Opinie

De homo’s in Dertigers hebben amper seks. En dat is een probleem.

De homo’s in Dertigers hebben amper seks. En dat is een probleem.

Ik zat er nochtans zo naar uit te kijken. Toen ik de trailer zag van ‘Dertigers’, de nieuwste (en vervelendste) fictiereeks op de Vlaamse tv, zag ik twee mannen stoeien op bed. Ze rolden over elkaar, ze kusten elkaar innig, kleren gingen uit. EINDELIJK, dacht ik. Eindelijk zie ik homo’s seksen op tv.

Want als je er op gaat letten, zijn homo’s misschien wel steeds meer vertegenwoordigd in series, maar waar heterokoppels op het scherm regelmatig in bed te zien zijn, zijn de voorbeelden van seksende homokoppels op een hand te tellen. Toen ik de trailer zag, hoopte ik vurig dat de makers van ‘Dertigers’ hun mosterd haalden uit ‘The Chilling Adventures of Sabrina the Teenage Witch’ (hallo seksscene tussen Ambrose en Luke, woof!) en niet uit ‘Modern Family of ‘Thuis’, waar de homokoppels niet meer doen dan elkaar af en toe een schouderklopje geven.

Viel dat even tegen, want in tegenstelling tot wat de trailer doet vermoeden, heeft het homokoppel Alex en Elias in ‘Dertigers amper seks. Ook niet in vergelijking met de even kuise hetero’s in de serie.

“De seksloze homo is een even belachelijk cliché als de oversekste homo.”

Die vrome keuze lijkt onschuldig, maar dat is ze niet. De seksloze homo is een even belachelijk cliché als de oversekste homo. Want, zo lijkt het wel, homo’s zijn pas toonbaar als ze seksloos worden. Haal seks uit de homoseksualiteit en je houdt een flauw maar acceptabel plaatje over. Terwijl seks net een bepalend onderdeel is van het homoleven, zowel voor singles als voor koppels.

Neen, niet zoals bij hetero’s. Want hetero’s – althans de mannen niet – worden niet vervolgd wegens hun seksualiteit. Hetero’s – opnieuw, althans de mannen niet – moeten hun seksualiteit niet verbergen. Je kunt er in films en series zelfs bijna niet omheen kijken. Door in fictiereeksen homoseks anders te benaderen en veilig weg te stoppen achter gesloten deuren, geef je voeding aan mensen die vinden dat homo’s niet te veel te koop moeten lopen met hun geaardheid. Zo’n script is het equivalent van “Wat ge binnenshuis doet, zijn mijn zaken niet, maar ik moet het niet zien.”

“Schrijf die seksscènes dus in primetime tv. En laat mij ook eens blozen.”

Wel, ik moet het wél zien. Ik wil expliciete homoseks zien. Ik wil op televisie de relaties zien die ik om mij heen zie: open, gesloten, destructief, minzaam, langdurend, flirterig. Ik wil de gangbangs zien waarover ik en mijn vrienden vertellen bij cocktails, ik wil de soa-angst bespreekbaar maken, ik wil zien hoe lastig het is als bottom om je in zeven haasten klaar te maken voor grindr-hookup XXL 4 U. Schrijf die seksscènes dus in primetime tv. En laat mij ook eens blozen.

“Time to put the sex back into homosexual, Will”, zei Jack McFarland ooit in de baanbrekende reeks Will & Grace – ook een reeks trouwens waarin veel werd geknuffeld maar niet werd gepoept.

Dertigers is te bekijken op VRTNU en YouTube
Lees ook: “Hij die niet gezien mag worden”, over het stille boycotten van holebipersonages

Schrijf je reactie

6 reacties
  • Frank says:

    Hallo ik laat mijn afneuken door mannen ook in groep sex mag ook

    Ik laat mijn betade sex prijs afspreken
    +32492 52 72 18 Whatsapp of Skye frankdierckx854@gmail.com

  • S says:

    Ik had dit helemaal anders geïnterpreteerd. Op deze manier wordt er net getoond dat twee mannen samen ook niet altijd goesting hebben. Ik vind het juist knap dat ze tonen dat daar evenzeer vermoeidheid of kopzorgen meespelen waardoor de frequentie wat minder is.

Tim Devriese (30!) is journalist bij onder andere BRUZZ, De Morgen Magazine en De Standaard Weekblad. Als schrijver heeft hij een grote slagzin: time to put the sex back into homosexual. Tijd om homoseks bespreekbaar en zichtbaar te maken en uit het verdomhoekje te halen. Geboren West-Vlaming, gekozen Brusselaar.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen