Interview

De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool

Lekker eten zonder vlees of zuivel

De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool

 Lisa Steltenpool is 23 jaar, fitnesstrainer, schrijfster, diëtiste in spe en vegan. Ze woont in een studentenflat in Amsterdam en na het succes van ‘De vegarevolutie’ werkt ze momenteel hard aan haar tweede plantaardige kookboek. “Ik vind het geweldig als ik voor mensen kook en ze hebben niet door dat er geen vlees of kaas doorheen zit.” Foto’s: Sarah van Looy.

Je bent nog maar 23 jaar en je hebt een tweede kookboek op komst. Hoe krijg je dat voor elkaar?

“Toen ik vier jaar geleden veganist werd en enkel nog plantaardig ging eten, dus ook geen eieren of zuivel meer, vond ik tot mijn verbazing maar weinig informatie die me aansprak. Er was maar nauwelijks wat hips of positiefs op het gebied van veganistisch leven. De kookboeken op het internet waren te Amerikaans en de toon sprak me niet aan. Ik ben dan maar zelf allerlei recepten en informatie gaan bundelen.”

“Gaandeweg leerde ik veel over wat veganisme inhield en wilde ik deze kennis over voeding, gezondheid en de bio-industrie delen. Het idee begon met een e-book, maar al snel werden mijn ambities groter en besloot ik er een echt boek van te maken. Uitgeverij Prometheus/Bert Bakker kwam op mijn pad en bood mij een contract aan. Het was een te gekke ervaring om op mijn 21e mijn eerste boek te mogen schrijven.”

Waarom ben je veganist geworden?

“Ik was al vegetariër vanaf mijn tiende. Ik had een documentaire op tv gezien over de bio-industrie, en toen ben ik enorm geschrokken: pas dan heb ik de link gelegd tussen het eten op mijn bord en de dieren waar ik zo van hield. Toch ben ik niet meteen vegetariër geworden, want ik had van een vriendinnetje gehoord dat je kaal zou worden als je geen vlees at (lacht). Mijn lange lokken wilde ik niet kwijt, dus at ik mijn vlees met gemengde gevoelens op. Toen ik kort nadien te weten kwam dat het om een fabeltje ging, ben ik wel vegetariër geworden.”

Waarom zette je de stap naar een volledig plantaardig dieet? Wat is er mis met zuivel en eieren?

“Pas vele jaren later leerde ik over de negatieve kant van zuivel en eieren. Zo worden er in Nederland voor eieren jaarlijks 30 miljoen haantjes vergast of vermalen omdat ze geen eieren kunnen leggen – ze zijn zelfs niet geschikt om te slachten voor het vlees. Ik wilde niet bijdragen aan de dood van miljoenen haantjes en besloot een volledig plantaardig leven een kans te geven. Het bevalt heel goed.”

Ik wilde niet bijdragen aan de dood van miljoenen haantjes en besloot een volledig plantaardig leven een kans te geven.

“Ik ben gevarieerder en gezonder gaan eten en voel me beter: mijn chronische buikpijnklachten zijn verdwenen sinds ik geen zuivel meer eet. Hoewel ik eerst om ethische redenen veganist werd, viel langzamerhand alles samen. Een plantaardig dieet is beter voor de dieren, het milieu, mijn gezondheid én ik kan nog steeds super lekker eten. Een win-winsituatie!”

Op je website en in je boek geef je niet alleen recepten over gezonde plantaardige voeding, maar ook allerlei informatie en feiten over de vee-industrie en het milieu. Hoe reageren lezers daarop?

“Ik wil niemand de les lezen of belerend overkomen. Wat ik wil, is mensen informatie aanbieden, zodat ze zelf goed onderbouwde keuzes kunnen maken. Omdat mijn boek heel positief geschreven is, staan lezers meer open voor het veganisme. De reacties zijn zeer positief: ik krijg wekelijks mails met complimenten en bedankjes. Het is fijn dat ik de stap naar een diervriendelijker leven makkelijker kan maken voor mensen die dat willen.”

Hoe komt een nieuw recept tot stand?

“Koken is een grote hobby en ik probeer graag nieuwe recepten en smaken uit. Doordat ik veel kook en hier mijn eigen draai aan geef, ontdek ik vaak nieuwe gerechten. Voor mijn boeken houd ik het niet te ingewikkeld en blijf ik dichtbij de Nederlandse eetgewoontes. Ik laat me inspireren door de recepten in magazines van supermarkten. Die weerspiegelen goed wat mensen graag eten en daar maak ik mijn eigen plantaardige varianten op. Als het gerecht me genoeg bevalt, werk ik het recept uit voor lezers. Voor mijn tweede boek werk ik vooral aan gezonde recepten die zorgen voor meer vitaliteit en daarvoor haal ik inspiratie uit verse groenten en fruit. Er is zoveel lekkers te maken met plantaardig eten. Ik vind het geweldig als ik voor mensen kook en ze hebben niet door dat er geen vlees of kaas doorheen zit.”

Welke kookblogs lees jij graag?

“Ik ben fan van Oh She Glows en Minimalist Baker. Beide posten ze heerlijke recepten met prachtige foodfotografie waarbij je bijna je scherm wilt aflikken.”

Hoe ver staat het met de vegarevolutie?

“De perceptie van veganisme is enorm aan het veranderen. Waar plantaardig eten eerst een stoffig en bleek imago had, merk je nu dat er een grote omslag plaatsvindt, vooral in de grote steden. Veganistische lunchrooms springen als paddenstoelen uit de grond en er is een grote toename aan aanbod van veganistische producten.”

Ik ben zeer hoopvol dat we vlees eten binnen twintig jaar niet meer als iets normaals zullen beschouwen.

“Bij populaire lunchrooms, zoals SLA in Amsterdam, wordt de term vegan groot weergegeven op de menukaart en oogt het hip. Meer en meer mensen kiezen voor een plantaardige gerecht. Nederland loopt qua aantal veganisten erg achter op andere landen, maar het is in ieder geval goed om te merken dat de acceptatie toeneemt. Dat is de eerste stap naar een meer plantaardige samenleving. Ik ben zeer hoopvol dat we vlees eten binnen twintig jaar niet meer als iets normaals zullen beschouwen.”

Ik ben al jaren zo goed als veganist, maar… Ik zwicht nog dagelijks voor die kop koffie met melk. Tips?

“Als je een cappuccino maakt, is sojamelk ideaal. Dat klopt goed op omdat er eiwit in zit en als je het merk Alpro of Provamel gebruikt, ben je zeker dat de soja niet verre gebieden komt. Tegenwoordig wordt de soja voor sojamelk ook deels in Europa verbouwd, wat duurzamer is. Je hebt ook veganistische koffie creamer, die je online kan kopen. Zoals deze Coconut Milk Barista Style of deze koffiepoeder van Whity. Een andere optie is jezelf aanleren om zwarte koffie te waarderen, zoals ik (lacht).

Wat zijn je toekomstplannen?

“Ik heb zoveel opties dat ik zowaar keuzestress heb. In juni ben ik klaar met mijn studie Voeding & Diëtetiek en mag ik mijzelf officieel diëtist noemen. Daarna ga ik mijn tweede boek afronden, dat begin 2016 zal verschijnen. Als bijbaan werk ik momenteel als fitnesstrainer in een sportschool in Amsterdam en het lijkt mij geweldig om Personal Training te geven in combinatie met voedingsconsulten. Maar een stiekeme droom die ik ooit hoop te vervullen, is tv-chef worden. Praten over eten terwijl ik heerlijke maaltijden maak; klinkt als een droombaan nietwaar? Tot die tijd kijk ik mooi naar 24kitchen (Nederlandse kookzender zoals bij ons Njamtv, red.) (lacht).”

lisaS-20

Recept Quiche met rucola stamppot, mango en cherrytomaat

De meeste quiches bevatten schrikbarende hoeveelheden vet door het bladerdeeg en de machtige vulling. Niet deze quiche die een basis heeft van filodeeg: een dun deegje dat je in het vriesvak van de supermarkt vindt. De vulling is een originele rucola stamppot met mango en zongedroogde tomaat. Met een lichte salade ernaast is dit een heerlijke maaltijd die je lichaam voedt!

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten:
5 vellen filodeeg – 3 el olijfolie – 500 g aardappel – 75 g rucola – 100 g mango – 10 zongedroogde tomaten – 1 pot witte bonen à 400 g – 250 g cherry tomaten – 2 teentjes knoflook – Zout & peper naar smaak

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C. Ontdooi de filodeeg in verpakking 2 uur op kamertemperatuur of 8 uur in de koelkast. Neem een quichevorm of ronde ovenschaal en vet deze in met een beetje olijfolie. Leg één vel filodeeg op de bodem en bestrijk deze met olie. Leg hier weer een vel op en bestrijk nogmaals. Herhaal dit voor de overige vellen. Druk de bodem goed aan en vouw de randen naar binnen. Bak het filodeeg 8 minuten in de oven.
Snij ondertussen de aardappelen grofweg in 2×2 cm blokjes zonder ze te schillen. Kook ze in 10 minuten gaar. Snij de rucola grof, de mango in blokjes en de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Spoel de witte bonen af.

Giet na het koken de aardappelen af, voeg de rucola en zongedroogde tomaat toe en stamp fijn. Voeg daarna de witte bonen en mango toe en meng met elkaar. Breng goed op smaak met zout en peper. Vul de quiche met de stamppot. Snij de knoflook in plakjes en leg deze op de stamppot. Halveer daarna de cherrytomaten en leg deze op de quiche met de snijkant naar boven. Voeg ten slotte nog royaal zwarte peper toe.
Bak de quiche 15 minuten af op 200°C. Serveer warm met eventueel een lichte salade.

Tip
Laat filodeeg altijd in verpakking ontdooien om uitdroging te voorkomen.

 

De vegarevolutie’ van Lisa Steltenpool, Veerle Vrindts en Pablo Moleman is uitgegeven bij Prometheus/Bert Bakker.
De veganistische recepten van Lisa Steltenpool, altijd voorzien van mooie foto’s, vind je op www.earlydew.com
Foto’s: Sarah van Looy

Schrijf je reactie

Selma Franssen is freelance journalist en auteur van 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' (uitgeverij Houtekiet, 2019). Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, OneWorld, De Morgen, De Standaard, The New Statesman, VPRO en Vice. Ze volgde het postgraduaat Internationale Onderzoeksjournalistiek, ontving een beurs van het Fonds Pascal Decroos voor haar werk en presenteert journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd'.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen