Reeks Vluchtelingencrisis

Op weg naar (n)iemandsland

Op weg naar (n)iemandsland

Fotografe Sandra en redactrice Sophie maken zich zorgen om de berichtgeving rond de vluchtelingencrisis. Wat is waar en wat niet? Is de angst van velen terecht? Ze nemen het heft in eigen hand en gaan op onderzoek uit. Vrijdag stappen ze op de trein richting Hongarije om zelf te ervaren wat er daar gebeurt.

Al weken liggen wij wakker van de verhalen die we elke dag te zien krijgen over de vluchtelingencrisis in Hongarije. We schrikken van de haatdragende reacties onder die nieuwsberichten. Veel mensen hebben een mening die lang en breed op het net uitgesmeerd lijkt te moeten worden. Discussies laaien hoog op. We lijken amper naar elkaar te luisteren, laat staan dat we elkaar begrijpen.

Wij willen met eigen ogen zien wat er zich nu afspeelt in Europa. Waar zijn zoveel mensen zo bang voor? Waarom zijn mensen op de vlucht? Om antwoorden te vinden op deze vragen, reizen we met de trein Europa door en stoppen in de grote steden. Daar zullen we het gesprek aangaan met zowel vluchtelingen als burgers. We proberen zo vaak mogelijk bij mensen thuis te overnachten. Zo hopen we de tijd te kunnen nemen om hen te leren kennen en naar hun verhalen te luisteren. We weten niet helemaal wat we moeten verwachten maar laten het gewoon op ons af komen.

Ons einddoel is het vluchtelingenkamp van Debrecen. We denken daar vrijdag 18 september aan te komen.

We hopen dat door ons project onwetendheid en angst plaatsmaken voor erkenning en begrip.

De titel van ons project is ‘Op weg naar (n)iemandsland’ omdat we via Duitsland en Oostenrijk afreizen naar Hongarije, dat op dit moment niemandsland is voor vluchtelingen. Ze komen daar aan maar willen er ook zo snel mogelijk weer weg. Het is een tussenstop. Daarnaast rijst er ook de vraag van wie een land eigenlijk is? Is het land van degenen die er toevallig geboren zijn? Wie bepaalt wie er wel of niet het land in mag?

We hopen dat onze verslaggeving ertoe kan bijdragen dat onwetendheid en angst plaatsmaken voor erkenning en begrip. Op die manier hopen we mensen dichter bij elkaar te brengen.

Volg ons in deze tocht en kijk mee naar wat er zich nu allemaal in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije afspeelt.

IMG_4810

Blijf op de hoogte via onze Facebookpagina Op weg naar niemandsland
Volg ons via Instagram: @opwegnaarniemandsland
En via twitter: @sophielodewijks en @charliemagazine
#opwegnaarniemandsland
Hier kan je onze tour op de kaart volgen en plaatsen we foto’s op interessante punten:
www.trackmytour.com/nvq7b
De artikels die we tijdens onze reis schrijven vind je terug op:
charliemag.be/tag/niemandsland
En na onze tocht zullen we een nabeschouwing plaatsen op:
www.apache.be
Foto boven: Sandra Mermans

Schrijf je reactie

1 reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen