Interview

Potloodventers in het digitale tijdperk

Psycholoog Marcelino Lopez over Chatroulette

Potloodventers in het digitale tijdperk

Een jaar of zeven geleden was Chatroulette de place to be voor een avondje lachen met vrienden. Zowel smerig als heerlijk vond ik het om via de webcam contact te maken met mensen van over de hele wereld. Chatroulette selecteert gebruikers willekeurig, dus niemand die weet wie of wat er komen gaat. En ja, je raadt het al. Voor je het goed en wel beseft, heb je een harige balzak voor je neus bengelen of zit je opeens midden in een orgie. Zo snel mogelijk next’en is dan het enige wat je nog rest.

Ik vraag me af hoe het ondertussen met de site gaat, en wat blijkt: het is er gezelliger dan ooit! De ene bezoeker heeft nood aan een babbel, de andere kickt erop om te rukken terwijl iemand toekijkt. Voor nog een andere halfnaakte dude is chatroulette ‘gewoon een slechte gewoonte’, en dan zijn er natuurlijk ook nog muzikanten op zoek naar hun minute of fame. Klinkt best knus. Maar 90% van wat ik tegenkom, zijn toch echt wel mannen die hun paal in de aanslag houden en die, als het effe kan, in m’n gezicht proberen te duwen. Ik snap niet zo goed waarom. Wat willen die digitale piemelventers daar in godsnaam mee bereiken? Ik vraag psycholoog Marcelino Lopez om uitleg.

helikopter-icoon
Zoveel mannen die ongevraagd hun pik in mijn gezicht duwen. Waarom?
“Ik kan niet in het hoofd kijken van elke rukker die daar zit, maar waarschijnlijk is het een mix tussen het zoeken van spanning, een beetje angst, het spelen met macht en een seksuele fetisj.”

Hoe kom je erachter dat je dat leuk vindt?
“Hoe zo’n hobby of verslaving precies ontstaat, is niet bij iedereen duidelijk, maar waarschijnlijk komt daar – behalve een bepaalde persoonlijkheid – veel toeval en timing bij kijken. Een krachtige eerste seksuele ervaring waarin bijvoorbeeld een kortharige vrouw met een bril in voorkwam, kan een sterke trigger zijn om die ervaring later opnieuw te willen beleven. Het is vooralsnog een mysterie waarom dat voor sommigen een obsessie wordt (die ze belet om te genieten van andersoortige seksuele ervaringen) en voor anderen niet.”

billetjes-icoon
Wat zijn de voor- en nadelen van online je piemel laten zien?
“Mensen hoeven de deur niet meer uit voor hun hobby. Ze kunnen het in het veilige comfort van hun huis doen, op elk moment van de dag, met zoveel mensen als ze willen. De drempel ligt lager voor potentiële potloodventers om hun carrière online te beginnen. Een nadeel kan zijn dat het van achter je computer vast iets minder ‘spannend’ is dan wanneer je buiten staat. Daar kun je bijvoorbeeld door politie gepakt worden, wat voor sommigen een kick is. Een ander praktisch minpuntje is misschien dat alles online opgenomen kan worden en publiekelijk kan worden gemaakt. Volgens mij zijn er al behoorlijk wat carrières en relaties op deze manier gesneuveld.”

Het lijkt er vaak op dat ze willen choqueren. Klopt dat?
“Ik denk dat choqueren inderdaad een belangrijk onderdeel is van de kick. Het is die schrik of vrees in het gezicht van hun slachtoffers waar ze opgewonden van raken.”

Dus ze doen het niet in de hoop dat ik vrolijk met hen mee ga doen?
“Nee. Deze mensen kennen heus de normale volgorde van het sociale en romantische verkeer wel. Ze weten dat dit niet zal gebeuren. Het gaat ze dus niet om het laten ontstaan van echt contact of een echte seksuele band.”

shock-icoon2
Zijn die mensen op Chatroulette misschien een beetje eenzaam?
“Voor een deel van de bezoekers geldt dat, volgens mij, wel. Vooral als dat hun manier is om aandacht te vragen voor zichzelf. Ze zijn bezig met een bijzondere vorm van eenrichtingsverkeer: op deze manier bouwen ze natuurlijk niet snel een leuke, intieme band op. Maar ik denk ook dat het voor sommigen puur en alleen een seksuele uitlaatklep is: het kan best dat zo iemand verder redelijk goed functioneert en een normaal sociaal leven heeft. Het is moeilijk om te generaliseren.” 

Nu en dan zie ik ook een vrouw voorbijkomen, maar dat zijn er beduidend minder. Hoe komt dat?
“Dat heeft volgens mij twee redenen. Ten eerste hebben mannen, vaker dan vrouwen, heel specifieke seksuele voorkeuren. Ten tweede denk ik dat vrouwen minder vaak gaan choqueren omdat zij zich eerder sociaal wenselijker willen gedragen. Het lijkt erop dat vrouwen iets meer empathie hebben en dat ze van jongs af aan – meer dan mannen – geleerd hebben om aardig te zijn.”

koppel-icoon2
Hoe ga je het best om met een blote piemel die je eigenlijk niet wilt zien?
“Het masturberen of laten zien van hun penis en de impact die dat heeft op hun toeschouwers, is wat deze mensen seksueel opwindt. Het geeft hen een bepaald soort macht als ze afschuw, afkeer of angst zien op het gezicht van hun tegenspeler. Veel potloodventers raken van de kook als hun tegenspeler anders reageert dan dat ze verwachten: lachen of ontspannen een praatje maken.”

gewoon-gezelligcurious
Niet voor gevoelige kijkers:yolo-icoon2
Zoals je aan mijn verschillende kapsels kunt zien, heb ik er best lang over gedaan om dit project tot een goed einde te brengen. Af en toe een adempauze was geen overbodige luxe. Ik wil bij deze dan ook even mijn eerbied betuigen aan deze man die ongetwijfeld honderden piemels heeft moeten trotseren voor het maken van dit geniale filmpje.

P.S.: Sorry voor de typfouten in de chatvensters.

Marcelino Lopez is auteur van het boek Liefde in tijden van Facebook, psycholoog en hoofdredacteur van Psychologisch.nu
Lees ook het interview met de man met de grappigste piemel ooit.

Schrijf je reactie

3 reacties

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen