Burn-out Bingo

Burn-out bingo: ik heb niet genoeg geld

en zonder geld kun je geen verschil maken, toch?

Burn-out bingo: ik heb niet genoeg geld

Een paar cijfers uit recent onderzoek: een op acht werknemers denkt binnen een jaar op te branden. De helft van de Vlaamse werknemers verwacht ooit een burn-out te krijgen. Het aantal dertigers dat met een burn-out thuis zit, is in vijf jaar verdubbeld. Burn- en bore-out, de kans is groot dat je er (indirect) mee te maken krijgt. Met Burn-out Bingo binden we de strijd aan met het stemmetje dat je tegenhoudt om de sprong naar een betekenisvolle job te wagen. Daarnaast posten we elke week een artikel dat meer inzicht geeft in wat dat stemmetje nu eigenlijk zegt. Deze week: ik heb niet genoeg geld om een verschil te kunnen maken.

Een aantal wereldverbeteraars die we interviewden voor Burn-out Bingo leeft van € 1.000 per maand. Daaruit kun je concluderen dat zinvol werk doen weinig oplevert. Of andersom: dat je ook zonder veel geld een impact kunt hebben.

Hoeveel geld heb je nodig?

Volgens onderzoek van marktonderzoeksbureau Ipsos uit 2016 heeft de gemiddelde Vlaming minimaal €2.117 nodig om zorgeloos de maand door te komen. Wat als een goed maandloon wordt gezien, verschilt per leeftijdscategorie. Voor jongeren tussen de 18 en 34 jaar is €1.800 netto per maand het streefbedrag, 35 tot 54-jarigen hopen op een bedrag van minimaal €2.339 netto. De gemiddelde student is volgens het onderzoek tevreden met een maandelijks inkomen van €1.295.

“Het creëren van maatschappelijke meerwaarde vertaalt zich nu eenmaal niet altijd in een salaris.”

Het onderzoek laat tegelijkertijd zien dat veel Vlamingen deze gewenste bedragen niet verdienen. Een derde van de bevraagden zou gelukkig zijn als ze gewoon al konden rondkomen, meer dan de helft wil ruim rondkomen en elke maand wat spaargeld opzij kunnen zetten. Geld is dan ook – niet verwonderlijk – vaak de belangrijkste reden waarom mensen een job blijven doen die hen geen voldoening geeft. Het creëren van maatschappelijke meerwaarde vertaalt zich nu eenmaal niet altijd in een salaris.

Toch is er een groeiende groep jonge mensen die nadrukkelijk zoekt naar een baan die hen voldoening geeft, ook als ze daarvoor financieel moeten inleveren. Uit een onderzoek van het Nederlandse uitzendkantoor Young Capital in samenwerking met de Universiteit Utrecht blijkt dat zeven van de tien Europese jongeren liever voor een matig betaalde baan kiezen waar ze plezier in hebben, dan voor een saaie baan met een topsalaris.

Via Istock

Als geld geen rol speelde

Vooral bij deze groep jonge mensen is er veel animo voor de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen. Het idee daarachter is dat iedereen een vast bedrag uitgekeerd krijgt om van te leven, ongeacht woonsituatie, inkomen of bezit. Een utopie? Misschien. Maar het is wel een interessante denkoefening: zou jij de sprong naar zinvol werk nemen als je elke maand een gegarandeerd inkomen van bijvoorbeeld €1.000 had?

“Het basisinkomen biedt antwoorden op een aantal grote uitdagingen van onze tijd.”

We vroegen Rutger Bregman, historicus en auteur van het boek ‘Gratis geld voor iedereen’, waarom het idee zo aanspreekt. “Het stelsel van sociale zekerheid in Nederland en België is enorm betuttelend, controlerend en bureaucratisch. Iedereen weet dat het niet werkt. De ambtenaren die het moeten uitvoeren weten het. De politici die het invoeren weten het stiekem ook. En de slachtoffers van het beleid weten het al helemaal. Het is logisch dat een idee dat radicaal het tegenoverstelde is, namelijk mensen een onvoorwaardelijk basisinkomen geven, zo aanspreekt.”

Rutger Bregman. Foto: Sarah Van Looy

Volgens Bregman is het een misvatting dat mensen minder gaan werken als ze een basisinkomen krijgen. Het basisinkomen maakt vooral dat mensen andere keuzes maken op het vlak van werk. “Met het welvaartsniveau dat we bereikt hebben, kunnen we ons permitteren om minder te werken. Toch doen we dat niet, terwijl we massaal aangeven dat we dat willen. Als je iedereen gratis geld geeft, dan stoppen mensen vanzelf wel met werken, dacht ik. Ik ging op zoek naar experimenten uit de geschiedenis en stuitte op het basisinkomen. Het bleek juist dat mensen van gratis geld niet minder gaan werken, maar ik vond het toch een fascinerend idee. Het biedt antwoorden op een aantal grote uitdagingen van onze tijd, zoals armoede ten midden van overvloed.”

Wat zou jij doen met een basisinkomen?

In Nederland vonden de eerste experimenten met een basisinkomen al plaats. Frans Kerver was de eerste Nederlander die dankzij zo’n crowdfunding een jaar lang een basisinkomen van 1000 euro per maand kreeg. Frans en zijn vrouw runnen in Groningen al meer dan vijf jaar het maatschappelijk project Tuin in de Stad, een in verval geraakte kwekerij die ze omtoverden tot groene broedplaats, waar allerlei mensen samenkomen. Tuin in de Stad is onder andere de thuisbasis van het Free Café waar samen gratis gekookt en gegeten wordt.

“Tot die tijd is het vooral dromen van hoe de maatschappij eruit zou kunnen zien als meer mensen meer zinvol werk konden doen.”

Met zijn basisinkomen kon Frans zich volledig storten op projecten met maatschappelijke meerwaarde. Frans Kerver: “Dankzij dit basisinkomen hoefde ik mij een jaar lang niet fanatiek te storten op het binnenhalen van freelance communicatieklussen. Door minder uren te draaien om de hypotheek te kunnen betalen en kon ik meer tijd in Tuin in de Stad steken. Ik wil de onderneming transformeren tot een sociaal (renderend) bedrijf, waar veel mensen hun plek vinden.”

Het Free Café van Frans Kerver. Foto: Selma franssen

Net als de mensen die we interviewden voor Burn-out Bingo, is Frans er financieel op achteruit gegaan toen hij besloot zich te engageren voor een maatschappelijk project. Hoe kijkt hij nu tegen die beslissing aan? “Toen mijn partner en ik modaal gingen verdienen, wisten we niet waar we het geld aan op moesten maken. Dat geld hebben we toen in Tuin in de Stad gestoken. Alles is op nu, maar ik heb geen moment spijt (lacht). Het heeft mij meer gebracht dan ik ooit had kunnen dromen.”

Voorlopig is het basisinkomen er nog niet. Tot die tijd is het vooral dromen van hoe de maatschappij eruit zou kunnen zien als meer mensen meer zinvol werk konden doen. En hard hopen dat steeds meer moedige mensen, met of zonder veel geld, de sprong wagen om zich in te zetten voor een goede zaak –  het basisinkomen, bijvoorbeeld!

 

Wat houdt jou tegen om de sprong te wagen? Speel de Burn-out Bingo en ontdek hoe je de wereld een beetje beter kunt maken. 
Lees hier alle reportages over Burn-Out Bingo
Meer info: www.zwijgenisgeenoptie.be
De Burn-out Bingo reeks kwam tot stand met steun van een projectsubsidie Mediabeleid van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, Afdeling Cultuur en Media

Schrijf je reactie

3 reacties
  • Dirk Van Landen says:

    Naar het schijnt wordt het bestaan van journalisten steeds precairder, doordat de verkoopscijfers dalen. (En misschien zijn er ook wel te veel.) Dat betekent minder vaste werknemers en meer freelancers, en ook hun tarieven staan – meen ik te hebben kunnen concluderen – onder druk. Ik kan me inbeelden dat werken voor kleinere media, zoals Charlie, Newsmonkey, Apache, … financieel leidt tot onzekerheid.

    Mijn vraag: zijn jullie voor een basisinkomen? Zelfs als dat in het begin van deze systeemverandering niet zo hoog zou zijn – mijn voorstel: 700 per maand voor een alleenstaande en 1300 voor een gezin van 4 – kan dat velen helpen de rekeningen betaald te krijgen. En zouden jullie bereid zijn een aantal collega’s van andere media te vragen een onderzoeksgroep op te richten om na te gaan welke formule 80 % van de politici en de bevolking zou kunnen overtuigen?

  • Alysa says:

    Nu, ja, ik heb (eigenlijk) niet genoeg geld (inkomen) om lid te worden van Charlie, anders zou ik dat wel doen, steengoede artikels zijn er in Charlie te lezen, en soms kan en mag ik reageren op een artikel in Charlie gepubliceerd, waarvoor dank, Charlie!

Zwijgen is geen optie maakt interviews met mensen voor wie zwijgen geen optie is. Engagement is voor hen geen hobby maar staat centraal in hun leven. Ze worden geportretteerd als inspiratie, om te ontdekken hoe we zelf de wereld van morgen een beetje beter kunnen maken dan vandaag. Zwijgen is geen optie is een project van Weddingstreet Media.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen