Beeldreeks

Fotografe Noortje Palmers houdt van kleur

Fotografe Noortje Palmers houdt van kleur

Het eerste wat opvalt als je de beelden van fotografe Noortje Palmers (29) ziet, is haar liefde voor kleur. Geen zachte pasteltinten of serene zwart-witbeelden, maar felle kleuren en beelden die van het papier of het scherm spatten. Naast commerciële opdrachten, maakt ze ook eigen werk. Haar meest recente productie is een bijzondere blikvanger – we vroegen haar hoe die tot stand kwam.

De locatie

“Ik ben gek op kleur. Enkele weken geleden moest ik een verschillende hiphoppers fotograferen. Ik wilde eens iets anders doen dan de typische urban sfeer die daarrond hangt en ben toen voluit voor een felroze achtergrond gegaan. Die jongens vonden dat geweldig. ‘Dit is dik!’ zeiden ze (lacht).

Ik merkte dat de combinatie van hun donkere huid heel goed werkte met de fel gekleurde achtergrond. Ik wilde daar meer mee doen en voor mijn volgende shoot ben ik specifiek op zoek gegaan naar donkere modellen. Ik wilde al langer een shoot doen in een leeg zwembad en de felblauwe tinten bleken ideaal. Farah El Bastani, de styliste waar ik vaak mee samen werkt (en die de styling van Blanche deed voor Eurosong, nvdr), hielp me met de styling en modellen zoeken. Toen de modellen ter plaatse kwamen, zag ik al meteen dat de combinatie van hun huid en de lichtblauwe achtergrond iets bijzonders had.”

De modellen

“De keuze voor deze meisjes was aanvankelijk een pure esthetische keuze, maar door op de set naar hun verhalen te luisteren, heb ik veel geleerd over hoe het is als zwarte vrouw in de modellenwereld. Elk agency heeft slechts twee of drie donkere modellen in haar portfolio. Het type van de witte girl next door wordt immers veel vaker geboekt. Mijn visagiste doet vaak fotoshoots en heeft zelf wel ervaring met make-up voor zwarte huid. Maar als ik naar haar palletje kijk, zijn de donkere huidstinten amper aangeraakt. Dat toont aan hoe weinig ze die kleuren moet bovenhalen op haar job.

“Ik heb tijdens de shoot veel geleerd over hoe het is als zwarte vrouw in de modellenwereld.”

Bovendien botsen donkere modellen soms op vervelende situaties als ze op de set komen. De make-up artists die hun haar moeten doen, hebben vaak nog nooit met afro haar gewerkt. Een van de modellen die ik had gevraagd, vroeg zelfs of ze een pruik moest meenemen naar de shoot. Ik zei: ‘nee, kom naturel alsjeblieft!’ (lacht).

De modellen waren heel enthousiast over de shoot. Ze vonden het leuk om eens niet met drie blanke modellen te moeten poseren. Of gecast worden als het exotische meisje met de wilde haren. Ik ben door hun verhalen als fotografe nog bewuster geworden van de impact die je huidskleur heeft. De vanzelfsprekendheid om automatisch een blank model te kiezen is nu weg. Niet dat ik me wil opwerpen als grote ambassadrice voor de zwarte modellen. Ik ben zelf super blank, bijna blauw zelfs soms (lacht), maar vind dat ik mijn platform als fotografe wel kan gebruiken om er iets mee te doen, in mijn eigen beeldtaal.”

De attributen

“De vissen? Dat was een gek idee van mij om de sfeer van het lege zwembad te benadrukken. Ik heb ze een paar dagen op voorhand gereserveerd bij de visboer. Het zijn vissen die hij anders toch had weggegooid. Hij heeft ze in de diepvries gestoken en ik ben ze de dag van de shoot ‘s ochtends gaan ophalen. Ik kan je zeggen: de geur was heftig.

Ik heb nadien nog veel moeten rondrijden om ze weg te gooien. want in het containerpark kon ik ze niet kwijt. Na veel rondbellen, heb ik ze uiteindelijk in een sorteerstraatje afgezet. Gelukkig stinkt mijn auto nu niet meer. Ik had alles heel goed afgedekt met plastieken zeilen. Ik heb rare ideeën, maar denk er wel goed over na (lacht).”

MUA: Carolien Wardenier & Marlien Echelpoels
Models by The Agent; Kamaliza, Bridget, Michèle, Sarah, Naomi
Production & assistant: Roel Lambrechts & Dieter Daniëls
Styling: Farah El Bastani
Meer mooie beelden kijken? www.noortjepalmers.be of volg haar via Facebook en Instagram

Schrijf je reactie

1 reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen