Reportage

“De sterilisatie was het beste dat ons seksleven kon overkomen”

“De sterilisatie was het beste dat ons seksleven kon overkomen”

Redacteur Tom getuigde deze week over zijn vasectomie. Hij hoort bij een groeiende groep mannen die de ingreep ondergaat. De laatste jaren stijgt het aantal mannen dat voor vasectomie kiest sterk: sinds 2010 steeg het aantal mannen in Vlaanderen dat een vasectomie liet doen met 20%.

De stijging in het aantal mannen dat voor vasectomie kiest, kan verklaard worden doordat er steeds meer aandacht is voor de nadelen van de verschillende (hormonale) anticonceptiemiddelen die vrouwen ter beschikking staan, terwijl er voor mannen veel minder opties zijn. Seksuoloog Wim Slabbinck legt uit dat in een ver verleden de pil, die vrouwen eindelijk baas over eigen buik zou maken, hét boegbeeld van emancipatie was. Maar de tijden zijn veranderd. “Vijftig jaar later lijkt het alsof we op een totaal andere planeet ontwaken. Meer en meer vrouwen zijn de synthetische hormonencocktail beu. Was het ooit emanciperend, dan lijkt de pil nu het alfa en omega van vrouwenonderdrukking. De spagaat leek nooit zo pijnlijk.”

“Big pharma loopt binnen met de vrouwenpil, dus waarom nog investeren in de ontwikkeling van een mannenexemplaar?”

Terwijl vrouwen verschillende anticonceptie-opties navigeren die allemaal met hun eigen mogelijke bijwerkingen en nadelen komen, blijven voor mannen de mogelijkheden beperkt. Seksuoloog Wim Slabbinck vindt dat het een mooi voorbeeld van Mancipatie zou zijn, als mannen wel ten allen tijden hun eigen vruchtbaarheid konden controleren. “Toch krijgen we niet wat we willen. De farma-industrie verkoopt nu al de vrouwenpil. Het grote geld stroomt binnen, ze kunnen achteroverleunen en de euro’s tellen. Dus waarom zouden ze dan nog investeren in de ontwikkeling van een mannenexemplaar?”

Sommige mannen kiezen daarom net als Tom voor vasectomie. Sofie (37, volledige naam bekend bij de redactie) is getrouwd en heeft een dochter. Haar man onderging de ingreep nadat ze samen besloten dat dit de beste optie was nadat zij al bijna twintig jaar verschillende vormen van anticonceptie voor haar rekening had genomen. Ze vertelt welke invloed de keuze had op haar en hun relatie. “Vrij snel nadat onze dochter geboren werd, wist mijn man dat hij geen kinderen meer wilde. Onze dochter was een huilbaby waardoor we de eerste jaren amper sliepen. Ik nam al lang de pil niet meer omdat ik neerslachtig werd van de hormonen. Een hormonenspiraal was dus ook geen optie en aangezien ik een koperallergie heb, zat een koperspiraal er ook niet in. En op zijn 35 had mijn man geen zin in een leven lang geklungel met condooms. Na zich uitgebreid geïnformeerd te hebben, stond zijn besluit dus vast.”

“Wat veel mannen niét weten, is dat er na de ingreep wel degelijk een ejaculatie blijft.”

De ingreep gebeurt in het ziekenhuis door een uroloog of een gynaecoloog. Bij mannen maakt de dokter aan beide kanten van de balzak een sneetje. Dan snijdt hij de zaadleiders door, waarna de uiteinden worden dichtgesmolten of dichtgebrand. Hierdoor kunnen de zaadcellen niet meer weg en stapelen ze zich op in de balzak. Het lichaam breekt de zaadcellen daarna natuurlijk af. De ingreep kan onder lokale verdoving gebeuren en duurt niet lang. Na afloop mag je meteen naar huis. Wat veel mannen niét weten, is dat er na de ingreep wel degelijk een ejaculatie is. Na 3 maanden moet de man zijn sperma laten controleren op de aanwezigheid van zaadcellen. Pas als er geen zaadcellen meer in het sperma zitten, is de man onvruchtbaar, aldus informatie van Sensoa.

Sofie: “Van de uroloog moest mijn man wachten met zijn operatie tot onze dochter een jaar oud was. Dit om te vermijden dat hij van gedachte zou veranderen. Maar een jaar passeerde en hij was nog even overtuigd. Ik heb nog even getwijfeld of ik geen tweede kind wilde, maar achteraf ben ik blij dat hij die beslissing genomen heeft, anders was ik mijn leven lang blijven twijfelen. Een vader heeft immers even veel inspraak in de kinderwens van een koppel als een moeder. Na die operatie ging mijn man vieren met zijn vrienden. En eerlijk: de sterilisatie was het beste dat ons seksleven kon overkomen! Voor de eerste keer in onze relatie is ons seksleven compleet zorgeloos. Geen gedoe meer met rubbertjes, geen sprake meer van een verminderd libido door de pil, geen angst meer om toch per ongeluk zwanger te raken.”

“Voor de eerste keer in onze relatie is ons seksleven compleet zorgeloos.”

Wim Slabbinck meent dat de beweging van onderuit moet komen zolang big pharma niet met alternatieven komt. Een eerste mogelijkheid daarbij is de vasectomie. Wim: “De keerzijde: het blijft voor mannen niet de meest prettige procedure. Wil je later een vasectomie ongedaan maken, dan leidt dat niet noodzakelijk tot een hernieuwde vruchtbaarheid. Voor veel mannen is dat, terecht, een no-go. Er is een tweede, toekomstige omkeerbare mogelijkheid: via crowdfunding wordt gewerkt aan Vasalgel als mannelijk voorbehoedsmiddel. De producenten, die geen link hebben met big pharma, willen een grote moleculenverbinding in de zaadleider inbrengen. Die zal een Grote Muur vormen waartegen spermacellen tevergeefs zullen beuken. Een extra voordeel: bij zo’n methode komen geen hormonen kijken en de ejaculatie blijft evenzeer gegarandeerd. De producenten plannen dat Vasalgel rond 2018 op de markt kan komen. Laten we ondertussen vooral nadenken hoe we als koppel anticonceptie opnemen. Zoals vaak vormt communicatie een aanzet tot oplossing.”

Sofie bevestigt hoe belangrijk het is om als koppel na te denken en te praten over anticonceptie: “Als meisje leer je dat het de verantwoordelijk van de vrouw is om niet zwanger te worden. Maar ook mannen moeten nadenken over hoe ze vrouwen zwanger kunnen maken of niet. Het is een andere manier van denken, maar wel een belangrijk verschil. Mannen zouden meer opties moeten krijgen in anticonceptie. Bij ons heeft het alvast ons seksleven, en misschien ook wel onze relatie verbeterd.”

 

Lees ook de getuigenis van redacteur Tom: Anticonceptie? Ook een mannenkwestie.
Foto: Istock

Schrijf je reactie

2 reacties
  • Dirk says:

    Ik heb een vasectomie laten uitvoeren, en het is het slechtste wat me ooit overkomen is. Heb intussen al vijf maanden pijn in de zaadleiders had drie maanden stekende pijn in mijn teelballen. En ik heb gedurende twee dagen nog meer pijn na een ejaculatie. Mijn Sex leven is naar de maan.

  • Chris says:

    Suf oudbollig verhaal. 
    Zoek maar verder op internet naar feiten. Ipv deze onzin. 

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen