Samenwerking

“The youth is coming, be prepared”

Theatertalenten Aminata Demba en Aïcha Cissé aan het woord

“The youth is coming, be prepared”

Naar goeie gewoonte werd Het Theater Festival eind augustus in deSingel afgetrapt met een ‘State of the Youth’. In deze vlammende speech lieten theatermakers Aïcha Cissé en Aminata Demba hun licht schijnen op de staat van de podiumkunsten en het leven van jonge makers. Charlie sprak erover met Aminata, en mag een fragment uit deze inspirerende tekst met jullie delen.

Aminata Demba (31) en Aïcha Cissé (31) zijn al zo’n zeven jaar bezig met theater. In 2014 verwierven ze bekendheid met de voorstelling Dis-moi wie ik ben, waarin ze een persoonlijk onderzoek naar hun dubbele identiteit op de planken brengen. De ‘State of Youth‘ gaat dan ook deels over hun eigen ervaringen als jonge makers in de podiumkunsten. “The youth is coming, be prepared”, zo vertellen ze ons. Aminata: “Maar we wilden meer vertellen dan ons eigen verhaal. Binnenskamers wordt er door jonge makers onderling veel gesproken over hoe het eraan toe gaat in de sector en die verhalen wilden we op papier zetten.”

“Ik wil mensen beroeren met thema’s die mij bezighouden. De mooiste vorm daarvoor is volgens mij theater.”

Ter voorbereiding van The State of Youth nam het duo interviews af met andere mensen uit de sector, om hun visie ook te kunnen verwerken in de tekst. Aminata: “Een ‘State of Youth’ schrijven is niet eenvoudig. Elk jaar krijgt iemand anders die opdracht. Je hebt dus een heel lijstje voorgangers met wie je je kunt meten en de lat ligt hoog. Om een goede ‘State of Youth’ neer te zetten, moet je die verwachtingen kunnen loslaten en je eigen stem vinden. Ik heb het gevoel dat dat gelukt is: we zijn dicht bij ons zelf gebleven en hebben een eerlijke, authentieke boodschap gebracht.” Dat blijkt ook uit de fragmenten die we mogen delen en die je hier kunt lezen.

Een plek veroveren in de theaterwereld is niet evident, maar dat Aminata en Aïcha het zouden proberen, lag al vroeg vast. Aminata: “Theater maken is altijd mijn droom geweest. Als kind wist ik al dat ik wilde acteren en ik heb ervoor gekozen die passie te volgen. Ik wil mensen beroeren met thema’s die mij bezighouden, en de mooiste vorm daarvoor is volgens mij theater. Al houd ik ook erg van film en documentaire en wissel ik mijn theaterwerk daarmee af. Zo maakte ik onlangs de documentaire ‘Pelikaanstraat 20’, waarin ik aan de hand van het verhaal van mijn vader verschillende perspectieven bied op het thema ‘migratie’.”

“Je moet het echt menen en met beide voeten het theater in durven springen.”

Aïcha Cissé en Aminata Demba volgden beiden geen klassieke theateropleiding. Aminata ging een jaar naar het Ritcs, Aïcha is recent begonnen aan de toneelacademie in Maastricht. Aminata: “Een opleiding is niet alles in dit wereldje. Het is heel eigen aan de sector dat mensen hun opleiding niet afronden, zoals ikzelf of Matthias Schoenaerts (lacht), of op latere leeftijd alsnog gaan studeren, zoals Aïcha. Dit is zeker geen pleidooi om geen opleiding te volgen. Maar belangrijker nog dan een opleiding, is in de eerste plaats dat je een eigen stem ontwikkelt. Daarnaast moet je het echt menen en met beide voeten het theater in durven springen. En hard werken, want met passie alleen kom je niet ver (lacht).”

Hard werken doen Aïcha en Aminata de komende tijd volop, samen en apart. Aminata werkt aan een nieuwe voorstelling en heeft een reeks residenties op het programma staan. Ondertussen droomt ze van het maken van een volgende documentaire. Ook Aïcha werkt aan een nieuwe voorstelling die in het voorjaar in première zal gaan. Begin 2019 kun je Aïcha ook nog zien met haar onewomanshow Prêt-à-Aimer vol tips en tricks om een lief te vinden.

Welke stukken ze zelf de komende tijd gaan zien? Aminata pakt het programma van deSingel erbij en somt haar favorieten op: “Wie kans heeft, moet zeker ‘Een klein leven’ van Ivo van Hove & Internationaal Theater Amsterdam, ‘Preface to the Seventh Edition’ van Walid Raad en ‘Manifesto’ van Julian Rosefeldt gaan bekijken!”

Een klein leven van Ivo van Hove & Internationaal Theater Amsterdam. Foto: Jan Versweyveld

Preface to the Seventh Edition van Walid Raad

‘Manifesto’ van Julian Rosefeldt

Foto boven: Aminata Demba, door Lise Van Trijp
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met deSingel.

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen