Reeks Vluchtelingencrisis

Op weg naar (n)iemandsland: Röszke

Op weg naar (n)iemandsland: Röszke

Fotografe Sandra en redactrice Sophie maken zich zorgen om de berichtgeving rond de vluchtelingencrisis. Wat is waar en wat niet? Is de angst van velen terecht? Ze nemen het heft in eigen handen en gaan op onderzoek uit. Woensdag bezochten ze het Hongaarse grensdorp Röszke. Vorige week was dit nog een doorgang om Hongarije binnen te geraken vanuit Servië. De Hongaarse regering besloot drie dagen geleden die grensovergang te sluiten.

Woensdag bezochten we Röszke, het dorp waar vorige week nog tienduizenden mensen vanuit Servië Hongarije binnenkwamen. Vanaf 15 september is dat niet langer mogelijk en stuiten de vluchtelingen op een gesloten poort. Wanneer we in het grensgebied aan Hongaarse zijde aankomen, zien we honderden special force agenten die ondersteuning krijgen van het leger. Trucks, tanks, vrachtwagens en helikopters passeren ons.foto-1
“Hongarije heeft in totaal 5.000 militairen ingezet waarvan er 3.500 hier in het grensgebied werkzaam zijn,” weet een overheidsmedewerker ons te vertellen. Het ziet er allemaal indrukwekkend uit, maar we hebben niet het gevoel dat er heel veel aan de hand is. De pers is massaal aanwezig maar mag maar tot op driehonderd meter van de grens komen. Vanaf hier kan je niet zien wat er op de scheidingslijn gebeurt. We vragen een paar journalisten waarom ze hier staan. “We’re waiting for something to happen. Maybe the refugees will break through,” antwoordt een cameraman van de Hongaarse televisie.
foto-2
Via een bospaadje proberen we dichter bij de grens te komen. We willen met eigen ogen zien wat daar gebeurt. Of daar überhaupt vluchtelingen zijn, en of ze door de linie proberen te komen. Voor we het goed en wel beseffen staan we naast de frontlinie op de grens. 
En ja, aan de andere kant zien we een honderdtal vluchtelingen staan. Een tiental Servische politieagenten houden hen weg van het hek. Aan de Hongaarse kant staan er honderden agenten van de speciale eenheid klaar voor het geval dat de vluchtelingen toch doorbreken. Er staat ook een gigantisch waterkanon paraat als extra back-up. Ondertussen wordt het hek met nog meer prikkeldraad versterkt…

Refugees blocked at the Hungarian border – part one. from opwegnaarniemandsland on Vimeo.

Verderop klinkt wat rumoer. We lopen langs de grens en zien aan de Servische kant honderden tentjes staan waarin op dit moment vluchtelingen wonen, niet wetende wat morgen hen zal brengen. Ze kijken ons aan. Het voelt raar. Wij zijn hier en zij zijn daar. Wij zijn waar zij willen zijn. Waar ze duizenden kilometers voor afgelegd hebben. Maar ze kunnen hier niet meer komen.
foto3
We komen bij een tweede grensopening, die ook geblokkeerd is met prikkeldraad. Een tachtigtal agenten staat rustig paraat terwijl een vijftigtal vluchtelingen naar hen fluiten, roepen en met lege flessen op de grond trommelen. De rest van de honderden vluchtelingen in het tentenkamp staan of zitten voor hun tent en aanschouwen de situatie. Er is hier geen pers aanwezig. Wanneer we tien minuten aan het hek staan, worden we vriendelijk verzocht om naar huis te gaan. “Press is not allowed, and you girls don’t have permission to be here. So it’s better if you go home now,” zegt een Hongaarse agent. Twee van zijn collega’s escorteren ons vriendelijk het terrein af.

Refugees blocked at the Hungarian border – part two. from opwegnaarniemandsland on Vimeo.

Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina Op weg naar niemandsland
Volg ons via Instagram: @opwegnaarniemandsland
En via twitter: @sophielodewijks #opwegnaarniemandsland
Hier kan je onze tour op de kaart volgen: www.trackmytour.com/nvq7b
Alle artikels uit deze reeks vind je terug op charliemag.be/tag/niemandsland
Foto’s en video’s: Sandra Mermans

Schrijf je reactie

1 reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen