De magie van De Kringwinkel is meer dan het vinden van fantastische koopjes. Naast de verrassingen, zijn er ook de stukken die je in elke kringloopwinkel tegenkomt, de items die je lief aankijken en goeiedag zeggen. De items die iedereen vandaag voorbij loopt. En dat is jammer. Daarom ben ik er nu al met deze boodschap: Wacht niet zo lang. Want morgen heb je spijt dat je dat fonduebord of die wekkerradio vandaag niet hebt gekocht. En ik zal je vertellen waarom. Foto’s: Sarah Van Looy
JJij vraagt je af: ‘Kookboeken kopen: heeft dat nog zin?’ Goede vraag. Waarom zou je dat ook in huis halen? Online vind je toch alles? Dat is waar. Daar kan ik technisch gezien niets tegenin in brengen. Maar laat me toch even dit zeggen. De magie van het kookboek is niet het juiste recept vinden. De magie van het kookboek is er op zondagochtend mee in de zetel gaan zitten en het doorbladeren. De magie is op een avond vroeg thuiskomen en jezelf afvragen: wat zou ik vanavond eens maken. Een kookboek is een ontdekkingstocht. Online vind je perfect wat je zoekt. En dat is goed. Maar het is ook wat saai. Terwijl in een kookboek verschijnen recepten op je pad zoals verborgen watervallen dat doen op een wandeling in Brazilië.
Welk kookboek ik je dan aanraad? Wel, dat is hét Kookboek Der Kookboeken, het vergruisd exemplaar, de moeder der Kookboeken en dat is volgens mij ‘Ons Kookboek’. Dringend tijd dat die weer in al onze kasten staat, en niet in alle Kringwinkels. Alle Vlaamse klassiekers staan daarin. Ook degene die je nog niet kent. En als je geluk hebt, nog met de boter-hoeveelheden van de jaren ‘60. Nu gij?
Want wij denken allemaal dat we onze Vlaamse klassiekers kennen, maar is dat ook zo?
We doen gewoon even de test. Ja, lekker interactief artikeltje hier. Het gaat zo: jij somt nu in je hoofd alle Vlaamse klassiekers op die je kent.
…
“Ons kookboek is een goudmijn. En ooit ga je willen dat je een exemplaar van de vorige eeuw had.”
Oké. Ik doe een gok. Jij hebt net gedacht aan stoofvlees met frietjes, vol-au-vent met kroketjes, witloof met hesp in de oven, wortelpuree met spekjes, gehaktballen met krieken, een kip uit de oven met appelmouse (of appelspijs, voor de échte kenners), asperges à la Flamande, bloemkool met kaassaus, tomatensoep met balletjes, paling in het groen, vogelnestjes met tomatensaus, steak béarnaise, varkenskotelet met spruitjes, Orloffgebraad met worteltjes en erwtjes …
Oké. Ik doe nog een gok. Er zat al een recept bij waar je niet aan had gedacht. Eerlijk? En het straffe is: er zijn er nog véél meer. Ons kookboek is een goudmijn. En ooit ga je willen dat je een exemplaar van de vorige eeuw had. Nu vind je die nog voor een appel en ei in je Kringwinkel. Waar wacht je nog op?
Schrijf je reactie