Over wat vrouwen allemaal wel en niet met hun lichaam doen, heeft iedereen wel wat te miepen. Te veel of te weinig kleren, te dik of te dun, te sexy of te seutig. Het is nooit goed. Hoofdredacteur Jozefien schreef de jarenlange frustratie over de obsessie met onze lijven van zich af in een krachtig pamflet, dat meer dan 100.000 keer gelezen werd. Dat er wel meer vrouwen zijn die er schoon genoeg van hebben, lijkt ons.
De voorbije weken woedde een verhitte discussie over de hijab en de boerkini in de pers en op sociale media. Ik las zowat alle 324 opiniestukken en ook de 26.845 comments die daaronder gepost werden. Als niet-gelovige, Westerse vrouw had ik heel wat vragen en bedenkingen bij het idee van verhullende kledingstukken voor vrouwen, maar antwoorden had ik niet meteen. Dit is niet mijn strijd en mijn discussie, dacht ik. Als je niks zinnigs te zeggen hebt, hou dan maar beter je mond, is mijn credo. Tot vandaag.
Want toen ik de foto’s zag van de vier politieagenten die een moslima op het strand in Nice dwongen zich uit te kleden, rolden mijn ogen zo ver naar achter in hun oogkassen dat ze de achterkant van mijn schedel zagen. What the actual fuck. De vernedering die die vrouw gevoeld moet hebben, is iets wat volgens mij geen enkele vrouw koud laat.
Een vrouwenlichaam hebben, het is een gedoe. Je kan rekenen op een leven lang vervelende opmerkingen, kledingvoorschriften en regeltjes over hoe je je lichaam moet onderhouden. Is je rokje te kort, dan ben je een hoer. Is je kledij te verhullend, dan ben je onderdrukt. Ben je mooi, dan word je aanvaard, maar liefst niet te mooi, want dan praat iedereen over niets anders dan je looks. Scheer je je niet, dan ben je een halve man. Wil je een haarloos lichaam, net zoals in de reclame, dan heb je daar een volle dagtaak aan. Het is nooit goed en er is altijd commentaar.
“We leven in een wereld waarin de vrouw zich aanpast aan hoe mannen naar hen kijken en wat zij van hen verwachten.”
Al eeuwenlang wordt het vrouwenlichaam bekeken en besproken. Het wordt opgehemeld, gereguleerd en verguisd. We leven in een wereld waarin de vrouw zich aanpast aan hoe mannen naar hen kijken en wat zij van hen verwachten. De religieuze leider die beslist wat vrouwen wel en niet met hun lichaam mogen doen en vrouwen onnodig opscheept met een portie schroom en schaamte. Maar ook de modeontwerpers en hun voorliefde voor magere en piepjonge modellen, die ervoor zorgen dat generaties vrouwen zich te dik voelen. De reclamemakers die onze borsten en billen gebruiken om meer bier, auto’s of verfpotten te verkopen en de CEO’s van de beautymerken die hun omzet zien stijgen naarmate wij onszelf lelijker vinden. Deze blik is intussen zo geïnternaliseerd dat elke dag miljoenen vrouwen zich aanvragen: zijn we mooi, jong en sexy genoeg?
Om echt goed te beseffen hoe absurd deze overheersende mannelijke blik op het vrouwenlichaam is, maak met mij even deze denkoefening. Dit wordt lachen, ik beloof het! Wat als alle grote religieuze instituten uitsluitend gerund werden door oude vrouwen in lange jurken en gekke hoedjes, die regeltjes en gedragscodes zouden installeren over wat mannen wel en niet mogen doen met hun lichaam, hun haren, hun piemels? Wat als 91% van alle regisseurs en 85% van alle hoofdrolspelers in films vrouwen waren en mannen tot drie keer vaker dan vrouwen uit de kleren zouden gaan op het witte doek? Wat als mannelijke politici voortdurend zouden aangesproken worden op hoe ze eruit zien en welk kostuum ze dragen nog vooraleer het over hun programmapunten zou gaan? Wat als er wijken bestonden in steden die bevolkt zouden zijn met verveelde, geile vrouwen die elke man die langskwam zouden nafluiten, toeblaffen en uitschelden, zodat mannen hun kledingkeuzes zouden aanpassen naargelang hun route door de stad?
Het is een absurd en lachwekkend scenario, bijna een een sketch van Monty Python of Smack The Pony. We kunnen het ons amper inbeelden en weet je wat, het zou ook ontzettend ongezond en onlogisch zijn. En toch leven we al een hele tijd in het omgekeerde scenario.
“Stop met het overdreven mystificeren en seksualiseren van ons lichaam! We hebben net als mannen armen, benen, een hoofd en zelfs een aars.”
Ik heb het ondertussen echt gehad. Stop met het overdreven mystificeren en seksualiseren van ons lichaam! Een vrouwenlichaam is heus niet zo bijzonder, hoor. We hebben net als mannen armen, benen, een buik, een hoofd en zelfs een aars. Oké, bij jullie hangt er wat tussen jullie benen en bij ons wat extra vet op onze borstkas, maar verder zijn onze lichamen even mooi, lelijk, aantrekkelijk, afstotelijk, handig en vervelend als die van jullie. Doe ons dus een lol en doe er een beetje normaal over.
Begrijp me niet verkeerd, een lichaam is een heerlijk ding waar zeker en vast naar gekeken mag worden. Ook vrouwen kijken al eens graag naar blote biceps en torso’s (hello there, Magic Mike!) en wees er maar zeker van dat mannen ook door vrouwen op hun uiterlijk beoordeeld worden. Maar alles hangt af van de mate waarin dit gebeurt. Want het stopt met leuk te worden wanneer de blik op iemands lichaam het voorrecht wordt van één bepaalde groep en wanneer de andere groep herleid wordt tot enkel hun uiterlijk. Met andere woorden, wanneer de blik op iemands lichaam leidt tot het misbruiken van macht.
Aan de directeur van mijn strenge katholieke middelbare school die met een meetlat kwam controleren of mijn rokje niet te kort was: jij maakte mijn rokje seksueel, niet ik.
Aan de baas op een van mijn eerste jobs die achter mijn rug ranzige mailtjes stuurde naar mijn mannelijke collega’s over wat ik aanhad die dag: veel mannen schamen zich in jouw plaats.
Aan de jongemannen in de stad die ervoor zorgen dat ik verkramp van stress wanneer ik jullie moet passeren: de straten zijn niet van jullie.
Aan de politieke leider die denkt dat hij met een kledingverbod vrouwen kan dwingen tot emancipatie: begin eens met de loonkloof te dichten.
Aan de bazen van Studio 100 die Marthe photoshopten tot een generisch poppetje: blijf van ons lijf.
Aan alle mannen die eisen dat het vrouwelijk lichaam verborgen of beteugeld moet worden: get your asses into the 21th century.
Om het met de gevleugelde woorden van schrijfster Caitlin Moran te zeggen: “STOP BEING WEIRD, THE PATRIARCHY!”
Want weet je wat, wij kunnen dit soort onzin missen als kiespijn. We’ve got shit to do! Wij hebben diploma’s te halen, bedrijven te runnen, kinderen te krijgen en glazen plafonds te doorbreken. Ons lichaam is op dit moment vooral een handig instrument om al deze dingen gedaan te krijgen. Het wordt tijd dat wij de blik op ons lichaam terugnemen. Dat wij zelf wat meer beginnen kijken in plaats van ons continu bekeken voelen. En daarvoor, dames, maakt het geen ene moer uit wat je aanhebt.
111 reacties
Guess what josefien,dames kopen make-up en kleding niet omdat de dekselse stoute man dat wil. Vrouwen zijn competitief onderling en dat is de enige reden, ik weet dat en alle mannen weten dat ondertussen.
Kan er iemand eens tegen Giel uitleggen dat die ‘hitsige meiden’ in het red light district daar niet exact staan voor de lol of omdat ze niks beters te doen hebben?
En, als er dan nog geen rode lichtjes (!) gaan branden in zijn machinekamer, ook maar meteen toevoegen dat prostitutie nu net een zeer illustratieve uitwas is van een door mannen gemaakt systeem?
Dank u
Ik sta helemaal achter de introductie, zeker m.b.t. de boerka. Maar in de westerse wereld, zeker in een professionele kantooromgeving, heeft iedereen een zekere vrijheid in kleding. Een aantal kleden zich wat uitdagender, het grootste gedeelte draagt ‘normale’ kleren en een klein gedeelte heeft een eigen stijl.
De dames die zich wat uitdagender kleden kunnen het meestal ook hebben, gebruiken dat misschien om sneller iets voor elkaar te krijgen (ja, mannen zijn zo simpel) en worden soms verguist door de dames die niet het zelfvertrouwen hebben om zulke kleding te dragen. Ik noem dat jalourzie.
Dit stuk valt wat mij betreft ook onder de noemer jalourzie. In Nederland is geloof niet de baas, maar het geld. Als vrouwen gescheurde broeken willen kopen, dan gaan winkels die verkopen. Als zeer stevige dames graag leggings willen dragen, dan worden ook die verkocht. Als mensen graag op enkel brekende hoge hakken willen lopen, dan liggen ook die in de schappen.
Er is geen enkel geloof, regelgeving oid mee gemoeit, dus probeer ook aub geen verbanden te leggen.
Lees anders eens het onderstaande artikel;
http://www.relationshit.com/guys-guide/section-2-about-chicks/why-women-dress-like-sluts-spoiler-its-not-the-reason-youre-hoping
Alles wat jij zegt is victimblaiming. We zijn niet jaloers, we komen gewoon op voor onze rechten. Ga nou eens gewoon zitten en luister, zonder daar weer veroordelende gedachten bij te hebben. Stel je open, dan zul je beseffen dat dit artikel de spijker op zijn kop slaat.
“When you’re accustomed to privilege, equality feels like oppression.”
Nog wat externe input voor het debat. Zo hoort u het nog eens van een ander …
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/opinie/1.2755814
en
http://www.demorgen.be/opinie/wie-opkomt-voor-vrouwenrechten-verdedigt-de-boerkini-niet-bcd33240/
Ik apprecieer de redenering, maar mis een belangrijke kanttekening.
“Het aanvaarden dat de mens een deel van de natuur is.”
Dankzij onze sterk ontwikkelde Neocortex zijn we als mens zeer ontwikkeld .
In ons “denken” “begrijpen” en “redeneren”, achten we ons superieur tov alle andere levende wezens.
In onze hersenen is het ook onze Neocortex die belangen inschat en er een waarde aan koppelt.
Dat wat jij nu ook doet Jozefien… en dat doe je heel goed.
Maar hierbij negeer je het feit dat in onze menselijke hersenen er ook een oudere structuur actief is.
Het “Lymbisch systeem” met oa hypothalmus en hippocampus..
Deze hersencellen zijn oa bron van instincten ( voeding, fight or flight instincten, en….jawel sexueel gedrag )
Dat laatste sexueel gedrag, zal altijd een deel van ons blijven.
En daarom zijn de dingen zoals ze zijn. Ze zullen in de loop der tijden wel fluctueren.
Maar het polarizerende van sexuele gedrag zal altijd bestaan.
En ja onze westerse marketing speelt in op deze hersenstructuur van oa de man en de vrouw.
En zo ook doen religies en andere culturen hetzelfde.
man, leer toch eens normaal denken als een echte man over een gewoon normale vrouw zoals er miljoenen op de wereld rondlopen. en ook met seks in hun koppetje iedere seconde ….net zoals jij natuurlijk. maar waarom moetje nu met je moelijke woorden afkomen om ons duidelijk te maken dat je toch weer met je lul aan jet denken bent, ….. of niet soms ???????
Zo beggy, het moge duidelijk zijn dat jouw Lymbisch Systeem op volle toeren draait. Je frontale kwab echter is wat achtergebleven in ontwikkeling.
Daarmee wil je dus eigenlijk zeggen dat mannen incapabel zijn om hun gedrag aan te passen. Wat sneu moet het zijn om een man te zijn. Kun je nergens wat aan doen, kun je niet aan je visie werken uit onvermogen. Ik heb diep medelijden….
Beste Rinske ,
Sorry als dat zo overkomt maar dat wil ik niet zeggen.
Je kan je gedrag aanpassen zeker, je kan perfect respect en eerbied tonen en toch die polariteit beleven.
Verder hebben Liefde en Seks (polariteit ) niets met elkaar te maken volgens mij. Maar het is leuk als ze alle 2 bij dezelfde partner vindt.
Liefde is pure acceptatie voor mij. Het is absoluut noodzakelijk voor een relatie ,maar je kan liefde voelen voor verschillende mensen (liefde voor je ouders , kinderen, etc).
Seks is “polariteit” – de tegenpolen van “het mannelijke” en ” het vrouwlijke”. Seks is niet gelijk aan enkel fysieke seks, dit komt op verschillende niveaus voor .
Intellectuele omgang , emotionele omgang, spirituele omgang – in al deze niveaus speelt iemand de mannelijke en iemand de vrouwelijke rol .
Ik geloof wel dat vrouwen sneller evolueren dan mannen en dat wanneer de mannelijk deel van een relatie niet bijbeent, de vrouw de deze mannelijke rol zelf opneemt.
In die situatie zullen vrouwen meer naar toy boy type mannen polarizeren (bv. Angelina Joly en Brad Pitt ).
Het boerkini debat gaat totaal NIET over wat je kan zien of niet kan zien van het vrouwelijk lichaam. Hier wordt de bal compleet mis geslagen. Een boerkini in een Belgisch zwembad of aan de Belgische kust druist compleet in tegen onze cultuur. En voor mij mag een boerkini gedragen worden, kan mij geen fuck schelen. Alleen, als je buitensporig in de gemeenschap rond loopt dan word je gewoon bekeken en daar moet je dan maar tegen kunnen vind ik…
Goed stuk! Ik erger mij ook aan al deze zaken.
Maar wat inderdaad jammer en triest is, is dat veel vrouwen hieraan meewerken en in stand houden. Ok, een man verzint de sexistische bier/tieten reclame maar het rondborstige model is eigenlijk net zo schuldig. Dan wel niet schuldiger. Wij vrouwen zouden beter moeten weten en onze dochters een beter voorbeeld geven. Ik hoop dat er toch een flinke ommezwaai komt op een dag. Klaar mee inderdaad!
En onze zonen een 21ste eeuwse opvoeding geven!
als wij iedereen laten zijn, hoe men wil zijn, is er wel geen vuiltje aan de lucht. Ik ben mens en jullie zijn mensen en wij leven samen. Ik heb niets tegen jullie als vrouwen, want door U mag ik samen met iedereen de wereld opnieuw op het rechte pad zetten…..
Mooi gezegd, Dieter. En een mooi artikel ook. Ik ben alleen bang dat onze generaties niet meer gaan meemaken dat bijvoorbeeld het vrouwenlichaam niet meer gebruikt wordt om dingen te verkopen.
Geweldig verhaal, Jozefien. Ook mijn stokpaardje. Maar veel vrouwen zien dat gewoon niet. Zijn zich er niet van bewust dat ze in zo’n wereld leven. Vind ook vaak dat ik overtrokken reageer of zo. Maar als ik eenmaal op dat stokpaardje zit, gaan zijn ogen soort van vuur spuwen 😉 😉
Dikke aanrader is het boek van Hans Stolp: Maria Magdalena of het Lot van de Vrouw.
Juist als je niks met de RK kerk (meer) hebt, MOET je dit boek lezen. Dan ga je begrijpen waaróm je er niks meer mee wilt.
Voor mij deed dit boek – shocking- 50 jaar puzzelstukjes op zijn plek vallen. Het was me allemaal opeens duidelijk.
Bedankt voor de tip, Mieke!
Leg niet alle schuld bij onze mannelijke equivalent. Wij vrouwen zijn ook heel goed in het creëren van onze eigen irrationele ideaalbeelden en verwachtingen… Het zit ook in ons hoofd en wordt ons niet alleen maar opgelegd door derden (lees: mannen, media, etc.)
Nee, niet mee eens.
Deze irrationele ideaalbeelden en verwachtingen hebben wij niet zelf gecreëerd. Die zijn ons in deze patriarchale maatschappij van jongs af aan met de paplepel ingegoten.
Wij en onze moeders zijn zelf ook product van deze maatchappij. Wij weten zelf ook niet beter. Dat is de reden waarom vrouwen elkaar afmaken, helaas. Omdat we niet anders hebben geleerd.
Het wordt een hele klus om dit gedrag te doorbreken.
True to that. Kleine meisjes worden beoordeeld op hun uiterlijk: Wat zie je er mooi uit! Wat een mooie haren. Wat een knap meisje. Kleine jongetjes op hun gedrag: Wat een stoere vent. Wat goed van jou! Etc.
Subtiel, maar je leert als klein meisje al snel dat je uiterlijk belangrijk is.
Helemaal waar, Sue. Hoe vaak hoor zie en lees je wel niet in programma’s, films en boeken dat je als vrouw makkelijk een man om kunt krijgen door je lichaam/seksualiteit te gebruiken ipv bijvoorbeeld je intelligentie en redeneringsvermogen?
geweldig antwoord Sue. Als we madam de pompadour bovendien ook eens hoorden over alle privileges die vrouwen hebben.
Hallo
Als iedereen hier wat kwijt moet, wil ik ook graag wat zeggen.
Ik ben het grotendeels eens met het artikel. Door religie, geschiedenis, macht gaan vrouwen zich op een bepaalde manier kleden en gedragen. Ik denk niet dat we alles op ‘de mannen’ kunnen steken. Ik ken veel mannen die van vrouwen houden, gewoon zoals ze zijn. Ik denk ook dat veel mannen heel onzeker zijn.
Het maakt natuurlijk niet goed wat wij als vrouwen wel moeten meemaken. Toen ik op m’n 16 begon uit te gaan, ben ik m’n naïviteit snel verloren.
Maar ik denk niet dat het juist is om de mannen die op dit artikel reageren af te breken, om dat wij, vrouwen, het ‘slechter’ hebben. Iedereen heeft recht op zijn eigen emotie, verdriet, en zowel mannen als vrouwen worden gediscrimineert (want mannen mogen niet huilen en zich niet onzeker voelen zogezegd…)
Ik ben echt voor gelijke rechten en ik vind ook dat we in een wereld leven gedomineerd door mannen.
Maar ik geloof dat het in eerste instantie belangrijk is om lief tegen elkaar te zijn, en elkaars gevoelens te respecteren.
Je hebt helemaal gelijk op individueel niveau. De algemene stellingen waar de schrijfster van de column mee komt zijn echter van toepassing op een overgroot deel van onze cultu(u)r(en).
Zoals er vrouwen zijn met ballen, zijn er mannen die zorgzaam en gevoel zijn. Maar een meerderheid van mannen lijkt nog steeds op zoek naar een machtige positie (op welke schaal dan ook).
En daar draait het om; stereotypen zijn ergens op gebaseerd en ze moeten bespreekbaar en vooral begrepen worden om verandering voor een grote groep te bewerkstelligen. Daarbij loop je het risico je als individu aangesproken te voelen als het stereotype niet op jouw van toepassing is, maar daar gaat het nu niet om. Het gaat over een meerderheid die wél in die situatie zit.
Zoals ook een onderdeel van onze cultuur is dat mannen het goorste en gevaarlijkste werk (moeten) doen onder de glazen vloer waar weinig vrouwen zich willen begeven.
Juist van Mieke1980, een grote meerderheid van mannen voelt zich een stukje machtiger en boven de vrouw staan. In vele gevallen, als ik zo’n situatie bekijk of meemaak, dan voel ik mij beschaamd om tot het mannelijk ras te behoren.
Amen
Blij met dit artikel ; het geeft woorden aan waar ik zelf ook op zat te broeden de afgelopen dagen.
En blij met het merendeel van de reacties hier, ook van de vele mannen die vatten waar het artikel in essentie om gaat . De mannen die reageren in de trant van: ‘ voor mannen is het ook niet zo makkelijk’ hebben ook wel hier en daar een punt, maar ik denk echt dat er een wezenlijk verschil is. Hoe vaak zijn zij tegen hun zin aangeraakt of vastgepakt op een suggestieve manier ? Hoe vaak fietsten zij ‘savonds met bonzend hart naar huis over een verlaten stuk straat ? Hoe vaak zijn zij uitgescholden voor ( het equivalent van) hoer of slet , terwijl ze in een korte broek of met open hemd door een buurt liepen?
Eeuwen- en eeuwenlange dominantie van mannen over vrouwen , zowel op subtiele niveaus als op minder subtiele niveaus , zit diep verankerd in onze collectieve menselijke historie , zit in ons gedrag , onze taal en ons perspectief. Religies hebben daar een grote rol in ( gehad) en het is blijkbaar een lange weg om de conditioneringen die hiermee samenhangen om te buigen .
Ik kijk uit naar de dag waarop geen mens , man , vrouw of anderszins, nog schaamte voelt of hoeft te voelen voor haar/zijn vleselijke jas , hoe die jas er ook uitziet. Dan hoeven we op een zonnige dag op het strand uberhaupt geen kleren aan te trekken . Maar het mag wel .
Mooi en juist gezegd, Annemarie! Dankjewel daarvoor.
Ik ben, als man, verbaasd, over de nog steeds aanwezige frustraties bij veel moderne, intelligente vrouwen, als ik dit hier allemaal lees. Zijn wij, westerse mannen niet altijd de galantste, wat dan te zeggen over die andere mannen, die hier bij ons in groten getale binnenstromen, en die hun vrouwen dwingen zich te hullen in donkere gewaden, het liefst van kop tot teen. Anderzijds beschouwen ze jullie, “schaars geklede en decadente westerse h…n”, als MacDo lustobjecten, klaar om te “consumeren”. Als jullie er natuurlijk van uit gaan dat het de eigen keuze is van de (al dan niet gehersenspoelde) moslima’s om hun lichaam zo te verbergen voor het “misdadige” mannelijk oog, dan is dat inderdaad hun volste recht, op et strand en elders. Maar je moet wel een “gespleten geest” hebben om heel die onnozele hoofddoeken-, nikab, boerkiniaffaire te doen rijmen met vrouwenemancipatie. Mijn beperkte, paternalistische mannengeest kan daar niet bij. Maar het sop is zeker de kool niet waard, en toch wil iedereen, ik incluis, er blijkbaar zijn zegje over doen.
Merci! Mooi en helder verwoord!!!
Yup vrouwen lijden altijd meer. Ondanks alle privileges die ze hebben die mannen zeer zeker niet hebben.
aan alle vrouwen draag wat je wil en waar je jezelf goed in voelt. Als die vrouw een boerkini wil dragen uit vrije wil laat haar dan. Als het haar opgedrongen word is dat jammer. Maar dan nog hoe vernederend moet het voor haar niet geweest zijn om verplicht onder toezien van iedereen het te moeten uittrekken. En zoals er nog hier vermeld word door sommige het zijn niet alleen mannen die ons beoordelen over ons uiterlijk en kleding! Veel vrouwen doen het onderling ook! Te dik, te dun, te mooi, te lelijk,wat heeft die nu weer aan, die haar kapsel trekt op niks, wat een lelijke schoenen, en zo kan ik nog wel even doorgaan! Mannen en vrouwen aanvaard iedereen zoals hij is! En vooral aanvaard jezelf zoals je bent en je zult je zo al een stuk beter voelen!
Je hebt helemaal gelijk, zo moet het zijn
Amen Lili!
Juist die diversiteit maakt de wereld in mijn optie zo bijzonder en mooi.
Leven en laten leven.
In de de inleiding van het artikel staat: als je niks zinnigs te zeggen hebt, hou dan maar beter je mond. Daar moest ik heel even over nadenken. Ik vroeg mij namelijk af waarom de vrouwen in mijn sociale kring, waaronder mijn oude moeder, jonge vrouwen, vriendinnen, collega’s, etc. bij hoge uitzondering de nuance nooit uit het oog verliezen en ieder op haar eigen manier oplossingen ter tafel brengt. Waarschijnlijk vinden zij het erg genoeglijk dat je vanaf vandaag ook iets wil melden over deze kwestie met behulp van jouw blog.
Dertig jaar gelden leek het feministisch motto nog enigszins te behappen, helaas komt dat maar mondjesmaat van de grond door aanhoudende complexe problemen in de wereld, zoals oorlog, armoe en uitbuiting. Misschien moeten we ons in Nederland troosten met de verhouding tussen man en vrouw anno 2016 vergeleken met die van honderd jaar geleden. Ik ben bang dat er voorlopig weinig winst geboekt zal worden op dit vlak. Dat komt natuurlijk niet door de burkini, of mini rokjes. Doei.
Hoi Bas, dat “niks zinnigs te zeggen” ging vooral over mezelf, hoor. Als je zegt dat je moeder, zus, collega’s hun mening genuanceerd proberen te uiten, is dat per definitie zinvol, in tegenstelling tot de scheldpartijen die ik de laatste tijd op sociale media tegenkom. De reacties hier zijn gelukkig bijna allemaal zinnig en onderbouwd.
We hebben inderdaad al massa’s bereikt tegenover 100 jaar geleden, maar de strijd is nog lang niet voorbij ook al lijkt het alsof er al gelijkheid is. Als je de cijfers over aanranding en verkrachting raadpleegt of kijkt hoe weinig vrouwen doorbreken tot hogere functies, is er nog veel werk te doen. Maar ik ben wel hoopvol! Ik denk dat de nieuwe generatie jonge vrouwen zich veel bewuster is van dit alles dan ik was op mijn 20. En ik zie dat veel mannen hun strijd begrijpen en steunen.
Bedankt voor je reactie en fijne dag nog!
Grappig detail, ik werk in bijberoep als illustrator. Als ik mannen en vrouwen teken is dit steeds onbewust naar het esthetisch ideaal. Opdrachtgevers struikelen vaak over het feit dat de vrouwen er perfect uitzien op de illustratie, waarna ik de tekening moet aanpassen (terecht!) maar NOOIT over het feit dat alle mannen er stereotiep goed uitzien.
Just sayin’.
Een goed stuk, toch is het weer een wij – zij denken. Wat te denken van wat de vrouw zelf doet….haar rok een aantal centimeter omhoog schuiven zodat zij die baan krijgt en niet die andere vrouw….ja dan kun je zeggen dat is de schuld van die mannen maar is dat echt zo? Vrouwen onderling kunnen toch ook de grootste secreten zijn…
Lijkt mij dat dat niet iets is waar alleen vrouwen zich schuldig aan maken. Hoe zouden mannen zich gedragen als ze kans hebben op een baan onder een vrouw? Dan trekken ze ook alles uit de kast… Hier hoor je alleen niemand over, omdat het helaas nog steeds niet vanzelfsprekend (genoeg) is dat mannen onder vrouwen werken
exact, vrouwen zijn er vaak toe geneigd hun uiterlijk voor een positieverbetering te gebruiken. Zijn die mannen er weer ingetrapt. En wie heeft dan eigenlijk de touwtjes in handen?
Right on!
Ik heb me de laatste dagen bijzonder gefrustreerd over wat nu precies de meest geschikte outfit is om bij +30° te gaan werken. ’s Ochtends verschillende combinaties moeten testen, maar te bloot, te doorzichtig, te wit, te kort, te sexy, … terwijl ik gewoon iets luchtig aan wilde voor bij deze tropische temperaturen. Om van die fucking bh nog maar te zwijgen…
Vertaal dit in het Engels/Frans/Spaans en laat het viral gaan. Het wordt hoog tijd.
En bijvoorbeeld ook in het Farsi en Arabisch!
Voor de mannen die het gevoel hebben dat zij zelf ook slachtoffer zijn geworden van beoordelingen op jullie lichaam (ik zie ze echt teveel hier)
Hoelang staan jullie s’ochtends voor de spiegel je af te vragen of je kleding netjes of hoerig is? Hoevaak per week krijgen jullie een tik voor je kont? Hoevaak per dag krijg jij te horen dat je genant genoeg een randje ondergoed kan zien?
Want er is een tijd geweest dat ik daar uren in de spiegel mee bezig was, dagelijks een tik voor m’n kont kreeg door een tweetal collega’s (baas zag het, zei er niks van), en op een 14 jarige leeftijd werd ik ronduit gepest omdat ik ooit een broek aan heb gehad waarvan als ik zat m’n ondergoed er uit stak. 1x gebeurd! het jaar lang gehoord hoe ranzig mijn MANNELIJKE klasgenoten het vonden om de rand van ondergoed te zien. Mijn vrouwelijke klasgenoten daar in tegen beseften zich gewoon dat we vanaf dat moment beter hoge broeken konden dragen.
Ja mannen worden ook heus geobjectiveerd. En nee dat is ook niet goed.
Maar in verhouding is er veel verschil in wat er verwacht wordt van ons lichaam.
Ik weet nog dat ik ooit een artikel las van een zwaar gefrustreerde man over vrouwen met korte kapsels. Het ging er vooral om dat hij het afschuwelijk vond hoe vrouwen mekaar aanmoedigen om het “pittige” kapsel aan te nemen zeker niet om rood te verven.
Vrouwen waren er niet aantrekkelijk mee en we moesten er maar eens mee op houden.
Ieder recht op zijn eigen mening natuurlijk… Maar om hier een heel artikel van pak en beet twee kantjes over te schrijven… beeeetje overbodig. En woorden als “zo’n doos weer horen zeggen dat” en “dat zo’n muts denkt dat ze mooi is” vielen er gewoon om de andere zin. Zeker wanneer je halverwege toch merkt dat er echt geen humoristische toon in zit. (dat was waarom ik het artikel begon te lezen… Ik was er van overtuigd dat dit grappig was bedoeld)
Ik wuifde het artikel in eerste instantie gewoon weg. Wie neemt zoiets nou serieus?
Tot ik de reacties las… Oh… Best veel mannen dus!!
En ik kan alleen maar denken: “lekker boejuh… mijn haarstijl is mijn keuze… niet de jouwe. Ik draag het niet om jouw pik stijf te maken maar voor mijn eigen gemak!”
Ik heb overigens lang haar, maar er is inderdaad een tijd geweest dat ik ook mijn haar kort geknipt heb en cocacola rood heb geverfd. Vond ik ontzettend cool en erg praktisch met het werk wat ik doe.
Mijn mannelijke collega’s moesten me gelijk maar een standje omlaag brengen toen ik er mee aan kwam.
“Ja dat doen vrouwen wel eens wanneer ze wanhopig worden heb ik gehoord” en “noem me traditioneel, maar ik zou hier een relatie om breken”
en zelfs “al spijt? En je vriend dan?”
WTF MAN? Ik vroeg overigens ook niet om meningen ofzo… dit werd me gewoon in m’n schoot geworpen.
Ik kan daar niet bij… ik ben er blij mee, wat maakt het verder dan nog uit? Ik doe het voor mij! Als ik er blij van wordt, fuck dan een eind op ofzo.
Dit soort dingen maakt mij weer een tandje dichterbij een kaalgeschoren kop.
APPLAUS APPLAUS HULDE!!
Aan 1 heel belangrijk punt wordt voorbijgegaan in dit artikel; namelijk dat vrouwen onderling elkaar vaak de grootste druk opleggen vwb hun lichaam en kledingkeuze. Ik ken meer vrouwen die elkaar al dan niet achter hun rug om, snoeihard afrekenen op bovenstaande, dan dat ik mannen ken die dat doen. Dus aan de schrijfster: Doe even lekker zélf normaal over jouw lichaam! (En dat van je eigen seksegenoten) Oja, en ik geloof niet dat mannen zélf ooit een probleem hadden gemaakt van witte sportsokken, driekwart broeken, overmatige lichaamsbeweging, kaalheid, een vetrandje hier of daar, de zgn ‘unibrow’ etc. ware het niet door vrouwen…. Dus doe ook even lekker normaal over ons, als je dan toch bezig bent….
Een voorbeeld uit het dagelijks leven: getrouwd stel gaat uit. Zij is al aan haar derde jurk en dito paar schoenen, en hij zit nog op de bank naar voetbal te kijken. Ze gaan bijna, dus terwijl hij zijn schoenen zoekt, zapte zij naar RTL boulevard, alwaar 2 vrouwen de kledingkeuze van een actrice zitten af te kraken. De presentator vindt dat het toch wel meevalt? “Nee, die jurk past helemaal niet bij haar leeftijd, en dan dat háár!”. Enfin, klaar om te gaan, tv uit. “Trek je dat aan?” zegt ze tegen hem. Hij “uhhhhh…ja?” . Hij krijgt de opdracht zijn voetbalshirt uit te trekken, en dat blauwe overhemd dat zij gekocht heeft aan te trekken. Morren gebeurt het. Ze komen aan in het grand café, alwaar ZIJ alle aanwezige dames van top tot teen inspecteert, hij staat inmiddels aan de bar te bestellen… Plots komt er een dame binnen, kort rokje, gestolen haar, en zij ziet dat hij nét 2 seconden te lang naar haar kijkt. (Hiervoor had die dame al die moeite ook gedaan natuurlijk). Snauwend naar hem: “dat ziet er toch niet uit? Die vorsten, overduidelijk nep, en die extentions kunnen echt niet! Hij: “was me niet opgevallen “. Zij ziet een vriendin, gaat daarmee kletsen, en opeens komt er een man binnen, gespierd en gebruind, knoopje teveel open, en zij meteen tegen haar vriendin: “deed die van mij maar eens wat meer aan zijn figuur. .” Stiekem fluistert haar vriendin: “en heb je die bobbel gezien???” Ze giechelen….
Dit is een scène zoals je ze elk weekend in elke uitgaansgelegenheid kunt zien. Vertel me nu nog eens hoe de grote boze mannen ervoor zorgen dat de vrouwen zich moeten kleden zoals ze doen….
En by the way, die bobbel? Ik heb van vrouwen geleerd dat zoiets een ‘vleespiemel’ heet, in tegenstelling tot een ‘bloedpiemel’, die pas groot wordt als de man in kwestie opgewonden raakt… een paar vrouwen vertrouwden me toe dat ze dit soort gesprekken nogal vaak voerden als ze op het terras ” mensen zaten te kijken”…..
…sorry voor de paar spelfouten, mijn telefoon kende schijnbaar ‘gestyled haar’ en ‘borsten ‘ nog niet….
Hallo Eric, het gaat niet enkel om het schoonheidsideaal. Zoals ik in mijn tekst zeg, is het vrouwenlichaam al eeuwenlang een punt van discussie en moet het bedekt, beteugeld of net geseksualiseerd worden. Vrouwen zijn streng voor zichzelf en andere vrouwen omdat ze de mannelijke blik hebben geïnternaliseerd. Ze horen en zien overal dat ze mooi en sexy moeten zijn om mannen te behagen. Die blik projecteren ze op zichzelf en anderen.
En ja, jullie moeten ook sexy zijn voor vrouwen. Seksisme komt voor bij mannen en vrouwen. Maar ik denk dat jij nog nooit hebt moeten nadenken over wat je aantrekt als je ’s nachts alleen uitgaat om veilig thuis te geraken. En het bedekken of verhullen van het mannenlichaam is vandaag ook geen middel om een politieke en religieuze strijd te voeren. Zoals ik in mijn tekst zeg: het stop met leuk te worden zodra de blik op iemand lichaam gepaard gaat met het misbruiken van macht.
Exact Josefien.
Helemaal gelijk.
Witte sportsokken kwam inderdaad uit een bullshit reclame.. was onnodig en niet leuk dat zoveel de grap mee namen.. driekwart broeken heb ik nog nooit een vrouw over horen klagen… overmatig lichaamsbeweging ook echt niet.
Kaalheid weet ik niet of je daar als man mee gediscrimineerd wordt… Het is mij in ieder geval niet opgevallen dat je er minder serieus om genomen wordt. Als kale vrouw in ieder geval wel. En de unibrow VS HET HELE FUCKING LICHAAM van een vrouw…
Ja je moet als man ook niet getreiterd worden, maar kom op. Jij moet je zorgen maken om een paar haartjes… Wij om de oksels, de bikinilijn, bovenlip, kin, “unibrow” (en de rest van de “brow”, moet natuurlijk wel vrouwelijk blijven), benen, armen, etc.
Cry me a river.
En hoe komt dat denk je, Eric? Dat zijn de vrouwen die zo graag in de pas lopen met de blik van de mannen om er maar vooral bij te horen….. dat ze anderen daar inderdaad ook mee afkraken. Uiteindelijk is het de kijk van de mannen zowel in de mode als in de religie (en meer) waardoor deze groepsdruk is ontstaan. Ook de jongemannen ondergaan inmiddels dezelfde druk. Ben jij zelf kaal, heb jij een vetrandje hier of daar en heb jij wel de juiste kleding aan? Pas jij in je groep en hebben zij dezelfde kledingdracht? Of laat jij gewoon lekker de baard ongetrimd staan, ga je in je blote torso naar het werk en vind je het prima om door je bazin van 90+kg steels in het kruis te worden geknepen???
Zodra de mannen hun geilheid eindelijk kunnen beteugelen, kunnen de vrouwen ook gewoon normaal door het leven…
Ik vind het lekker makkelijk om de schuld bij “de man” te leggen. Op bekrompen religieuze leiders na zul je de meeste mannen zelden horen over het uiterlijk van de vrouw. Uiteraard hebben ze commentaar als ze een sexy geklede dame voorbij zien lopen. Maar wij vrouwen doen precies hetzelfde bij een mooie man! Nee, de bal ligt totaal bij de vrouw zelf. Zolang wij onszelf niet accepteren zoals we zijn en niet laten zien dat we serieus genomen wensen te worden en ons blijven bezighouden met uiterlijk geneuzel houden we dit probleem. Ondertussen ga ik verder met mijn dochters zelfrespect bij te brengen en te leren zich goed te verzorgen, maar puur voor jezelf en niet omdat een man dat oplegt. We zijn zoveel sterker en mooier dan we zelf denken. Hou eens op met het gezeur en geklaag en zet je schouders eronder. Ik heb in ieder geval wel wat beters te doen dan in te zitten over mijn, niet perfecte uiterlijk. En de meeste mannen ook.
Amen tot de macht amen. Ik ben het hier zo hartgrondig mee eens!!!
Dag Jozefien,
Arabische vrouwen gingen in de jaren ’70 gewoon in normale badkleding naar het strand in hun eigen land. Dit ‘modeverschijnsel’ bestaat nog niet zo lang en deed zijn intrede toen de Moslim geacht werd de teugels van de vrijheid van hun eega wat in toom te houden, wat natuurlijk haaks staat tegenover de geëmancipeerde Europese vrouw van vandaag. Europese vrouwen vinden onafhankelijkheid heel normaal in tegenstelling tot een gelovige Moslima, bij haar staat de goedkeuring van haar man boven haar eigen ontplooiing.
Respect en houden van je eigen lichaam heb je mooi verwoord. Chapeau!
Ik ben blij dat ik dit las. Ik heb het gevoel dat iemand de onrust die de voorbije dagen in mijn hoofd zoemde onder woorden heeft gebracht. Goed stuk!
Ik kan aan deze discussie niet veel woorden vuil maken. Het veranderd niet veel. Jozefien draait het even om en maakt inzichtbaar dat we in ons leven veel dingen normaal vinden die best gek zijn. Zo sprak laatst in een praatprogramma een BNér over dames met rode lipstick. Dat hij dan niet meer hoorde wat die vrouwen dan vertelden maar alleen nog naar die lippen keek. Dat zegt nou eenmaal meer over de luisterende man. Maar toegegeven een weervrouw met een apart pakje aan leid ook meer af dat het saaie pak van de weerman. Een ding is zeker als je opvalt dan wordt er meer gedacht en gepsychologiseerd. Jammer maar dat is blijkbaar de aard van het beestje. Ik hoop dat we loskomen van het schoonheidsjuk….Want helaas stappen daardoor veel mensen en tieners hierdoor niet met zelfvertrouwen de wereld in….
En als je dit artikel leest, ben je een feminist.
Iedereen, met een beetje goede ogen kon en kan zien dat er iets niet klopt met de foto’s. Ik blijf het volgen maar durf mijn nek er onder te verwedden dat er helemaal niets is gebeurt en dus is het hele verhaal hierboven onnozel.
Zelfs als het hele ding in scene is gezet, bewijst het nog mijn punt. Het bedekken/ontkleden van een vrouwenlichaam wordt ingezet om een politieke of religieuze strijd te voeren. Dat doen we niet met mannenlichamen.
Ik vind het een goed artikel, en ik deel jouw mening. Ook al was het wettelijk niet toegelaten, het is nog altijd geen reden om iemand te laten uitkleden en te vernederen.
Het komt altijd op hetzelfde neer. RESPECT. Er is gewoon geen respect meer. Dat is de grootste reden waarom ik geen TV meer heb. TV is gewoon uitlachtv. Nieuws is sensatieTV. TV is in mijn ogen een voedingsbron voor nog meer respectloosheid. Hoe dommer de mensen worden uitgebeeld, hoe meer er mee gelachen wordt. En dat wordt zo geconditioneerd dat men dat automatisch doet in de maatschappij. Wat anders oogt is raar , is lachwekkend, het moet weg. De media heeft ideaalbeelden gecreëerd van alles en iedereen. De media manipuleerd ons denken.
Van mij mag iedereen in zijn zwembroek lopen, ingepakt lopen, naakt lopen, als clown rond lopen, I don’t care,…als die persoon zich daar goed bij voelt. Wie ben ik om hen dat te verbieden? Mensen die pornofilms maken, mensen die zich willen uiten. Als zij zich daar gelukkig bij voelen, wie doen ze daar kwaad mee?
Het probleem is, iedereen creëert een perceptie dat aangekweekt wordt vanuit hun cultuur, afkomst, levensstijl, geloof, en wordt dan zodanig geconditioneerd dat dit de enige juiste manier van leven is. MAAR DAT IS NIET ZO. “Het is niet omdat jij gelijk hebt, dat ik ongelijk heb.”. Dat eens veel mensen hun oogkleppen afzetten en eens naar elkaar begint te kijken als medebewoner op deze planeet, i.p.v. als een abnormaal ruimtelijk al dan niet sexueel object wezen. Heb respect voor ieder zijn manier van leven, zolang ze geen kwaad berokkenen aan anderen natuurlijk.
Zoals Jozefien zegt. Er is geen verschil in het mens zijn, buiten de uiterlijke kenmerken. Ieder mens wil gerespecteerd worden, aanvaard worden en wil het korte en kwetsbaar leven dat wij ALLEMAAL hebben zo gelukkig en gezond mogelijk doorbrengen.
Ik zie dit artikel niet als feministische klap, ik vind het gewoon nog maar eens een kreet naar gelijkheid en respect voor de mensheid in zijn leefomgeving.
Mooi verwoord!!!
Hoi Benny, ik ben blij met deze reactie. Dat is inderdaad mijn hele punt: mannen en vrouwen verschillen helemaal niet zo veel van elkaar. Er is geen reden om hen fundamenteel anders te behandelen of een groep minder te respecteren. Iedereen kijkt naar elkaar maar vanaf het moment dat deze blik gepaard gaat met het misbruiken van macht, is dat een groot probleem.
Bedankt Jozefien voor je heldere standpunt. Het troost mij dat er nog gelijkgestemde zielen zijn. Want ik was gisteren zo boos en gedegouteerd door dat nieuws over die arme vrouw… Vreselijk.
Zowel vrouwen als mannen worden in de media ge-objectifeerd.
Zowel vrouwen als mannen dragen maar al te graag de media-programming, wat hen omlaag brengt in dierlijke instincten, in plaats van een gezond bewustzijn met affectie, oprechte liefde en zorg voor hun partners.
Leven op dierlijke instincten vereist geen verantwoordelijkheid of discipline, het is makkelijk. Het is makkelijker om tijdens relatieproblemen je partner te bedriegen dan gewoonweg gezonde communicatie te gebruiken, enz enz… .
De meeste mannen denken dat ze de seksualiteit van een vrouw kunnen aflezen door te kijken naar de ritmische bewegingen van haar billen, wat pure onzin is. De seksualiteit kan je zien in het gezicht, de ogen, en gewoon het charisma dat iemand heeft.
Eén van de grootste business is porno, en wat blijkt uit statistieken van de grootste websites op dit gebied…. ongeveer 45% van de kijkers zijn vrouwen.
Ikzelf kijk al 20 jaar geen televisie, en mijd de media als de pest.
Wat naar mijn mening aan de kern ligt is dat er verschrikkelijk veel mensen rondlopen met een te lage zelfwaarde. Iemand met zelfrespect kijkt niet naar die troep tenzij om eens te lachen met de brave simpele mens die aan ‘programma’s’ (programmeren, mind-programming) meedoet, en/of die persoon z’n tijd een lage waarde heeft natuurlijk.
Wat betreft de vrouw op het strand in Nice…
De wet was duidelijk, ook al is ze misschien discriminerend.
In Vlaanderen mogen we vanaf januari nog maar 70km/u rijden op wegen waar je nu 90km/u mag. In Wallonië kan je lekker 90 blijven rijden. In Wallonië kan je de flitspalen op één hand tellen, in Vlaanderen zijn ze haast ontelbaar. Heb tot hiertoe niemand horen spreken over discriminatie. De reden is simpel: de wet zegt 70km/u, en we rijden allemaal propertjes 70km/u voor de veiligheid op de wegen. Zijn alle chauffeurs dan doodrijders? Nee.
Mijn mening is dat als de wet duidelijk is en je verbreekt ze toch, moet je ook bereid zijn de gevolgen te dragen. Wat niet betekent dat ik de aanpak van die 4 mannen goedkeur.
Uiteraard spreekt het ook voor zich dat het “nieuws” geen ‘journalistiek’ meer is.
Ons ‘nieuws’ is zuiver propaganda, zeer netjes georganiseerd met als enige doel de eeuwenoude ‘verdeel en heers’ tactiek toe te passen.
Deze propaganda en domme programma’s zullen blijven zolang de mensen blijven kijken en de kijkcijfers goed genoeg zijn. Het is immers de kijker die aantoont waar hij naar kijkt.
Bedankt Jozefien, prachtig artikel! We hoeven hier inderdaad niet altijd onder te doen! Voorbeelden zat van mannelijke dominantie, en dan herinner ik me een uitspraak van een directeur waar ik werkte, ‘Ik zal wel denken…jullie moeten het maar uitvoeren.’ Sociale sector, deze tijd, en je zwijgt!
Dat ze zich nog wat meer op die uiterlijkheden richten i.p.v. op de essentie van de problemen, kostbare tijd die verloren gaat…met hoeveel stonden ze rond die dame die volgens mij eigenlijk vrij goed gekleed was? Schandalig en vernederend! Je had mij op dezelfde plaats ook kunnen aantreffen in katoenen lange broek en lang hemd…en dan? De opinie van Bart Eeckhout in De Morgen vind ik een mooie aanvulling, de ‘goede moraal’ Ben content dat er voldoende tegenreacties komen…verdorie toch!
Jammer zeg, alweer een feministisch artikel waarin de vrouw de man over van alles en nog wat beschuldigd. Zou het mogelijk zijn dat ik een leuk artikel in masculinistische stijl schrijf waarin ik de vooroordelen van vrouwen ten opzicht van mannen beschrijf? De vooroordelen waardoor het voor een man (met zijn lichaam) zo lastig is in deze samenleving. Zou dat artikel dan ook gepubliceerd worden? Of is dat ‘not done’ om ook als man te laten weten wat je dwars zit, en waarom je je onderdrukt voelt door de vrouwen van tegenwoordig? Ik zou graag een antwoord hierop hebben. P.S. het artikel zelf is mooi geschreven, de inhoud ben ik het echter niet zo mee eens.
Hey Giel, bedankt voor je reactie. Ik kijk alvast uit naar je artikel. Ben benieuwd te horen wat je dwarszit.
Wat Sophie zegt, je bent vrij om hier je grieven uit te spreken.
Ik zie er de humor wel van in van je denkoefening :). Ik kan me het gezicht van Leonardo Dicaprio die uit de kleren gaat al voorstellen. Dat iedereen zegt ‘Aisha is machtig’ in plaats van Allah. En ja ik durf ook niet goed door het ‘Red light destrict’ te lopen (al die hitsige meiden die je van alles toeroepen). Toch vind ik de link met de machtspositie van mannen ten opzichte van ‘body shaming’ misplaatst. Deze mannelijke hiërarchie staat los van hoe een vrouw denkt over haar eigen lichaam. Verder laat ik het hierbij, het heeft geen zin om hier eindeloos over te discussiëren.
Giel no one is saying men don’t have their own problems. But you’re speaking from a place of privilege that quite frankly sounds kind of whiny and egotistical. I didnt’ read that men are being blamed for everything (albeit, my Dutch comprehension is possibly compromised – but I don’t think so). Your comment comes over as a retaliation/reaction to feeling attacked or blamed and not an especially htoughtful reading of what it’s like to be a woman in these times (and stretching back at least 2,000 years). Maybe read it again, with a different set of glasses on.
Okay I admit that my comment is kind of whiny and a bit of the point. I read it again and it has nothing to do with the problems of men. I’m just irritated by the fact that in this article (like in so many these days) the men are being blamed for a problem they don’t create. ‘We leven in een wereld waarin de vrouw zich aanpast aan hoe mannen naar hen kijken en wat zij van hen verwachten’. How do people come to this point of view? I know the answer: no objective view on the reality and no real statistics or what so ever to prove their point. And if you ask how men are surpressing women you get answers like ’the media are making us feel ugly’ and ‘men don’t give us equal rights cause they only care about our bodies’. This kind of view doesn’t seem legitimate to me, it’s not the men that are making you feel ashamed of your bodies. It’s the lack of self confidence and the amount of self-criticism from women themselves why they feel ashamed.
Sources:
https://www.apa.org/pubs/journals/releases/psp-pspp0000078.pdf
http://jawbreaker.nyc/2016/01/study-proves-that-womens-biggest-critics-are-themselves/
Hoi Giel,
wat ik misschien duidelijker had moeten stellen. Dit is niet het probleem van mannen als individu, maar eerder van een systeem waarin mannen eeuwenlang de regels hebben geschreven over hoe vrouwen zich dienen te gedragen. Religieuze instituten zijn daar een duidelijk voorbeeld van. Uiteraard bekijken niet alle mannen ons als lustobjecten, en uiteraard zijn alle mannen niet schuldig aan dit systeem. Je wordt geboren in een wereld met bestaande structuren en machtsverhoudingen, daar kan jij vandaag niets aan doen. Maar het is gewoon een feit dat mannen in veel sectoren nog de leidinggevende functies bezetten: van Hollywood tot in de politiek en religies. Ik vraag gewoon om even die denkoefening te maken: wat als 85% van alle films een vrouwelijk hoofdpersonage had en mannen in de films steevast uit de kleren zouden gaan? Wat als religies werden gerund door uitsluitend vrouwen? Wat als er wijken waren waar mannen amper durfden doorlopen vanwege de hitsige vrouwen? Hoe zou jij je daar als man bij voelen? Dat is een totaal absurde gedachte, nochtans moeten wij vandaag met de omgekeerde situatie dealen.
Ik wil echt niet the blame game spelen, wel inzicht geven in hoe dit voelt om als vrouw continu te moeten nadenken over je uiterlijk en wat dit betekent in de samenleving. En vooral een oproep doen om daarmee te stoppen. En als vrouw zelf wat meer beginnen kijken ipv je continu bekeken voelen.
Volgens mij was er bekend dat men zich zo niet op het strand moest vertonen. En volgens mij had dit verhaal alles te maken met veiligheid?
Leg me uit Yentl, wat die Boerkini onveilig maakt. Nee, het had niet te maken met veiligheid, volgens de bedenkers had het te maken meet aanpassen en “waarden en normen”. Frankrijk en allen die denken dat dit de manier is om ‘vrijheid’ te promoten staat voor gek en speelt de extremisten n de kaart.
volledig mee eens!
Ieder moet zelf weten wat zij draagt op een strand ,we zitten daar niet voor de mannen dacht ik maar voor jezelf
Maar zolang ouders hun dochter als lustobject in programma,s laten meedoen (zoals op tlc te zien)zoals in tiara,s and todlers zal er weinig in de gedachtengang van menig man veranderen ben ik bang
wat een onzin natuurlijk zitten we op het strand om vooral als je singel bent om te scoren en je lichaam te laten zien op zo,n mooie mogelijke manier en dat geld ook voor mannen en wat jij zegt over todlers zijn over het algemeen hun moeders die hier achter zit
Super artikel, ik heb het met plezier gedeeld!
Maar… één bedenking. En daar staat nooit iemand bij stil. Geloof je écht dat wij, als mannen, zekerder zijn over ons lichaam? Geloof je écht dat wij niet onzeker en twijfelend voor de spiegel staan en ons zorgen maken wat collega’s over ons buikje vinden? Geloof je écht dat de Coca Cola Light man, de Tommy Hilfiger reclames en vooral de Justin Bieber & David Beckham reuzenposters, met hun perfecte sixpack en goed gevulde strakke Calvin Klein boxershort ons niet doen twijfelen?
De tijd dat de gemiddelde man daar niet van wakker lag is al jaren voorbij.
Ik zie vandaag véél meer halfnaakte mannen op de tijdlijnen van mijn vrouwelijke Facebook vrienden dan omgekeerd. En ik zie niet in waarom dat op eender welke manier minder erg zou zijn.
Maar laat dat de kracht van het artikel niet wegnemen. Ik maak me al jaren razend in de manier waarop vrouwens steeds weer als een object in de kijker worden gezet. Maar het feit dat dat nu ook met mannen gebeurt lost het probleem niet op. Integendeel….
Er zou inderdaad meer moeten gekeken worden naar de mening van beide geslachten. Doordat er zo openlijk wordt gesproken over de onzekerheden van de vrouw, vergeten we dat mannen zich ook wel degelijk onzeker kunnen voelen over hun lichaam. Moesten we nu eens beginnen met ervoor te zorgen dat beide sexen deze onzekerheden toegeven, zouden we al een stap verder geraken 🙂
Hallo Frank, ik denk dat er idd ook veel druk ligt op mannen om perfect te zijn. Collega Stijn schreef daar al het volgende over: https://charliemag.be/lijf/breder-is-niet-beter/. Ik heb een zoon van 10 die zichzelf onterecht “lelijk en te dik” vindt. Waar hij dat haalt, weet ik niet, maar het is een kwalijke evolutie.
Bij vrouwen ligt er nog een extra druk. Mijn man heeft nog nooit moeten nadenken over wat hij aandoet omdat hij ’s nachts alleen naar huis moet. En we hebben nu eenmaal een lange geschiedenis van vrouwen onderdrukken (in politiek en religie). Vrouwen hebben nog niet zo lang stemrecht, dus volledige gelijkwaardigheid zal nog wel even duren.
Over dat schoonheidsideaal zie ik gelukkig wel steeds meer tegenbewegingen. Zie ook de massale verontwaardiging toen Marthe gefotoshopt werd. Ik hoop dat dit langzaamaan de bovenhand neemt…
Je hebt gelijk dat het de beide zijden van seksen aangaat wat er hier in het artikel staat. Alleen denk ik dat we toch realistisch mogen aannemen dat de weegschaal hierin niet horizontaal staat. Ikzelf verafschuw dat gedrag van vrouwen evengoed. Het is een algemeen probleem, die verloren diepgang. Een probleem dat wel altijd heeft bestaan en typerend is voor de mottige eigenschappen van de mens. Alleen wordt het de laatste decennia toch extreem gevoed. Internet, tv, kapitalisme.. alles draait om winstbejag, zowel inzake geld als roem…Persoonlijk is mijn geloof in oprechtheid en pure liefde, met name je eigen misplaatste lusten en ‘geen rekening houden met’-gedrag opgeven in functie van het hoger doel van iemand graag zien, sterk gekanteld door ervaring in eigen relatie. En ik denk dat het toch wel meer ligt aan mannen, om het dus maar normaal en gerechtigd te vinden om je op gelijk wel naakt lichaam, bv van bekende actrices uit de film die je net hebt gezien, te gaan botvieren in fantasie, als vrouw van huis is. En helaas is dit niet oké, zowel voor vrouwen niet als voor mannen. Mensen hebben tegenwoordig geen enkele waarden meer voor zichzelf, geen principes. Het niet willen snappen dat devotie en dingen opgeven uit liefde, een veel hoger geluk verschaft dan het beantwoorden van de onmiddellijke behoeften. Ik kan mezelf reeds een misantroop noemen, hoe kan je anders nog.
Klopt, je ziet nogal eens types als Arie Boomsma met ontbloot bovenlijf op cover staan, en net zoals de schrijfster vinden ook wij mannen dat erg, want mannen met 10 kilo teveel zul je daar en zo niet aantreffen. Ik heb jarenlang een complex gehad (en soms nog) dat ik haar op mijn achterwerk had, want Tom Cruise, Patrick Swayze en Johnny Depp hadden zoiets niet als ze een vrijscene in de film speelden, zij hadden prachtige gladde gespierde billen, en aangezien ‘wij mannen’ hier onderling niet over praten, wist ik niet beter of ik was abnormaal..
Ik snap je volledig!
Het gaat niet om een stukje vlees meer of minder. Het gaat er om dat als die kopvodden in de meerderheid zijn de vrije vrouw gedwongen wordt ook die soldatenkleding te dragen op straffe van zuurbranden stokslagen en ophanging.
Ohh, het gaat dus om angst. Want alles wat anders is daar ben je bang voor? Ik vind het minachtend om over” kopvodden” te praten. Als je niets beters te zeggen hebt dan kun je beter niets zeggen.
Wat een vrouwenpraat weer. Het gaat niet om een stukje vlees meer of minder. Het gaat er om dat als die kopvodden in de meerderheid zijn de vrije vrouw gedwongen wordt ook die sodatenkleding te dragen op straffe van zuurbranden stokslagen en ophanging.
Ik zat er enkele dagen geleden nog over te denken, toen er ergens een verbod op het dragen van een boerkini… kwam. Is het niet een beetje hetzelfde als een hoofddoek of een keppeltje, bedekken van de schouders… Allemaal gemaakt om het gewone volk te doen buigen onder eender welk geloof. De katholieke kerk die hun spreuken uitspraken en de mensen bang maakte. Vrouwen die zwanger waren een schande was die zo goed mogelijk verstopt moest worden… Terwijl we allemaal mensen zijn, ongeveer hetzelfde. Het enige antwoord dat ik zie is hoe geloof dit allemaal gecreëerd heeft.
Dat met die Katholieke Kerk is toch allemaal voorbij? Nou dan, richt je pijlen dan nu maar op de Islam.
De paus noemde abortus onlangs nog een “bedreiging voor de wereldvrede”. Vrouwen mogen nog steeds geen priester, bisschop of paus worden. In het boeddhisme betekent geboren worden als vrouw dat je in een vorig leven iets fout hebt gedaan. Bad karma. Elk groot religieus instituut heeft problemen met gendergelijkheid en zou een update moeten krijgen richting 21e eeuw.
Ik ben het volledig eens met de inhoud.
Wel vind ik het belang van de vrouw in het opeisen van het recht op haar vrijheid een beetje onderbelicht.
Als we leren houden van ons zelf, maakt het geen zeer uit, wie wat doet of zegt.
Het wordt idd tijd, dat vrouwen baas over eigen lichaam zijn, ook tijd om het lichaam terug te leren respecteren voor wat het betekent voor ons. Sommigen zijn het gaan zien, waar anderen het voor gebruiken. Sommigen zijn het gaan gebruiken, waar anderen het voor zien.
Prachtig geschreven Jozefien!
Ik kan dit artikel grotendeels volgen, maar toch 1 bedenking: in het dagelijkse leven ervaar ik toch dat het vooral vrouwen zijn die andere vrouwen op hun uiterlijk beoordelen. Vrouwen mogen wat liever en toleranter worden voor zichzelf en de anderen.
Hey Valérie, die opmerking kreeg ik nog al. Vrouwen zijn inderdaad ontzettend kritisch over zichzelf en anderen. Dat is die geïnternaliseerde blik waar ik het over heb. Je bekijkt jezelf en de anderen door de ogen van de film- beauty- en reclameindustrie. Alles draait om het feit of vrouwen jong, mooi en sexy genoeg zijn, maw aantrekkelijk genoeg voor mannen. Wat zou er gebeuren als die mannelijke blik op ons lichaam zou verminderen of wegvallen? Zouden we dan ook nog met elkaar concurreren en elkaar beoordelen op ons uiterlijk? Of zouden we andere aspecten van ons lichaam meer gaan waarderen? Het is een vraag waar ik geen antwoorden op heb, maar waar ik graag over nadenk. Maar dat we liever en toleranter moeten worden voor elkaar, dat is iets dat ik helemaal onderschrijf.
Hoi Valérie,
Wordt het niet tijd dat vrouwen eens wat liever voor zichzelf worden?
Na vele gesprekken en luisteren , valt het me op hoe hard vrouwen vooral voor zichzelf zijn. Het zit hem in kleine dingen bv: als ze ergens tegenop lopen, hoor ik dikwijls , stom koe, dom kalf, stom den, dommerik, stom gans en ga zo maar voort. Mensen die andere mensen beoordelen, hebben nog moeite met een zwakte in zichzelf en gaan zich dan op een ander fixeren , zodat ze zeker niet naar zichzelf hoeven te kijken. Als we dat leren begrijpen, kan een ander ons niet raken . Het gaat er immers om dat we een andere persoon niet kunnen veranderen, we kunnen het wel leren om de andere te gebruiken om onszelf te veranderen en zo in ons kracht te gaan staan . Met dank aan die ons kleineren 😉
Dit vind ik gewoon perfect gezegd.
Als man kijk ik natuurlijk graag naar vrouwen, waarschijnlijk omgekeerd ook, er is daar niets mis mee.
Het grootste probleem is meestal jezelf, stop met na te denken wat anderen van je vinden en leef je eigen leven. Dan hoeft er geen probleem te zijn.
(Natuurlijk los van al het gephotoshop en de eisen om als model door het leven te gaan.)
Daar ben ik het ook mee eens, Valérie!
En dank voor je toelichting, Josie.
wat een gezeik. dit gaat niet over vrouwen of boerkinis. dit gaat over de islam.
Het is jullie lijf. Daarom ga ik niet op de essentie in gaan, als mannelijke opiniemaker. Ik las dan ook enkel het begindeel. Ik volg de ontzetting over dat nieuws met die vier politiemannen op het strand. Te gek voor deze werelden. Nog eens een teken dat de Fransen wanhopig zijn. (De Britten gaan wellicht iets beter om met het rouwproces hun Empire te zijn verloren). Ik vind het wel (weer) grof om dadelijk een Amerikaanse “f¨¨¨ck” uitdrukking erbij te sleuren. Als je respect wil, begin dan zelf! Daarnaast, meer ad rem: het is misschien de evidentie zelf, dat het vrouwenlichaam zo veel aandacht trekt. Bestaat er iets wonderlijkers? Iets visueel straf, dat zo veel kan? Lees er Shere Hyte op na, het beroemde rapport over normaal seksueel gedrag bij duizenden gezinnen. Een zin trof mij: “… het gezin… dat zich in al zijn vormen afspeelt rondom … Het Lichaam van de Moeder.” Ik herkende dat in het putje van mijn ziel. Mijn moeder, zo ervaarde ik dat van mijn acht maanden tot mijn achttien jaar, is het grootste wereldwonder dat ik ooit zal tegen komen. Ik houd u op de hoogte, maar je kunt gerust slapen, zo voorzie ik. Overigens nog dit. Is het niet waar? Belgen zien vaak dit soort koeien van waarheden niet, lijkt mij. Ze zijn na twee passen al zo bang, als er een Waarheid met Sacraal karakter opduikt, dat ze opzij de struiken in duiken. Het leven van de Vlaming, vervelend vol van “moeilijke waarheden”.
U doet er goed aan juist wel de rest te lezen. Uw lofzang op het vrouwenlichaam is precies het soort romantisering van mijn lichaam waar ik niet op zit te wachten. Ik ben geen muze, geen sierobject op uw dressoir, geen vruchtbare moederschoot waar wereldwonderen aan ontspruiten (het kraambed werd bijna mijn dood), geen godin of tovenares die met magische bezweringen uw mannengeest in verwarring brengt, ik ben geen cultureel fata morgana dat voor altijd net ongrijpbaar buiten de realiteit verblijft.
Ik ben een vleesgeworden intelligentie, een mensenbewustzijn geconstitueerd door het wonderlijke fenomeen van organisch leven, een unieke geest waarin de hele wereld zoals ik haar begrijp en ervaar besloten ligt. Elke reductie van mijn zijn tot mijn vrouwelijke genitalien en een daarmee verbonden mythische feminiene essentie, zorgt ervoor dat juist het werkelijk inspirerende van wat ik te bieden heb als mens voor altijd ongrijpbaar blijft. Een vrouwenmond die wordt beoordeeld om haar sensualiteit en zachtheid, al dan niet benadrukt door met pigmenten doordrenkte minerale olieen, kan niet meer onbevangen spreken. De woorden uit die mond verkleuren, raken verstrooid in een storm van verwachtingen en onbeantwoorde verlangens.
Het mystificeren van vrouwelijkheid ontneemt het zicht op mijn menselijkheid. Het is als een doldwaas verliefde minnaar die volledig bezit van de beminde wil nemen en daarmee de relatie eenzijdig maakt en de wil tot vereeuwiging in feite een verstening tot gevolg heeft. De onvermijdelijke jaloezie ligt er dan in dat deze verstening de beminde kwalijk wordt genomen: waarom bleef zij niet etherisch vloeien om hem te behagen? Zij had nochtans het geheim van zijn verlangen ontrafeld, waarom liet ze hem nu in de steek? Terwijl de vraag zou moeten zijn: waarom mocht zij alleen in dienst staan van hem?
wauw wat heb je dat mooi verwoord! Ik voelde een zekere irritatie bij de reactie van stefaan, maar had het nooit zo onder woorden kunnen brengen als jij. Dankjewel!
Prachtig verwoord en volledig mee eens !
Ik las toevallig deze tekst via Twitter en ik ken deze dame niet. Maar wat een prachtig geschreven stuk qua inhoud en stijl! Mijn complimenten.
Vanwege een hoofdredacteur.
Dank je Johan! Voor iemand zonder diploma Taal & Letterkunde is dit fijn om te horen.
Jozefien: komt er een mooi compliment, vanuit een man, en jij gaat als vrouw dit min of meer ontkrachtigen door je zogenaamde “gebrek”: geen diploma letter & taalkunde, te benadrukken. Waarom? Omdat er vanwege een hoofredacteur bijstaat?
Bijzonder toch, vind je niet?
Verantwoord je niet voor wat je wel of (in dit geval) niet hebt gestudeerd. Het maakt je stuk er niet beter of slechter op.
Jij wilde dit verwoorden en hebt dat prettig gedaan en kreeg hier een compliment over, accepteer het!
Of maakt het dus nog steeds uit wie het compliment maakt over hoe wij onszelf (mogen) zien?
Is het de bouwvakker op straat die je nafluit, dan wordt dit compliment vaak beschouwd als ongepast.. De tik tegen je billen van je baas, ongepast. Die leuke jongen die je een drankje aanbied in de kroeg waar je met vriendinnen naar toe ging in die zelfde leuke outfit als waar je mee over straat liep langs de bouwvakker, wat je droeg op je werk, ook ongepast?
Zijn we dus zelf vooral niet een het meest schuldig aan de nog steeds (in onze ogen) aanwezige kloof, verknipte wereld tussen mannen en vrouwen? Want wat mannen echt wel veel beter kunnen, en wij vrouwen schijnbaar nog steeds niet, is het gewoon accepteren van compliment omdat wat je doet, draagt, wie je bent, de ander aanstaat!
Je hebt echt exact verwoord wat ik vandaag heb zitten denken, maar wat ik er nooit op zo’n duidelijke manier en in zo’n hapklare taal had uitgekregen: merci daarvoor.
Mijn handen trillen zelfs, omdat de frustratie die ik vandaag ineens heel hard voelde, zo perfect is weergegeven en gewoon de frustratie van alle vrouwen is, in een veel te verknipte wereld.
Dit artikel heeft me trouwens overtuigd om lid te worden van Charlie. Jullie hebben er een abonnee bij :).
Hoera, Ans! Welkom bij de club 🙂
Mooi gezegd, Ans, dank je. Het zal al lang te broeien in mijn hoofd. Het is mijn stokpaardje, beeldvorming en gendergelijkheid. Er zijn zo veel dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen, maar die als je erbij nadenkt en de cijfers ziet, gewoon echt absurd zijn. Ik ben blij dat ik het helder op papier heb gekregen en vooral dat zoveel vrouwen zich herkennen. En wat leuk dat je lid geworden bent!
Eindelijk iemand die eens normaal doet! Girlpower!