Samenwerking

Vooruit is er voor jou, jou en jou

Vooruit is er voor jou, jou en jou

Charlie werkt regelmatig samen met merken en organisaties die we leuk vinden. Zo helpen we elkaar vooruit. Dat mag je dit keer letterlijk nemen, want Charlie slaat de handen in elkaar met Kunstencentrum Vooruit in Gent.

Dat zit zo: voor het seizoen 2019-2020 werkt Vooruit nog meer dan anders rond inclusie en toegankelijkheid, twee thema’s die ook onze redactie na aan het hart liggen, maar die niet altijd even gemakkelijk in de praktijk te brengen zijn. Want hoe neem je radicaal drempels weg in een historisch en beschermd gebouw, zodat zo veel mogelijk mensen er naar binnen kunnen? Hoe stel je je aanbod zo samen dat zo veel mogelijk mensen naar binnen willen? Vooruit zoekt voortdurend naar antwoorden en oplossingen op deze vragen en doet dat – hoe kan het ook anders – op een creatieve manier, die ons inspireert.

Om te beginnen zet Vooruit dit jaar de deuren wijd open met een nieuwe, rolstoelvriendelijke inkomhal, die bestaat uit 35.000 kleurrijke tegeltjes. Als je daar al niet vrolijk van wordt, dan toch zeker van het idee erachter: het ontwerp van de Zwitserse kunstenaar Christoph Hefti stelt een stenen vlechtwerk als omgekeerde rode loper voor. De nieuwe inkomhal doet ook dienst als een openbare patio voor inwoners en bezoekers van Gent. Zo moeten de grenzen vervagen tussen straat en gebouw, tussen kunstenaar en bezoeker.

Daar stopt de missie om drempels te verlagen en deuren te openen niet. Ook voor het artistieke programma van Vooruit, wordt er nauw samengewerkt met organisaties, artiesten, medewerkers en bestuurders die de veelkleurigheid van de stad weerspiegelen. Vanaf september zijn organisaties uit onder meer welzijn, onderwijs en economie er welkom om tijdelijk hun intrek te nemen in de pas geopende Open Ateliers van Vooruit, zodat er de nodige kruisbestuiving kan ontstaan.

Ook jij als bezoeker van Vooruit wordt nadrukkelijk uitgenodigd om te laten weten hoe Vooruit toegankelijker en inclusiever kan worden. Is er iets wat jou tegenhoudt om Vooruit (vaker) te bezoeken, is er iets wat jij mist in het aanbod? Bel, schrijf, mail Vooruit naar info@vooruit.be, door een bericht achter te laten op sociale media of door gewoon eens langs te lopen. Zo streeft Vooruit ernaar om tot een programma te komen dat misschien niet voor iedereen is, maar waarin wel iedereen iets van (h)erkenning zal vinden. Oftewel: nothing for everyone, something for everybody.

De komende maanden geeft Charlie Magazine je een inkijk in hoe dit aanbod tot stand komt. We praten met mensen achter de voorstellingen en projecten uit het goedgevulde programmaboek van Vooruit, dat overigens voor de helft wordt ingevuld door vrouwelijke artiesten. Onze tips? Zoals elk jaar zal je ons tegenkomen op het Festival van de Gelijkheid, maar we kijken ook uit naar het ‘With pleasure’ festival, waar er openhartig over seks en intimiteit wordt gesproken. En houd zeker Vooruit-residenten Sachli Gholamalizad, Charlotte Adigéry, Hind Eljadid en Simone Atangana Bekono in de gaten!

P.S.: Onze abonnees maken kans op tickets van Vooruit. Check dus regelmatig de ledennieuwsbrief.

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen