Lijstje

Dit zijn onze 5 favoriete vrouwelijke hiphoppers

Dit zijn onze 5 favoriete vrouwelijke hiphoppers

De hiphopscene een mannenwereld? Nee hoor, en zeker niet de bloeiende scene in België. Om het tegendeel te bewijzen sommen wij even onze vijf favoriete vrouwelijke hiphoppers uit eigen land voor je op.

Chibi Ichigo

Sabina Nurijeva (20) heeft nog maar één single uit, maar in september komt haar eerste EP uit waarvoor ze onder andere heeft samengewerkt met Zwangere Guy. De eerste videoclip van Chibi Ichigo heet ‘Russian Snow’ en is, jawel, in het Russisch: “Ongeacht de taal, zie ik mijn stem als een muziekinstrument,” zegt ze. Versta je geen Russisch? Geen zorgen, er zijn ondertitels in het Engels voorzien. Nooit eerder zagen we een vrouw die er zo stoer kan uitzien terwijl ze thee drinkt in een zetel. Misschien komt het doordat ze van kop tot teen gekleed is in Burberry.

Op 7 oktober kan je de underground hiphopvibes van Chibi Ichigo bewonderen in de Vooruit in Gent.

Juicy

Julie Rens (27) en Sasha Vovk (27) vormen samen het Brusselse duo Juicy. De twee vrouwen zetten met hun hiphop RNB de machocultuur in de hiphopwereld op stelten. “We willen provoceren en een debat stimuleren over topics die we belangrijk vinden.” Dat doen ze met teksten die onderwerpen als seksuele agressie en politiek niet schuwen. Ze draaien de stereotiepe rollen om en zetten de man in als object. Het is verfrissend (en in hun videoclips zelfs poëtisch) om de meiden te zien werken rond deze onderwerpen. Nog niet overtuigd? Bekijk de video van “Count Your Fingers Twice”, waarin het duo een man achtervolgt wiens penis ze eraf knippen.

Blu Samu

Blu Samu, oftewel Salomé Dos Santos, is een van de namen die je zeker niet uit het oog mag verliezen. In sneltempo is ze niet alleen België, maar ook Frankrijk aan het veroveren. De 23-jarige Portugees-Belgische rapster is opgegroeid in Antwerpen, maar ondertussen is ze helemaal thuis in onze hoofdstad, en werkt ze samen met Brusselse rapper Zwangere Guy en de mannen van le 77. “De Brusselse hiphopscene lijkt mannelijk, maar steeds meer powerladies krijgen ook een plek,” zegt ze. Van hiphop naar soul, haar teksten reflecteren haar gedachten. ‘Nathy’ haar meest recente videoclip, doet denken aan een filmtrailer, maar dan wel eentje die een bloederig einde weggeeft.

Amazumi

Flow, krachtige teksten en bikkelharde elektronische beats. Amazumi heeft ze allemaal. Als je Amazumi hoort, zou je bijna denken dat je luistert naar een bekende Amerikaanse rapster. De 30-jarige Nepalese heeft in Hong Kong en Londen gewoond. Ze kwam naar Gent omdat ze vond dat de hiphopscene in Londen te competitief was. “In België steunen alle muzikanten elkaar, door collectieven als Chase en Niveau 4,” zegt ze.

Even ging ze terug naar Londen voor een break, maar Amazumi is weer in het land! Twee maanden geleden maakte ze haar comeback met haar nieuwe single ‘Moods’.  “Moods gaat over de herinneringen die ik ophaal. De veranderingen in het leven, de zoete en de zure momenten, de hoogtes en de dieptes. Je hebt geen keuze. Je moet meevaren met de gebeurtenissen, en wie weet kom je op het einde nog palmbomen tegen,” vertelt Amazumi.

Miss Angel

Hiphop werd geboren in de straten van de Bronx, niet op de universiteitscampus van Berkeley. Hedendaagse hiphop is inmiddels al heel divers geworden, maar Miss Angel (21) wil graag het old school hiphop-genre laten heropleven. “De hiphopscene in België is in opkomst, maar nog niet hoe het moet zijn. We hebben zeker meer females nodig en meer MC’s die beter kunnen spitten,” vindt Miss Angel.

In de video van‘Ghetto Supahstar is Miss Angel helemaal in haar element. “Toen Ghetto Supahstar uitkwam, was ik supah hyped,” zegt ze. “Het idee dat ik in mijn hoofd had, heb ik tot leven kunnen brengen.”

 

Lees ook: Girlpower op de podia van Dour Festival

Foto: Miss Angel door Yaqine Hamzaoui

Schrijf je reactie

Kubra Mayda, 20 Kubra (20) studeert journalistiek en heeft een matige afkeer tegenover snel nieuws. Op zoek gaan naar nieuwe niet-alledaagse onderwerpen is haar ontbijt en bron van inspiratie. Doordat ze een afkeer heeft voor het woord ‘mooi’ en ‘schoonheid’ heeft ze een liefde gecreëerd voor het fotograferen van vreemde koppen en lelijke stillevens.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen