Interview

“Het is niet omdat je kinderen hebt dat je alleen maar wil lezen over opvoeding”

Daarom maken Anne en Ingrid een magazine voor ouders met een vleugje rock ’n roll

“Het is niet omdat je kinderen hebt dat je alleen maar wil lezen over opvoeding”

Blogsters Anne Cornut en Ingrid Renders raakten aan de praat bij een boekvoorstelling. Binnen no time hadden ze plannen gesmeed om hun talenten te bundelen en een online magazine op te starten. Dat was het begin van Maison Slash, een online magazine voor ouders met een slash. Moeder / onderneemster, vader / fotograaf, moeder / reiziger, vader / kok… Oftewel: ouders van nu. Foto’s: Elien Jansen

Waarom een magazine voor ouders?
Ingrid: “Er bestond nog geen magazine dat gericht was op ouders die meer wilden zijn dan ouders alleen. We voelen dat er een veranderende context is waarin ouders hun kinderen opvoeden. Ze beperken zich niet langer tot één identiteit. Ze zijn ouders carrièremakers / reizigers / foodaholics, enzovoort. Die slashparents willen wij bereiken.”

Anne: “Dit is iets wat je heel hard terugziet bij de nieuwe generatie ouders. Je kan die doelgroep niet meer op dezelfde manier bereiken als vroeger. Het is niet omdat je kinderen hebt, dat je alleen maar wil lezen over goed opvoedingsadvies. Je wilt ook lezen over de hippe plekjes waar je kinderen mee naartoe kunnen of hoe je je huis leuk kan inrichten met kinderen. Dat vind je bij ons.”

Ingrid: “We voelden dat er al heel veel aanwezig was voor die doelgroep, maar vooral voor kleine kinderen. Voor ouders met grotere kinderen is de informatie heel gefragmenteerd aanwezig. Wij willen dat kanaal zijn waar je al die informatie gebundeld vindt.”

“Onze slogan is: ‘the parents are alright’. Het is oké. Je moet niet perfect zijn.”

Anne: “Zo hadden we onlangs bijvoorbeeld een artikel over wat je moet doen als je kind te maken krijgt met groepsdruk. Je spreekt af dat je kind je eender wanneer een berichtje mag sturen met een ‘X’. Dan weet je dat er iets mis is, bel je je kind op en zegt dat hij of zij onmiddellijk naar huis moet komen. Zo heeft je kind een goed excuus om niet mee te moeten doen. Daarna mag je er wel nooit meer iets over zeggen, zo voelt je kind zich ook veilig om dit te kunnen doen. Tegelijkertijd schrijven we dus ook over leuke restaurants waar je met je kind heen kunt gaan of de opmars van Instagram-daddies. We bieden een brede selectie aan onderwerpen, maar wel allemaal afgetsemd op de noden en interesses van ouders van nu, ouders zoals wijzelf.”

Links Ingrid en rechts Anne. Foto: Elien Jansen

Maison Slash is visueel heel aantrekkelijk. Bijna picture perfect zelfs: een perfect huis, de perfecte maaltijd op tafel, de perfecte uitstap met de kinderen. Zorgt dat niet voor extra druk voor ouders?
Anne: “Ons leven is absoluut niet picture perfect en we willen dat ook absoluut niet opleggen aan de lezers. We willen dat juist loslaten. Onze slogan is: ‘the parents are alright’. Het is oké. Je moet niet perfect zijn. Ga naar een toffe bar en drink een glas wijn. Of blijf thuis in je zetel liggen. Doe gewoon waar je zin in hebt. Als ik foto’s maak bij mensen thuis voor de rubriek ‘binnenkijker’, vraag ik expliciet aan de mensen om hun huis niet op te ruimen, omdat we het in zijn authenticiteit willen tonen.”

Ingrid: “Maison Slash wil mensen inspiratie geven. Op de website zijn er verschillende categorieën zoals entertainment junkie, daar hebben we het bijvoorbeeld over de juiste games uitkiezen voor je kinderen en leuke doe-boeken voor in de vakantie. Of foodaholic met tips om voedselverspilling tegen te gaan of een recept voor eetbare vingerverf. Ik hou mij met de ene categorie bezig en Anne met de andere. Niemand kan alles doen wat op de site staat. Je pikt er gewoon uit wat je zelf wilt. De moeilijkere verhalen komen achter storyteller, maar we wilen wel een lifestylemagazie maken dat positief is. We willen ons net differentiëren van die andere magazines die heel veel met de vinger wijzen en zeggen wat je moet doen.”

“Kinderen kunnen gelukkig zijn als hun ouders niet gelukkig zijn, maar ouders kunnen niet gelukkig zijn als hun kinderen dat niet zijn.”

Anne: “Ingrid en ik hebben twee totaal verschillende karakters, waardoor we heel verschillende onderwerpen op de site kunnen brengen. Onlangs schreven we bijvoorbeeld over Tinitell, dat is een soort horloge-telefoon voor kinderen die verbonden is met een app op jouw telefoon. Zo kan je kind je bereiken als er iets is, zonder dat ze al met smartphones rondlopen en uren op hun scherm zitten loeren. Ingrid vindt dat een heel handig apparaat, ik vind dat minder omdat ik niet zo’n helikopterouder wil zijn. Die twee verschillende meningen zijn heel boeiend en we zien dat ook terug in ons lezerspubliek.”

Links Anne en rechts Ingrid. Foto: Elien Jansen

Maison Slash is meer dan een magazine, niet?
Ingrid: “Ja, we zijn ook een communicatiebureau en dat willen we nu nog meer uitbreiden. Met onze expertise kunnen we bedrijven helpen om de doelgroep van slashparents te bereiken. Op die manier willen we de wereld een beetje meer parentfriendly maken. Verwar dit concept niet met kindvriendelijk. Want kinderen kunnen gelukkig zijn als hun ouders niet gelukkig zijn, maar ouders kunnen niet gelukkig zijn als hun kinderen dat niet zijn. Er moet hier dus aan beide partijen gedacht worden.”

Naast Maison Slash hebben jullie beiden nog een (freelance) job. Waar halen jullie de tijd vandaag om dit allemaal te combineren?
Anne: “Dat is een beetje de aard van het beestje. Ik neem  graag veel hooi op mijn vork. Daarnaast moet je ook gewoon kunnen relativeren. Als ik met mijn vaste job bezig ben, probeer ik Maison Slash los te laten en omgekeerd. Ook mijn kinderen probeer ik zo veel mogelijk los te laten. Straks komt mijn dochter thuis en er zal niemand thuis zijn. Ze heeft nog geen gsm dus ik kan haar niet bereiken, maar het zal wel goed komen zeker? Ik vind het ook niet fout dat mijn kinderen mijn ambitie zien. Mijn kinderen vinden mij nog steeds de beste mama ter wereld. Ik denk ook niet dat ik een betere moeder zou zijn moest ik minder werken.”

“Dat vind ik het mooiste aan moeder zijn, dat er vijf nieuwe mensen op de wereld zijn die ik mag ontdekken.”

Ingrid: “Sommige mensen zeggen snel dat ze geen tijd hebben, maar dat is relatief. Anne kijkt bijvoorbeeld geen TV, ik heel weinig. Ik ben ’s avonds heel vaak nog aan het schrijven. Je kiest zelf waar je tijd aan wil besteden. We hebben een tijdje geleden ook een oproep gedaan via Facebook naar meer Slashparents die met ons willen samen werken, daar is heel veel reactie op gekomen en sommigen van hen schrijven nu artikels voor ons. We hebben echt een soort community opgebouwd. Het is tof om wat input van buitenaf te krijgen, want wij zijn ook maar met twee natuurlijk.”

Wat zijn de concrete plannen om Maison Slash uit te breiden in de toekomst?
Ingrid: “Naast het uitbreiden van de consultancy, zijn we ook aan het broeden op een heel cool event. We hopen in het najaar de eerste editie te kunnen doen. Bovendien is het Anne haar droom om ooit een printmagazine uit te brengen, zo’n echt bewaarexemplaar.”

Wat is het leukste aan ouder zijn?
Anne: “Het leukste vind ik dat je de persoonlijkheid van je kinderen ontdekt naarmate ze groter worden. In het begin is er een baby, later begin je daar karaktereigenschappen in te zien en dan worden ze een eigen persoon. Dat vind ik het mooiste aan moeder zijn, dat er vijf nieuwe mensen op de wereld zijn die ik mag ontdekken.”

Ingrid: “En dat die kleine persoonlijkheden de wereld soms helemaal anders zien dan jij. Ik kan daar zo verwonderd over zijn.”

En wat het minst leuke?
Anne: “Het lastigste is dat ze al je tijd innemen en eraan bijten als kleine monstertjes.”

Ingrid: “Inderdaad, soms wil je alleen zijn of even niets doen en een pak chips eten, maar dat gaat niet want je moet het goede voorbeeld geven (lacht). Leven met kinderen, die leuke, moeilijke, spannende en ontroerende momenten: je kunt daar eindeloos over praten. We gaan dus niet snel uitgekeken raken op Maison Slash.”

 

www.maisonslash.be of volg hen via Instagram en Facebook
Foto’s: Elien Jansen

Schrijf je reactie

Met haar thuisbasis in Gent, school in Brussel en stage in Antwerpen is Mari altijd wel onderweg. Terwijl ze op de trein zit leest ze boeken of staart ze naar mensen. Als ze in een dipje zit luistert ze naar Work van Rihanna en kan ze er weer tegenaan. Verder houdt ze van een mooie zonsondergang, de geur van baby’s en een goed glas wijn op terras met vriendinnen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen