Samenwerking

Dit kun jij doen in de strijd tegen zwerfvuil

Dit kun jij doen in de strijd tegen zwerfvuil

Samen met Mooimakers, een initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG, gaat redactrice Soe de straat op om afval daar te krijgen waar het hoort: in de vuilbak. In onze vorige video’s ontdekte Soe – en wij met haar – hoeveel troep er eigenlijk in ons landschap te vinden is en wat er gebeurt als je mensen aanspreekt op hun wegwerpgedrag. Deze keer: wat kun jij doen in de strijd tegen zwerfvuil? We geven vijf tips. Video door Poolhert Productions

Soe dook deze week met haar neus in een stinkende afvalberg. Vol verwondering stelde ze vast hoeveel dirty little secrets onze stoepranden, bospaden en wegbermen herbergen. Ze ontdekte ook hoe achteloos mensen reageren als je rotzooi op straat gooit. Dat moet beter, vond ze. En wij zijn het met haar eens. Ze ging dan ook op zoek naar tips and tricks om zwerfvuil te voorkomen. Sommige tips zijn zo simpel zijn dat je met je ogen rolt. Dat deden wij toch. Maar dat zijn juist vaak de beste: zo simpel dat je broek ervan afzakt, maar toch nog niet aan gedacht. Of, zoals de baseline van Mooimakers zegt: kleine daad, groot resultaat.

We verzamelen hier de gemakkelijkste lifehacks:

1. Word je eigen vuilnisbak
Euh wablief? Zoals we zeggen: zorg ervoor dat je je eigen vuilnis bij kan houden, tot je een goede plaats vindt om het achter te laten. Bijvoorbeeld door je blikjes gewoon in je auto te laten liggen tot je ze kan weggooien. Of door je papiertjes in je tas te bewaren. Jullie willen echt niet in onze handtassen gluren, want die zien eruit als een stort. Maar dat zorgt er wel voor dat alle troep in onze handtassen niét op de stoep ligt. Houd die troep bij je, en kieper je tas gewoon elke week even leeg boven de vuilbak (en steek papiertjes in het oud papier, duh).

2. Dump niet naast de glasbak
Als je glas gaat wegbrengen naar de glasbak en deze zit al vol, ga dan naar de volgende in plaats van je rommel ernaast te zetten. Dit lijkt evident, maar je ziet vaak genoeg grote hoeveelheden glas naast de glasbak, of zakken kleding naast de kledingcontainer. Er zijn tegenwoordig veel containers en je kunt op internet makkelijk hun locatie vinden. Spullen die je naast de container zet, komen helaas vaak op straat terecht en bovendien trekt afval meer afval aan. Jouw collectie flessen naast de glasbak kan een ander doen beslissen z’n oude tv ernaast te zetten. Don’t do it!

“Hang desnoods een bakje voor peuken aan je fietsstuur. Maar kets die peuk niet zomaar weg!”

3. Gooi sigarettenpeuken in een asbak
Sigarettenpeuken doen er twee jaar over om af te breken. Serieus. En ze zitten vol slechte stoffen die niet in het milieu terecht mogen komen (of in de maag van een hond, of in de hand van een peuter. Je weet maar nooit). Zoek dus gewoon een asbak, er staan er genoeg aan terrasjes. Ook in bossen staan vuilbakken. Hergebruik een flesje door er een bodempje water in te gieten en het mee te nemen in je auto als asbak. Peuk erin, dopje erop, flesje vol… op naar de vuilbak. Hang desnoods een bakje voor peuken aan je fietsstuur. Maar kets die peuk niet zomaar weg!

4. Verzamel moed, spreek anderen aan
We zijn al dolblij als je zelf het goede voorbeeld geeft, want zoals het bekende spreekwoord zegt doet goed voorbeeld goed volgen. Je mag daarnaast anderen ook best aanspreken op hun gedrag, als je durft. Niet iedereen is zich ervan bewust dat die bananenschil die ze naast het wandelpad achterlaten er jaren over doet om af te breken en anderen kan aanzetten om er hun vuil gewoon bij te gooien. Door er vriendelijk iets van te zeggen kun je een verschil maken. We gaan het zelf ook proberen….

5. Zorg dat je minder afval maakt
En last but certainly not least, let op dat je minder verpakkingen koopt. Want wat je niet hebt, kun je ook niet (op een verkeerde plek) weggooien. Neem je eigen herbruikbare flessen, tassen, bekers, bestek… mee. Hier lees je hoe onze redactrice Mari experimenteerde met zero waste leven. En hier vind je haar beste tips om het ook te proberen.

En ook: help us spread the word. Delen dus, die video’s van Soe!

Lees ook: Waarom alle zwerfvuil van straat moet
En: Iemand gooit een peuk op straat – zeg jij er iets van?
Deze reeks kwam tot stand in samenwerking met Mooimakers. Charlie werkt samen met merken en organisaties die onze missie en waarden delen. Zo helpen we elkaar vooruit.

Schrijf je reactie

1 reactie
  • DE GEBELGDE BELG says:

    Als je ziet hoe dingen tegenwoordig verpakt worden. Je krijgt het er soms niet eens uitgeprutst zonder het op de grond te laten vallen. 40 jaar geleden STONK je eten nog voor je het beet had. Het halfbedorven voedsel opeten leidde tot vele vroegtijdige overlijdens.

    Wat absoluut hielp is mijn Chinese Haier koelkast. Met haar 0 graden schuif. Daarin blijven je spullen langer vers.

    En toch. Waar we vroeger onder een brug tussen de weggesmeten wasmachines, duizenden mislukte maandverbanden, god weet wat, Achter salamanders gingen zoeken…ligt nu een proper fietspad. Waar we vroeger met brommers raceden, mag je nu nog amper te voet aan beginnen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen