Tijdens mijn laatste controle-afspraak bij de gynaecoloog, vroeg ik of er natuurlijke en betrouwbare alternatieven zijn voor de bekende anticonceptiemiddeltjes. Ik legde hem uit dat ik al jaren de pil niet meer neem omdat ik die vreemde hormonen niet met mijn dierbare vrouwelijke orgaan wilde laten sollen.
Hij knikte begrijpend en raadde me een koper-spiraaltje aan. “Normaal krijg je een deel terugbetaald, maar omdat je al achtentwintig bent, heb jij daar helaas geen recht meer op.” Say what? Hoewel het als bijna-dertiger lijkt alsof iedereen rondom je zwanger wordt en kinderen krijgt, staan we heus niet allemaal te springen om moeder (of vader) te worden… Of toch nog niet meteen.
Daarom: wat zijn de anticonceptie-opties als je – zoals ik – probeert zoveel mogelijk het milieu én je lichaam te sparen? Onthouding mag dan zeer efficiënt én milieuvriendelijk zijn, maar laten we eerlijk zijn: no fucking way (pun intended). Ik besloot de hormoonvrije opties eens op een rijtje te zetten en te zien hoe ze scoren op milieuvriendelijkheid, betaalbaarheid en gebruiksgemak.
Het condoom
Laten we beginnen met het condoom. Onontbeerlijk als bescherming tegen seksueel overdraagbare ziektes, en prima voor een occasioneel avontuur. Maar sinds ik een vaste vriend heb (en zero-waste probeer te leven), vind ik condooms niet meer de beste oplossing. Behalve vervelend in gebruik zijn condooms ook erg vervuilend, en helaas niet altijd betrouwbaar als je geen andere anticonceptie gebruikt.
De meeste condooms zijn gemaakt van latex, een natuurlijke stof afkomstig van de rubberboom. In principe dus biologisch afbreekbaar, zou je denken. Jammer genoeg worden er allerlei andere synthetische stoffen aan toegevoegd om onder meer de textuur te veranderen, waardoor het zeer onwaarschijnlijk wordt dat jouw composthoop (of die van je kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, …) een condoom zal kunnen verteren.
“Wie wil er nu een condoom van schapendarm middenin de sexytime?“
M’n vriend trok meteen naar de biowinkel op zoek naar alternatieven, en kwam thuis met het volledige gamma van FairSquared: een bedrijf dat duurzame condooms produceert van Fairtrade rubber. Toch al best verantwoord, dus. Toen ik probeerde uit te zoeken hoe lang het duurt vooraleer rubber vergaat, leerde ik dat in lang vervlogen tijden condooms gemaakt werden van schapendarmen of zelfs visblazen – uiteraard wél composteerbaar. Voor wie allergisch is voor latex of rubber verkoopt het merk NaturaLamb nog altijd condooms van schapendarm. Nu is een gewoon condoom soms al een buzzkiller, maar wie wil er nu een schapendarm middenin de sexytime? Ik alvast niet.
“En een herbruikbaar condoom dan?” Tijdens één van de vele gesprekken met vrienden over dit thema kwam het idee plots naar boven. Mijn eerste reactie was afkeurend, maar toen besefte ik dat ik al twee jaar een menstruatiecup hergebruik… Daar bespaar ik jaarlijks honderden euro’s en tampons of maandverbanden mee, die niet op de afvalhoop terechtkomen. Tussendoor goed steriliseren en klaar is kees. Als je weet dat de Belg gemiddeld 1,5 keer vrijt per week, er 52 weken zijn in een jaar, en gemiddeld 30 vruchtbare jaren in een vrouwelijk leven, dat zijn véél condooms die op de Belgische afvalberg belanden. In afwachting van iemand die de markt verovert met herbruikbare condooms, zocht ik verder naar bestaande alternatieven die minder afval genereren.
De koperspiraal
De koperspiraal die mijn gynaecoloog aanraadde roept bij mij nog heel wat vraagtekens op. Ik ken de horrorverhalen over de pijnlijke plaatsing en de last die vrouwen erna ervaren. Krampen, hevige menstruatie, tussentijdse bloedingen, … Het koper is als gif voor de zaadcellen, waardoor ze minder beweeglijk worden en minder kans tot overleven hebben in de baarmoeder. Het werkt ook in op het baarmoederslijmvlies, waardoor de innesteling van een eitje wordt bemoeilijkt. Ik ben nog niet overtuigd. Want welk effect heeft dit verhoogd gehalte aan koper dan op de rest van je systeem? En het blijft een lichaamsvreemd object, dat je baarmoeder liefst van al terug naar buiten werkt. Ik ken vrouwen die blij zijn met hun koperspiraal, maar ook genoeg vrouwen die ‘m na een tijdje toch weer laten verwijderen. Voorlopig durf ik het niet aan.
De LadyComp
Toen we naar een housewarming bij een vriendin gingen, spotte ik tijdens de rondleiding een klein apparaat op haar nachtkastje. “Da’s mijn LadyComp“, zei ze enthousiast. “Onze enige anticonceptie sinds drie jaar en nog nooit zwanger geraakt!” Een bekend concept: zelf houd ik al jaren mijn cyclus bij om te weten wanneer ik ovuleer en dus vruchtbaar ben. Tijdens de dagen voor en na mijn ovulatie weet ik dan dat ik extra goed moest opletten.
“Tijdens de dagen voor en na mijn ovulatie weet ik dat ik extra goed moest opletten.”
De LadyComp gaat nog een stapje verder: elke ochtend berekent het apparaatje op basis van o.a. de fluctuaties in je lichaamstemperatuur of je die dag naar hartenlust onbeschermd kan vrijen of niet. Ook hier kleeft natuurlijk een maar aan: je moet er elke dag aan denken de LadyComp te gebruiken en dat nauwkeurig doen. Er hangt ook een prijskaartje aan dat niet voor iedereen betaalbaar is: drie à vierhonderd euro. Op lange termijn komt een koperspiraal of LadyComp wel goedkoper uit dan de meeste andere anticonceptiemethoden. En natuurlijk zou je een fortuin uitsparen aan condooms.
De thermometer
Wat als je geen geld hebt voor de LadyComp? Gewoon een thermometer aanschaffen en het zelf berekenen? Als je tijd en zin hebt om telkens jouw grafiek bij te houden én als je een super regelmatige cyclus hebt, zou dat kunnen. Maar zonder dezelfde garantie dat het werkt: per jaar zou een op de vier koppels die deze methode gebruikt toch zwanger raken. Voor mij opnieuw geen betrouwbare optie, aangezien ik schommel tussen achtentwintig tot soms zelfs vijfendertig dagen.
En de man dan?
“Na een paar weken research besefte ik des te meer dat het bijna altijd aan de vrouw is om (tijdelijk) minder vruchtbaar te worden.”
Na een paar weken research besefte ik des te meer dat het bijna altijd aan de vrouw is om pogingen te doen om (tijdelijk) minder vruchtbaar te worden… Hoe zit het bij de mannen? Er wordt onderzoek gedaan naar de mannen-pil, maar aangezien ik zelf liever geen hormonen wil slikken, wens ik het mijn vriend ook niet toe. Naast de mannen-pil wordt er ook gewerkt aan een hormoonvrije optie voor mannen. Een moleculenverbinding in gelvorm die in de zaadleider wordt ingebracht. Die verbinding vormt een muur waartegen spermacellen tevergeefs zullen beuken, terwijl er wel geëjaculeerd wordt. De eerste tests zijn hoopvol, maar het product is nog niet op de markt.
Een andere optie is sterilisatie, wat in ongeveer de helft van de gevallen omkeerbaar is. Dus mijn vriend zou er bij wijze van spreken een knoop in kunnen laten leggen totdat ie kinderen zou willen. Maar wat als hij net bij de 50 procent hoort waarbij het niet omkeerbaar is? Juist. Zo stonden we weer geen stap verder.
Het verdict
In de zoektocht naar een geschikt anticonceptiemiddel spelen voor mij meerdere overwegingen mee: gezondheid, ecologie, betrouwbaarheid en budget. Wat je criteria zijn, waar je het meeste waarde aan hecht en wat bij jouw levensstijl en lijf past, is voor iedereen weer anders. Anticonceptie lijkt een klein onderdeel van je leven, maar de meeste vrouwen worden er decennialang mee geconfronteerd. Ik heb al heel wat tijd besteed aan het nadenken en bespreken van de opties, en nog meer geld aan de middelen zelf. Een echt goede methode vond ik desondanks nog niet.
“Anticonceptie lijkt een klein onderdeel van je leven, maar de meeste vrouwen worden er decennialang mee geconfronteerd.”
Ik wil niet enkel klagen. We mogen van geluk spreken dat er zo veel opties voorhanden zijn, ook al zijn ze allemaal bij lange na niet perfect. Voorlopig houd ik mijn cyclus bij en gebruiken we op tijd en stond condooms van de biowinkel. Een troost: condooms gebruiken en weggooien heeft nog altijd minder ecologische impact dan een kind op de wereld zetten (en ja, het is ook goedkoper).
Ik ben benieuwd, wat kies jij en waarom?
2 reacties
Fijn artikel, eindelijk iemand die op dezelfde zoektocht is..
Ik ben ook niet aan de hormonen, koperspiraal of normale condooms.
Ik denk steeds vaker: condooms zijn eigenlijk toch altijd een tegenvaller.
Het neemt zo veel weg (het moment dat je onderbreekt, een ander gevoel dan zonder condoom)
Laten we hopen dat de wetenschap onverwacht ontzettend groene stappen neemt op dit gebied!
Er bestaat ook zoiets als een diafragma of “pessarium”: een herbruikbaar kapje voor over de cervix dat ook als een barriere werkt tijdens de sex, zoals een condoom. Moet wel gecombineerd worden met zaaddodende gel en de plaatsing is soms wat moeilijk, maar exact hetzelfde als zo een menstruatiecup, die je al gebruikt. Het is jarenlang herbruikbaar en knoeit niet met je hormonenhuishouding! Hier in Belgie niet zo bekend omdat er zo veel efficiënte en ‘gemakkelijkere’ opties bestaan, maar in de USA wel zeer populair.