Lijstje

Charlie op de Boekenbeurs!

5 redenen om tóch naar de Boekenbeurs te gaan

Charlie op de Boekenbeurs!

Joël De Ceulaer heeft een punt wanneer hij alle redenen opsomt om toch maar niet naar de Boekenbeurs te gaan. Je auto parkeren is een ramp, het is veel te druk en te warm in de fel verlichte hallen en de catering is om te huilen. Desondanks vonden wij vijf goede redenen om dit jaar toch een keertje langs te gaan. Trek dus gewoon je zomeroutfit aan onder je winterjas, kom met het openbaar vervoer, zorg dat je op voorhand voldoende gegeten en gedronken hebt en ga snel even langs bij deze standjes en boeken.

1. De schoonste stapel

Die ligt dit jaar weer op de stand van De Groene Waterman en Confituur! Je vindt er niet alleen ons meest recente nummer, maar ook ons voorjaarsnummer, mocht je dat gemist hebben. Bovendien valt er op deze gezellige stand heel wat rond te neuzen. Niet de usual suspects, maar maar liefst 1500 titels; verborgen pareltjes en boeken die je kijk op het leven wel eens zouden kunnen veranderen. Door een Charlie (of een boek) te kopen bij de Groene Waterman ondersteun je de onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen want die kunnen in tijden van Bol.com alle hulp gebruiken. Je vindt deze stand tegenover de Humo-stand.

Meer info vind je hier.

 

2. De man die zijn volk leerde vrijen

Onze huisseksuoloog Wim Slabbinck verdient een medaille voor de manier waarop hij in zijn nieuwe boek Waarom mannen geen seksboeken kopen komaf maakt met allerlei mythes rond mannen en seks. Van het fabeltje dat mannen elke zeven seconden aan seks denken tot het bestaan van die mysterieuze G-spot, Wim houdt elke mythe tegen het licht in een leuke no-nonsense schrijfstijl en met de nodige humor. “Elke tiener zou op de middelbare school een exemplaar moeten krijgen van Wim’s boek” meent hoofdredactrice Jozefien. “Het zou hen een boel onzekerheid, frustraties en slechte seks besparen.” Want eerlijk is eerlijk: we’ve all had our share. Wij vroegen Wim waarom hij dit boek wilde schrijven. “Er wordt al te vaak een te eng beeld van de man opgehangen. Mannen zijn niet de doelloos rondstruinende testosteronbommen, waarvoor ze al te vaak worden versleten. De mannelijke seksualiteit is net een fascinerende wereld met een even grote gelaagdheid als die van de vrouw.”
Welke man geeft de titel van Wim’s boek dus ongelijk en koopt dit jaar zijn exemplaar op de Boekenbeurs?

Uitgeverij WPG organiseert op 4 november rond 13 uur een Facebook live sessie met Wim Slabbinck en Stephanie Coorevits. Hou hun Facebookpagina in de gaten. Je kan je boek laten signeren door Wim op de Boekenbeurs en op 4 november praat hij over seksmythes en liefdesfabels in het WPG Café. Alle info vind je hier. Op 10 november gaat hij met Yasmine Schillebeeckx in debat op de Knack-dag.

wimilse

3. De vrouw die haar volk leerde werken

Redactrice Ilse Ceulemans schreef in 2014 een pakkende getuigenis over de moeilijke combinatie tussen werk en gezin en komt twee jaar later met haar debuutboek naar buiten. In Het Ministerie van Werkplezier fileert Ilse haarfijn maar vlijmscherp de onzin waarmee werknemers vandaag de dag maar al te vaak te maken krijgen, zoals zinloze feedbackgesprekken, me(e)ting na me(e)ting, het mistroostige kantooreiland en lege manager-speak als content, key competencies en performance expectations. Wat Ilse beschrijft is uitermate herkenbaar en bij momenten hilarisch. “Een teambuilding is terreurniveau drie. Je weet dat er elk moment een bom kan ontploffen, maar je weet niet in welk groepje.” In ons nieuwe bookzine kon je al een voorpublicatie lezen van het hoofdstuk over de Modelmanager. Een korte versie hiervan kan je ook online lezen.

Het boek kreeg terecht al lovende recensies. Het is een mustread voor iedereen die ooit in een groot bedrijf werkte en elke dag zijn ziel een klein beetje uit zijn lijf voelde sijpelen. Maar vooral voor iedereen die het anders wil aanpakken en op zoek is naar vermenselijking en meer werkplezier.

WPG organiseert een Facebook live sessie met Ilse Ceulemans op 3 november rond 15 uur. Hou hun Facebookpagina in de gaten. Je kan je boek door Ilse laten signeren op de Boekenbeurs, en op 3 november staat ze in het WPG Café. Alle tijdstippen vind je hier.

 

katrijn

4. De multigetalenteerde covergirl

Wie Katrijn Van Bouwel, in een recent verleden nog een Charlie covergirl, op Twitter volgt of haar column leest in Knack Weekend wist al lang dat ze kan toveren met woorden. Gelukkig voor ons heeft ze nu dan ook een eerste roman, De muze en het meisje, tevoorschijn getoverd. De muze en het meisje is een onvergankelijke, zintuiglijke ode aan het menselijk lichaam, aan de liefde en aan de eeuwigheid. “Voor de eerste keer in mijn leven ben ik echt fier op mezelf”, zei Katrijn nog over de bevalling van haar boek. En terecht. Een dikke week na de lancering kondigde Katrijn al aan dat er een tweede druk in de maak was, dus het romanschrijven gaat haar duidelijk goed af.

Je kan je boek door Katrijn laten signeren op de Boekenbeurs, en op 10 november vertelt ze over haar boek tijdens de Literaire Ladies night. Alle tijdstippen vind je hier.

 

jeroen

5. Free spirit, warm heart

Jeroen Olyslaegers is een free spirit. Voor hem is de drang naar vrijheid het wezen van kunstenaarschap. Redactrice Annelies A.A. Van Belle interviewde hem over zijn schrijverschap, zijn vaderschap, zijn activisme en de allesomvattende liefde voor zijn vrouw Nikkie. Het interview kan je lezen in ons meest recente bookzine of online. In augustus van dit jaar verscheen zijn nieuwe roman Wil, een kritische verhaal over de morele ambiguïteit van de mens, die zich afspeelt in het door Duitsland bezette Antwerpen van de Tweede Wereldoorlog. Er werd lang reikhalzend naar Wil uitgekeken, en het boek lijkt de verwachtingen meer dan in te lossen: De Morgen noemde het een pageturner en ‘een boek als een koek op uw bakkes’.

Ook Jeroen houdt meerdere signeersessies op de Boekenbeurs. Op 11 november gaat hij samen met drie andere auteurs in gesprek over oorlog en liefde als hoofdthema’s in hun recente werk. Meer info vind je hier.

Schrijf je reactie

26 reacties
 • eveline says:

  Suikerspin van Erik Vlaminck. Heb ik heel graag gelezen omwille van het authentieke, vlaamse taalgebruik. Vier generaties kermisfamilie, gebaseerd op een waargebeurd familieverhaal. Hilarisch en aandoenlijk met momenten. Na het lezen van dit boek kan je de novelle Miranda van frituur Miranda lezen, die een extra laagje toevoegt aan het eerste boek, verrassend..

 • Charlie says:

  Bedankt voor jullie boekentips! Wij weten weer wat lezen. De winnaars zijn intussen op de hoogte gebracht. Nog een fijne week, iedereen!

 • Tiny says:

  Ik las met veel plezier “De verborgen prelude” van Eveline Vanhaverbeke. Een week later ontdekte ik dat ze praktisch om de hoek woonde en nog een dag later kwam ik haar gewoon tegen in de sportzaal. 🙂

 • Before they pass away – het verhaal achter de foto’s van Hannelore Vandenbussche. Een schitterend verslag over het maken van het prachtige fotoboek Before the pass away. Je krijgt echt het gevoel dat je er zelf bij was. Alhoewel je op veel momenten toch blij bent dat het niet zo was, want man wat een erbarmelijke omstandigheden hebben zij meegemaakt bij momenten. Je krijgt een immens respect voor de fotograaf en zijn team. Het is vlot geschreven, ontroerend, grappig, spannend, … Het fotoboek zelf is zeker en vast een topper ! Prachtige foto’s die je doen beseffen dat wij hier zeker niet mogen klagen over ons leven want dat er mensen zijn die in veel slechtere omstandigheden leven, zelfs nu nog. Anderzijds zie je ook zeer veel mooie momenten van andere culturen. Het fotoboek is er eentje waar ik regelmatig even bij wegdroom.

 • Femke Van den Bussche says:

  De mooie voedselmachine van Giulia Enders. Alles draait rond een goede darmwerking, wat vele onder ons niet begrijpen maakt zij op een ludieke manier verstaanbaar. Leuk boek!

 • Fien says:

  Heroes of the frontier van Dave Eggers. Gekocht bij Cronopio in Antwerpen. Nog zo’n onafhankelijke boekhandel die gesteund mag worden!

 • Maud De Craemer says:

  De grootste aanrader is volgens mij ‘Pogingen iets van het leven te maken’ van Hendrik Groen. Let op: broekplassen en spierpijn van het lachen zijn niet uitgesloten bij dit boek! Maar tegelijkertijd is het ook ontroerend en aangrijpend. Als je een minuutje hebt, lees het eens, je zal er geen spijt van krijgen.

 • Romina says:

  Oorlog en terpentijn. Stefan Hertmans.

 • Mieke says:

  Kom hier dat ik u kus van Griet Op De Beeck , genoten van de 3boeken maar deze kwam bij mij het hardste binnen

 • Louise Ailliet says:

  Weg van liefde van Alain de Botton

  Het geeft je inzichten in liefde waarvan je al langer weet dat ze cliché zijn: voor altijd gelukkig getrouwd. Vroeg of laat botst het wel eens, een mens is gemaakt om nieuwe contacten te leggen en niet om met 1 persoon te leven, tenzij er uiteraard toegevingen gedaan worden

  EYEOPENER voor alle hopeloze romantici

 • Thirsa De Leeuw says:

  Factor 25 van Eva Daeleman. Eva deelt in haar boek haar ervaringen en gevoelens die ze meegemaakt heeft tijdens haar soloreis door Azië, ze verbloemd niets en ik hou wel van die eerlijkheid en authenticiteit. Door haar boek heeft ze me ook geïnspireerd om ook een soloreis te ondernemen in de toekomst.

 • Yvonne Schmidtke says:

  De kinderen van Calais van Lara Taveirne, zeer meeslepend en pakkend mooi, en als je de cap kent zeer herkenbaar

 • Yvonne Schmidtke says:

  De kinderen van Calais van Lara Taveirne, zeer meeslepend en pakkend mooi, en als je de cap kent zeer herkenbaar

 • Karen Vandenbeck says:

  Er zijn zoveel mooie boeken die ik dit jaar al las, dus maar één tip geven aan de mensheid zou zonde zijn. Daarom de twee boeken waar ik nog het vaakst met een warm hart aan terug denk:
  * de boekhandel – Penelope Fitzgerald
  * the love song of miss queenie Hennessy – Rachel Joyce

 • Jasmien says:

  De muze en het meisje was geweldig van de eerste tot de laatste letter.

  Omdat die hierboven reeds staat, raad ik ook de plakfactor aan. Non-fictie, maar ook non-optioneel voor wie wil schrijven met impact.

 • Mia says:

  Het smelt van Lize Spit. Hoedje af voor dit debuut. De hunker om verder te lezen elke dag en toch niet te snel omdat er dan een einde aan kwam. Ik heb er geweldig van genoten.

 • Charlotte Wortel says:

  Life on sneakers van Evi Renaux, for sure! Een emotioneel verhaal, inspirerende quotes en een pakkende boodschap. Welke? Dan moet je hem lezen! 😉 Hopelijk kan ik met een gratis ticket mijn boek door haar laten signeren! 🙂 *duim duim duim duim*

 • Lief Luypaers says:

  ‘Born to run’ – de autobiografie van Springsteen.
  Al ben ik als fan misschien geen neutrale lezer… Maar toch is het poëtische taalgebruik van Springsteen sowieso de moeite, denk ik!

 • Patris says:

  Jenny Erpenbeck: Gaan, ging, gegaan.
  Een intelligent, hedendaags boek over vluchtelingenproblematiek.

 • Ineke Daans says:

  Schuld van Walter van den Berg.
  “MIjn broer had nog gezongen op de avond dat hij iemand doodsloeg.”
  Qua openingszin kon dat alvast tellen. Heel mooi.

 • Leen Van Kerckhoven says:

  De geheime dagboeken van Hendrik Groen: ‘Pogingen iets van het leven te maken’ en opvolger ‘Zolang er leven is’.

 • Anne Kuperus says:

  ‘Een klein leven’, van Hanya Yanagihara maakte op mij zo’n indruk dat het 3 weken duurde voordat ik het volgende boek kon vastpakken.

 • Elke dierckx says:

  ‘Kamer’ van Emma donoghue. Een boek dat onder je huid kruipt. Band tussen mama en kind in zijn puurste vorm. Zo ingetogen beschreven dat het erg raakt!

 • Christine Galle says:

  De H is van havik – Helen Macdonald

 • Van Bockstaele says:

  Yucca van Terrin

 • Veronique Crynen says:

  Huidpijn van Saskia Noort, meeslepend verhaal, heel knap geschreven.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen