getuigenis

De moordenaar die alcohol heet

De moordenaar die alcohol heet

Alcohol blijft een van de grootste verkeersdoders in België. Redactrice Sophie werd slachtoffer van een tragisch ongeval veroorzaakt door een dronken chauffeur. In het voorjaar van 2015 schreef ze erover op Charlie. Haar openhartige getuigenis kwam binnen als een mokerslag en werd door meer dan een kwart miljoen mensen gelezen. Sophie werd in Nederland uitgenodigd door RTL Late Night, waar ze met premier Rutte sprak over het invoeren van een alcoholslot.

Eerste lentedag…

“Opstaan jongens, we gaan zo rijden.” Het is twee uur ‘s nachts en mijn vader staat in de deuropening van mijn slaapkamer. Voorzichtig maak ik mijn vriend wakker “Eeey Lander, opstaan, we gaan op vakantie.”

De pick-up jeep lijkt groot maar die achterbank blijkt verdomd klein. Met zijn mond vol ontbijt roept papa naar ons: “En jongfens zitten jullie een beeftje lekkfer daar afterin?” – “Jaja, we doen ons best”, antwoord ik al sjorrend aan het dekbed. Het is donker en er is geen kat op de weg. Lander en ik liggen op de achterbank. Na een hoop gedraai en geprop, hebben we besloten dat deze lepeltjeshouding ons prima bevalt. Ik lig knus met mijn rug tegen Landers’ borst, hij met zijn armen om mij heengeslagen. “Lig je lekker?”, vraagt hij. Ik lach en teken een smiley op het raam boven ons hoofd. “Slaap lekker, vriendje, straks worden we wakker in de sneeuw.” “Mmm”, antwoordt hij, “Slaapwel, Sophietje”. Ik luister naar zijn ademhaling die steeds zwaarder wordt.

“Zijn stem gaat door merg en been. Paniek. Tegen hoge snelheid duikelen we de diepte in.”

Opeens een knal. Ik word vanaf de achterbank naar voren gekatapulteerd waar ik tussen de twee voorstoelen klem kom te zitten. Ik worstel mezelf recht, klamp me vast aan papa’s hoofdsteun en schreeuw “Wat doe jij!” “Hou je vast!!”, brult mijn vader. Zijn stem gaat door merg en been. Paniek. Tegen hoge snelheid duikelen we de diepte in. Ik zie felgroene grassprietjes door de voorruit op me af komen. Het gras is felgroen omhuld met een glanzend laagje zilverkleurig ochtenddauw. Het is de eerste dag van de lente.

Ik droom. Ik denk dat ik droom. Het is pikdonker. Ik heb geen idee waar ik ben. Ik kan niet bewegen. Ik droom. Of toch niet? Ik heb zin om verder te slapen. Waar was ik voordat ik ging dromen? Ik lag met Lander in de auto. Lander? Lander! We zijn verongelukt. Kut. Ik moet hier uit. Ik roep. Maar ik zie niks. Ik hoor niks. Ik voel niks. Puur afgaand op mijn instinct probeer ik me los te wringen uit datgene wat mij vasthoudt. Pas nu besef ik dat ik in het dekbed gerold lig waaronder wij in slaap vielen. Ik wil die auto uit!

Ik ben bezorgd om Lander. Ik mag hem geen pijn doen want hij ligt hier ergens naast me. Voorzichtig wring ik me uit het dekbed. Via het kapotte zijraampje kruip ik op ellebogen en knieën naar buiten. Asfalt. Glasscherven knarsen in mijn huid. Ik ben verdoofd. Ik kan niet verder kijken dan waar ik me op dat moment bevind. Lander moet die auto uit! Ik hoor mijn naam ergens in de verte. Suf probeer ik mijn hoofd op te richten. “Oh Sophie, je bent niet dood!” Ik zie mijn vader vaag in de verte. De straatlantaarns schijnen een gelig licht op hem. Kromgebogen komt hij op mij af gestrompeld. Alles gaat heel traag.

“Het besef dat ik midden op het asfalt tegen het levenloze lichaam van mijn vriendje lig, komt als een mokerslag binnen.”

Uit het niets staat er opeens een vrouw bij me. Ik kijk naar boven. Ze knielt voor mij neer. Op dat moment zie ik Lander. Op slag vergeet ik alles om me heen. Zonder na te denken sleep ik mijn lichaam naar hem toe. “Lander, Lander! Alsjeblieft word wakker. Geef antwoord!” Ik vlei me tegen zijn verstijfde lichaam aan. Ik omarm hem terwijl we samen op het asfalt liggen. De vrouw van daarnet komt in kleermakerszit bij ons zitten en legt mijn hoofd in haar schoot. Ze vertelt me dat we een heel erg ongeluk hebben gehad en dat iedereen opgelucht is dat ik nog leef. Ik ben blij dat ze er is. Ik wil dat ze voor altijd blijft.

Ik word weer even helder. Het besef dat ik midden op het asfalt tegen het levenloze lichaam van mijn vriendje lig, komt als een mokerslag binnen. “Lander luister, dit is gewoon een droom. Als je straks wakker wordt zijn we in de bergen en gaan we snowboarden”, fluister ik hem toe. De vrouw praat tegen mij terwijl ik tegen Lander praat. Ik schreeuw. Ik huil. Ik ben stil. Lander reageert niet. Maar het horen van zijn zware ademhaling stelt me gerust.

Er is ook een onbekende man. Deze man komt op ons af. Hij is lang en mager en hij is in het Engels aan het bellen. Tegen mij praat hij Nederlands. Hij hoort bij de vrouw. Met een bezorgde blik onderzoekt hij Lander. Ondertussen zie ik papa met moeite op ons af strompelen. Als een aap, op armen en benen. Dan besef ik dat het lichaam, waar hij zich overheen boog, mama is. Dit is niet goed. We zijn in de hel beland. Mama ligt 15 meter verderop en geeft geen enkel teken van leven. Ik heb te weinig kracht om me op richten en me naar mama te verplaatsen. Papa strompelt gebroken in het rond. Af en toe schreeuwt hij wanhopig iets over hulpdiensten die niet komen. De man is bezig met de twee lichamen terwijl hij in zijn telefoon schreeuwt. En ik lig met een wildvreemde vrouw en mijn vriendje in de vrieskou in een plas met bloed. Zijn bloed.

Ik roep hem. “Lander! LANDER!” Van de ene op de andere seconde zijn Landers ogen wijd opengesperd. Dat geeft me hoop.

Zouden er nu geen ziekenwagens moeten komen? Ik kijk om me heen. Chaos. Overal spullen. Bloed. Glas. Wat is er gebeurd? Autos rijden langzaam voorbij en ik zie afkeer in de ogen van de passanten. “Stop! Arrête!”, roept de helpende man naar de auto’s, “we hebben hulp nodig, er moeten mensen warm gehouden worden!” Niemand stopt. Niemand. Behalve één vrachtwagenchauffeur maar die besluit na het aanschouwen van het gruwelijke tafereel door te rijden. Het scheelt niks of hij rijdt zo over Lander en mij heen. Ik zie de gigantische banden rakelings langs mij heen glijden. “Godverdomme doe eens even normaal man, stomme klootzak!”, krijs ik, op slag weer helder. Een intens gevoel van hulpeloosheid overvalt me.

“Wat sta je daar nou? Gooi die sigaret weg en kom helpen! Kijk eens wat je hier hebt aangericht! Dit is allemaal jouw schuld!”, hoor ik de behulpzame man weer schreeuwen. Ik probeer me op te richten om te zien wie ons dit heeft aangedaan. Maar de vrouw legt mijn hoofd weer in haar schoot. Ze praat tegen mij en ik luister naar haar zachte stem. Ik weet niet wat ze zegt. Ik vraag haar of het goed komt met Lander. Ze zegt dat we moeten bidden. “Bidden?” Ik word boos: “Eerlijk zeggen! Komt het goed met hem of niet?” De vrouw antwoordt dat ze me heel graag zou willen vertellen dat het allemaal goed komt maar dat ze dat niet kan. Dat het heel erg slecht gaat met Lander maar dat ik erin moet blijven geloven en we hem erbij moeten houden. Dus roep ik hem. “Lander! LANDER!” Van de ene op de andere seconde zijn Landers ogen wijd opengesperd. Dat geeft me hoop. Ik hoor hem ademen. Hij ademt en zijn ogen zijn open. Hij is jong en sterk en zal dit overleven.

“Lander is weg. Mama is weg. Papa is weg. Dan ben ik aan de beurt.”

Ik word rustig en ontspan mezelf. Papa en de behulpzame man zijn ergens in de verte bezig met mama. Opeens begin ik te giechelen. “Oepsie, sorry ik heb in mijn broek geplast”, fluister ik tegen de vrouw terwijl ik naar de donkere vlek in de kruis van mijn broek kijk. Ze glimlacht en omarmt mij. Ik zak weer weg.

Na een eindeloos wachten hoor ik sirenes en zie ik helikopters boven mijn hoofd. Ambulanciers rennen schreeuwend in het rond. Ik kijk toe terwijl een paar mannen in felgele pakken zich over Lander ontfermen. Het apparaat dat ze met hem verbinden geeft een hartslag! Hij leeft! Zie je wel, hij leeft! Op het moment dat ze hem intuberen, reageert Lander heel heftig. Zijn lichaam stokt en kronkelt. “Pas op, jullie doen hem pijn!”, gil ik. Maar niemand hoort mij. Ik zie dat papa een eindje verderop in elkaar gezakt naar mij ligt te kijken. Ik voel me rustig, moe en ik zak weer weg. Helikopters stijgen op en vliegen weg.

Lander is weg. Mama is weg. Papa is weg. Dan ben ik aan de beurt. Ik word op een brancard getild en een ambulance in gereden. Er wordt Frans gepraat. Ik versta de ambulancebroeder, hij zegt lieve dingen. Ik word aan een infuus gelegd om een paar uur later wakker te worden in het ziekenhuis. Daar hoor ik dat Lander overleden is en mama in coma ligt.

_______________

De dronken chauffeur is met 180km/u achter op onze wagen geknald waardoor wij naar voren gekatapulteerd zijn en zeven keer overkop gingen. Lander en mijn moeder zijn uit de auto geslingerd. Lander overleed drie uur later in het ziekenhuis. Mama heeft het, ondanks haar ontelbare zware letsels, overleefd. Een deel van haar letsels zijn blijvend. De buitentemperatuur lag rond de tien graden onder nul en het duurde ruim 55 (!) minuten voordat de hulpdiensten ter plekke waren.

Jaarlijks vallen er in ons land een waanzinnige 800 verkeersdoden. Waarvan minstens een kwart veroorzaakt wordt door dronken automobilisten. Sinds het ongeluk kijk ik met hele andere ogen naar alcoholgebruik. Ik zie dat drank, ook buiten het verkeer, een hoop kapot maakt. Toch lijken we het gevaar van alcohol een beetje te negeren. Volgende week zoek ik uit hoe dit kan.

Foto boven: Istock

Schrijf je reactie

178 reacties
 • Mandy says:

  Ten eerste, knap van je dat je er zo over praat en respect ervoor.

  Ten tweede met sommige reactie’s ben ik het niet eens. Mijn man en ik hebben 2 jaar geleden een ernstig auto ongeluk gehad, waarbij wij geluk hadden dat wij beide geen gordel om hadden. Vaak red een gordel je leven, maar het kan er ook voor zorgen dat het de laatste stap geeft voor het overlijden. Die ervaring hebben wij helaas ook.

 • Daniella says:

  Veel sterkte aan Sofie en haar familie en aan iedereen die op zo’n onrechtvaardige manier (door dronken bestuurders) hun dierbaren verliezen.
  Mijn dochter is vorig jaar ook aangereden door een dronken chauffeur die aan hele hoge snelheid (+150 km/u) de bebouwde kom in reed, tegen deze snelheid heeft hij haar auto achteraan geraakt, ze had hem niet eens zien aankomen. Ze heeft veel geluk gehad en kan het allemaal nog navertellen maar ze revalideert al een half jaar en is er nog niet. Wat ik niet begrijp is dat deze persoon nog de mogelijkheid had om rond te rijden. Hij was al herhaaldelijk zijn rijbewijs kwijtgeraakt, had op het ogenblik van de aanrijding blijkbaar ook geen rijbewijs , enkele weken na de aanrijding is terug tegengehouden door de politie voor rijden onder invloed zonder rijbewijs, en naar men zegt, dit weet ik niet 100% zeker heeft hij nadien nog een ongeluk veroorzaakt door dronken rijden. Is er dan van rechtswege geen manier om deze mensen uit de maatschappij te halen zodat ze geen slachtoffers meer kunnen maken? Deze persoon is gekend voor zijn ‘gedrag’ en toch wordt hij niet gestopt. Ik begrijp dit echt niet. Hoeveel slachtoffers mag zo iemand maken alvorens men actie onderneemt op lange termijn? En ik heb mijn dochter nog, hoe moeten ouders zich wel niet voelen die hun kind door zo iemand kwijt raken?

 • Filip V. says:

  Kleine correctie ik bedoelde rijden en gordel NIET-dragen NIET samen gaat. Mijn excuses.

 • Filip V. says:

  Tragisch verhaal.

  Alcohal en rijden gaat niet samen net zoals rijden en gordel dragen niet samen gaat. De lichte straf is er omdat er een gedeelde verantwoordelijkheid is. Hadden ze een gordel aan gehad dan was haar vriend er hoogstwaarschijnlijk nog!

