Best of Charlie

Wat als… Instagram de waarheid zou tonen?

Wat als… Instagram de waarheid zou tonen?

Fuck Fake is het motto van Charlie. En dat passen we zo breed mogelijk toe. In de zomer van 2015 keken we achter de picture perfect plaatjes op Instagram en toonden we hoe het er écht aan toe gaat bij al die influencers. Het stuk werd een kleine 200.000 keer gelezen en is vandaag nog steeds pretty accurate.

Aah, vakantie! Zalig uitslapen, lekker niets doen en… een eindeloze stroom perfecte vakantiefoto’s zien voorbijkomen op Instagram en Facebook. In vergelijking met die nauwkeurig gekadreerde en uitgepuurde beelden vinden we ons leven er al snel maar grijs en grauw uitzien. Maar ook die perfecte vierkante plaatjes zijn niet wat ze lijken. Charlie zoomde haar frame een beetje uit en ving de ongemakkelijke houdingen en vreemde blikken op die de making of de perfecte Instagramfoto met zich meebrengt. Achter de schermen van Instagram. Hashtag caughtgramming.

1. Het etentje #koudeballen
etentje

 

2. De bed-selfie #laagjeleggen #niemandzeggenbed

 

3. The domestic goddess #kutzooicake

 

4. The bored housewife #pimping #mykidskind

 

5. Voetjes op de vloer #awkward #staressap

 

6. De hand-oog-coördinatie #fmlcocktail

 

7. Crazy Catlady #rugpijncat

 

8. De dagtripper #watdoeikhierspringroll

 

9. Het verjaardagsfeestje #vieren #dooreenvenstertaart

 

10. Op z’n hondjes #armbeesthondje

 

11. In de fotostudio #fakeit #tilyoumakeitSTUDIO
Volg @CharlieMagazine op Instagram

Schrijf je reactie

14 reacties
 • Instagram censureert de werkelijkheid zelf ook. De vrouwentepel mag bijvoorbeeld niet. Wij kijken graag naar de mooie kanten van het leven. Door details eruit te lichten benadrukken we al het moois van ons leven, ik leer hierdoor beter te waarderen wat ik heb. En dat toon ik graag aan iedereen die het leuk vindt. Nee, niet mijn nippel.. toch?

 • Frederique says:

  Goede weergave van hoe het gaat inderdaad! 🙂 Liefs, Frederique
  http://fablefrique.com

 • katrien says:

  Schitterend!

 • Saskia says:

  Hahaha, ik herken sommige inderdaad wel. Oeps. Ik ben inderdaad schuldig aan het willen maken van mooie plaatsje voor instagram.

 • Lotte says:

  Ik heb eens goed gelachen met dit artikel. Het bevat zo veel waarheid! Wanneer ik eens een steekje van jaloezie voel of zucht omdat mijn leven niet zo cool is, herinner ik mezelf er meteen aan dat ze voor die foto’s vaak een uur werk hebben gehad en dan denk ik ‘liever een wat minder coole, maar wel spontane foto!’

 • jose says:

  Als ik naar mijn eigen IG foto’s kijk dan denk ik ‘Wat ben ik soms toch aan t klagen. Moet je eens zien hoe fantastisch leven ik eigenlijk heb’.

 • Waaaauw wat een gaaf artikel! Klopt natuurlijk helemaal. Erg mooi gedaan!

 • DeedyLicious says:

  Ik moest wel een beetje lachen, om mezelf dan. Want ook bij ons thuis is het feest, zeker als het gekookt is. Dan moeten de gasten toch écht even wachten voordat ze mogen aanvallen. #pictureoritdidnthappen

 • Yukie says:

  Leuk artikel – Haha zo voel ik mij precies, wanneer ik foto’s maak voor op mijn instagram.

 • Carl says:

  Het is leuk om het op deze manier te bekijken, maar elke keer als ik terug iemand zwart zie kijken naar hoe we omgaan met digital en social media komt mijn haar terug recht… we zijn nog nooit zo verbonden geweest en ik verwacht bvb even min dat een 25-jarige als een 60-jarige spontaan een babbeltje zal slaan bij de bakker of de slager. Daar zit het ‘digitale’ amper voor iets tussen, imo.

  Ook over Instagram denk ik zo: als je ‘jaloers’ wordt van al die perfecte plaatjes, ben je verkeerd bezig, me dunkt. Ik zie het als het uitvergroten van de kleine dingen in het leven – good or bad -, er een éxtra spotlight op plaatsen, in combinatie met wat creativiteit. Kan ik alleen maar toejuichen!

  • Sophie says:

   Echt “zwart kijken” zou ik dit niet noemen. Artikel is eerder grappig, verhelderend en zit boordevol zelfspot aangezien de personen op de foto’s zelf hun social media op de weergegeven manier gebruiken.

 • Katrien says:

  Als fotograaf denk ik “ik ga ook in de gekste houdingen staan voor dat perfecte plaatje”, maar als sociaal dier denk ik “sommigen kijken zo vaak door hun lens naar de wereld, dat ze vergeten te leven in het moment”.

 • Stella says:

  Waarheid als een koe. Voor zover een koe de waarheid spreekt.. Nee, maar echt, het is ZO waar. En je weet het wel. Je weet het wel als je al die perfecte plaatjes ziet. Maar toch is het op deze manier tóch “makkelijker” om te “geloven” dat dat hele Instagram-leven dat iedereen heeft, niet altijd zo realistisch is. Alles behalve, zelfs. Echt heel leuk om te zien. Liefs, Stella.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen