We weten het inmiddels allemaal wel: als je nog een béétje geloof in de weldenkende mensheid wil koesteren, lees dan nooit de online reacties op krantenartikelen. Zeker niet op Facebook, waar jan en alleman er zijn virtuele plasje overheen kan doen. Meestal volg ik braafjes deze regel. Maar soms, heel soms, dan faal ik.
Deze keer was het een artikel over de introductie van roetveegpieten in Amsterdam. Ik heb de eerste drie reacties gelezen, en dat was al voldoende. Agressie, racisme en uiteraard ook een portie islamofobie, want als je er een moslim bij kunt slepen, dan moet je dat natuurlijk doen als verzuurde Facebook-Vlaming.
Ik werd er eerst een beetje boos om, vervolgens verdrietig, maar daarna moest ik er vooral om lachen. Ik las dit artikel namelijk in de tram, op weg van mijn appartement in Bos en Lommer naar mijn werk op de Herengracht in hartje Amsterdam. En ik besefte dat het niemand in de wijde omgeving iets kon schelen dat een handvol Vlamingen het nieuwe uiterlijk van onze Pieten afkeurt. Allemaal compleet nutteloze tirades dus. Waar zitten al die mensen zich toch over op te winden? En waar bemoeien ze zich mee?
“Waar zitten al die mensen zich toch over op te winden? En waar bemoeien ze zich mee?”
Dus toen schreef ik zelf maar een comment: “Gelukkig boeit het in Amsterdam niemand ene pepernoot wat conservatieve xenofobe Vlamingen hiervan vinden. Maar ga allemaal gerust verder met uzelf een vijfendertigste maagzweer typen.” Gevolgd door een vrolijke rode ballonnetjes-emoji. Ik dacht namelijk: íemand moet toch een beetje relativeren hier. Mensen laten inzien dat al die virtuele azijnpisserij nergens voor nodig is, want het haalt niks uit. Je woont er niet eens. Het is je probleem toch helemaal niet? Als je sommige reacties leest, weet je gewoon dat de auteurs ervan bijna schuimbekkend op het toetsenbord hebben zitten rammen, zó tastbaar is de frustratie in alles wat ze typen. Maar waarom?
Dit is mijn theorie: mensen van middelbare leeftijd hebben Facebook ontdekt. En neen, ik scheer zéker niet iedereen over dezelfde kam. Een groot deel gedraagt zich netjes op Facebook. En ja, ook een boel twintigers en dertigers laten zich regelmatig van hun slechtste kant zien op social media. Dat geef ik allemaal graag toe. Maar het pijnpunt dezer dagen ligt naar mijn gevoel echt wel bij de oudere generatie die ineens massaal op Facebook zit.
“Deze generatie heeft voor het eerst in hun leven een platform waarop ze hun mening rechtstreeks kunnen delen met de wereld.”
Kijk, wij millennials gebruikten Facebook in het begin ook als een soort dagboek met veel te veel persoonlijke en vooral beschamende informatie, omdat we die vrijheid simpelweg niet gewend waren. Na een decennium intensief social mediagebruik snappen we inmiddels echter wel wat kan en niet kan. (Enfin, de meerderheid van ons toch.) Sommige van onze moeders, vaders, tantes, nonkels, oma’s en opa’s daarentegen, hebben minder besef van online etiquette. Met social media heeft deze generatie voor het eerst in hun leven een platform waarop ze hun mening rechtstreeks kunnen delen met de rest van de wereld. And boy, do they.
Het probleem is dat sommigen dat bij voorkeur met hun frustraties doen.
Sla er de commentsectie onder elk willekeurig nieuwsartikel maar op na. De meest onbeschofte, ongenuanceerde, racistische, seksistische en agressieve reacties zijn 9 van de 10 keer afkomstig van een veertigplusser. Uitroeptekens en hoofdletters everywhere, met optionele interpunctie. Eindelijk kunnen deze mensen hun wereldbeeld en bijhorende frustraties, boosheid en pertinente gevoel van onrechtvaardigheid delen met alles en iedereen.
“Een vijftiger noemde me een ‘negerknuffelende achterlijke idealist’. Een andere vijftiger reageerde enkel met: ’trut’.”
Ik snap waar het vandaan komt. Maar ik heb er geen begrip voor. Als reactie op mijn comment kreeg ik van een vrouw van middelbare leeftijd te horen dat ‘Amsterdam binnenkort toch onder water staat en jij dan niet door blanken wil gered worden’. Slaat helemaal nergens op, neen, maar we snappen allemaal dat ze het niet als een soort compliment bedoelde. Een vijftiger noemde me een ‘negerknuffelende achterlijke idealist’. Een andere vijftiger reageerde enkel met: ’trut’. Niks meer, niks minder. Ook geen hoofdletter of punt, overigens, want dat is natuurlijk allemaal ondergeschikt aan het feit dat ik een trut ben. Omdat ik durf te relativeren, want dit is overduidelijk Allemaal Bijzonder Bittere Ernst.
Deze voorbeelden zijn waarschijnlijk zelfs nog beleefd te noemen in vergelijking met de bagger die ik verder over me heen heb gekregen. Ik zeg ‘waarschijnlijk’, want de rest van de reacties heb ik niet eens gelezen. Het boeit me namelijk nog minder pepernoten wat al die gefrustreerde mensen van mij vinden.
Maar serieus. Veertigers, vijftigers en zestigers: kan het alstublieft wat minder? Facebook is niét je persoonlijke kleine zeik- en scheldhoekje. Het is een sociaal netwerk, dat je met al dat zure gezeik voor iedereen vergiftigt. Belangrijk ook: het is een netwerk. Als in: niet privé. Dat agressieve gescheld wordt door heel veel mensen gelezen. Niet alleen je eigen vrienden. Ook je collega’s. Je baas. Je buren. Je kinderen en kleinkinderen ook, die je (mag ik hopen) verder wel probeert op te voeden tot beleefde, respectvolle, intelligente burgers. Beetje tegenstrijdige boodschap dan toch, niet?
“En zeg nu eens eerlijk: zou je je ooit zo in het openbaar gedragen? Staan brullen en tieren op straat?”
Maar het reikt nog veel verder dan dat. Ook de vrienden en collega’s van je (klein)kinderen lezen het. Hun schoonfamilie. Hun leraren. Hun baas. En nog tientallen, honderden, tot zelfs duizenden wildvreemden daarbovenop.
En zeg nu eens eerlijk: zou je je ooit zo in het openbaar gedragen? Staan brullen en tieren en zomaar wildvreemden helemaal kapot verwijten op straat, is dat niet een béétje marginaal? Zou je dat soort mensen zelf niet meteen als een oude gek bestempelen, als je ze op een plein ziet staan schreeuwen? Ja toch?
Waarom doe je het dan zelf virtueel?
Steeds meer jongeren beginnen nu af te haken. Ikzelf vind Facebook ook al lang geen fijne plek meer. De leuke vakantiefoto’s en vrolijke ik-ben-zwanger-updates van vrienden worden veel te vaak verdrongen door alom gezaag en geklaag. En ja, dat was er vroeger ook al. Dat is waar. Maar de laatste jaren loopt het naar mijn gevoel de spuigaten uit.
“Ik heb de app van mijn telefoon verwijderd. Ik zie het nut niet meer in van een netwerk waarop zo overvloedig veel agressie te lezen is.”
Sommige leden van de oudere generatie hebben geen nuance wat betreft social mediagebruik. Het is alles of niks. Duizend hartjes plaatsen onder babyfoto’s van de kleinkinderen, of in hoofdletters een wildvreemde uitschelden voor rotte vis omdat ze DURVEN beweren dat iets niét de schuld is van moslims. Statussen gaan óf over de gezellige namiddag die ze gehad hebben met een oude vriendin, óf over het feit dat alle politici corrupte zakkenvullende klootzakken zijn. Óf ze delen een schattige foto van een puppy, óf een racistische grap over ‘al die vuile illegalen die ons werk afpakken!!!’.
Ik – en veel leeftijdsgenoten met mij – heb daar geen behoefte meer aan. Veel millennials deactiveren hun account. En ook ik denk erover na. Ik heb de app inmiddels van mijn telefoon verwijderd. Ik zie het nut niet meer in van een netwerk waarop zo overvloedig veel agressie en negativiteit te lezen is. Laat maar. Echt blij of gelukkig word ik daar niet van.
Dus. Ge moogt het hebben, uw Facebook. Ik log uit.
PS: Veertigers en vijftigers die zich wel goed gedragen op sociale media: dankje! Om het goede voorbeeld te geven aan een jongere generatie.
23 reacties
Hoi , ik ben een 50+ en heb sinds mei dit jaar Fb geïnstalleerd . Wel ik heb het er nu weer af gesmeten ….mannekes wat een wereld ,hier wil ik niets meer mee te maken hebben . Al die die rasistische commentaren komen mij de spuitgaten uit. Ik wist niet dat de wereld zo wreed kan zijn. Ik ben blij dat ik u artikel heb gevonden en ben blij dat ik niet alleen ben die er zo over denkt al ben ik 57. ☺️😉
Thalita I LOVE LOVE LOVE YOU!!
Mooi geschreven, 40+ verzieken de wereld met hun negativiteit en aso gedrag.
Ga toch breien of koekjes bakken. No body cares!
Wauw, serieus?
Maar echt, fucking serieus?
Ik heb Charlie altijd ervaren als een plek om op een beleefde manier je mening te delen, niet om elkaar verrot te schelden. Los van je mening over bovenstaand artikel, grow up en praat op een respectvolle manier tegen elkaar. Ga de discussie aan zonder het woord kutwijf te gebruiken.
Veertigplussers die Facebook hebben gevonden? Djeezes, die millennials denken écht dat ze het “tinternetten” en “sosjalmedia” hebben uitgevonden… Schatteke FYI, wij stuurden al emails toen gij nog in den balzak van uwe pappa rondzwom, zaten al op Facebook, Youtube en Twitter toen gij in uw wiegske lag! Alstublieft zeg…:D
Facebook bestaat sinds 2004, toen nog puur voor Amerikaanse universiteiten, en is pas beginnen boomen in 2008.
Twitter bestaat sinds 2006 en is beginnen boomen in 2009.
Youtube bestaat sinds 2005 en is vrij snel daarna beginnen boomen in 2006.
Tenzij de auteur nu 10 jaar oud is zat ze niet bepaald meer “in haar wiegske”. Cijfers tonen evengoed aan dat social media eerst door jongeren werd opgepikt en pas veel later door oudere generaties, dus die 10 jaar mag eigenlijk 5 jaar worden. Diezelfde cijfers tonen ook aan dat jongeren deze platformen stilaan verlaten en inruilen voor meer directe communicatie (Whatsap, Snapchat, …). Eén van de redenen waarom is net wat de auteur aanhaalt in haar artikel: De massa “opinies” en “tirades” die daar te vinden zijn en de boel verzieken. Er zijn maar weinig jongeren die zich interesseren in politiek, wie schrijft dan die dingen? Ze heeft wel degelijk een punt al kan het artikel inderdaad nogal polariserend overkomen voor veertigplussers die zich geviseerd voelen.
Uw denigrerende toon bevestigt eigenlijk de bevindingen van de auteur, maar swat.
Lieve mensen, ook ik voel me aangesproken door dit artikel. Ik ervaar ook agressie van de kant van deze schrijfster. En agressie op agressie geeft vonken en conflict. Laat dat nu net zijn wat je als individu verstevigd als je polariseert rond een bepaalde groep waartoe ontzettend veel mensen behoren…FB Is, naar ik heb begrepen een openbare toog waar mensen in grote getale denken te moeten doen wat ze aan de café toog doen, ten minste als het mensen zijn die op café ook zo een uitspraken doen. Mijn 69jarige vader die arbeider Is geweest zit dan gelukkig niet op FB. Ik blijf wel respect hebben voor zijn model van de wereld…of dat probeer ik toch. Zelf ben ik als 40 something intussen in staat om FB te gebruiken voor posts die zowel vrolijke als droevige ervaringen inhouden…want, lieve mensen….dat Is nu eenmaal het leven met vallen en opstaan….fijn weekend
Deze veertigplusser is vooral onder de indruk dat er een categorie veertigplusser bestaat;
Misschien doelt het artikel meer op de houding van sommige mensen. We krijgen de visie en stelling van de auteur duidelijk mee. Ik ben het niet helemaal eens met deze leeftijdsindeling maar daarom iemand uitschelden? Ik heb recht op mijn eigen mening en ben blij dat ik deze versie gelezen heb. Vanaf mensen worden opgedeeld in categorieën begint het vuurwerk. Het gaat over acceptatie van je medemens. Mooi geschreven trouwens
Eigenaardig, als einde-30iger zijnde, heb ik net het gevoel dat het vooral de millenials zijn die zich minder mooi gedragen op sociale media. Echt. Ik heb dit artikel eigenlijk zelf al meerdere malen in mijn hoofd geschreven maar dan van ‘oud’ naar ‘jong’. Eignaardig dus om dit in omgekeerde richting te lezen.
Dit is nu een mooi staaltje van ‘jeunisme’. Talitha, ik ben zowaar een 60-plusser en actief op sociale media. Ik kan je verzekeren dat bij jong en oud mensen zitten die oneigenlijk gebruik maken van FB. Afkatten, of ‘zeiken en schelden ‘ zoals jij dat noemt, is geen voorrecht dat met de leeftijd komt. Het is een houding die iets zegt over de graad van beschaving, en die is absoluut niet leeftijdgebonden. Het heeft meer te maken met ego en met zelfingenomenheid.
Hoi Talitha, het lijkt wel of Charliemag jouw persoonlijk zeik- en scheldhoekje is. Zoveel azijnpisserij en frustraties in één artikel. En wat een ongenuanceerde mening op basis van je eigen ervaring.
Wist je dat heel veel mensen dit kunnen lezen? Ook je eigen ouders en familie? Maar het gaat nog veel verder, misschien leest jouw toekomstige veertigplus werkgever dit wel.
Al een geluk dat je facebook hebt verlaten, want als je nu al zoveel zaagt en klaagt, wat gaat dat niet geven binnen twintig jaar als je zelf een veertig plusserbent.
Toch een dikke nuance plaatsen hier.
Dit artikel is inderdaad zeer duidelijk geschreven door iemand die jonger is dan veertig en iemand die veronderstelt dat (heck, het wordt bijna letterlijk gezegd) dat dit alles begon met de uitvinding van sociale media, lees: facebook zijnde.
Je vergeet hier wel even dat die ‘digitale veertigers’ (en beetje ouder) al decenia lang op sociale media zitten!!! Je vergeet dat sociale media al meer dan 30 jaar bestaat!. Voor Facebook bestonden er zaken zoals forums (nu nog, maar minder gekend/gebruikt onder de ‘jeugd’), IRC, etc… En als ik nog verder ga naar het begin van het ‘internet’, ook nog de BBSen.
En geloof me, op al die soorten sociale media wordt/werd evenveel gezanikt dan op facebook nu hoor.
Dus afdoen alsog de veertiger nu plots alles ontdekt is verre van correct. Integendeel, het getuigt eigenlijk van je eigen gebrek aan (sociale media) geschiedenis….. Want het zijn net die veertigers die zijn opgegroeid met al de verschillende soorten ‘sociale media’. Indertijd (+-15 tot 25 jaar geleden) waren zij het die dus de BBSen, IRCs, forums, etc bevolkten als tieners of jonge adolescenten. Zij hebben dus bakken meer ervaring met sociale media (hoewel het toen nog niet zo noemde) dan je denkt of dat Facebook je doet geloven hoor.
😉
Komkom, in die tijd was dat misschien 1% van de bevolking, het is bijlange niet zo dat de huidige 40 plussers massaal zijn opgegroeid met BBSen, IRC kanalen, ICQ (ik ken mijn nummer nog altijd uit het hoofd) enzoverder. De grote meerderheid heeft het internet pas de laatste vijftien jaar ontdekt, sinds het echt interessant is geworden voor de gewone niet-technische medemens.
Nu, in het verhaaltje dat de millennials allemaal “digital natives” zouden zijn geloof ik ook niet. Ze zijn er toevallig mee opgegroeid, maar wat betreft het “van nature vlot kunnen werken met een pc/tablet/smartphone” zijn ze niet beter of slechter dan gelijk welke andere generatie. Ze zijn er mee opgegroeid waardoor ze wat meer voorkennis hebben, maar de overgrote meerderheid zit nog altijd maar wat overal op te klikken zonder te weten wat er daarachter gebeurt en is even hulpeloos wanneer de boel crasht als de gemiddelde veertigplusser. Ze zijn alleen minder “bang” van nieuwe technologie.
Wat een kutartikel van een omhooggevallen, Hollands teringwijf!
Bedankt voor de interpunctie! Wat een verademing bij dit soort reacties. Echt genieten. Kleine opmerking: ik ben een 100% Vlaams teringwijf. Groetjes!
Merci aan de xenofobe Vlaming met liefde voor progressieve spelling om een korte samenvatting te geven van dit artikel.
Liefs van een Hollandse-Vlaming.
Wel, op de vraag ‘zou je je ooit zo in het openbaar ook zo gedragen?’ kan ik antwoorden dat ik heel wat mensen ken die zulke uitspraken net openlijk wél uiten maar niet actief zijn op de sociale media. Ik vrees er dus wel voor dat deze zaken écht wel een uitdrukking zijn van de tijdsgeest, jammer genoeg.
Deze genuanceerd denkende veertiger vindt dit wel een héél, héél, héél veralgemenend stuk…
Ik denk dat er nochtans wel vaak genoeg ‘sommige’ en ‘een deel van’ staat. Je zal nergens in dit stuk ‘alle veertigplussers’ vinden of iets wat daar op lijkt. Daar is namelijk wel op gelet bij het schrijven & redigeren van dit stuk. Dus hoezo héél erg veralgemenend? Behalve als je niet verder leest dan de titel…
Het onderwerp van je artikel is heel duidelijk het online gedrag van veertigplussers versus dat van jongere mensen. Dat is je goed recht, maar dan is het een beetje zwakjes om dat vervolgens te ontkennen door te zeggen dat er ‘sommige’ staat.
Nog enkele jaren verwijderd van de 40, maar ik heb dit artikel ook zo ervaren. Een heel duidelijk wij (de jonge generatie) – zij (de 40 – plussers)standpunt waaraan even snel een ps – je werd toegevoegd voor het geval mensen zich geschoffeerd zouden voelen.
Al ben ik er helemaal mee akkoord dat online – comments op Facebook en consoorten in de meeste gevallen tenenkrommend zijn, de toon van dit artikel is beneden alle peil!
Grappig, ik heb dezelfde ervaring. Niet alleen op social media maar ook in het verkeer is het opvallend dat de hufters vaak veertigplussers zijn. Niet alleen in de auto trouwens, met de elektrische fiets naar het werk rijden is bijvoorbeeld een soort rode lap voor veertigplussers in spandexpakjes op de koersfiets heb ik al uit ervaring geleerd. Het doet blijkbaar pijn aan hun ego dat ze niet meer de enige zijn die aan “hoge” snelheid een woon-werk traject van enige afstand afleggen. Behalve irritant vind ik dat eigenlijk ook een beetje zielig. Niet dat we ze allemaal over dezelfde kam moeten scheren natuurlijk, ik heb evengoed al massa’s interessante gesprekken gevoerd met veertigplussers, op en naast de fiets.
En Facebook? Dat is over zijn hoogtepunt heen. Check je tijdlijn, veel meer dan reclame van allerlei pagina’s die je ooit leuk hebt gevonden staat daar niet meer op. En af en toe een veertigplusser die staat te roepen op zijn/haar privépodium, bijvoorbeeld wanneer de fietsersbond het waagt iets positiefs over elektrische fietsen te posten op hun Facebookpagina 😉
Niet verwonderlijk dat hufters in het verkeer vaak veertigplussers zijn… er ZIJN ook gewoon veel meer veertigplussers dan jongeren 😀 En al helemaal meer veertigplussers met een auto.