 • Medea says:

  Ontroerend verhaal! Kippenvel!

 • cindy vdplas says:

  NULtolerantie voor alcohol én overdreven snelheid! 1 maal betrapt op een zware overtreding: rijbewijs een jaar kwijt. Tweede maal betrapt: rijbewijs levenslang kwijt en auto verbeurd verklaren. Opbrengst storten in een fonds voor verkeersslachtoffers. Je eigen auto of niet, maakt niet uit. Auto nodig voor het werk: pech! Dan hoor je ZEKER niet achter het stuur te zitten als je hersenschors niet in staat is om je gedrag te bepalen en je rechtervoet te beheersen. Dan zullen mensen én verhuurbedrijven 3 keer nadenken voordat ze een auto lenen aan iemand. En mensen zullen 3 keer nadenken voordat ze te snel rijden, of dronken achter het stuur kruipen.
  Auto’s zijn potentiële moordwapens, wanneer gaat de wetgever dat eens beseffen?
  Veel sterkte Sophie, ik hoop dat je verhaal mensen wakker schudt.

 • Herman says:

  Dit is vreselijk om te overkomen.
  Wat mij betreft kunnen ze alcohol rijders niet hard genoeg straffen.
  Ik heb iemand gekend die door zijn eigen auto is doodgereden als hij een gordel had omgehad had hij geen schrammetje gehad.
  Ik rij dus geen meter zonder gordel.

 • Dirk says:

  Ieder zijn mening uiteraard.
  Eerst en vooral het is heel erg wat er is gebeurd
  Ok zonder gordel is niet verstandig, maar wie heeft het nog nooit gedaan ? of klein stukje zonder gordel rijden.
  Dronken rijden is nog minder verstandig, maar ook daar een klein percentage heeft het nog nooit gedaan.
  Snel rijden is ook helemaal niet verstandig, maar alweer we moeten niet heiliger zijn dan de paus he.
  Feit is wel dat het verschrikkelijk is en niet die mensen op de achterbank zijn in fout he, wel die gek die dronken tegen 180 km/uur rijdt.
  Ikzelf ben 2 jaar geleden tegengehouden met veel te veel alcohol op, gelukkig reed ik niet te snel maar ok het mag niet en achteraf sta je wel even stil bij hetgeen kan gebeuren, het moet zelfs je eigen fout niet zijn.
  Alcohol is niet goed zelfs niet buiten het verkeer.

 • Aerts Wendy says:

  Lieve Sophie,

  Het was zaterdag ochtend toen wij het nieuws vernamen, de hemel kwam naar beneden en het ongeloof eens zo groot, nu 6 jaar later is het ongeloof er nog steeds en missen we Lander nog iedere dag.
  Bedankt voor dit verhaal en mag iedereen er een les uittrekken.

  Lieve Sophie, dikke kus

 • Ano says:

  Zeer aangrijpend geschreven… Onlangs werden mijn schoonzus en haar vriend aangereden door een dronken chauffeur terwijl ze aan het fietsen waren. Haar vriend is overleden, zij lag lange tijd in een comma en heeft een moeilijke revalidatie.

  Achteraf vroegen er mensen aan haar “heb je geen spijt dat je geen helm droeg?” Hoe kun je zo iets vragen?! Mensen kunnen zo kortzinnig zijn… de fout bij hun eigen leggen en even vergeten dat er een dronken chauffeur tegen veel te snel reed!

  Ik lees dit jammer genoeg ook in deze reacties “je had je gordel maar moeten dragen”. Het verlies, de letsels,… het is al zwaar genoeg! Had er geen dronken chauffeur geweest, dan had het ongeval nooit plaatsgevonden. Als ze een gordel droegen, kon het verlies nog steeds even groot zijn, dit verandert geen verschil met het feit dat de chauffeur dronken was.

  Denk goed na over wat je zegt. De fout ligt hier niet bij de gordel, maar bij alcohol!

 • M Bakker says:

  Knap hoe je dit hebt kunnen verwoorden. Jullie leven denk ik elke dag nog met de gevolgen van die ene nacht. Negeer alsjeblieft de kwetsende opmerkingen die hier worden geplaatst. Waarschijnlijk spelen die vragen ook al die tijd door je hoofd. Het verleden kunnen we niet meer veranderen maar de toekomst wel. Met jouw verhaal heb je vast mensen bereikt die niet meer met alcohol op gaan rijden, anderen zullen niet meer doorrijden maar een helpende hand bieden. En hopen dat de aanrijdtijden nu een stuk korter zijn geworden want 55 kostbare minuten bij min 10 graden is echt veel te lang. Al ken ik de situatie niet. Veel liefs en sterkte ook voor je ouders.

 • Annick says:

  Roken is dodelijk, daar probeert de overheid iets aan te doen, maar met roken doe je vooral jezelf onrecht aan. Alcohol wordt zomaar getolereerd, terwijl een overvloed aan alcohol onnoemelijk veel mensenlevens kan kapot maken, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Wordt dit getolereerd omdat politici zelf graag teveel drinken? Handig, ze hebben een privè-chauffeur, toch, … Door hogere taxen op alcohol te zetten en harder op te treden tegen misbruik en recidivisten zouden heel wat levens gespaard kunnen blijven. Jammer dan weer voor de horeca natuurlijk, maar ik kan zonder alcohol ook van een terrasje genieten, meer zelfs, genieten zonder een bende dronkaards …

 • Denise says:

  Heftig! Vooral de foto aan het einde van het verhaal maakt het heel echt. Dan krijgt het verhaal gezichten. Bij die foto schoten de tranen in mijn ogen.

  Sterkte met dit moeilijke verlies.

 • Sven says:

  Jawadde, dat blijft kleven! Ooit heb ik zelf een zwaar ongeval gehad en ikherken een beetje de indrukken.
  Wat bepaalde reacties betrefd, er wordt terecht het dronken of onder invloed rijden aangehaald. Over die gordel zal eeuwig gepraat worden.
  Bij het ongeval die ik had heeft de gordel mijn leven gered… en het feit dat mijn maat GEEN gordel droeg zijn leven gered. Zo zie je maar.
  Waar wijnig over gedebateerd word is het punt dat die aanrijder effectief 180 reed.Dat is al even erg als onder invloed rijden. Kom niet af ja maar met zulke wagens en geen verkeer op de weg… er was verkeer anders rijd men er niet op.
  By the way, het feit dat er bijna niemand stopte om hulp te bieden, zelfs niet bij hulpbede van de enige helpenden vind ik ronduit misdadig!
  Het is trouwens een zwaar strafbaar feit.
  Veel sterkte aan de slagtoffers met de verwerking gewenst

 • Paul Van den Bossche says:

  Bij de (jammer genoeg) vele berichten in verband met verkeersongevallen door alcohol zou er toch moeten genuanceerd worden. Dikwijls is er een ongeval waarbij één van de chauffeurs betrapt wordt op alcohol, en waarbij het ongeval ook zou gebeurd zijn indien de bestuurder géén alcohol gebruikt zou hebben.
  Indien bijvoorbeeld een wagen inrijdt op de achterzijde van z’n voorganger en de eerste bestuurder “dronken” is, is tòch deze eerste bestuurder in fout en wordt er gesproken over een ongeval door drankmisbruik …
  Akkoord dit is wellicht een “overdreven” voorbeeld, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel…
  Uiteraard is alcohol+verkeer nooit goed te praten, maar toch vind ik dat er (zeker in de berichtgeving) genuanceerd moet worden … ja?

 • Tanja says:

  Wat een gezeur zeg, gordels of niet het gaat erom dat iemand DRONKEN met 180 km p/u op je in rijdt.

 • esmee says:

  bullshit met die gordels!!!!
  ik heb mijn neef verloren omdat hij de gordel omhad! konden niet wegduiken omdat de gordel blokkeerde waardoor dus zijn nek brak!

  dus mensen denk na voordat je wat zegt en geef deze family steun!!! erg genoeg wat er door zo´n idioot aangericht is. en meissie wat dapper dat je dit zo mooi hebt opgeschreven.

  sterkte x

 • Jamie says:

  jeetjemina wat een apparte reacties…. gezeik over gordels… LEES ff waar dit meisje doorheen is gegaan! het is de bestuurder die alcohol op had zijn schuld! had hij geen alcohol opgehad had het geen reet uitgemaakt dat ze zonder gordel lagen te slapen! dan was hij niet met 180 km per uur op hun ingereden!

  Sophie, heel veel sterkte met het verwerken van dit trauma en het verlies van je parter.

 • Marlies de Bruin says:

  Heel veel sterkte voor Sophie en de families van haar en van haar geliefde Lander.
  Hoeveel van deze verhalen, ervaringen, zullen er nog nodig zijn?

  Juist nu hier in Nederland het alcoholslot ineens niet meer opgelegd wordt… met een dergelijk slot had de dader zijn geliefde BMW niet eens kunnen starten!

  Sophie, ik hoop uit alle macht dat je het geluk weer vindt!

 • inge says:

  Eerst en vooral vind ik de eerste van Janne totaal ongepast en choquerend. Het gaat over alcohol in het verkeer niet over gordels dragen enz… Moest ik van de moderator zijn, ik zou deze ook verwijderen. De moraal van dit verhaal is de pijn van het verliezen door toedoen van iemand anders.
  Bravo Sophie voor je durf dit te publiceren!! Heel veel bewondering voor je durf en het delen van je verdriet.

  • j. peeters says:

   Alcohol in verkeer en geen gordel dragen zijn beiden van hetzelfde laken. Als de auto gewoon geslipt was of de vader in slaap was gevallen vanwege het snachts rijden zijn die gordels het enige wat de bijrijders beschermd.

   Dat de dader een zware gevangenisstraf verdient vanwege dronken veel te hard te rijden is compleet waar. Echter hier spelen ook andere factoren een rol wat uiteindelijk geleid heeft tot dit zeer trieste verhaal

   • Janine says:

    Alcohol en gordels zijn NIET van hetzelfde laken en pak. Als je ervoor kiest geen gordel te willen/kunnen dragen breng je jezelf in gevaar. Kies je er echter voor om met alcohol op achter het stuur te kruipen, dan breng je een ander in gevaar.

 • Nele says:

  Ja, het is heel erg wat er gebeurd is. Zo zie je maar dat het belangrijk is dat de gordels ten alle tijden aangedaan moeten worden.
  Er heerst een echte golf van straffeloosheid in ons land. Mensen die een ongeval veroorzaken met fatale gevolgen worden veel te licht gestraft.

 • Sandra says:

  Ik vrees dat alcohol hier niet het enige probleem is… Iemand die 180 km/u rijdt, is – ook zonder alcohol – een gevaar op de weg en zou levenslang rijverbod moeten krijgen + inbeslagname van de auto.
  Gordels niet dragen is inderdaad niet slim, maar ook met dragen van gordel zou de tol van dit ongeval hoog geweest zijn. De schuld ligt 100% bij de roekeloze chauffeur.

 • Mich says:

  Heel veel sterkte aan Sophie en vrienden / familie. Het is echt verschrikkelijk wat daar moet gebeurd zijn en kan / wil het mij zelf niet voorstellen.

  En aub mensen, stop is met te staan zeiken over gordels. Mijn moeder heeft vroeger altijd op de spoed gewerkt en vertelde altijd dat er meer mensen binnen kwamen met gescheurde ingewanden door het dragen van een gordel. Daar sterven elk jaar ( denk ik ) meer mensen aan dan aan het dragen van geen gordel. Uiteraard wil ik hiermee niet zeggen dat je geen gordel zou moeten dragen.

  Wat mij vooral opvalt is dat mensen gewoon geen verstand hebben en ook in hun auto kruipen wanneer ze totaal niet kunnen rijden. Persoonlijk vind ik dat ik redelijk goed kan rijden, maar telkens ik mijn auto instap heb ik toch altijd wat schrik. Het kan altijd gebeuren dat er een jong kind overloopt uit het niets, een fietser uit het niets opduikt, dat zijn gevaren die ik overal zie en daarom rij ik altijd redelijk kalm.

  Jammer genoeg gaan deze problemen niet snel opgelost worden. Zolang je een mens de controle van het stuur laat bepalen zal het altijd wel eens misgaan. Aan de oplossing hiervoor wordt gewerkt. Auto`s die automatisch rijden. Het zal nog enkele jaren duren voor deze te koop gaan zijn, maar ik vind persoonlijk dat de overheid deze wagens ( wanneer ze op punt staan ) moeten verplichten. Echter denk ik niet dat dat er zal komen. Ik ken heel veel mensen die te graag zelf rijden en die willen echt geen zelf rijdende wagen. Jammer dat zij zo kort door de bocht denken en niet vooruit denken welke problemen hiermee zouden opgelost worden.

 • Inge says:

  Wat ik niet begrijp, waarom wordt alcohol in het verkeer nog altijd aanvaard?
  Als BOB kan en mag je nog altijd iets drinken, maar vele kennen de grens van het toelaatbare niet.
  Zolang dit blijft, zullen er slachtoffers vallen.

  Besluit: Voer de nultolerantie in voor chauffeurs, zo moeilijk is dat toch niet.
  Geen grijze zone, waar sommige zich niet aan kunnen houden.
  En straffen gebaseerd op sociaal en maatschappelijk werk, met de neus op de feiten, en het gevolg van hun gedrag.

  Helaas heeft de dader een milde straf gekregen …….

 • Elvira Poiters says:

  Boh ben er echt niet goed van. Tranen in men ogen van zoiets. Als het mijne vriend zou zijn…Jezus, ik mag er niet aan denken.
  Weet er iemand welke straffen dat stuk onverlaat heeft gekregen? Ik hoop iets deftig, kwestie van een beetje gemoedsrust te vinden, maar ik betwijfel het.

  En voor die post van zijn auto zou em zen straf verdubbeld moeten zien. Wat voor een stuk crapul kunt ge zijn als ge na zoiets te hebben veroorzaakt nog verdriet kunt hebben over uwen auto!!

 • jemke says:

  lieve lieve Sophie, wat een aangrijpend verhaal. Heel mooi omschreven, het ging bij mij en bij heel velen waarschijnlijk door merg en been…
  Wat heb jij moeten doorstaan? (en nog steeds want je bent je lieve Lander kwijt…)
  Lieve meid, ik hoop dat je tijd neemt voor jezelf, ook na al die tijd. Dat je weer mag genieten van kleine dingen.
  Dat jouw artikel impact mag hebben op heel veel mensen. Alcohol is een drug, een lelijk beestje! 0-tolerantie! dat moet er zijn!!!!
  Ik wens je veel sterkte, dat je Lander een mooie plaats kan geven in je hart en in je leven. Dat je ook weer iets nieuw kan opbouwen. Je bent zeker een sterke lieve vrouw en ik hou van je schrijfstijl. Je bent zeker ook een goeie journaliste. Geloof in jezelf en doe het voor Lander. Leef en geniet Sophie. Ik leef met jou mee en ik ken je zelfs niet, toch denk ik aan je. Lieve knuffel Jemke

 • Vera says:

  Eerst en vooral mijn oprechte deelneming! Wat een verhaal! Om echt stil van te worden!
  Voor mij is de enige schuldige in dit verhaal de dronken chauffeur. Ik ben het er volkomen mee eens dat je niet met de auto mag rijden als je gedronken hebt.
  Wat pijnlijk voor die ouders om te moeten lezen dat ze geen kinderen verdienen omdat ze geen gordel droegen! Precies of die gordel had hen anders gered als een gek tegen 180 km per uur achter in je auto rijdt! Shame on you om dit zo te bewoorden!
  Ook mijn kinderen slapen op de achterbank als we op weg zijn naar onze vakantiebestemming. Zij dragen wel hun gordel maar volgens mij reageert je lichaam volkomen anders als het tijdens de slaap wordt dooreengeschud dan als je wakker bent.
  Misschien is het gewoon misdadig om je met je kinderen op de baan te begeven want er rijden heel wat gekken rond en als ouder je kinderen daar aan blootstellen, dat kan toch niet?
  Is dit niet de omgekeerde wereld??
  Sommige mensen denken echt wel eens beter na alvorens een reactie neer te schrijven, uit respect voor de échte slachtoffers!!

  • Theetje62 says:

   Jaren geleden toen mijn broer net van de politieschool kwam, moest hij naar een aanrijding toe. Als jonge agent is hij zich rotgeschrokken: de chauffeur van de auto had niks, maar de bijrijder was helaas door de autogordel die hij om had, onthoofd. Een gordel moet, maar kan ook gevaarlijk zijn. Wij dragen in elk geval altijd een gordel.

 • Tina says:

  Ik snap niet dat mensen maar mekkeren over die gordel. Oké je moet je gordel dragen maar wat van die dronkaard die dan nog eens tegen 180 km/h op zijn voorligger rijdt en dan gewoon een boete krijgt sorry dat is wat niet kan zeker niet als je weet dat die mens al herhaaldelijk zat achter het stuur zat. Er moeten strengere wetten komen ivm rijden onder invloed en zeker als er daardoor ongelukken gebeuren.

 • R. Rijs says:

  Het wordt hoog tijd dat ook cafébazen worden vervolgd. Meer dan eens gezien hoe die drank schenken aan mensen (eigenlijk dieren) die al teveel op hebben. Maar die ontspringen steeds de dans. Hopelijk gaan er met die ‘witte’ kassa wat van dat soort failliet.

 • Eline says:

  Amai, zo moedig om hierover te kunnen schrijven!
  Ik heb het er lange tijd moeilijk mee gehad om erover te praten, maar het helpt écht!
  12 jaar geleden ben ik ook mijn toenmalige vriend verloren door een auto-ongeluk met een dronken chauffeur.
  Die man reed aan 120 km/u door het rode licht en ramde zijn auto.
  Hij lag een maand in coma en was uiteindelijk 2 dagen wakker om daarna zijn ogen voorgoed te sluiten.
  Ik ben ondertussen gelukkig getrouwd met een schat van een man, maar op 20 oktober zal het 13 jaar geleden zijn dat hij stierf en nog steeds heb ik het vooral op die dag nog steeds moeilijk.
  Veel sterkte!

 • Franky says:

  Buiten het feit dat dit een aangrijpend verhaal is heb ik toch mijn vraagtekens, bijv. waarom suggereren dat het ongeval in België gebeurde (cfr. de buitenlandse foto )? Uiteraard is de combinatie van alcohol en auto taboe! Gordel of niet? Een lastige kwestie, helpt een gordel altijd als je aangereden wordt door een auto aan 180km/hr? Een zeker Kim schermt met een ’technische expertise’ dat er in dat geval twee doden te betreuren zouden zijn. Een expertise die we zouden moeten zien voor we kunnen oordelen alleszins. 55′ voor er hulp opdaagde? Gemakkelijk om hier met de vinger te wijzen naar de hulpdiensten maar misschien niet abnormaal mochten we meer gegevens hebben over locatie, wegentoestand, …
  Kortom: een aangrijpend verhaal en al bevat het misleidende informatie toch dient het aan te zetten tot het ernstiger nemen van onze verantwoordelijkheden eens we op de weg zijn.

  • R. Rijs says:

   Plaats heeft geen belang. Ik weet niet na hoeveel tijd de hulpdiensten werden verwittigd maar in een beschaafd land dienen ze goed georganiseerd te zijn: onder meer snel na oproep. Dit is India toch niet?

 • Stijn says:

  Laat dit een voorbeeld zijn voor iedereen!
  Drinken en rijden gaat echt niet samen, de gevolgen zijn blijvend.
  Veel sterkte.

 • Fabian says:

  Waarom heeft het meer dan 55″ min geduurt voor de hulpdiensten aanwezig waren?
  De grootste schuldige is de maatschappij die teveel op zijn eigen belangen leeft.
  Het stelpen van een wonde kan al een groot verschil maken.
  Maar dank aan allen die toch de moeite doen om te vertragen en te kijken maar niet stoppen om te helpen.
  Hoe zouden die mensen zich voelen als zij in die situatie zijn? Het maakt niks uit geen gordel aan of wel. Er staat op dat moment een leven op het spel. Aan allen met hun verwijten wil ik niet graag tegen komen in een noodsituatie!

 • René says:

  Als alle mensen eens normaal zouden rijden, zijn er geen autogordels nodig of andere veiligheidstoestanden. Akkoord, een autogordel is belangrijk.En de enige schuldige is die zatte kloot. Betalen voor de rest van zijn leven. Deze straf zou ik geven.

 • Laura Bruna M. says:

  Geen woorden voor..
  Aangrijpend, rauw.. Hartverscheurend gewoonweg .. Het verhaal weergeeft hoe gevaarlijk het wel niet is om met alcohol in je bloed te rijden .. Ik heb 1jaar geleden een vriend moeten afgeven door een auto-ongeluk en nog steeds zie ik er elke dag vanaf , gewoon het weten dat je die persoon niet meer ziet of hoort .. Of er niet meer kan met gek doen, het gemis blijft elke dag knagen aan je lichaam .. Ik weet welke pijn je voelt maar langs de andere kant weet ik het ook niet .. Ik zou niet weten hoe ik verder zou moeten gaan zonder mijn vriend , mijn mama .. Soms kan ik beide de nek omwringen.. Maar als ik dit lees dan ben ik zo blij dat ik ze nog steeds allebei heb..
  Ik hoop dat dit bij veel mensen de ogen opent over rijden onder invloed.. Waarom je niet moet drinken én rijden tegelijk ..
  Heel veel courage & trek je op aan de positieve momenten.. <3

 • Stijn says:

  Erg, ongelooflijk erg.
  55 minuten (?)
  Gordel (!)

 • Joyce says:

  Hier heb ik geen woorden voor, zo verschrikkelijk erg!

 • annick says:

  Helemaal akkoord dat dit een verschrikkelijke ervaring is voor dit gezin & wens hen/jullie dan ook veel sterkte. Heb Sophie vanmorgen op StuBru gehoord nav dit verhaal & vond dat ze er zeer waardig mee omging waarvoor mijn respect. Waar ik me echter een beetje aan erger bij het lezen van de reacties, en aan de ene al wat meer dan aan de andere, zijn de moraalridders die plots hun ongezouten mening even moeten geven en er daarbij niet verlegen om zitten om zelfs de overlevenden van dit ongeluk een schuldgevoel te proberen aanpraten. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen… De essentie van dit verhaal is mijn inziens niet ‘zoek de schuldige’ maar ‘neem je verantwoordelijkheid zodat mensen onnodig leed bespaard blijft!’

 • P says:

  Helaas, dit had ook mij kunnen overkomen.
  Ik ben alcoholist ! en heb door toedoen van mijn vrouwtje AA leren kennen. Ondertussen ben ik 25 jaar nuchter, en dat gaat perfect.
  Door regelmatig de vergaderingen van AA te volgen, heb ik zeer duidelijk de gevolgen van Alcoholmisbruik ingezien. Inderdaad Alcohol is dodelijk, toen ik dronk besefte ik dat niet en was alcohol mijn beste vriend…. Nu besef ik dat “mijn beste vriend” een moordenaar was, en ben ik maar blij ervan verlost te zijn. Helaas moet ik ook vaststellen dat alcohol geaccepteerd word in onze maatschappij, het hoort bij volwassen zijn! ondanks de vele honderden doden per jaar, rechtsreeks en onrechtstreeks het gevolg van overmatig alcoholgebruik. En zoals uit dit schrijnend verhaal blijkt… duizenden getroffen families, iedere alcoholdode is immers iemands kind, vader, moeder, broer, zoon, dochter, vriend of vriendin, vrouw of partner, enz
  Alcohol ontneemt je elke vorm van normbesef. De drank is meester over jou, het is alsof je ontoerekengsvatbaar bent ! daarom is alcoholisme ook een zeer ernstige ziekte.
  Toch is er hoop vele duizenden alcoholisten hebben AA gevonden en zijn nuchter en dus geen gevaar meer op de baan
  Veel sterkte

 • Nancy says:

  Amaai echt erg. Ik zou niemand zo willen verliezen. Ook al ben ik zelf zeer voorzichtig met drank een fout is snel gemaakt. Mensen blijven elkaar maar beschuldigen. Volg u hart en ga enkel achter t stuur zitten als je niet gedronken hebt!!

 • Charlotte says:

  Amai, wat een verhaal! Heeft me echt gepakt, kreeg er tranen van in mijn ogen en doet me nadenken. Chic van jou om dit verschrikkelijk trieste verhaal neer te schrijven en hiermee ook weer iedereen er nog eens, voor de zoveelste maal en hopelijk dringt het bij iedereen zeer hard door, mee confronteert en waarschuwt. Ik ken je niet maar zou je een welgemeende dikke knuffel willen geven. Heel veel sterkte!

 • Kris says:

  Beste,

  Veel sterkte gewenst.

  Ik besef al meer dan 24 jaar dat alcohol en rijden niet samen gaan, sinds de dag dat een dronken chauffeur een vriendinnetje van ons voor onze ogen (een hele groep 8-jarigen van de jeugdbeweging) zomaar van de weg maaide… Het was 2 dagen voor Kerstmis, maar die dag zou ze niet meer halen.

  Moet echt iedereen eerst iemand die ze kennen begraven voor ze het beseffen???

 • Merken Nico says:

  Ik ben 31 jaar geleden ook door een dronken man van de weg gereden.
  Ik reed toen met een brommer was bijna 17.
  Dan in die tijd was er van controle op dat drinken nog helemaal geen sprake, mijn pa had nog tegen de rijkswachters gezegd,
  riek je niet dat die vent gedronken heeft? Moet die niet blazen? Maar dat was niet nodig.
  ben toen 23 dagen in coma geweest,25 dagen op intensieve, die nacht heb ik een operatie aan de linker zijde van mijn hooft moeten ondergaan,rechts was ik verlamd, die verlamming was gelukkig wel maar van korte duur. Links had ik een open dijbeen breuk dubbele scheenbeen fractuur, gebroken sleutelbeen en kapotte kruisbanden, kruisbanden zijn tot op heden nog altijd niet hersteld. Door die operatie in mijn hooft heb ik te hoge druk op mijn hersens gehad
  en draait mijn linker oog niet naar links. Ben drie maanden in zieken huis geweest, heb bijna drie jaar niet meer gewerkt, jaren revalidatie nodig gehad. Ik werkte ontzettend graag en kon dat opeens niet meer. Geleidelijk aan ben ik dan toch terug kunnen gaan werken en geen dagen van acht uren maar van tussen twaalf en zestien uren. Mijn ijver om er terug boven op te komen heeft mij wel veel vrienden gekost maar heeft mij dan toch gered. Ben getrouwd en heb drie kinderen. Ben ook niet verlegen om een paar keer per jaar de bloemetjes buiten te zetten maar dan ben ik zonder auto. Als je na zo een ongeluk er weer wil komen moet je ervoor vechten, doe dat nu nog iedere dag het is geen geschenk dat je krijgt, je moet er voor knokken en vooral blijven knokken. Bij deze.

 • Jan Claessens says:

  Beste Sophie,

  Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er gebeurd is.
  Hopelijk helpt het neerschrijven van deze ervaring je bij het verwerkingsproces.

  Helaas weet iedereen dat alcohol en met de wagen rijden niet samengaan, net zoals iedereen weet dat je je gordel moet dragen (!), je niet moet bellen achter het stuur en je je aan de snelheidsregels moet houden.
  Toch blijven heel wat mensen al deze regels aan hun laars lappen en blijven er dagelijks slachtoffers vallen.
  Sensibiliseren is duidelijk onvoldoende. Er zou een strenger beleid moeten komen met zware straffen. Dat is volgens mij de enige manier om een mentaliteitswijziging bij de mensen teweeg te brengen.

 • Ceulemans says:

  Even bijkomen, verdrietig,woede ik heb er geen woorden voor , al dat verdriet door een stommeling die nodig vond om te zuipen,ik walg van zo’n mensen wij moeten streven voor geen alcohol in het verkeer.

 • Darkfurby says:

  Een verhaal om stil van te worden en na te denken. Na te denken over alcohol en verkeer, over alcohol in het algemeen, over de dierbaren die we kunnen verliezen door zo’n dodelijke cocktail. We moeten nadenken over hoe we dit probleem voor eens en altijd oplossen! Is het de verantwoordelijkheid van de bestuurder zelf? In dit geval lijkt mij dat duidelijk… Maar wat als er een alcoholslot in die auto aanwezig was? Als die auto niet was gestart had hij er ook geen 180 km/u kunnen rijden. Wat zijn verantwoordelijkheid niet wegneemt. Hij had ook niet in die auto mogen stappen. Maar als mensen het niet uit zichzelf leren dat alcohol en verkeer niet samen gaan moet het misschien opgelegd worden.
  Een jong koppel wordt uit elkaar gerukt, verschillende gezinnen leiden nooit meer het leven van voorheen door dit ene ongeval. Alcohol mag geconsumeerd worden, heel veel zelfs als mensen dat willen. Maar kruip niet achter een stuur zolang je niet 100 % nuchter bent. Want het leven van de slachtoffers achteraf ziet er niet eens meer voor 5 % hetzelfde uit. Een heel erg verhaal dat me heeft geraakt en waarvan ik hoop dat het dat ook bij andere mensen doet, zodat iedereen weet wat de gevolgen zijn van dergelijk onverantwoordelijk gedrag. Veel sterkte Sophie! Ik hoop van harte dat er een nieuwe liefde in je leven komt en dat je dit kan verwerken.

 • Celeste says:

  Jeetje wat een heftig verhaal, ben er echt helemaal stil van. Ik kan ook gewoon niet begrijpen, waarom mensen met alcohol achter het stuur kruipen..

 • Jacob says:

  Heel eerlijk, dit soort ongelukken gebeuren dagelijks in ons landje. Wanneer gaan de mensen nu eens door krijgen dat ze niet dronken achter het stuur moeten kruipen ? das toch niet zo moeilijk. Ik hoop dat de persoon die dit ongeluk heeft veroorzaakt hier zijn leven lang voor boet.

 • Jill says:

  Amai hier word ik stil van.

 • Janne says:

  Dit verhaal bewijst even hard het nut van een autogordel als de gevaren van dronken rijden. Mensen die een gordel dragen worden n iet zomaar uit een auto geslingerd en zouden in dit geval een pak meer overlevingskansen gehad hebben.

  • Tine says:

   Da dacht ik ook.

  • Vince says:

   Figuur.
   Omdat mensen geen gordel dragen verdienen ze dit dan?
   Kinderen die op reis gaan en slapen in de auto kunnen bijna onmogelijk een gordel aandoen als ze languit willen liggen.
   Beter nadenken voor ge bullshit post.

   • Janne says:

    Ouders die hun kinderen zonder gordel op de achterbank laten slapen, verdienen in mijn ogen geen kinderen.

   • Jelle says:

    Zeer kortzichtig en trieste reactie.

   • MERCEDES says:

    Moderator, kan je deze kwetsende en vooral erg onnodige opmerkingen aub verwijderen?
    ‘Janne’, het kalf is verdonken, het heeft geen zin om wat na te trappen.

   • Vanessa says:

    Helemaal mee eens!

   • Gi11i4m says:

    Deze reactie(s) hoeven helemaal niet verwijderd te worden imo. “Ouders die hun kinderen zonder gordel op de achterbank laten slapen, verdienen in mijn ogen geen kinderen.” is inderdaad een kortzichtig reactie, maar deze aspecten van het verhaal mogen ook aangehaald worden. Een gordel is er niet voor niets, en veiligheid gaat voor op slaap. Uiteraard verdient niemand wat er hier gebeurd is, en het is duidelijk wie de schuldige is, maar de schade kon misschien beperkt worden.

   • Vanessa Bräutigam says:

    Ik kan werkelijk waar niet geloven wat jij daar schrijft!

    Ik wens niemand iets ergs toe maar soms…

    Schaam je!

   • Ron says:

    Mensen die zo kortzichtig en harteloos reageren verdienen in mijn ogen helemaal niets!!!

   • Memo says:

    Volgens mij heb jij geen kinderen, anders had je niet zo gepraat.

   • nadia says:

    he houd eens even je nutteloze lelijke domme commentaar voor je hoor!!! wie ben jij om dat hier te komen schrijven..harteloze idioot!!

   • Adelina says:

    Dit gaat nergens over dus als ouders met hun kinderen lekker op vakantie willen naar Frankrijk, Spanje of waar dan ook met de auto moeten ze de hele tijd wakker blijven? Absurd.
    Ik zelf met mijn familie gingen altijd op vakantie naar Kosovo dat duurt 2 dagen rijden, probeer maar een hele dag saai te zitten dat lukt je niet. Je wordt moe en wilt een dutje doen want zo gaat de tijd ook veel sneller dus heel makkelijk slaat nergens op wat je zegt sorry not sorry…. Met deze reactie kun je zien dat jij een van die mensen bent die met alcohol achter het stuur kruipt.

   • Katrien says:

    Foute reactie. Ik ben als kind ook regelmatig op reis geweest met de auto en wijzelf zijn met onze kinderen ook al regelmatig op reis geweest met de auto en nog NOOOIT heb ik mijn kinderen los in de wagen laten zitten. Ze slapen met de gordel aan. Dus gordel niet dragen is even onverantwoord als dronken rijden. Toch is dit een erg verhaal. Dit wens je niemand toe! Veel sterke aan iedereen die iemand verliest in het verkeer. Op welke manier dan ook.

   • Ruben says:

    Dat is wel leuk zeg, dus als u naar Kosovo rijdt, worden de verkeersregels aangepast zodat u en uw familie het niet te saai hoeven te hebben.
    En vanaf welke afstand moet je dan geen gordel meer dragen?
    En mag je ook sneller rijden dan 120 als je naar Kosovo rijdt?
    Of is het alleen als u en uw familie onderweg zijn dat het verkeersreglement voor u en uw familie wordt aangepast en de anderen zich aan u en uw familie moeten aanpassen?

   • Erica says:

    Wat een lef om nog even na te trappen!!
    Heel moedig van je omdat te doen achter je veilige pc.
    Jij dit is in en in triest, dat je zo reageert. Ooit gehoord van respect?

   • Marcel Smolders says:

    JA!! met de auto rijden ALTIJD GORDEL DRAGEN!!!!!! Geen bullshit.

   • JJ says:

    Vince,

    Dit verhaal is inderdaad zeer schokkend en alcohol en verkeer is nooit goed te praten en is in dit geval zeker hoofdoorzaak. En nee: niemand verdiend dit.
    Je reactie: “kinderen die op reis gaan en slapen in de auto…..” geeft al aan dat er ook nog een andere les te leren is, immers: Kinderen horen NOOIT languit te liggen tijdens een autoreis, kinderen horen net als iedereen netjes in de gordels te zitten en rechtop te zitten.

    Ook zonder alcohol ontstaan er vele doden per jaar doordat mensen gaan liggen, geen gordel om hebben of met de voeten op het dashboard zitten. Kind of geen kind je hoort, voor je eigen bestwil, gewoon netjes rechtop te zitten en de gordel vast te hebben.
    Wij hebben ook drie kinderen en ook die hebben een verbod op liggen in de auto. Slapen prima maar wel rechtop in de gordel.

   • Theetje62 says:

    Mijn dochter zit altijd in de gordel achterin. En als ze slapen wil, pakt ze haar ,kussen en legt dat tegen het raam aan. Kan ze daar lekker zacht met haar hoofd tegen aan zitten. Dan slaapt ze en ze zit rechtop in de gordel. Iedereen happy.

   • Bert says:

    Vince,

    als je vindt dat kinderen languit moeten kunnen liggen, dan moet je ze in bed stoppen, niet op de achterbank van een wagen zetten.
    Don’t shoot the messenger. Beter nadenken voor ge bullshit post.

  • Kim says:

   Janne,

   Ik ga volledig akkoord dat men een gordel moet dragen, en dat dit in de meeste gevallen de overlevingskansen drastisch verhoogt.

   In dit geval waren er echter minstens 2 doden gevallen indien zij allemaal hun gordel gedragen hadden (dit is gebleken uit de technische expertise achteraf).

   Is dit een reden om geen gordel te dragen? Absoluut niet. Hebben zij een fout gemaakt door geen gordel te dragen? Ja. Maar let op hoe je zo’n dingen formuleert. Het heeft geen zin om mensen te beschuldigen, want het lijkt me duidelijk dat de dronken chauffeur de enige schuldige is in dit verhaal.

   • bc says:

    ik heb een vreselijk auto ongeluk gehad met blijvend letsel ,omdat ik een auto gordel droeg ,

  • Janne says:

   Dit wil echter niet zeggen dat ik het hele verhaal niet erg vind. Niemand verdiend dit! Mijn excuses dus als ik mijn woorden verkeerd overkwamen, ik wilde enkel het belang en het (in vele gevallen levensreddende) nut van een gordel in de verf zetten.

   • Franky says:

    Je woorden waren heel onzorgvuldig gekozen. Alsof het niet dragen van de gordel dit soort ongelukken voorkomt.

   • Vera says:

    zie mijn reactie van deze dag om te weten wat ik over jouw reactie denk!

  • Mimi says:

   Alsof je er zelf bij zit … Een verhaal dat je recht naar de keel grijpt … :'( :'(

  • Mark says:

   ongelooflijk intens verhaal en gebeurtenis. Wat ze is overkomen kon de familie niet voorkomen ook met gordel niet. Iemand die zoiets aanricht en er geen schuldgevoel aan overhoud zou nooit meer mogen rijden, want dat heeft iets psychopatisch. Dat heeft met verantwoordelijkheidsgevoelens te maken, die deze persoon niet lijkt te hebben.

  • Robert Meijers says:

   Janne : Wat is dit nu voor een dom antwoord, je zegt eigenlijk ze hebben het zelf verdiend, je zegt niets over de dronken chauffeur
   als die niet had gedronken, hadden ze nog geleefd

   • Peter says:

    Jezus mensen. Relativeren doe je maar op je werk.
    Hier zijn alleen maar verliezers, haal eruit wat je eruit wilt halen. Leer wat je leren wilt, maar ga alsjeblieft niet benoemen wat er anders had gemoeten.

    Geluk,
    Peter.

  • cindy vdplas says:

   Wat een onzin. Je wordt niet uit een auto geslingerd als je niet wordt aangereden door een idioot die aan 180 km/h rijdt!
   Gebruik toch eens even je verstand, en nog beter, je hart, voordat je dit hier post.

  • anita barendregt says:

   sorry maar ben het niet helemaal met je eens, Mijn vader is 8 keer over de kop geslagen en omdat hij geen gordel om had is hij de auto uit geslingerd. Geen gordel was zijn redding geweest zei zelfs de politie. Had hij hem om gehad dan had hij dit niet overleefd. Mijn zusje had haar gordel wel om, hetzelfde verhaal. had zij hem niet om gehad dan was ze volgens de politie uit haar auto geslingerd en had ze het mogelijk overleefd. Nu kon ze geen kant op en dat heeft haar helaas het leven gekost. Maar ik denk ook niet dat het hier belangrijk en aan de orde is. Waar het om gaat is dat er weer een dodelijk ongeluk heeft plaatsgevonden door alcohol gebruik en dat moet veel harder aangepakt worden. Op zo.n manier een geliefde verliezen is onmenselijk en doet verdomd pijn.

   • steven says:

    Vergeet voor alle gemak maar dat er zeer veel mensen sterven omdat ze geen gordel dragen en uit de wagen geslingerd worden. Als je onder een kantelende auto terecht komt, zijn je overlevingskansen ineens veel minder.

    Een gordel redt niet altijd, maar het omgekeerde is veel vaker fataal.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen