Beeldreeks

Dit is hoe kinderen hebben er écht uitziet

10 x real life gezinstaferelen

Dit is hoe kinderen hebben er écht uitziet

Het gezin, de hoeksteen van de maatschappij. Waar de kinders altijd braaf zijn, moeder zingend door het huis dwarrelt en vader voldaan zijn krantje leest. Not. Het leven in gezinsverband is chaotisch, rommelig, onvoorspelbaar en lijkt in niks op de plaatjes die we zien in Minute Maid reclames of brochures van Kind & Gezin. Voor iedereen die er ooit wil aan beginnen: bezint eer ge begint! Neem eerst even een kijkje achter de schermen van hoe het er in het echte leven aan toe gaat. En voor iedereen die al in mijn situatie zit, prettig feest van herkenbaarheid!

1. De roze wolk

realistische-gezin2

Baby’s, ze doen menig eierstok rammelen, zien er belachelijk schattig uit en hun kruintjes ruiken bedwelmend lekker. Tot je er eentje in huis haalt. Wat niemand je vertelt is dat baby’s in hun eerste levensmaanden niet veel anders doen dan poepen en brullen, en dat het gehuil van een baby zo ongeveer het meest irritante geluid ter wereld is. Ons gezin werd gezegend met twee huilbaby’s, de lichte gehoorschade kreeg ik er gratis bovenop.

 

2. Het tafelmoment

realistische-gezin12

“Als ik kinderen heb, ga ik ze enkel biologische groentjes geven en van elke maaltijd een feest maken!” Haha, die naïeve bijna-ouders toch. Weten zij veel dat de tafelmomenten in een gezin vaak een heuse veldslag zijn en dat het je op de duur niet meer veel kan schelen wat ze eten zolang het maar in hun mond verdwijnt en het er niet meteen weer uitkomt. Sinds ik kinderen heb, wil ik ook geen huisdieren meer. Onze kinderen zijn al beestachtig genoeg. Ik heb regelmatig gedacht om gewoon een bakje met eten op de grond te zetten op een zeiltje. Maar daar zou Kind & Gezin vast iets op tegen hebben.

 

3. Het ochtendtafereel

realistische-gezin3

Je kent ze wel, die reclames van Nutella en Minute Maid waarin shiny, happy families samen fris en fruitig aan de dag beginnen. Geen idee waar die reclamemakers dat beeld vandaan halen. In de tien jaar dat ik in gezinsverband samenleef, heb ik nooit zo’n ochtend gehad. Geradbraakt, verslagen en met de moed der wanhoop is hoe wij, zeker de eerste vijf jaren, aan de ontbijttafel verschenen na weer een nacht van een vijftal onderbroken uurtjes slaap. Een duur glas sinaasappelsap brengt op dat moment weinig redding. Trust me, I tried.

 

4. Het speelgoed

realistische-gezin6

Een van de grootste fouten die jonge ouders maken is speelgoed kopen dat ze zelf mooi vinden staan in hun woning. Kleurrijke houten blokken en vintage poppen. Mijn kinderen spelen nog liever met de lege dozen dan met het hippe speelgoed dat erin zat. Extra tip: wanneer het een tijd lang verdacht stil is in huis, ga je best even kijken welk onheil je nageslacht nu weer aan het aanrichten is. De kans bestaat dat ze “een fort hebben gemaakt” van de lege verhuis- en IKEA-dozen die nog in je slaapkamer stonden.

 

5. De kindertekening

realistische-gezin4

De kinderen van mijn vrienden tekenen graag van die mooie tekeningen met lieflijke tafereeltjes: een gezinnetje hand in hand onder een stralende zon, een lachende regenboog, bloemen en vlindertjes op. Op mijn ijskast hangen enkel tekeningen van drollen, piemels, en schetenlatende mannetjes. Wat heb ik verkeerd gedaan?

 

6. De knutselactiviteit

realistische-gezin

Druilerige zaterdagnamiddagen, zo zijn er helaas een boel om door te komen in gezinsverband. ‘ORGANISEER EEN KNUTSELACTIVITEIT!’ zal het Doe-Boek voor kinderen je aanraden. Maar de plakband kleeft aan alles behalve aan het papier, je kind verliest al na vijf minuten zijn geduld en de hele dag is doordrenkt van frustratie en teleurstelling. Nee, dan zijn er veel leukere activiteiten te doen met een rolletje tape. En je hebt er geen handboek voor nodig.

 

7. Het Pinterest moment

realistische-gezin7

Omdat poep zo’n beetje de rode draad vormt in ons gezin, besloot ik op een andere zaterdag met mijn jongste zoon cupcakes te bakken in de vorm van poop emoji’s. Op Pinterest zagen ze er zo schattig uit. Ik reed de halve stad door voor de juiste ingrediënten maar het resultaat was toch niet echt je dat. Nadien hadden we beiden buikpijn. Niet van de cupcakes maar van het lachen met de meest onsmakelijke gedrochten ever. Up yours, Pinterest!

 

8. De was en de plas

realistische-gezin8

Mijn huisgenoten maken wasmanden vol kleren vuil. Dag weekend, hallo wasmarathon. Op televisie zie ik wel eens van die vrouwen die heel erg graag de was doen. Ze ruiken dan heel hard aan hun schone wasgoed en krijgen er haast een klein orgasme van. Wie zijn die vrouwen? Wat drijft hen? Want dit is meestal de enige reactie die ik heb op de bergen wasgoed van mijn gezinsleden.

 

9. De opvoedregels

realistische-gezin11

Consequent en duidelijk, streng maar rechtvaardig, zo ging ik zijn als opvoeder. Altijd met mijn kind in gesprek gaan en hem niet zomaar dingen verbieden of dicteren. Ondertussen zitten we aan opvoedpoging 523 en ik heb nog steeds het gevoel dat mijn kinderen niet naar mij luisteren.

 

10. De dankbaarheid

realistische-gezin9

Na alles wat ik voor mijn kinderen doe, verwacht ik op zijn minst af en toe een blijk van dankbaarheid: een lief briefje met hartjes op mijn bureau bijvoorbeeld. Helaas strooien kinderen niet zomaar met complimentjes. En na al die onderbroken nachten, vuile kleren, huilbuien en ruzies, hebben ze waarschijnlijk ook wel gelijk. Mama is gek. Geworden.

 

Maar eerlijk is eerlijk, er zijn ook mooie momenten zat in ons gezin. Ik heb enkel gaandeweg geleerd om mijn verwachtingen bij te stellen en mijn lat niet te hoog te leggen. Op de grond ligt ie ook prima. Alles wat meevalt is dan mooi meegenomen! En zeg nu zelf, waar zou jij het liefste wonen: in een steriel schoon huis vol generische, perfecte mensen, die altijd dolgelukkig zijn met hun brave kinderen die altijd luisteren? Of in je eigen huis, waar jij en je huisgenoten hun eigenwijze zelf kunnen zijn zonder stress om te voldoen aan allerhande verwachtingen?

Geef mij maar een lekker rommelig gezin, waar het tv-dekentje altijd ruikt naar kinderkont en koekjes (en je dit op een bizarre manier best wel lekker vindt). Waar je kan lachen met elkaars kleine en grote fouten die je intussen door en door kent. Waar je niet hoeft te presteren maar je eigen morsige zelf kan zijn, en je je geliefd kan voelen door je even onvolmaakte huisgenoten. En dat is op zich al hartstikke bijzonder. Dat ze daar maar eens een reclamespot voor maken!

 

Lees ook: Wat als instagram de waarheid zou vertellen?

Schrijf je reactie

12 reacties
 • dieter says:

  Zooo herkenbaar 🙂

  Vers van deze ochtend:
  * 15 minuten voorzien voor het ontbijt (hoeveel tijd heb je nodig om 1 boterham te eten?), en het duurt 30 minuten (zo lang dus)
  * kleurvolle bordjes kiezen voor de kinderen, om het ontbijt wat op te vrolijken.. en luid gekrijs ontvangen want “ik wou die kleur!”
  * met veel zorg de hespenworst zo snijden en leggen dat de volle 100% van de boterham belegd is, voor de lekkerste kinderboterham ooit. De kinderen prutsten hem in 10 stukken van en zeurden 5 minuten want er lag toch 1 stukje een beetje scheef.

 • Chloé says:

  “Mijn lat ligt niet te hoog, op de grond ligt ie ook prima”, die ga ik onthouden! Perfect van toepassing voor het verjaardagsfeestje-voor-de-familie van mijn 2-jarige volgende week. Zonder homemade food en Pinterest-perfect decoratie, wel met pistolékes en taart van Vangrootloon. Heerlijk artikel, dit!

 • Mieke says:

  Opmerking op vijf: Artistieke vrijheid, niet?

 • Kris says:

  LOL => zo hard zelfs dat mijn collega me vraagt wat ik eigenlijk aan het doen ben (nog eens LOL)… Zooo herkenbaar 🙂

 • GS says:

  Zalig om te lezen. Matchen met mijn eigen situatie en vaststellen dat het overal hetzelfde is. Een ganse opluchting. ?

 • Ann says:

  Altijd weer een opluchting om zo’n stukjes te lezen 🙂

 • Kelly says:

  Bestaan die zogenaamde verwachtingen echt nog? In de wereld van vandaag, waar moeders ook al durven klagen en zagen dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is? Hebben moeders in spe niet eerder de hoop dat het er ongeveer uit zal zien als ‘in de boekjes en reclame’ in plaats van onrealistische verwachtingen te hebben? Natuurlijk willen marketeers het mooier afbeelden dan de werkelijkheid, dat hoort nu eenmaal bij marketing.
  Het filmpje van Chatbooks trouwens gezien? 🙂 https://youtu.be/PTTs7ewuDY8

  • Silvia says:

   Ik vraag me dat ook vaak af. Afgaande op wat jonge ouders in mijn omgeving vertellen is het ouderschap een absolute hel en zijn ze de grootste martelaars te wereld. Ik vraag me echt af waar die roze wolk en dat ideale plaatje nog gevonden worden. Ik maak me alvast geen enkele illusie over mijn toekomstige moederschap: afgaande op wat ik allemaal hoor en lees wordt het kommer en kwel 🙂

   • Hemeryck says:

    Wel nu ben ik niet de meest optimistische moeder! En ik dacht dat het hel zou zijn maar iedereen overtuigde me van de roze wolk tot ik het ben gaan geloven ! Achteraf was ik zo kwaad op iedereen dat ze me niet gewaarschuwd hadden :). Ik ben de eerste om te zeggen mijn leven is om zeep maar ik moet toegeven na anderhalf jaar is mijn gespuw een pak genuanceerder. Mijn leven is geen plaatje zal het nooit zijn en is het eigenlijk nooit geweest. het was gewoon heel hard aanpassen aan het nieuwe gezinslid met zijn nieuwe noden en behoeften …maar hier is jet cliché der clichés je krijgt er ook ongeloofelijk veel van terug niet in slaap maar in eerste stapje, eerste verjaardagsfeestjes met plots 20 kinderen ipv 20 gin tonics 😉 eerste woordjes waar je even verwonderd over bent als je kind. En vooral ik heb leren relativeren een van de grootste levenslessen waar ik niet in geslaagd was om onder de knie te krijgen voor ons klein manneke. Ik zeg ook heel eerlijk ik wil nooit een 2de … en wat dat leven betreft het komt terug … vergeet gewoon niet dat ook heel veel kan buiten de verwachte patronen
    ! Wij vertrekken binnen een week naar India met ons anderhalf jaar oud vriendje… iedereen kijkt eeen beetje raar maar wij geloven in de meerwaarde das wat telt! Dus roze wolken en hel het is ergens in het midden en vooral een state of mind en een pad die je als nieuwe familie moet terug vinden. Succes met het komende moederschap

 • Wini Condic Begov says:

  Love it! #fuckfakefamily #embraceclutter

 • Severien says:

  Ik ook, heel erg grappig! En de laatste paragraaf vind ik ook heel goed. Ik heb ook rommel nodig!

 • lien says:

  Luidop moeten lachen! 🙂

Jozefien was in een vorig leven art-director bij de vrouwenbladen en is nu kapitein van het Charlie-schip. Haar stokpaardjes zijn gendergelijkheid, beeldvorming in de media en het opvoeden van twee luidruchtige jongens.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen