Oproep

Wie is jouw favoriete Vergeten Invloedrijke Belg?

Wie is jouw favoriete Vergeten Invloedrijke Belg?

Deze week publiceerde Humo een lijst met de 50 Invloedrijkste Belgen in de wereld. In de lijst staan sportfiguren als Eden Hazard, wereldberoemde artiesten als Stromae en mode-ontwerper Raf Simons, politici als Herman Van Rompuy en Guy Verhofstadt en ondernemers als Fernand Huts en Hans Bourlon. Zelfs DJ’s Like Mike & Dimitri Vegas krijgen een plaatsje. Er was echter maar plaats voor drie vrouwen in de lijst: Ingrid Daubechies, Pattie Maes en Nafi Thiam.

“Een gemiste kans,” schreef adjunct-directeur van Femma, Riet Ory, op sociale media. “Maar misschien ook niet verwonderlijk als je de lijst met juryleden bekijkt, die de selectie samenstelden.”

Michaël Van Droogenbroeck, Jean-Marie Dedecker, Ward Verrijcken, Erik Stockman, Derek Blyth, Howard Gutman, Griet Dobbels, Frank Demaegd, Adriaan Raemdonck, Guillaume Van der Stighelen, Sven Gatz, Marnix Verplancke, Geert Noels, Merdan Taplak, Bart Cornand, Eva De Roovere, Luc Blyaert, Pieterjan Van Leemputten, Anne de Paepe, Peter Hinssen, Senne Starckx, Toon Verlinden, Jan Callebaut, Dirk De Wachter, Rik Torfs, Karel De Gucht, Mark Eyskens, Didier Seeuws, Hendrik Van de Velde, Rik Coolsaet, Christian Van Thillo, Steven Vanackere, Alexander De Croo, Geert Van Istendael, Lieven Maesschalck, Guy Vermeiren, Cyriel Coomans, Eddy De Vogelaer, Mark Declerck, Frank Cops, Evelien Rutten, David Ghysels, Ann Claes, Veerle Windels, Frank Hellemans, Yves T’Sjoen, Tom Lanoye, Isabel Albers, Karen Maex, Christophe Deborsu.

Dat is inderdaad een erg mannelijk en blank gezelschap. Van de 50 juryleden zijn er slechts 8 vrouwen, oftewel 16%. En bijna niemand van kleur of met een migratie-achtergrond.

Er kwam heel wat reactie, zowel op de top 50 als op de samenstelling van de jury. Het is immers niet de eerste keer dat er een panel van voornamelijk blanke mannen de agenda van de dag bepaalt en daarbij zijn eigen soortgenoten naar voren schuift. Soort zoekt soort, dat is al meermaals gebleken uit onderzoek. We omringen ons het liefst met mensen die op ons lijken en die op dezelfde manier in het leven staan. Maar hierdoor krijgen we wel een erg beperkt mens- en wereldbeeld voorgeschoteld.

“Drie vrouwen op 50 is niet voldoende. Het is een kwestie van hen te willen zien en hun merites zichtbaar te maken.”

Toegegeven, het is waar dat de meeste topfuncties in de wereld nog steeds gevuld worden door mannen en dat de lijst daardoor overwegend mannelijk is. Dat genderonevenwicht aan de top heeft heel wat oorzaken. Vrouwen nemen doorgaans meer zorgtaken op zich, moeten opboksen tegen heel wat vooroordelen en vinden minder snel hun plaats in mannelijke netwerken en systemen.

Langs de andere kant studeren er vandaag meer hoogopgeleide vrouwen af dan mannen en zijn er voldoende topvrouwen die in verschillende sectoren al bewezen hebben wat ze waard zijn. Drie vrouwen op 50 is dus niet voldoende. Het is een kwestie van hen te willen zien en hun merites zichtbaar te maken.

Bovendien kun je je afvragen wat “invloedrijk” is. Veel mannen in de lijst zijn vooral invloedrijk omwille van hun kapitaal. Volgens ons zijn er ook andere manier om een grote impact te hebben op de samenleving. We denken bijvoorbeeld aan de gerenommeerde psychotherapeute Ester Perel die meer dan 10 miljoen views heeft op haar TED-talks over hedendaagse relaties en ontrouw. Of aan de jonge oprichters van MVSLIM.COM, Taha Riani en Hanan Challouki, die met hun internationaal online magazine maandelijks enkele miljoenen mensen bereiken van over de hele wereld. Of evolutionair biologe Karine Van Doninck, die net een prestigieuze beurs van ongeveer 2 miljoen euro in de wacht heeft gesleept van de Europese Onderzoeksraad om onderzoek te doen naar nieuwe moleculaire mechanismen. Of gynaecologe en politica Petra De Sutter die binnen de Raad van Europa vecht tegen ultraconservatieve stemmen over contraceptie, holebi’s en transgenders.

Psychotherapeute Ester Perel weet ook niet waar alle vrouwen gebleven zijn

Daarom willen wij de lijst van Humo graag aanvullen. Niet om de aanval te openen, maar om te tonen hoe het ook anders kan, op een manier die representatief is voor de wereld waarin we vandaag leven. Denk jij aan een Belg, M/V/X, die vandaag veel invloed heeft in het buitenland en nog niet in de lijst voorkomt? Denk niet alleen aan topdog miljonairs, maar ook aan mensen die een grote impact hebben op gebied van klimaat, innovatie, cultuur, media en maatschappij.

Vul hieronder de naam in en een korte uitleg waarom. Wij leggen deze longlist voor aan onze jury, die zal bestaan uit een divers panel van experts en topmensen uit het bedrijfsleven, de academische wereld en de cultuursector. De jury zal deze lijst herleiden tot een Top 25, die zonder problemen aan de Top 50 van Humo kan toegevoegd worden.

Over een paar weken zullen wij onze lijst hier publiceren. En als Humo dat wil, mogen ze hem ook publiceren in hun eigen blad. Want door je krachten te bundelen, word je nog beter. Dat zullen de meest invloedrijke Belgen je ook wel kunnen vertellen.

 

Je kan Humo’s Top 50 van Meest Invloedrijke Belgen in de wereld nalezen via Blendle.
Foto boven: Istock

Schrijf je reactie

36 reacties
 • Geert Noels says:

  Beste dames,

  Ik ben het helemaal eens met jullie observatie, en stuurde naar Humo de volgende e-mail :
  “Maar vooral.
  We vergeten Axelle Red, Sabine Everaet, Sophie Vandebroek, Koningin Mathilde of Françoise Chombar (dus te weinig vrouwen).
  It is a man’s world?

  G”

 • Hilde says:

  zr Jeanne Devos
  Inspirerende vrouw die het opneemt voor de armsten der armen, in India.
  Haar strijd voor een waardig leven voor huispersoneel wordt ook internationaal opgenomen door anderen.
  Oprichting van National Domestic Workers Movement en zoveel meer…

 • Hilde says:

  Patsy Sörensen van Payoke
  Patsy is met Payoke 30 jaar geleden gestart met de opvang en begeleiding van slachtoffers van mensenhandel, maar heeft van in het begin een veel breder sociaal-maatschappelijk veld opgenomen. Zij past zich ook telkens opnieuw aan door de tekenen van de tijd te lezen. Heel wat andere landen hebben zich geïnspireerd op Payoke en haar werkwijze, haar modellen. Payoke is een belangrijke Europese, zelfs mondiale speler in de strijd tegen ongeacht welk onrecht.
  Patsy Sörensen is de drijvende kracht hierachter. Zij neemt het op voor mensen die ‘door het systeem’ vergeten worden, of onzichtbaar zijn.

 • Anaïs says:

  Claire Tillekaerts – Topvrouw van Flanders Investment and Trade

 • Chris says:

  Catherine De Bolle

  Deze topvrouw bij de politie die zonder veel poespas dag na dag puik werk verricht verdient een dikke pluim.

 • Agata Lessing says:

  Fien Troch
  Griet Op de Beeck

 • Goedele Liekens heeft toch ook heel wat bakens verzet bij ons en in het buitenland.

 • Françoise Chombar, ze ligt mee aan de basis van het bedrijfsimperium dat werd uitgebouwd door Roland Duchâtelet. Ze is CEO van Melexis een bedrijf dat micro-elektronica voor de auto-assemblage maakt. Elke auto die ergens ter wereld van de band rolt, heeft gemiddeld zes Melexis-chips aan boord.

 • Jimmy Van der Velde says:

  Chantal Akerman

  Eén van de belangrijkste en invloedrijkste Europese post-WOII-filmmakers die op een unieke wijze portretten creëerde van vrouwen in een postmodern tijdperk. Een monumentale Belgische persoonlijkheid die helaas niet bekend genoeg is in ons kleine landje.

 • Angelique Corné says:

  Anna Bijns ( 16de eeuws feminsite avant la lettre, lerares, dichteres)
  Christine Van Broeckhoven( voor haar baanbrekend werk als Alzheimerspecialiste)
  Pascale Naessens ( voor de inspiratie voor duizenden vrouwen en mannen in de aanzet tot gezond eten )
  Berline De Bruyckere ( internationaal vermaard beeldhouwster)
  Ann De Meulemeester ( internationaal bekend als een van de grootste modeontwerpsters)
  Paula Sémer ( tv presentatrice, maatschappelijk werk oa over seksualiteit in de jaren zestig, politica)
  Ingrid Stals ( zette partnergeweld op de agenda van het Antwerpse politiekorps èn richtte een grote sensibiliseringscampagne op, werkt voor slachtofferhulp )

 • Marie says:

  Ikram Annouri – Oprichtster Versiety Media

 • sarah says:

  Anne Teresa De Keersmaeker
  Frie Leysen : ex-directrice Kunstenfestivalsdesarts etc
  Marleen Temmerman
  Meyrem Almaci

 • mariette says:

  Kaat Debo – directeur modemuseum Antwerpen
  Sabine Everaet CIO van COCA COLA
  Dominique Leroy – Proximus

 • Elisabeth says:

  Tine Embrechts, Hadewijch, Hella S Haasse, Marie Popelin

 • Riet says:

  Laten we gaan voor Sophie Vandebroek, CTO van Xerox
  De vrouw heeft zo’n 14 patenten op haar naam, en bijna evenveel awards. Ook kreeg Vandebroek een plaatsje in de International Hall of Fame van technologievrouwen.

 • Caroline says:

  Jennie Vanlerberghe, Vredesvrouw, journaliste, oprichtster van de Belgische tak van Moeders voor Vrede, oprichtster en bezielster van de Vrouwenhuizen in Afghanistan, waar vele honderden meisjes, vrouwen én mannen opleidingen kunnen volgen en waar vrouwen geneeskundige zorgen krijgen.

 • Liesje says:

  Françoise Chombar topvrouw bij het bedrijf Melexis, leidt 19 vestiging in 14 landen en is top 4 in de wereld in hun branche (chips voor automobielsector)

  Marianne Thyssen, europees commisaris

  Elien Spillebeen met haar Beni Files: https://benifiles.com/nl/home/#INTRO

 • Dalilla says:

  Jolien Boumkwo – Belgisch recordhoudster kogelstoten/hamerslingeren

  Marie Chantal Uwitonze – Oprichtster African Diaspora Network/parlementair adviseur Europees Parlement/eigenaar consultingkantoor Mach

  Marie Daulne – frontvrouw Zap Mama

  Coco Nkuembi aka Coely – staat op Glastonbury als een van de twee enige Belgische acts

  (Baloji – staat op Glastonbury als andere Belgische act)

 • Annelies says:

  Lieve Mostrey, CEO van Euroclear, stond in lijst van 100 meest invloedrijke vrouwen van de financiële wereld
  http://focusonbelgium.be/nl/internationaal/belgische-bij-de-meest-invloedrijke-vrouwen

 • Magda says:

  Hanne Gaby: model, stijlicoon en sinds kort openlijk interseksueel.

 • Philippe Goris says:

  Deze top 50 lijkt me ook “alleen maar” een top 50 van meest invloedrijke Belgen, en heeft daarom toch ook niet de bedoeling om een afspiegeling te zijn van de hele maatschappij? Zoals terecht aangestipt, heeft genderongelijkheid aan de top verschillende oorzaken. Een focus op meer vrouwen in deze top, lijkt dan ook een verkeerd uitgangsprincipe. Het suggereert bovendien een (onbedoeld?) seksisme van de jury.

 • Aster Boeye says:

  Marleen Temmerman: gynaecologe
  Christine Van den Wyngaert: rechter internationaal strafhof

 • Seppe Sandra says:

  Chantal Akerman, in 2015 overleden wereldberoemde regisseur, Belgiës beste filmmaker ooit, pionier van de avant-garde en de feministische cinema, bekendste werk: “Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles”.

 • Sarah says:

  Bieke Depoorter, jonge Belgische fotograaf die als 1 van 5 Belgen volwaardig lid is van Magnum Photographers.

 • Elke says:

  Christine Van Broeckhoven
  Anne Teresa De Keersmaeker
  Chantal Akerman
  Fien Troch
  Lize Spit
  Ann Demeulemeester
  Hilde Daem
  Berlinde De Bruyckere
  Bieke Depoorter

 • Laureline says:

  Gynaecologe, politica en hoogleraar verloskunde en gezinsplanning Marleen Temmerman, die o.a. een Lifetime Achievement Award ontving voor haar werk. Ze is één van de belangrijkste figuren die ervoor streeft om de seksuele gezondheid van jonge meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren.

 • Zahra Akhandaf says:

  Ikrame Kastir coordinator bij Uit De Marge vzw, komt op voor jongeren die door de samenleving als negatief worden bestempeld, durft tegen de stroming in te zwemmen. Een vechtster die blijft doorgaan voor een socialere samenleving.

 • Hilde says:

  Valerie Trouet, een Belgische klimaatexperte die in de Verenigde Staten werkt en het allesbehalve makkelijk heeft nu Trump aan de macht is. http://www.standaard.be/cnt/dmf20170302_02759101

 • Katrien Vanhove says:

  Chris Van Den Wyngaert, rechter bij het internationaal strafhof.
  Ann Wauters, internationaal basketspeelster.
  Tessa Wullaert, top-voetbalster bij Wolfsburg

 • Axelle Red, Selah Sue en Melanie De Biasio zijn drie Belgische zangeressen met wereldfaam.

  Christine Van Broeckhoven is een Belgische moleculair biologe die hoge ogen wierp met haar Altzheimeronderzoek.

  Cécile de France is een Belgische actrice die in Frankrijk woont en al een César won.

 • Lieselotte Maes says:

  Anne Teresa De Keersmaeker, pionier en trendsetter voor moderne dans. Elke Geraerts, doctor in de psychologie en ze bekleedde verschillende posities bij de universiteiten van Harvard, St. Andrews, Maastricht en Rotterdam. In 2012 uitgeroepen tot slimste vrouw van Nederland (als Belgische!) Experte op het gebied van mentale veerkracht. https://youtu.be/6gCA5omZmd4

 • carmendevoss says:

  Pascale Naessens verkoopt haar voedingsvisie per miljoenen boeken en zet in haar eentje aan tot anders denken over bewuster en gezonder eten.

 • carmendevoss says:

  Marleen Temmerman, hoogleraar verloskunde en voorvechtster v gezinsplanning. Ze heeft awards en prijzen aan mekaar geregen. Nog in 2015 kreeg ze van bvb het Chinees onderzoeksinstituut voor familieplanning de titel “honorary professor” vanwege haar onderzoek naar abortussen in China.

 • carmendevoss says:

  Els De Temmerman, heeft sinds jaar en dag een organisatie die zorgt voor de rehabilitatie van kindsoldaten in Congo, als dat geen verschil maakt.

 • Pascale Platel! Zij is echt de conversatie rond verkrachtingen aan’t opentrekken, zij is grappig, en poetisch, en sterk, en inspirational. Zij durft doen wat dat veel mensen niet durven doen. En DAT maakt een verschil in ons maatschapij. Zij heeft invloed, op een heel belangerijk manier.
  Haar Ted talk kan je hier zien: https://www.youtube.com/watch?v=Ysetue74bxk

Jozefien was in een vorig leven art-director bij de vrouwenbladen en is nu kapitein van het Charlie-schip. Haar stokpaardjes zijn gendergelijkheid, beeldvorming in de media en het opvoeden van twee luidruchtige jongens.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen