze om vegetariër te blijven heb je ook zelf gemaakt op latere leeftijd.
      Mensen denken blijkbaar bij ons beide dat het met je opvoeding te maken heeft. Ze lijken te vergeten dat je zelf leert nadenken en hierbij eigen keuzes maakt, net als zij waarschijnlijk zelf ook doen, alleen op andere gebieden.

  • B. Van hentink says:

    Ergerlijk artikel waar een groot stuk onwetendheid uit blijkt, wordt overdreven tav hoe (vijandig) vegetariers bevraagd worden alsook hoe raar de vragen zouden zijn. Zoals je zelf ergens in je stuk keer op keer toont: iedere vegetarier / veganist maak eigen keuzes. Dus zijn vragen daarover indien uit nieuwsgieriheid niet zo gek. Wellicht ook wel gesteld om tot nieuwe inzichten te komen.

    Wat ook ergerlijk is, is het gebrek aan kennis tav bijv. Kaas. Zoals een eerdere reageerder al heeft uitgelegd: vrijwel altijd met dierlijk stremsel gemaakt waar een kalf dood voor moet.

    Nog meer hilarisch is jouw stuk over wel of niet gemaakt te zijn om vlees te eten. Ooit in je opgekomen dat mensen zoals bijvoorbeeld beren omnivoor zijn en daarom afwijken van de fysiologie van vleeseters? Ps beren eten afhankelijk van soort gemiddeld ook 80 a 90% vegetarisch.

    Verder is er niets mis mee met vegetatier zijn natuurlijk. Ik zelf ben het niet maar eet wel significant minder vlees dan voorheen. Dit is geen verantwoording maar een manier om te laten zien dat je ook met minderen jouw doelen (minder vleesconsumptie en dierenleed) kunt behalen. Want de vleesindustrie is inderdaad te groot en niet het aanzien waard.

    Maar nogmaals : je schildert je eigen tafelgenoten denk ik ten onrechte af als ignorant: wees reeel, je bent zelf een stuk onwetend en schildert veganisten af als jehovas, precies waar je zelf een hekel aan hebt. Dit soort artikelen met deze zure toon helpen de goede zaak niet.

    • Tim says:

      De afgelopen jaren word er vaker kunstmatig gemaakt stremsel gebruikt. Omdat stremsel alleen bij oas gebiren kalferen te vinden is. En men het zonde vind om pas geboren kalferen te slachten voor alleen het stremsel

    • Hallo B,
      Fijn om te horen dat jij met de ‘juiste’ mensen aan een tafel zit. Helaas blijft het een feit dat vragen als bovenstaande helemaal niet zo raar zijn. Maar dit zal je pas ervaren als je zelf met de stempel vegetariër/veganist loopt.

      Wbt de beer; het klopt dat wij omnivoren zijn en vlees kúnnen verteren, dit zegt niet dat dit optimaal gebeurd of dat het goed voor ons is. We kunnen perfect overleven op enkel plantaardige voeding (veganist) zoals ook de grootste diëtisten-organisatie van Amerika concludeert.

      Goed om te horen dat je al je vleesconsumptie mindert, vandaag de dag zijn er duizenden innovatieve en heerlijke recepten te vinden waarbij je het ouderwetse stukje vlees niet zult missen. En mocht dit toch zo zijn dan zijn er gelukkig steeds meer smaakvolle en gezonde vlees-alternatieven op de markt.

      Fijne dag verder!

  • Kim says:

    Overigens zei mijn ex altijd “Ja, want vis groeit aan een boom.”

  • Ferry says:

    Maar is veganisme moreel en qua footprint dan niet veel consistenter dan vegetarisme?
    Immers: Als je om ethische redenen geen dieren eet, waarom zou je ze dan wel doden voor hun bijprodukten?
    Dan de vergelijking tussen mensenvlees en dierenvlees..
    Prima vergelijking, maar dan kan je die vergelijking ook doortrekken naar het houden van dieren als produktiemiddel voor ons genot.
    Dat mogen we bij mensen toch ook niet?

    Ik ben overigens nog geen van beiden, maar wanneer ik er eenmaal aan begin, zal ik ook meteen gaan voor het veganisme.
    Vegetarisme is misschien erg “feel good”, maar veel zoden zet het niet aan de dijk. 😉

    • Kim says:

      Jawel hoor.. Gewoon vegetarisch gaan eten, zet zeker zoden aan de dijk. Van kippen worden niet zoveel schoenen gemaakt, bijvoorbeeld. Als je dan de bontkraagjes enzo ook links laat liggen, en voor 2e hands leer gaat, dan help je de wereld best een hoop. Nee, je kunt de wereld niet in je eentje redden. Maar alle beetjes helpen.

      • Sjaan says:

        Zó mee eens !!

      • Fijn om te horen Ferry! Er is tegenwoordig zoveel informatie te vinden (docu’s als Cowspiracy bijv.) een de heerlijke plantaardige alternatieven schieten als paddenstoelen ( 🙂 ) uit de grond!

        @Kim, qua voetafdruk staat zuivel (vooral kaas en boter) boven bijv. kip en volgens mij zelfs varken. Rood vlees is de grote boosdoener, daarnaast toch helaas de ons met de paplepel ingegoten zuivel. Wbt dierenleed vind ik ‘melkkoeien’ een triester bestaan hebben dan de ‘vleeskoe’. Deze laatste leeft (of lijd) korter en wordt niet elke keer kunstmatig bezwangerd om vervolgens haar kalf te moeten verliezen (anders drinkt deze de kostbare melk op).
        Dus probeer naast het vlees ook eens wat minder zuivel te nuttigen en zoek naar duurzame en diervriendelijke vervangers (plantaardige melk/room/kaas (haver, soja, hazelnoot, amandel, hennep, quinoa, etc.) 🙂
        Veel plezier!

  • Steven says:

    “4. ‘Eet je wel eieren en kaas?’
    Ja. Een vegetariër kan melk, kaas en eieren wel gebruiken in zijn dieet.”

    Zo vanzelfsprekend is dit antwoord niet aangezien er meestal dieren geslacht worden voor het maken van kaas. Kant-en-klare maaltijden of gerechten in restaurants die kaas bevatten zijn meestal niet vegitarisch, zelfs al staat er vegitarisch op de verpakking of het menu.

    Verder geef je aan dat vegetariër en veganist slechts woordenboektermen zijn en dat iedereen zijn eigen regels kan maken. Nog niet zo heel zot dus om aan een vegetariër te vragen of ze al dan niet kip, vis, eieren, kaas etc. eten.

    • voor kaas sterft er geen dier wel kan dat het kalf wordt weggehaald om de melkproductie te bevorderen ,dus dat het kalf na geboorte weg is

      • Steven says:

        Om kaas te maken wordt melk gestremd. Het gebruikte stremsel komt meestal van de maag van geslachte zoogdieren.

      • Manjo says:

        Wat Steven zegt: kaasstremsel bestaat uit lebferment. Dat krijg je door de lebmaag van kalfjes te vermalen. Lijkt me wel dat die dan eerst dood moeten zijn.
        Verder geeft een koe maar een beperkte tijd melk, want in de natuur groeit het kalf op en gaat dan gras eten. Daarna moet de koe opnieuw bevrucht worden en een kalf krijgen, om melk te blijven produceren. Maar 50% van de kalfjes is stier, daar heb je niks aan. Die gaan dus naar de slacht. Daarom is melk drinken bijna even dieronvriendelijk als vlees eten.
        Hetzelfde geldt voor eieren eten. Een deel van de eieren wordt uitgebroed om voor nieuwe kippen te zorgen. De helft van de kuikens zijn hanen, die worden ofwel vetgemest en opgegeten, ofwel gaan meteen de shredder in om vermalen te worden tot diervoer. De hennen komen in een legbatterij en worden kleine eierfabriekjes. Ook niet echt diervriendelijk.

      • Ferry says:

        Voor alle dierlijke bijprodukten moeten er dieren sterven. Een melkkoe die over haar hoogtepunt heen is, zal economisch niet meer te handhaven zijn, en moet bijgevolg worden geslacht.

        Wil je werkelijk geen dieren meer doden voor jouw consumptie, dan is er maar één weg: Veganisme.

      • Kim says:

        Kippen hoeven toch niet dood voor de eieren?

      • Liz says:

        Zoals gezegd: er is vegetarisch gestremde kaas te krijgen. Biologische eieren nemen.
        En zo min mogelijk melk, melk is voor babies en kalfjes. Jammer want een cappuccino is soms wel heeeeerlijk 😉

      • @Kim, helaas sterven er vele kippen (hanen eigenlijk) voordat het eitje in de supermarkt of bij de lokale boer belandt.
        Zoals Manjo het hierboven beschrijft.
        Probeer daarom eens tofu-scramble met zwart zout (te koop bij de aziatische supermarkt) en vervang je eieren in baksels voor de juiste vervangers (soms is dit geweld chia- of lijnzaad, appelmoes, azijn, banaan etc.). Geheel diervriendelijk en vaak ook gezonder 🙂

      • Anna B. says:

        Ferry, al hoewel ik denk dat veganisme zeker een van de beste opties om als consument na te streven (ik ben een. Vegetariër die steeds meer vegan alternatieven zoekt, omdat ik het leed van de zuivelindustrie niet goed kan praten) vind ik niet dat je daardoor nul doden dieren op je geweten hebt. We leven nou eenmaal in een wereld waarin de mens destructief met de wereld omgaat. Gifstoffen worden door bijvoorbeeld textiel industrieën in de zee gedumpt die zeer veel effect hebben op het zeeleven. Olie industrie veroorzaakt duizenden doden door lekkages etc. En ook de voedselindustrie, ook voor planten worden er hectares (oer)bossen gekapt waardoor biodiversiteit vermindert en sterfte van dieren die daar leefde op z’n geweten hebt. Dit zeg ik niet met een gevoel van het heeft toch allemaal geen nut. Nee ik bedoel meer dat je niet meer dan je best kan doen, alle beetjes helpen. Maar verkondig niet dat er (maar) een juiste manier is om leedvrij te leven in de moderne wereld.

  • Aldes says:

    Nou, ik ben 25 jaar vegetariër geweest en nu, sinds 3 maanden, een – zoals jij dat zo plastisch noemt – vegajehova.
    Een en ander sinds ik me bewust ben geworden hoe uiterlijk verderfelijk de zuivelindustrie is. Ik zou willen zeggen: erger dan de ‘gewone’ vee-industrie.
    Maar goed, je bent op de goede weg.

    • Kim says:

      Het antwoord op punt 10; waarom voel je dat je je moet verantwoorden?

      Zie alhier; dit hooghartige, arrogante toontje. Mensen die iets “fout” doen in de ogen van de maatschappij stellen zich defensief op. Rokers, vleeseters, mensen met obesitas; allemaal voelen ze zich geneigd zich te moeten verantwoorden en verdedigen omdat anderen zich geroepen voelen een oordeel te vellen.

      Niet iedereen doet het. Maar genoeg mensen om iig dat gevoel te creeeren. En dat is jammer.

    • Irene says:

      Met vega-Jehova bedoeld ze vegatariërs/veganisten die anderen aanspreken op hun vlees eten en proberen te ‘bekeren’ (de term vega-Jehova is dan ook stuk leuker xD)
      veganisme is hardstikke goed en wordt ook super gerespecteerd. Zoals Evelien ook uitlegt in haar laatste reactie 🙂

  • sophia says:

    Zelf eet ik ook mijn hele leven al vegetarisch, en vind argumenten hiervoor uiteraard zeer vanzelfsprekend. Mensen beginnen tegen mij vaak over biologisch vlees, dat dat dan toch wel oké is. Zelf wil ik dat ook niet eten, maar ben benieuwd wat voor argumenten of antwoorden jij/jullie hebben wat betreft biologisch vlees. Hoor het graag.

    • Nanette says:

      Zelf ben ik een vegetariër en hebben ze al vaak aan mij verteld dat bio vlees toch oké is. Tuurlijk heb ik liever dat mensen bio vlees eten, maar ik heb gekozen om geen vlees te eten zelf is het bio.

    • Hoi Sophia,
      Biologisch vlees is voor het dier fijner (zolang het leeft..), maar helaas voor het milieu vaak schadelijker (ander voer, langer leven etc.). Mochten mensen écht vlees moeten willen hebben verkies ik biologisch boven megastal-vlees. Maar ik raad natuurlijk eerst alle heerlijke alternatieven aan en deel wat recepten waaraan geen dier te pas is gekomen 🙂
      Zoals die van http://degroenemeisjes.nl
      Het argument “ze hebben dan wel een fijner leven” probeer ik te ontkrachten door aan te geven dat wanneer iemand een fijn leven heeft ik het die ook gun zolang als zij dat zelf willen. Wij hebben toch het recht niet om te bepalen dat iemands (ik zeg bewust geen ‘iets) leven moet eindigen voor onze smaaksensatie?

      • Tim says:

        Dat recht hebben wij wel! Niet zozeer voor de smaaksensatie, maar net zo goed als een leeuw een gazelle vangt, of een beer een zalm uit de rivier wipt. Er wordt net als of gedaan dat de allesetende mens onder ons (gelukkig de meerderheid) slecht bezig is, omdat zij dus ook vlees eten.
        Niet dat ik denk dat het de meest zuivere industrie is, maar zonder zouden er geen koeien meer bestaan zoals wij koeien kennen. Zie je ze wel eens in de natuur? Nee, (soort van uitgestorven) prooidier. Niet voor niets dat ze in Spanje met een wapperende lap zo’n stier vrij gemakkelijk kunnen overmeesteren.
        Houden vegetariërs/veganisten en wat er allemaal wel niet bestaat, dan ook geen huisdieren? Of idd geen vlees- allesetende huisdieren zoals katten, honden, kippen, varkens, insecten-etende vogeltjes, en ga zo maar door. Of mag ik zelf wel een kip slachten om aan mijn katten te geven, maar er zelf niet van eten? Of alleen al de kip alleen maar vegetarisch gegeten heeft in zijn leven?

        Prima als je geen vlees wilt eten, ik heb daar ook begrip voor. Maar het zijn de vegetariërs onder ons die het afwijkende gedrag vertonen en zich dus (moeten) profileren, dus zij mogen vragen verwachten. Hoewel ik denk dat dat doorgaans vragen zijn vanuit interesse.

        Overigens denk ik dat veel boeren met meer liefde, passie, overgave en verantwoordelijkheid hun vak beoefenen, dan veel niet-boeren. Zij verdienen meer respect en zorgen ervoor dat wij elke dag welke vorm van eten dan ook op ons bord kunnen krijgen.
        Of zijn we er ook op tegen dat er grote stukken grond maar 1 soort plant per jaar groeit? Misschien kun je die groenten dan principieel ook beter niet eten.

      • Hoi Tim,
        Laat ik voor de zoveelste keer deze argumenten eens in perspectief plaatsen 🙂
        – Wij mensen zijn niet te vergelijken met een leeuw, beer of kat. Deze wezens hebben vlees nodig om te overleven (carnivoor), wij gelukkig niet. Ik zeg daarmee niet dat alle mensen wereldwijd veganistisch moeten gaan leven want niet iedereen heeft die mogelijkheid. Wij Westerlingen hebben deze luxe wel en kunnen dit dus perfect doen voor een betere planeet.
        – De dieren die wij nu ‘gebruiken’ voor ons gemak zijn doorgefokte varianten van een oud en wild ras (die vaak wel in het bos leefden; koeien, kippen, varkens..). De huidige dieren zullen inderdaad niet overleven in het wild, maar ik denk ook niet dat hiervoor gestreden wordt. Mocht je toch de dieren in leven willen houden omwille van het bestaan, zou je kunnen kiezen voor een dierenopvang of beschermd gebied. Dat zou dan het meest ethisch zijn.
        – Of iemand huisdieren heeft of niet is irrelevant. Ja er valt te discussiëren of dit natuurlijk is of niet. Maar deze dieren kunnen ook gered zijn uit de bioindustrie of uit het asiel komen.
        – Omdat een bepaalde groep (nu de veg/vegans) in de minderheid zijn (of ‘afwijkend verdrag vertonen’) betekend dit niet dat zij zich moeten aanpassen aan de rest. Een minderheid zegt niets over het feit of waar zij in geloven het juiste is of niet. En dit zeggen wij toch ook niet tegen culturele minderheden?
        – Ik heb inderdaad veel respect voor de boeren, zonder hen zou ik niet van al de heerlijke groentes en fruit kunnen genieten. De bioindustrie-boeren heb ik geen respect voor maar ik zie dat zij meegaan in een systeem dat meer schade aanricht aan onze planeet dan zij zelf (kunnen/willen) inzien. Don’t judge the people, judge the action. Mocht de vermindering van vraag naar vlees doorzetten zullen er boeren moeten stoppen, maar die kunnen dan weer andere (plantaardige) producten gaan verbouwen. Dat komt wel in orde 🙂

        Hopelijk biedt dit wat perspectief-verbreding

  • kitty valk says:

    Ik zeg altijd, ik hoef geen dood wezen met dierenleed in mij..Wil schoon en zuiver blijven vanbinnen. Kort en bondig. Weinig wedervragen op dit antwoord.

  • Lena says:

    “Als het is om te vermageren, moet je er niet aan beginnen.”
    Ik ben 6 maanden lang week-vegetariër geweest en heb het moeten opgeven omdat mijn omgeving mij steevast vlees bleef voorschotelen, met de belofte dat ik mijn verloren weekdag in het weekend kon inhalen.
    Het feit dat ik jong was toen ik eraan begon, in de knoop lag met mezelf en mijn lichaam en mensen denken dat ik de zoveelste nieuwe dieëttip aan het volgen was in een poging kilo’s kwijt te raken, hakte er serieus in. Waardoor ik nu met een schuldig gezicht mijn steak opeet wanneer mij die voorgeschoteld wordt. Kauwen en slikken, zowel op het eten als op de commentaren die je moet krijgen wanneer je jezelf toch wilt verdedigen in je keuze geen vlees meer te eten. Maar ze horen toch wat ze willen horen en geloven diep in hun eigen onzin.

    • Evelien Sinke says:

      Hoi Lena,
      Wat verdrietig dat je omgeving je niet steunt in zo’n beslissing. Het is niet alsof je zegt ‘nou ik ga bij IS, doei!’. Ik heb het geluk gehad dat mijn familie (ik was ook nog jong toen ik begon, 12 ofzo) mij wel steunde, al was het in het begin wel met zo’n lachje van ‘dat houdt ze toch niet vol’. Het is nooit te laat om het opnieuw te proberen, maar het is het ook niet waard om constant ruzie over te maken en je daardoor ongelukkig te voelen. Ik hoop dat ze ooit inzien dat je er serieus over was/bent en dat ze verkeerd zaten! Mijn vegetarische lasagne heeft al menig hater overtuigd, een lekkere vegetarische maaltijd bereiden kan soms wonderen doen.

  • Saskia says:

    Goed geschreven!zo heekenbaar!ik eet geen vlees sinds ik kan praten..(peuter) vreselijk vond ik het.vies en voelde niet goed. Nog steeds krijg ik deze vragen en opmerkingen . Ik ben nu 43 jaar. 40 jaar vegetarier…hihi. tja

  • Birgit Flüg says:

    Een schitterend betoog : voor mezelf heb ik er nog een puntje bij als weer iemand met een meewarig gezicht tegen me zegt: ” kind, je weet niet wat je mist” – hierop zou mijn antwoord willen zijn: “ik weet ook niet welke lekkere gevoelens een massaverkrachter of massamoordenaar in zich voelt – en dat wil ik ook niet weten.

    • Tim says:

      Mooie vergelijking, daar hou ik van. Ik vraag me af er nu meer massamoorden gaan plaats vinden. Je moet alles eens geprobeerd hebben he. Ik zal je laten weten hoe het was.

  • annelies says:

    Zoooo herkenbaar. Prachtig geschreven en 100% waar. Top !

  • Hanne says:

    Aha, ik wist niet dat het antwoord op de ‘En voor u een blaadje sla?’- of ‘Wil je wat van dit vegetarisch water?’-vraag zo gemakkelijk was. Bedankt!

  • Tatiana says:

    Hey!

    Fijn artikeltje. Toch wil ik er iets over kwijt.

    Je zegt: ” Mijn keuze om geen dieren te eten komt voort uit de overtuiging dat de vleesindustrie één van de meeste verrotte systemen op onze aardbol is. Het systematisch mishandelen en massaal vermoorden van dieren en daarbij de planeet verwoesten (de vleesindustrie is de nummer één veroorzaker van klimaatverandering, ver boven het gebruik van auto’s) … ”

    Heb je je reeds geïnformeerd over de zuivelindustrie? En eieren? Dit gebeurt ook op gruwelijke wijze. En is mede schuldig aan de hele klimaatopwarming. Het is namelijk zo dat 51% van de klimaatopwarming te wijten is aan dat hele dieren-consumptie-gebeuren… Mijn vraag aan jou is dan, waarom kies je dan niet voor een volledig plantaardig dieet?

    p.s. : Dit is geen kritiek, dit is puur uit interesse 🙂 ik vraag me oprecht af waarom mensen bepaalde keuzes maken.

    Groetjes,
    Tatiana

    • Evelien Sinke says:

      Klopt Tatiana, ik denk er ook steeds vaker over om veganist te worden. Ik drink al meer dan een jaar geen melk meer en koop dus geen leer, maar ik heb wel een hele mooie wollen jas en ik ben erg kaasverslaafd. Ook woon ik tijdelijk thuis waar men vlees eet en dus ook alle andere dierlijke producten, waardoor het bijna niet te doen is. Als ik (hopelijk binnenkort) terug op mijzelf woon ga ik zeker proberen verdere stappen te zetten naar een veganistisch dieet, desnoods vijf dagen in de week.

      • 🙂
        Evelien, kaasverslaving is dus een echt verschijnsel! In kaas zit caseïne, wat onder andere een trigger in ons brein start die ons afhankelijk maakt van dit gevoel. Een beetje zoals met drugs dus. Kaas minderen kan dus ook samengaan met ‘afkickverschijnselen’ haha.
        Maar gelukkig is er tegenwoordig al wat vegan kaas op de markt te vinden. Heb je al eens Violife (biowinkels) en Wilmersburgers geprobeerd? (In Nederland gewoon in de Jumbo, in België vaak ook de biowinkels). Deze laatste heeft ook geraspte kaas en die smelt perfect op een pizza of tosti.
        Veel plezier en eetsmakelijk! Ik ga maar eens een tosti maken, teveel gepraat over ‘kaas’ 😉

      • Tim says:

        Je lichaam schreeuwt om zuivel en misschien ook wel vlees :).

  • Karin says:

    Hoi Evelien!!
    Ik heb weer volop genoten! Ik ben fan van je! En heel erg herkenbaar hoor!! Ik zou het niet beter kunnen verwoorden! Ik wil nog vraag 15 hieraan toevoegen: “Maar de dieren zijn toch voor ons gemaakt om ze op te eten?” Zo fout, maar is me al vaak gesteld! Alle andere 14 vragen ook heel herkenbaar!
    Veel succes met schrijven, ik kijk al uit naar je volgende blog!
    Groetjes Karin

    • Tim says:

      Dieren die wij eten zijn doorgaans gefokt om te eten, dus als we ze niet zouden eten zouden ze nooit geleefd hebben. Beter voor het milieu idd. Maar je moet niet de illusie hebben dat de dikke biefstuk die ik zo ga halen, want ik heb er trek van gekregen, van een koe afkomstig is die anders nog zou rond rennen in het, uhm, bos, of op de veluwe of zo? Die worden gefokt om op te eten. Zonder deze industrie heeft de koe geen overlevingskans en is deze binnen 100jr uitgestorven.

  • Els says:

    Hoi Evelien! Goed artikel!

    Ik wou je alleen even laten weten dat je in puntje 13 zelf het woord ‘vegetarisch’ – dat je onder puntje 6 zo duidelijk uitlegt – fout gebruikt.
    “Er zijn vegetarische en zelfs veganistische dokters, topsporters en zelfs bodybuilders.”
    Misschien een schoonheidsfoutje dat snel aangepast is? 🙂

    Groetjes!
    Els

    • Evelien Sinke says:

      Els, je hebt helemaal gelijk! Ik kan helaas zelf niets aanpassen, maar ik doe een mailtje naar Charlie!

  • Jb says:

    Tja wederzijds respect voor iemands keuze is vaak ver te zoeken! Een vegetariër of hoe jullie jezelf ook willen noemen krijgt bij ons een aangepaste maaltijd maar ik krijg bij een vegetariër nooit vlees dat noem ik weinig respect hebben voor mijn keuze

    • atv says:

      Gevalletje dom dommer domst

      als iemand wel vlees wil eten, prima, maar niet in mijn huis……………..kom je toch niet.

      een vegetarier vraagt geen aangepast eten, eet gewoon geen vlees/vis/gevogelte

    • HS says:

      Onlangs met een grote groep naar een vrij duur restaurant in Gent geweest. De gerechten waren weken op voorhand besteld. Bij het binnenkomen horen we: sorry, maar de vier vegetarische maaltijden worden vervangen door vis. Tja, dan maar vis. Maar uiteindelijk serveerden ze ons een spiegelei, een blaadje sla en verder niets en dat voor veel geld.
      Respect voor vegetarische keuze? In restaurants is dat dikwijls ver te zoeken.

    • Marit says:

      Tsja, als mensen hebben besloten een bepaald dieet te volgen, kan je er toch niet vanuit gaan dat je dat dan alsnog gewoon krijgt. Als ik ga eten bij iemand met een glutenallergie, of iemand die om andere redenen liever geen gluten eet, verwacht ik toch echt niet dat iemand speciaal voor mij een niet-glutenbrood gaat bakken. Of dat iemand met een notenallergie speciaal voor mij pinda’s in mijn salade doet. Terwijl ik er zelf wel mijn kookkunsten op aanpas als iemand die op bezoek komt geen gluten wilt eten. Gek? Neuh. Zo zit dat gewoon, met diëten.

    • Sophie says:

      Wat een stom argument. Waarom moeten vegetariërs en veganisten zich altijd voor álles wat ze in hun mond stoppen, verantwoorden, terwijl we bijvoorbeeld wel perfect aanvaarden dat gezin X zoutloos eet, gezin Y glutenvrij, enz.

      Ik ben zelf pas een jaar vegetariër en heb hiervoor altijd met veel smaak en plezier vlees en vis gegeten. Als we bezoek hebben, vraag ik áltijd of een vegetarisch gerecht ok is, ik bak bijna dagelijks een stuk vlees of vis voor mijn man, en als we ergens worden uitgenodigd, zeg ik altijd dat ik geen dieren eet, maar dat ze heus geen extra moeite moeten doen voor mij – ik eet desnoods wel gewoon sla met frietjes. Het is gewoon een persoonlijke keuze, PUNT. Let it go, let it go…

      En ho, stel je voor zeg, dat men je het “recht” om vlees te eten IN HUN EIGEN HUIS nog maar dúrft te ontzeggen! Newsflash: je gaat heus niet dood van één keertje geen vlees of vis te eten op restaurant of bij mensen thuis. Get over yourself.

  • Ulrike says:

    Grappig en goed geschreven artikel. Ik volg je, maar denk dat alles begint met bewustwording en tegenwoordig lijkt er toch wat meer ‘wil’ te zijn, niet?

  • 10a says:

    Ik onthou: aan een vegetariër stel je best geen vragen of je kan op een cactus gaan zitten 🙂
    Zou het niet kunnen dat mensen gewoon vragen stellen uit interesse?
    Eerder in de trant van, ik kan hier iets bijleren van een expert ter zake?
    Zijn alle vragen hierover “not done”? Of nee gewoon deze 14.
    Ik heb een paar weken geleden een interessante babbel gehad met iemand met een gluten intolerantie. Ik zal vast ook vragen gesteld hebben die de persoon ik kwestie al duizend keer heeft moeten beantwoorden. Ik vroeg het enkel uit belangstelling, meer was daar niet achter te zoeken. Misschien stel ik gewoon te veel vragen, zou ook kunnen.

    • Stefan says:

      Sommige mensen wel, andere dan weer niet. Je merkt het vaak al aan de toon of lichaamstaal. Zelf stel ik ook vaak vragen aan mensen met een andere levensovertuiging en beantwoord ik ze ook graag als ze over mijn vegetarisme gaan. Als je echter een deftig gesprek wil moet je ook op de juiste manier vragen kunnen stellen.

    • Karin says:

      Ik vind het absoluut niet erg om vragen te beantwoorden als mensen serieus geïnteresseerd zijn. Ik vind het zelfs leuk als ik mensen daar iets over kan leren. Maar er zijn ook mensen die het niet uit interesse vragen maar gewoon om je te treiteren en reacties bij je uit te lokken. En erg moe wordt je van de vraag of je wel kip eet en dat dieren er juist zijn om door de mens opgegeten te worden. Die kortzichtigheid… Dan denk je dus inderdaad: “ga lekker op een cactus zitten”

  • Lotte says:

    Serieus, zo vreselijk herkenbaar. Ik kreeg ook al letterlijk iedere vraag van hierboven voorgeschoteld. Zalig einde van het artikel, hahaha.

  • Planten hebben Gevoelens. says:

    Hoi Charlie,

    Ik ben een koolraap en onlangs heb ik lekker gekeuveld met mijn rabarbervrienden. Zo vernomen wij dat jij ons erg lekker vindt en ons doorfokt. Dit vinden wij helemaal niet leuk, jij bent een van de redenenen dat o.a. de bananen het zo moeilijk hebben. Wij zouden het waarderen dat mensen minder kinderen krijgen, de mensenbevolking afneemt om vervolgens de balans tussen plant en dier (mensen zijn ook dieren) te herstellen. Tot die tijd kun je beter geen idealen hebben of als je ze al hebt voor jezelf houden. Overigens zou ik nooit zulke domme vragen aan een vegetariër stellen. Omdat het antwoord niks betekend zoals. Dit heb ik geleerd dankzij jou artikel; “Natuurlijk zijn dat allemaal slechts woordenboektermen. Je kunt je eigen regels maken.”

    Je bent gewoon een mislukte anarchist met de idealen van een cactus. Ik haat cactussen, die consumeren te weinig.

    • Frederik says:

      Grappig stukje, ik hoop gewoon dat je de mop ervan zelf inziet… Zenuwstelsels enzo

    • Charlotte says:

      betekent*

      Ik begrijp uw bedenkingen. Het zou inderdaad fijn zijn dat de mensenbevolking krimpt in plaats van toeneemt. Laten we starten met een verbod op voortplanting van zuurpruimen die alleen pessimistisch kunnen denken en alle kleine stappen naar verbetering verwerpen. Het is maar een idee.

      Groetjes,

      Een tweede mislukte anarchist met de idealen van een cactus.

      • Planten hebben gevoelens says:

        Dag Charlotte,

        Je hebt me gekwetst. Bewijst voor mij maar weer eens dat de enige fatsoenlijke mens een veganist is. Heb je ooit een pessimistische kolraap ontmoet? Nee natuurlijk niet want wij koolrapen beoefenen enkel het veroorzaken van verwarring omdat dat vaak leid tot een revisie van je overtuigingen en gedachten. Nou als je dat pessimistisch vindt dan kaats ik die kers bij deze terug; jij pessimist!

        Gegroent allemaal.

    • Romana Vinckx says:

      Deze reactie is noch relevant, noch tolerant, stekelig als een cactus , maar…het is: “Omdat het antwoord niks betekenT” . Met een T dus!

  • Petra says:

    Ik heb het al eens omgekeerd gevraagd:
    vertel me eens waarom jij wél vlees eet.
    Zeer grappige en oplaaiende antwoorden krijg je dan……..

  • Saskia says:

    Jeej! Heel erg bedankt voor dit artikel! Ik heb het ook allemaal meegemaakt en gehoord.
    Ik kies er ook voor geen suiker te eten. Hier doet zich hetzelfde fenomeen voor: ik moet me steeds weer verantwoorden.
    Hoe komt het toch dat mensen het als een oordeel opvatten als je beslist niet te eten zoals zij?

    • Nico says:

      Hoi Saskia,

      Ik denk dat mensen het als een oordeel opvatten net omdat zij zichzelf ervoor veroordelen. De meesten wéten dat suiker niet gezond is, maar zijn geshockeerd als zij (indirect) met hun verslaving geconfronteerd worden.

    • Tim says:

      Je eet geen toegevoegde suikers? Dat is, in tegenstelling tot geen vlees, wel een gezonde keuze. Er zitten voldoende suikers in al het eten dat we binnenkrijgen, dat een banaan onderdompelen in poedersuiker niet nodig is, vindt niemand raar denk ik.

  • Bedankt voor het artikel. Ook ik zal het gebruiken om mensen naar door te verwijzen als ze met deze vragen afkomen.
    Ik heb zelf iets geschreven over waarom men vegetarisch / vegan kan worden (als men openstaat voor argumenten en niet “gewoon vlees wil blijven eten”)
    http://www.pietervanhecke.be/blog/2015/08/23/iets-is-beter-dan-niets/
    Groeten, Pieter.

  • Evelyn says:

    Zou je dan insecten eten? Eet je slakken? Zou je wormen eten? Dat is toch ecologisch…

    • ecologisch bewustzijn kan een verschil maken maar het kan ook één argument zijn uit een rij van vele, waardoor het ecologisch verantwoordbaar zijn van bepaalde dieren niet wil zeggen dat je ze wil opeten (vanwege andere overwegingen).

  • trijnewijn says:

    Dat klinkt bekend. Ik eet zelf vaak vegetarisch, maar ben geen vegetariër. Vis staat ongeveer wekelijks op het menu en als de kindjes eens hesp of zoiets willen, dan doe ik mee. Waarschijnlijk voldoe ik aan puntje 10, ik kan alleen maar hopen dat ik effectief niet meer doe dan vermelden (vaak als uitleg waarom ik op restaurant vegetarisch eet) 😉
    Van veel van je puntjes zou ik zelf ook varianten kunnen geven -de opmerkingen die horen bij bewust geen auto hebben als gezin met twee kleintjes die nog niet zelf kunnen fietsen. Als je niet in het plaatje past, dan heb je gewoon meer om te zkh

  • An says:

    Bedankt voor dit artikel!Ik heb zo hard zitten lachen want herkende alle vragen.En vooral “ga op een cactus zitten” was een prachtig einde.Schitterend. 🙂

  • Ruth says:

    Zaaalig om dit eens allemaal zwart op wit te lezen, ik heb elk punt inderdaad al duizend keer moeten uitleggen… had zelf ook een veronderstelling toen ik vlees wou schrappen: ik dacht dat ik me zwak ging voelen maar integendeel, ik voel me er juist stukken beter door, het is gewoon niet nodig om dieren te eten, er is zoveel lekkers zonder iets dood te eten. Bedankt!

  • dieter says:

    Ik maak mezelf soms schuldig aan punt 10, “ik eet ook niet zoveel vlees hoor”. ’t is niet echt een verontschuldiging, want dat schuldgevoel heb ik nooit echt gehad. ’t is eerder een uiting dat ik een deel van de argumenten om minder (of geen) vlees te eten volg en steun. Maar.. ik kan aannemen dat een ander er geen boodschap aan heeft 😉

    Het enige waar ik echt in discussies op in ga is punt 12, of we als mens al dan niet gemaakt zijn om vlees te eten. ’t komt misschien door mijn wetenschappelijke achtergrond, maar ik erger me vaak aan de manier waarop het debat wordt gevoerd. Het lijkt vaak te draaien om wie de meeste argumenten of slagzinnen kan verkopen. Misschien is zo de zwaartekracht ook vastgelegd, in een wedstrijdje slagzinnen verkopen?

    Hoe dan ook, binnen onze huidige maatschappij is het duidelijk dat we keuzes kunnen maken. Het lijkt me dan ook normaal dat die keuze aanvaard wordt als iets doodgewoon.

  • Marc says:

    Ook vaak gehoord: “Ja, maar voor al die soja-burgers moeten ze toch ook regenwoud gaan kappen…” Da’s erg leuk gevonden, maar een mens eet hooguit 1 burgertje van 200 gr. per dag, een volwassen rund daarentegen eet dagelijks tot 35 kg (vaak van soja gemaakt) veevoer…

  • Miet says:

    Aanvulling: ik vraag me nu af of mensen met diabetes daar ook vaak mee te maken krijgen. Ook zij moeten net de dingen laten staan die vallen onder ‘zondigen’.

    • Tom says:

      Ik ben beide, diabeet en vegetariër, het ene al negenentwintig jaar, het ander al vijfentwintig jaar. Veel gezever gehad (van anderen) maar geen fysieke problemen, integendeel! 😉

    • Tristan says:

      Ik wilde net met een aansluitende reactie komen toen ik dit las. Ik heb sinds 10 jaar type 1 diabetes en veel van de ergernissen die in het artikel zijn beschreven komen me bekend voor op een manier. Educatie is op beiden gebieden belangrijk me dunkt.

      Waarschijnlijk is het hier niet de populaire keuze maar ik ben zelf, uit overwegend zelfzuchtige redenen, geen vegetariër. Dit is voornamelijk (om terug te komen op het onderwerp) omdat vlees vrijwel geen koolhydraten bevat en ik het dus naar hartelust kan eten. Groente overigens ook maar dat is eerlijk gezegd qua smaak gewoon minder interessant vaak.

      Ik moet wel zeggen dat meeste vragen en opmerkingen zoals hier beschreven wel gewoonweg dom zijn. De vraag waarom je de keus hebt gemaakt om vegetarisch te eten is meestal uit interesse maar 90% van de andere punten zijn gewoon onbenulligheden.

      Ik vind dierenleed persoonlijk niet kunnen en zou absoluut consequent minder of betere dierenproducten eten als het financieel, cultureel en maatschappelijk aantrekkelijker zou zijn. Vegetariër zijn is op geen enkele manier erg of vervelend maar er zou vanuit de overheid en het bedrijfsleven véél meer kunnen gebeuren om de transitie in gang te zetten. Dan zijn de vega-jehova’s waar “wij vleeseters” zo vijandig van worden ook niet meer nodig.

    • Kim says:

      Ik vertelde ooit aan een stel mensen dat ik geen geloof had. Ze werden boos op mij. “Waarom doe je zo moeilijk?” vroegen ze. “Dan doe je toch net alsof?” Ik schudde nee, zei dat dat niet kon. Want ik ga niet liegen omdat een ander dit wil. Een van de mensen uit de groep kwam later naar me toe, en zei: “Weet je, was je moslim of boeddhist geweest, dan was het gerespecteerd. Dat is duidelijk. Daar kunnen mensen iets mee. Maar als je -niets- bent, uit vrije keuze… Dat snapt men niet. Daarom vinden ze dat je moeilijk doet. Als je het nu niet mocht of kon vanwege een geloof.. Maar als je ervoor kiest? Nee. Dat gaat niet.”

      En hetzelfde met ziektes en diëten, of gekozen diëten. Als het een keuze is, dan kun je toch ook kiezen om niet zo moeilijk te doen? Als je er niet aan doodgaat, wat is dan je probleem?

      Heel vervelend, dat mensen zo denken. We hebben de vrijheid van keuze, maar we worden er nog steeds erg om veroordeeld, helaas..

  • Miet says:

    Weet je, niet alleen bij vegetariërs voelen disgenoten zich blijkbaar geroepen om hun eigen dieetkeuzes te verantwoorden of je telkens weer dezelfde vragen te stellen. Mijn man moet om medische redenen op zijn eten letten. Het is geen ingrijpend dieet, hij moet alleen opletten met dingen als zout, dierlijke vetten, en bereid eten (vanwege de onbekende hoeveelheden zout en de E-nummers). En hij wordt er niet ziek van als hij eens ‘zondigt’ (het woord alleen al), maar het is dan wel mogelijk dat hij de dosis van zijn medicatie moet aanpassen. En dat doet hij liever niet te vaak. Simpel, zou je dus zeggen. No way. Hoe vaak hij al heeft moeten uitleggen wat dat dieet inhoudt (zie boven), waarom (zie boven), waarom hij niet ‘eens mag zondigen als hij op verplaatsing (dus bij ons) eet’ (nogal lastig als je bijvoorbeeld een hele week door op verplaatsing eet). Het is alsof hij door zijn dieet – wat eigenlijk gewoon gezond eten is – mensen erop attent maakt dat zij niet zo gezond eten en die mensen de behoefte voelen ofwel zich voor hun minder gezonde keuzes te verantwoorden, ofwel hem ervan te overtuigen toch af te wijken van zijn dieet. Omdat het dan gerelativeerd kan worden? Ik weet het niet. Voor mij zijn dat soort opmerkingen soms lastiger dan het dieet zelf.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen