Lijst

Charlies Top 25 van Invloedrijke Belgen in de Wereld

Charlies Top 25 van Invloedrijke Belgen in de Wereld

Twee weken geleden publiceerde Humo een Top 50 van Meest Invloedrijke Belgen in de Wereld. Tot onze – en jullie – verbazing stonden er maar drie vrouwen in de lijst. “Een gemiste kans,” schreef adjunct-directeur van Femma, Riet Ory, op sociale media.

Haar reactie kreeg heel wat bijval. Toegegeven: de meeste topfuncties worden vandaag helaas nog steeds ingevuld door mannen, maar drie op 50 is écht te weinig en een belediging voor vrouwen die vandaag al wél aan de top staan of in allerlei sectoren baanbrekend werk leveren. Het is een kwestie van hen te willen zien en hun merites zichtbaar te maken.

“Het is een kwestie van deze mensen te willen zien en hun merites zichtbaar te maken.”

Daar wilden wij wat aan doen. Een top 25 van namen die de jury van Humo over het hoofd heeft gezien, niet als vervanging van de lijst maar als aanvulling. Onder onze oproep kregen we van onze lezers alvast een honderdtal namen binnen en een hoop positieve reacties, onder andere van Humo-juryleden zoals Geert ‘Econoshock’ Noels. Wij stelden ook een jury van experts samen uit verschillende vakgebieden die van deze longlist een shortlist maakten. Bij het samenstellen van de jury probeerden we aandachtig te zijn voor diversiteit, zodat ook onze Top 25 die diversiteit zou behelzen.

Onze jury bestond uit: Pascal Cools, Elke Jeurissen, Riet Ory, Alexia Leysen, Wouter Torfs, Yamila Idrissi, Hind Fraihi, Caroline Pauwels, Petra De Roos, Danira Boukhriss, Lisa De Bode, Bieke Claes, Murielle Scherre, Meyrem Almaci en Nozizwe Dube, Karl Van den Broeck en Ignace Schops (Ignace werd onafhankelijk van zijn eigen selectie genomineerd en haalde ook de top 25)

Als criteria golden drie dingen: de “Invloedrijke Belgen” moeten invloed of impact hebben buiten België, mogen niet voorkomen in de lijst van Humo én moeten nog in leven zijn (sorry aan de vele fans van Chantal Akerman). Hieronder vind je onze aanvullende Top 25 van Invloedrijke Belgen terug. Mensen die op een of andere manier hun stempel drukken op mens, maatschappij, economie, wetenschap of cultuur. Mensen waarop we stuk voor stuk fier mogen zijn en wiens verdiensten een spotlight verdienen.

Marleen Temmerman (1), Anna Theresa De Keersmaker (2) en Jeanne Devos (3). Beelden via Wiki Commons

1. Marleen Temmerman

Marleen Temmerman is één van de belangrijkste figuren in het streven naar het verbeteren van de seksuele gezondheid van jonge meisjes en vrouwen wereldwijd. Naast hoogleraar verloskunde in het Universitair Ziekenhuis in Gent is ze ook voormalig sp.a-politica. Marleen heeft al enkele awards in ontvangst mogen nemen waaronder van de FIGO, British Medical Journal en Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging. Tot voor kort werkte zij voor de WHO als hoofd van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek. Nu is zij actief bij de Aga Khan Development Network in Kenia, waar ze aan het hoofd staat van het departement gynaecologie en verloskunde van de Aga Khan University en leidinggevende is bij het Oost-Afrikaanse Aga Khan-netwerk voor vrouwengezondheid en onderzoek. Vorig jaar won ze de Marie Popelinprijs, een prestigieuze prijs die elke vijf jaar in België wordt uitgereikt aan mannen of vrouwen die zich hun leven lang hebben ingezet voor vrouwenrechten.

 

2. Anne Teresa de Keersmaeker

Anne Teresa de Keersmaeker is een trendsetter en pionier in de moderne dans. In 1983 besloot ze haar eigen dansgezelschap (Rosas) op te richten in Brussel, en in 1995 startte Anne met een eigen opleiding in Vorst. In samenwerking met De Muntschouwburg richtte ze “P.A.R.T.S.” (Performing Arts Research and Training Studios) op. Na een strenge auditie kunnen hier elk jaar een zestigtal studenten uit zo’n 25 landen zich komen vervolmaken in dans en choreografie . De Keersmaeker heeft ook enkele onderscheidingen op haar naam staan, waaronder een carrière-award op de American Dance Festival in 2011 en een Franse bekroning als Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres in 2008 en de Gouden Leeuw voor haar carrière die ze ontving op de Biennale van Venetië in 2015. Zelfs Beyoncé kopieerde enkele jaren geleden delen uit een choreografie van Rosas in haar videoclip voor ‘Countdown’.

 

3. Jeanne Devos

Jeanne Maria Elvire Devos is een Belgische zuster die zich inzet voor hulp aan de armen in de sloppenwijken van Bombay, India. Ze richtte er in 1985 de National Domestic Workers Movement op om de kwestbaarste bevolkingsgroep, meisjes en vrouwen die als huispersoneel werken, te beschermen. In 2005 werd ze genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en in 2009 ontving ze het Grootkruis in de Kroonorde. Samen met VRT Journaliste Greet Van Thienen schreef zij het autobiografisch boek ‘In Naam Van Alle Kinderen’. Wat betreft haar inzet voor de armen wordt vergeleken met Moeder Teresa, maar in tegenstelling tot de laatste wil Devos ook het gehele systeem in India veranderen en iedereen bewust maken van de kinderprostitutie, armoede, het kindermisbruik, de ongelijkheid van het kastenstelsel en andere misstanden die in India voorkomen.

 

Hanan Challouki & Taha Riani (4) en Ann Chapelle (5)

4. Taha Riani en Hanan Challouki

De 21-jarige Taha Riani is student ingenieur computerwetenschappen aan de VUB en naast Hanan Challouki (25), master in strategische communicatie, medeoprichter van de nieuwssite Mvslim.com, opgericht in april 2015. De website is een platform dat gemaakt is om stereotypes te doorbreken omtrent de Islam en bruggen te bouwen tussen verschillende gemeenschappen. Net zoals wij bij Charlie voelden zij de drang om echte verhalen naar voor te schuiven. Na de lancering van Mvslim ontving het initiatief de nodige persaandacht ver buiten de Belgische grenzen en inmiddels trekt de nieuwssite miljoenen bezoekers per week. Op sociale media kunnen ze rekenen op bijna een half miljoen volgers en fans. Mvslim.com werkt bovendien met meer dan 500 vrijwilligers overal ter wereld. Het ondernemersduo zat al aan tafel met investeerders over de hele wereld en hoewel ze nog zoeken naar een duurzaam businessmodel, geven ze zich niet snel gewonnen. Naast de site runnen Taha en Hanan ook het marketingbureau Allyens. In maart ontvingen ze hiervoor een Diwan Award voor beste start-up uit de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap.

 

5. Anne Chapelle

Anne Chapelle is de topvrouw achter BVBA32, het bedrijf achter het Belgische label Ann Demeulemeester en Colombiaanse ontwerper Haider Ackermann, en wordt weleens omschreven als de machtigste vrouw van de Belgische mode. Ondertussen werkt ze al 23 jaar voor het bedrijf, dat zo’n 30 miljoen euro omzet maakt per jaar, en kocht het in 2004 over toen Ann Demeulemeester eruit stapte. Zij zorgde ervoor dat creatieve ontwerpers zich vooral konden concentreren op hun creaties terwijl zij er een zakelijk succes van maakte. Anne begon haar carrière met een studie verpleegkunde en werkte onder meer als onderzoeker aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en in de farmaceutische industrie rond de toepassing van nucleaire technologie in de gezondheidszorg. Haar achtergrond in R&D in de wetenschappelijke sector inspireerde naar eigen zeggen haar successen in de modesector.

 

6. Sophie Vandebroek

Sophie Vandebroek is een burgerlijk ingenieur elektromechanica van de KU Leuven en werkte een jaar bij het prille Imec voor ze een PhD in elektrotechniek haalde aan Cornell University en haar Amerikaanse carrière begon als micro-elektronicaonderzoeker bij IBM. Kort nadien ging ze aan de slag bij Xerox waar ze de laatste tien jaar de functie bekleedde van Chief Technology Officer. Sophie heeft Xerox altijd geprezen voor het creëren van een ondersteunende omgeving voor vrouwen. Dit jaar besloot ze Xerox te verlaten en terug te gaan naar IBM Research als Chief Operating Officer. Ze heeft maar liefst 14 patenten op haar naam en kreeg onlangs plaats in de international Hall of Fame van technologievrouwen.

Sophie Vandebroek (6), Karine Van Doninck (7) en Ester Perel (9)

7. Karine Van Doninck

Karin Van Doninck is evolutionair biologe, die baanbrekend onderzoek verricht naar de zogenaamde raderdiertjes, minuscule meercelligen die voorkomen in mossen en zich voortplanten via celdeling. De soort telt alleen aseksuele vrouwtjes en slaagt er al zestig miljoen jaar in om zich met variatie voort te planten: een evolutionair schandaal in de wetenschap. In januari van dit jaar sleepte ze een prestigieuze beurs ter waarde van bijna 2 miljoen euro van de Europese Onderzoeksraad in de wacht om haar onderzoek verder te zetten. Ze sprak zich eerder al uit tegen verplichte quota en moedigt jonge vrouwen aan om zich te smijten in de veeleisende, competitieve wereld van de wetenschap. Samen met een groep van zes kunstenaars runt ze ook een artistieke bed & breakfast in Brussel.

 

8. Sophie de Schaepdrijver

Sophie barones de Schaepdrijver is een Belgische historica. Ze studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel en aan het European University Institute in Firenze. Momenteel is Sophie hoogleraar moderne Europese geschiedenis aan The Pennsylvania State University waar zij zich verdiept in de sociale en culturele geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, met bijzondere aandacht voor de bezettingen. Zij schreef o.a. ‘De Groote Oorlog’, een werk dat wordt gezien als “Een geschreven monument voor de helden en slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog”- Volkskrant. In 2015 ontving ze het Ereteken van Commandeur in de Kroonorde en ze gaat voortaan door het leven als barones. Ook presenteerde zij het Canvas-programma ‘Brave Little Belgium’ en werkt ze mee aan verschillende tentoonstellingen.

 

9. Ester Perel

Esther Perel is een psychotherapeute en bestsellerauteur die zich verdiept in het spanningsveld tussen geborgenheid en spanning in menselijke relaties. Ze is de dochter van Joodse Holocaust-overlevers en groeide op in Antwerpen, studeerde in Jerusalem en behaalde een master in New York, waar ze haar man leerde kennen en nooit meer vertrok. Haar carrière nam een vaart toen haar artikel In Search of Erotic Intelligence, dat ze schreef naar aanleiding van de Clinton-Lewinski affaire, viraal ging. Met haar internationale bestseller Mating in Captivity: Unlocking Erotic Intelligence brak ze echt door als toonaangevende stem in het begrijpen van hedendaagse relaties en seks. De voorbije jaren gingen haar TEDtalks The secret to desire in a longterm relationship en Rethinking infidelity… a talk for anyone who has ever loved de wereld rond en werden ze samen meer dan 17 miljoen keer bekeken.

 

10. Saskia Van Uffelen

Saskia van Uffelen is CEO bij Ericsson Belux en een grote promotor van digitale technologie. Al 25 jaar is zij actief in de ICT- en telecombusiness en onlangs werd ze aangesteld als ‘Digital Champion’ om ons land te vertegenwoordigen bij de Europese Commissie. Ze wordt gerekend bij de “straffe madammen” van het Belgische ondernemersmilieu. Met een grote drang naar innovatie omringt zij zich vaak met jongeren die graag disruptief denken. In 2011 werd ze uitgeroepen tot ICT Woman of the Year door Data News. Ze is een topvoorbeeld van een ondernemende vrouw die een veeleisende job op topniveau combineert met een gezin met vijf kinderen.

 

11. Lieve Joris

Lieve Joris is internationaal bekend als schrijfster van persoonlijke literaire reisverhalen. Ze studeerde journalistiek in Utrecht en begon haar carrière in Amsterdam als verslaggeefster bij verschillende Nederlandse kranten. In 1986 debuteerde ze met ‘De Golf’, en legde zo de basis voor de literaire non-fictie in Vlaanderen. In haar boeken over reizen in de Arabische wereld, Oost-Europa en Afrika schept ze een beeld van ingewikkelde socio-politieke situaties aan de hand van de persoonlijke verhalen van de mensen die ze onderweg ontmoet. Veel van haar boeken zoals ‘Terug naar Congo’, ‘Mali Blues’ en ‘De Hoogvlaktes’, werden vertaald naar het Frans, Engels en Duits. Congo en het Belgische koloniale verleden zijn een vaak terugkerende thema’s in haar werk. Haar oeuvre werd veelvuldig bekroond, o.a. met de Henriëtte Roland Holst-prijs, de Cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap, de Franse Prix de l’Astrolabe en de Franse Prix Nicolas Bouvier. De krant Libération benoemde haar in 2007 als ‘een van de beste journalisten ter wereld’, naast haar grote voorbeeld V.S. Naipaul. In het voorjaar van 2010 benoemde Frankrijk haar tot Ridder in de Orde van Kunst en Letteren.

Hanne Gaby Odiele (12), Goedele Liekens (14) en Ignace Schops (13)

12. Hanne Gaby Odiele

De West-Vlaamse Hanne Gaby Odiele is internationaal topmodel en is een van de eerste beroemdheden die openlijk voor haar interseksualiteit uitkomt. Als model loopt ze als sinds haar zeventiende de catwalk voor de allergrootsten, waaronder Marc Jacobs, Dior en Alexander Wang. Hanne werd geboren met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken en lijdt aan het androgeen gevoeligheidssyndroom. Ze getuigde in zowel Amerikaanse als Belgische pers openhartig over haar status als interseksuele vrouw, en ijvert ze om taboe dat op interseksualiteit rust te doorbreken, onder andere als spreekbuis voor interACT. Ze pleit voor de rechten van interseksuelen, waaronder het recht van het interseksueel kind om zelf te beslissen over welke operaties en behandelingen er al dan niet worden uitgevoerd. Fun fact: Hanne Gaby Odiele stond vorige week nog op de cover van Humo.

 

13. Ignace Schops

Ignace Schops is deskundige op gebied van herpetologie, biodiversiteit en landschapszorg. Daarnaast is hij oprichter van het Nationaal park Hoge Kempen en natuur- en milieubeschermer. Zijn passie voor de natuur is de rode draad in alles wat hij doet, zo heeft hij om het nationaal park op te richten meer dan tien jaar gelobbyd. Nu levert het nationaal park zo’n 191 miljoen euro per jaar op waarvan zo’n 13 miljoen euro aan belastingsbijdrage. Samen met 30.000 Belgen klaagt hij de overheid aan via de Klimaatzaak. Ignace won daarnaast de Goldman Environmental Prize, ook wel de groene Nobelprijs genoemd en speelt een belangrijke rol in het Europese debat rond milieu en natuurbehoud. Hij is directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, voorzitter van de EUROPARC Federation, Ashoka Fellow, en lid van het Climate Leadership Corps. Bekijk hier een videointerview met Ignace Schops.

 

14. Goedele Liekens

Goedele Liekens is Vlaanderens bekendste seksuologe en tevens UNFPA goodwillambassadeur. Ze is klinisch psychologe van opleiding en pleit voor een betere toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid. In 2010 werd ze benoemd tot Millennium Development Goal Champion door de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon. Na een jarenlange carrière als een van de leading ladies van de Vlaamse televisie en bladenmaker van 2008 tot 2013, besloot ze haar horizon te verbreden buiten Vlaanderen. Goedele presenteert momenteel tv-programma’s over seks op RTL in Nederland, Channel 4 in Engeland en binnenkort ook op ZDF in Duitsland. Als voorvechtster van een betere seksuele beleving schreef ze verschillende bestsellers die in verschillende talen werden gepubliceerd.

 

15. Christine Van Broeckhoven

Christine Van Broeckhoven is moleculair biologe en, net als Marleen Temmerman, voormalig politica bij sp.a. Als hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen onderzoekt zij alzheimer, andere ziekten die leiden tot dementie en de samenhang met bepaalde zenuwziekten zoals de bipolaire stoornis en de ziekte van Huntington. Sinds 1983 runt ze haar eigen labo voor moleculaire genetica aan de UA. Van Broeckhoven werd al meermaals bekroond voor haar baanbrekend Alzheimeronderzoek onder andere met de prestigieuze Award for Medical Research van de Metlife Foundation, een L’Oréal-UNESCO award for Women in Science en een Potamkin prijs. In Frankrijk ontving ze de onderscheiding van Ridder in het Legioen van Eer.

Christine Van Broeckhoven (15) (foto: Ine De Handschutter), Adil el Arbi (17), Petra De Sutter (18)

16. Rudi Pauwels

Rudi Pauwels heeft een sterke reputatie als biotech-ondernemer en opstarter van nieuwe bedrijven. Bij Tibotec-Virco, het bedrijf dat hij oprichtte samen met zijn vrouw, legde zijn werk de basis voor drie van ’s werelds meest gebruikte en succesvolste aidsremmers. Deze aidsremmers werden later verkocht aan de Amerikaanse multinational Johnson & Johnson. Pauwels is ook medeoprichter en CEO van het Zwitserse Biocartis, door het Wereld Economisch Forum bekroond als technologiepionier. Op dit moment ontwikkelt hij met behulp van een Belgische en internationale miljoeneninvestering Idylla, een mobiel diagnosetoestel dat snel een breed gamma van ziektes in een zeer vroeg stadium kan opsporen. Als zijn grootste inspiratiebron noemt Pauwels dokter Paul Janssen, arts en stichter van Janssen Farmaceutica, en mentor van Pauwels. Net als Janssen wil Pauwels mensen gezonder maken. In 2014 werd hij voor de tweede keer genomineerd voor Trends Manager Van Het Jaar.

 

17. Adil el Arbi & Bilall Fallah

Adil el Arbi staat bekend als de Slimste Mens ter Wereld van 2014 en de regisseur en scenarioschrijver van de film Black, gebaseerd op boeken van Dirk Bracke. Samen met Bilall Fallah studeerde hij film aan Sint-Lukas in Brussel. Het regisseursduo brachten in 2014 hun eerste langspeelfilm Image uit, waarvoor ze budget kregen door een VAF-wildcard die ze wonnen voor hun kortfilm Broeders. Een jong team met Marokkaanse roots die uit zijn op wereldverovering, met al enkele awards van verschillende filmfestivals op hun naam. Momenteel werken Adil en Bilall aan verschillende producties in Los Angeles, waaronder de dramaserie Scalped en binnenkort de vierde Beverly Hills Cop film met Eddy Murphy. Daarnaast beginnen ze aan een nieuwe Belgische film ‘Patser’, met Matteo Simoni in de hoofdrol.

 

18. Petra De Sutter

Petra De Sutter is in Vlaanderen een bekende mediastem wanneer het over fertiliteit en medische ethiek gaat, maar ook op Europees vlak strijdt ze voor gelijke rechten voor vrouwen, holebi’s en transgenders als Groen-politica in de Raad van Europa.  Petra is als arts-gynaecologe verbonden aan het UZ Gent, waar ze het grootste deel van haar tijd mensen met vruchtbaarheidsproblemen helpt. Daarnaast geeft ze les en doet onderzoek aan de Universiteit van Gent op het terrein van de vruchtbaarheid en embryonale stamcellen. Ook de ethische kwesties in haar vakgebied houden haar bezig, zo zetelt ze in een aantal raden en organisaties die zich bezig houden met ethiek en innovatie in de gezondheidszorg, waaronder de European Society for Human Reproduction and Embryology. In 2014 stapte ze op vraag van een aantal Groen-kopstukken in de politiek. Als senator en parlementslid vecht ze op Europees niveau onder andere voor bewustmaking rond de impact van het milieu op onze gezondheid, zoals de schadelijke hormoonverstorende stoffen in plastic en cosmetica. Binnen de Raad van Europa is ze ook voorzitter van de Women Working Group, een orgaan dat zich bezighoudt met dossiers met betrekking tot genderongelijkheid.

Seppe Nobels (19), Bieke Depoorter (20) en Marie Chantal Uwitonze (21)

19. Seppe Nobels

Seppe Nobels is een rijzende culinaire ster en chefkok van het Antwerpse groentenrestaurant Graanmarkt 13. Hij kiest bewust voor een groene groentenkeuken met lokale producten (urban farming), met een lage ecologische voetafdruk. Als hij vis serveert is het Noordzeevis of bijvangst, en met deze duurzaamheidsfilosofie kwam hij al internationaal in de pers. Graanmarkt 13 behoort tot de Top 25 Groenterestaurants van de wereld en in 2015 werd Seppe zelf door Gault-Millau uitgeroepen tot Vegetable Chef of the Year. Zijn laatste boek Vegetables that sparkle the Conversation komt uit in het Engels en wordt voorgesteld in Londen.

 

20. Bieke Depoorter

Bieke Depoorter behaalde in 2009 een master in Fotografie aan het KASK Gent. Sindsdien reist zij de wereld af om unieke beelden vast te leggen van gewone mensen. Voor haar werk ontving ze al enkele awards, waaronder de Magnum Expression Award voor haar reeks Ou Menya, gemaakt in Rusland. Ze heeft ondertussen ook twee boeken uitgebracht en dit jaar werkt ze aan een derde boek en een kortfilm. Vorig jaar werd Bieke de jongste Belgisch lid van Magnum Photographers, een coöperatieve vereniging van ‘s werelds beste fotografen. Samen met vier andere Belgen maakt ze deel uit van dit legendarisch fotocollectief.

 

21. Marie Chantal Uwitonze 

Marie Chantal Uwitonze is experte in internationale betrekkingen en oprichtster van het African Diaspora Network, een organisatie die zich inzet om Afrikaanse immigranten gehoord te laten worden in hun gastland en op Europees niveau. Ze werd geboren en getogen in Rwanda en settelde na verblijven in de VS, Zuid-Amerika en Azië in België. Uwitonze gelooft sterk in de rol van de diaspora in de duurzame ontwikkeling van het Afrikaanse continent en betere Noord-Zuid relaties, onder meer door de integratie van Afrikanen in Europa te bevorderen. Verder is ze ook parlementair adviseur voor het Europees Parlement rond de thema’s ontwikkeling, cultuur en educatie en vrouwenrechten en gendergelijkheid. Ze is daarnaast CEO van Brussels consultancykantoor Mach, dat gespecialiseerd is in Europees-Afrikaanse relaties en ontwikkelingssamenwerking.

 

22. David Van Reybrouck

David Van Reybrouck is archeoloog, filosoof en auteur. Zijn boek Congo: een geschiedenis won de AKO Literatuurprijs, werd vertaald in meer dan 8 talen en bekroond in meerdere landen. Naast columns voor Belgische en Nederlandse kranten en tijdschrijften zoals NRC, Knack en de Groene Amsterdammer schrijft hij ook essays, proza, poëzie en theater. Van Reybrouck is bezieler van de G1000, een burgertop die, over de taalgrenzen heen, 1000 Belgen liet overleggen voor een betere democratie in België. In zijn boek ‘Tegen Verkiezingen’ kaart hij de steeds tanende efficiëntie van ons democratisch systeem aan en pleit hij voor loting als kiessysteem, en biedt daarmee een belangrijke kritische stem in het maatschappelijk debat rond politiek.

David Van Reybrouck (22), Françoise Chombar (25) en Coely (23)

23. Coely

Coely Mbueno startte op 17-jarige leeftijd met rappen in een jeugdcentrum in de Antwerpse binnenstad. In 2012 tekende ze bij het onafhankelijke platenlabel Beatville, hoewel ze op dat ogenblik ook nog naar school ging. Haar eerste nummer onder de artiestennaam Coely, Ain’t Chasing Pavements, werd meteen door Studio Brussel uitgeroepen tot “Hotshot”. Haar eerste EP volgde in maart 2013. Door haar drukke agenda werd ze in de zomer van 2013 door Studio Brussel bekroond tot ‘koningin van het Belgische festivalseizoen’. Datzelfde jaar won ze ook een Redbull Elektropedia Award voor Breakthrough Artist. Dit jaar werd haar eerste LP Different Waters gereleased onder het platenlabel TopNotch. Ze bestormt deze zomer verschillende festivalpodia, met als kers op de taart het werelberoemde Glastonbury festival in Engeland, als één van de twee enigste Belgische acts naast Baloji.

 

24. Tobias Leenaert

Tobias Leenaert is medeoprichter van EVA, de grootste en eerste vegetarische organisatie in België en de snelst groeiende in Europa. Bovendien is hij bedenker van Donderdag Veggiedag, een concept dat mensen in binnen- en buitenland inspireert over hoe we mensen minder dierlijke producten kunnen laten eten. Hoewel zijn drijfveer radicaal is, is zijn aanpak pragmatisch en effectief en daarom invloedrijk in deze belangrijke wereldproblematiek. Tobias wil de vleesmarkt fundamenteel doen kantelen, niet door iedereen te overtuigen om radicaal veganist te worden, en een handvol mensen te bereiken, maar door een groot aantal mensen te sensibiliseren om minder vlees te eten. Donderdag Veggiedag begon in Gent, maar werd doorheen de jaren door heel wat buitenlandse pers opgepikt. Diverse steden in buitenland – waaronder San Francisco, Washington, Kaapstad, Sao Paulo en Bremen – volgden intussen dit voorbeeld. Bekijk hier een videointerview met Tobias Leenaert

 

25. Françoise Chombar

Françoise Chombar ligt mee aan de basis van het bedrijfsimperium dat werd uitgebouwd door Roland Duchâtelet. Als CEO van Melexis, producent van micro-electronica voor de auto-industrie, werkt ze al 12 jaar samen met haar ingenieurs aan vooruitstrevende oplossingen die pas over drie jaar zullen worden ingebouwd in auto’s. Elke auto die ergens ter wereld van de band rolt, heeft gemiddeld zes Melexis-chips aan boord. In een industrie gedomineerd door mannen wist ze haar weg te vinden en werd ze zelfs bekroond met een Vlerick Award in 2016. Ook is zij actief lid van het raadgevend bestuur van STEM, een onderwijsplatform met als doel jongeren aan te moedigen om een opleiding in de vakgebieden Science, Technology, Engineering of Mathematics te volgen.

 

Lees ook: Wie is jouw favoriete Vergeten Invloedrijke Belg?

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen