Video

Tobias Leenaert weet dat je van mensen geen vegetariërs maakt door tegen hen te roepen

Straffe mensen voor de camera: EVA oprichter Tobias Leenaert

Tobias Leenaert weet dat je van mensen geen vegetariërs maakt door tegen hen te roepen

Tom en Anthony van ‘Zwijgen is geen optie’ interviewen geëngageerde mensen die geen blad voor de mond nemen. Engagement is voor deze mensen geen hobby, maar staat centraal in hun leven. ‘Zwijgen is geen optie’ portretteert hen als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Deze keer een portret van Tobias Leenaert, oprichter van EVA.

Tobias Leenaert is een veganist in hart en nieren, maar dat was hij niet altijd. Het heeft hem 10 jaar geduurd om van besef over te gaan naar actie. Dit is dan ook de reden waarom hij het heel goed begrijpt dat heel wat mensen vegetarisme en veganisme een goed idee vinden maar het zelf nooit zouden kunnen. Daarom kwam hij met een plan. Een plan dat de wereld van vegetarisme en veganisme voorgoed veranderde.

“Ik dacht na over de hond die bij het haardvuur lag en de koe die op de wei stond recht voor de deur en ik dacht: waarom strelen we de hond en gaan we de koe later opeten?” Aldus de toen 12-jarige Tobias Leenaert. Na dit besef heeft hij nog 10 jaar en een weddenschap van 1000 frank nodig gehad om de stap te maken naar vegetarisme. Daarna gebeurde alles in vijfde versnelling. Een half jaar met vegetarische organisaties rondtrekken in Amerika en na amper vijf jaar vegetariër te zijn EVA oprichten. De grootste en eerste vegetarische organisatie in België en de snelst groeiende in Europa.

De wil om minder dierlijke producten te consumeren is er. Wat ons rest is het uit de weg ruimen van praktische bezwaren.

Volgens Leenaert draait vegetarisme niet enkel rond de ideologie en het volgen van vegetarisme tot op de letter, maar meer over waar we ons comfortabel bij voelen. Zo kwam hij met Donderdag Veggie-dag naar voren. Een uniek concept dat gestart is in Gent en daarna de wereld is rondgegaan.
“Heel veel mensen zijn klaar om minder vlees te eten, maar ze zijn niet klaar om het voor altijd op te geven. Als we heel veel van die mensen hebben, die hun vleesconsumptie of de consumptie van dierlijke producten beperken dan zal dat hetgene zijn dat de markt het snelst doet kantelen. Zij hebben veel meer invloed op het sturen van de markt dan het klein percentage vegetariërs.”

De belangrijkste vaardigheid voor elke wereldverbeteraar of activist is inlevingsvermogen, meent Tobias. Hij weet dat flexitariërs geen vegetariërs worden door er harder tegen te roepen. De wil om minder dierlijke producten te consumeren is er. Wat ons rest is het uit de weg ruimen van praktische bezwaren. En dat lukt alleen samen.

Bekijk hier het hele interview.

Bekijk de vorige afleveringen van Zwijgen is geen optie hier.
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be

Schrijf je reactie

Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen