Durf te vragen

Anticonceptie voor mannen

Volledige controle over het vaderschap

Een heuglijk bericht vorige week in de krant trok onze aandacht: “contraceptie voor mannen tegen 2017 op de markt.” Een Amerikaanse ngo die goedkope en doelgerichte medicijnen verkoopt, zou binnenkort een product op de markt brengen dat mannen in staat stelt hun contraceptie zelf te regelen.

Vasalgel is een gel die in de zaadleider geïnjecteerd wordt en zaadcellen blokkeert. Het is een kleine ingreep vergelijkbaar met een vasectomie. Het grote verschil is dat deze ingreep volledig omkeerbaar is. Een tweede injectie kan de Vasalgel meteen doorspoelen zodat zaadcellen weer terug op de plek komen waar ze moeten zijn om kinderen te maken. Het product wordt nu op bavianen getest. Als alles goed gaat, zou het tegen 2017 op de markt komen.

Met Vasalgel zouden mannen voor het eerst de volledige controle hebben over hun vaderschap.

Fantastisch nieuws toch? Het zou in elke geval de druk wegnemen van vrouwen die nu moeten kiezen tussen een dagelijkse dosis hormonen of de pijnlijke ingreep van een spiraaltje. Condooms blijven natuurlijk een makkelijk alternatief, maar als je in een lange relatie zit, weet je dat dit vaak een domper op de feestvreugde kan zijn.

Bovendien zouden mannen voor het eerst de volledige controle hebben over hun vaderschap. Zij bepalen zelf wanneer ze kinderen willen en wanneer absoluut niet. Het betekent een gigantische ommekeer in de manier van denken over voortplanting: in plaats van ervoor te zorgen dat de eicel niet bevrucht geraakt (waarbij de verantwoordelijkheid volledig op de schouders van de vrouw rust), zou Vasalgel ervoor zorgen dat de spermacellen simpelweg niet ‘buiten’ geraken (waardoor zwanger worden enkel en alleen de verantwoordelijkheid van de man wordt).

Gevreesd wordt dat de farmaceutische industrie alles zal doen om dit product uit de winkels te weren. Ze verkopen immers op maandelijkse basis hormonenpillen aan miljoenen vrouwen. Een vrij goedkoop product dat slecht een éénmalige ingreep vereist, zou vrouwen 10 tot 15 jaar lang vrijstellen om de pil te moeten kopen. Of zoals The Daily Beast het zo mooi verwoordt: “Why sell a flat-screen television to a man, after all, when you can rent one to a woman for a decade?”

Verder wordt er gespeculeerd over hoe het Vaticaan hierop zal reageren. Tot op vandaag werd er over de hoofden van vrouwen heen beslist over zaken als abortus en anticonceptie. Maar hoe zal de Paus reageren, wanneer mannen zelf de touwtjes in handen hebben en conceptie op grote schaal kunnen voorkomen?

“Ik ben er vrij zeker van dat er pas een echte ommekeer zou komen als er een extreem laagdrempelig middeltje zou zijn zoals een spuitje in de arm of zo.”

Voer tot discussie. Maar eer het zover is, willen wij weten wat de mannen hier zelf over denken. Zien zij zo’n ingreep überhaupt zitten? Het onderwerp ligt blijkbaar toch gevoelig, want we vonden enkel mannen die anoniem wilden getuigen:

K. (37, vader van twee kinderen):
“Volgens mij komt het allemaal neer op psychologie. Mijn persoonlijk aanvoelen, vanuit mijn buik (of iets lager) is:
– Dat het pijnloos, eenmalig en omkeerbaar is. Dat is een gigantische plus.
– Dat het helemaal niet KLINKT alsof het niet pijnloos en eenmalig zou zijn. En dat is een grote min. Dat is natuurlijk irrationeel, maar ook mannen zijn vaak irrationeel.
Maar zou ik het doen? Ik zou er wel eerst veel meer over moeten weten. Misschien ook wel omdat ik überhaupt over die opties nadenk en dat sommige mannen dat misschien sowieso niet doen. Vanuit al dan niet expliciete angst dat onvruchtbaar onmannelijk of niet viriel betekent…
Ik ben er vrij zeker van dat er pas een echte ommekeer zou komen als er een extreem laagdrempelig middeltje zou zijn zoals een spuitje in de arm of zo.”

M. (39, vader van twee kinderen):
“Ik zou zo’n middel zeker overwegen, ten eerste omdat ik weet hoe onaangenaam een vasectomie is, maar ook omdat ik op die manier zelf de controle houd over het krijgen van (nog meer) kinderen. En elk middel dat ervoor kan zorgen dat vrouwen van de pil af kunnen, toch een ingrijpend gerommel in hun hormonale huishouding, lijkt me alleen maar een vooruitgang.

Dat mannen in grote getale zo’n ingreep zullen ondergaan, lijkt me dan weer niet meteen realistisch; gewoontes veranderen vaak erg langzaam… Maar voor mannen in een relatie (met of zonder kinderen), lijkt het me een schitterend alternatief voor alle andere courante voorbehoedsmiddelen en zeker voor sterilisatie; zij zullen dus het goede voorbeeld moeten geven, de rest zal mettertijd wel volgen!”

“Uiteindelijk beslis je toch samen, of je voor kinderen gaat of niet.”

A. (31, heeft een relatie, geen kinderen):
“Voor ik kan beslissen of ik het zou doen of niet, wil ik wel nog een paar dingen weten. Is het gezond of niet? Heeft het geen gevolgen op lange termijn? Heb ik dan eigenlijk nog een ejaculatie? Hoeveel kost het? En vooral: doet het pijn? Als het pijn zou doen, zou ik mijn vriendin toch voor de pil laten gaan. Het idee dat de man voortaan voor anticonceptie zou gaan, is wel even wennen. Wij zijn dat niet gewoon. Heb je geen vaste vriendin, en flirt je er op los, dan ga je er bijna altijd automatisch van uit dat het meisje de pil neemt. Ik ben ondertussen een paar jaar samen met mijn vriendin en dat ik in onze relatie de touwtjes in handen zou nemen, vind ik niet zo’n big deal. Uiteindelijk beslis je toch samen, of je voor kinderen gaat of niet.”

Foto’s: Istock

Schrijf je reactie

1 reactie
  • Dieter says:

    Ik vind dit geweldig nieuws. Ik ben vader van 2 en heb al meer dan mijn handen vol met 2. Ik dacht een vasectomie te ondergaan, maar overweeg te wachten op dit middel als alternatief.

    Maar ook maatschappelijk is dit het beste nieuws in jaren. Er wordt al lang van de daken geschreeuwd dat mannen evenveel verantwoordelijkheid dragen bij de conceptie, maar het beslissingsrecht wordt nog vaak bij de vrouw gelegd… mede door de pil (en de laxheid aan de kant van de man). Dat is, maatschappelijk gezien, een scheef getrokken balans. Dit middel kan de balans herstellen. Nu kiezen mannen zelf wat ze willen.
    De pil werd recent nog tot grootste Belgische uitvinding uitgeroepen, en terecht. Dit kan een revolutie ontketenen in het beslissingsrecht op vaderschap… een zaak die al lang meer aandacht verdient. Dit kan de man in de positie als ouder alleen maar versterken.
    Baas over eigen zaad. 😛

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen