Dit is de muziek waar jouw kind nu naar luistert. (Ook al weet je het niet)

Dit is de muziek waar jouw kind nu naar luistert. (Ook al weet je het niet)

Anne Cornut en Ingrid Renders runnen Maison Slash, een online magazine voor ouders die meer zijn dan papa of mama alleen. Onlangs viel het Ingrid op dat haar zoon van negen regelmatig “Ik ben een kind van de duivel” zong onder de douche. Hoe zit dat nu weer? Ze ging op onderzoek uit en deelt haar bevindingen met de lezers van Charlie en Maison Slash.

Een kleine rondvraag bij slashparents bevestigde dat we niet alleen waren met onze vraag. Wat in godsnaam zijn die kinderen van ons heel de tijd aan het zingen? Kind van de Duivel, Habiba… Deze plots hip geworden Nederlandse streetrap (met heel straffe taal) is intussen zelfs een hit bij jouw vijfjarige kleuter.

Ik weet niet hoe het bij jouw kinderen zit, maar mijn interesse was gewekt toen mijn zoon van negen regelmatig en luidkeels “Ik ben een kind van de duivel” kweelde in de gang/douche. Ik ben niet zo van het oplettende type, leef en laten leven is mijn motto. Maar na meermaals het (in zijn versie) vrolijke melodietje te horen, wilde ik meer weten. Vooral toen hij ook nog eens begon te rappen. Ik ben op straat, ik ben met dieven, met dieven
Ik denk niet eens aan liefde, ben gefocust op verdienen. 

In al mijn onnozelheid en naïviteit dacht ik eerst dat het liedjes waren die hij op school had opgepikt. Maar het blijkt om stevige streetrap te gaan. De kans dat jouw kind al overstag is gegaan voor de catchy songs is bijzonder groot. En wat niet nog niet is, zal 100% zeker volgen.

Kind van de Duivel – Jebroer

Heel trots en stoer kreeg ik van zoon de videoclip van Kind van de Duivel via de tablet voorgeschoteld. WOW. Dit is dus waar onze kinderen naar luisteren! Donkere en harde streetrap. I know I know, onze kinderen zijn minder naïef en onschuldig dan we denken. Maar als ouder is dat toch altijd even slikken. Damn you, cliché-valkuil!

Een kleine bloemlezing:

“Ik ben een kind van de duivel
Mama, jij hoeft niet te huilen
Feesten, alsof elke dag hier mijn laatste is
Hoop dat je deze draait op mijn begrafenis
Ik hoef geen speech
Ik hoef geen bloemen
Gooi drank en drugs over mijn kist
Alles wat ik wou in het leven was dit
Fack it”

Habiba – BOEF

Ook deze Habiba is een regelrechte oorwurm. Tof nummer, maar o joo, wat een teksten. Zanger Sofiane Boussaadia zat voor zijn negentiende al drie keer in de (jeugd)gevangenis.  Dat criminele verleden is dan ook een thema in veel van zijn nummers.  En zeker ook in zijn tot nog toe grootste hit, Habiba.

Een kleine bloemlezing:

Hoe ze likt aan mijn banaan, maakt me apetrots
Word ik vandaag gezocht, dan ben ik morgen weg
Ik haal je kluis, niet je zorgen weg
Weet nog die dagen ik was onbekend
Nu aan de top terwijl je onder bent
Ik moest zo vaak racen van de police man
Maar nu ben ik verzekerd, ik heb polis man

Het is niet zo dat we deze muziek plots moeten verbieden. Je kan niet verwachten dat ze eeuwig naar de Ketnet-band blijven luisteren. Het hoort gewoon bij opgroeien. Maar wél nuttig om te weten waarnaar onze kinderen precies luisteren, zo kunnen we hen – waar nodig – toch een kleine omkadering geven.

Allez, nog een laatste dan? Want ook deze is hyper hyper populair onder de schoolkinderen:

Pompen – Kraantje Pappie

Een kleine bloemlezing:

Geen grens, geen grens ik ben in essentie niet per se een slecht mens
Ik heb in essentie niet per se een probleem
Maar ik heb de drank tot de knal zo extreem (pompen)
Geen grens, geen grens ik ben in essentie niet per se een slecht mens
Ik zie in essentie niet per se een conflict
Maar het is je meisje die nu op de grond ligt (pompen)

 
Lezers van Maison Slash kunnen erover meepraten (Dat kunnen we over Mia Doornaert overigens niet zeggen).
Op de Facebookpagina van Maison Slash antwoordt Julie: “Alsof de dertigers in hun jonge jaren niet meezongen met foute liedjes. “Hey you, don’t be silly, put a condom on your willy.” “Let me lick you up and down till you say stop.” In de jaren ’90 gingen super veel liedjes over xtc. En zo heeft iedere generatie waarschijnlijk wel meegezongen met ‘foute’ teksten.”

 

Of lezeres Griet: “Ik heb dit weekend hierover net een gesprek gehad met mijn dochter van tien. Ze begreep het probleem niet goed. Je kan het moeilijk verbieden, er wordt op school een gezamelijk dansje op gedaan voor het schoolfeest!”

 

Herkenbaar?
Meer weten over Maison Slash? Lees ons interview met Anne en Ingrid.  En kijk eens op www.maisonslash.be of volg hen via Instagram en Facebook
Foto: Istock

Schrijf je reactie

6 reacties
 • Anoniem says:

  Ik ben heel jong puber en ik maak dj muziek niet elke muziek is erg ouders denken heel vaak dat bijna elke muziek van tegenwoordig slecht is maar dat is niet zo…

 • Ruben_S says:

  Dit zal bijna niemand geloven ik ben 13 maar ik luister naar the Beatles, Elvis Presley, Michael Jackson dat soort dingen ik vind de muziek van nu echt bijna alles vreselijk behalve de dingen die Paul mccartney nu maakt

 • De eend says:

  Ik hou niet van muziek en anders luister ik liedjes zoals muffin time die grappige en deprimerende liedjes😞😂😂😂😂😂😂

 • nienke says:

  ik luister nog steeds gewoon naar k3, maar ja misschie ben ik da gewoon

 • roxanne 16 hate says:

  ik ben helemaal mee eens wt maakt het nu uit wat wij luisteren toch toffe muziek fuck die ouders hatelijke mensen

 • Ann Van Neer says:

  Oei, wij zingen die liedjes gewoon mee met onze jongens. Toen onze jongste gisteren “mama jij hoeft niet te huilen” begon te zingen in de badkamer, vroeg ik hem grappend wie van ons hij bedoelde met “de duivel”. Hij antwoordde resoluut “papa… maar mama, jij hoeft toch niet te huilen?” 😀

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen