Samenwerking

Kringwinkeltypes: De Klimaatshopper shopte al ecologisch voor de vintage hype ooit begon

Kringwinkeltypes: De Klimaatshopper shopte al ecologisch voor de vintage hype ooit begon

Redactrices Zita en Sara Theunynck ontdekten iets bijzonders: in De Kringwinkel vind je niet enkel parels van spullen, maar ook parels van mensen. Deze mensen vallen uiteen in enkele universele types: De Zalm, De Dromenjager, De Goalgetter, De All-Roundneuzer en De Klimaatshopper. Zita en Sara nemen je mee op een zalige reis doorheen je hele sociale cirkel en ver daarbuiten. Je herkent onderweg vast je zus, je tante, je buurman, je papa en misschien ergens ook jezelf. Dit keer: De Klimaatshopper. Foto’s: Sandra Mermans. Model: Camille Deckers.

Jij bent als een knolselder in de Belgische winter: niet meteen de meest sexy groente op het schap, maar zoals hij elke puree beter maakt, maak jij de wereld beter. Jij shopte al ecologisch voor de vintage hype ooit begon. Voor jou is De Kringwinkel a way of life: spullen een tweede leven geven is een natuurlijke reflex. Met wat anderen weggooien, bouw jij je vintage passiefpaleis. Jij ziet geen afgedankte theepot, jij ziet een vaas met potentieel. Jij ziet geen oude stoel, jij ziet een vintage meubel met een verhaal. Geen servies is te oud om in jouw kast te staan. Geen houten meubel te groot om in je bakfiets te vervoeren. Jij bent onze ecologische superheld.

Hoe kan het, denk jij wel eens, dat sommige mensen nog altijd niet weten wat voor een geniale plek De Kringwinkel is: in welke andere winkel kan je werkelijk alles – maar echt al-les hè: kleren, meubels, servies, speelgoed, kampeergerief, huishoudelektro, boeken, decoratieve dingen waarvan je niet wist dat je ze nodig had en we kunnen zo nog héél lang doorgaan – kopen en zonder enig schuldgevoel weer buitenwandelen?

Tevreden aanschouw jij tegenwoordig de populariteit van het kringwinkelen. Waarom zou je iets nieuws kopen als het al bestaat? Jij wil, al is het maar een beetje, de wereld verbeteren. Jij gelooft dat het kan en dat alle beetjes helpen. Je bent een trotse supporter van de klimaatmars én vergeten groenten. Je wordt blij telkens als je een huis met zonnepanelen tegenkomt en je vindt het prima om de hele winter enkel appels te eten. Je draagt trots die Levis die je al jaren hebt, je leren schoenen poets je tot ze er weer als nieuw uitzien – of iets dat in de buurt komt, ook goed – en ’s nachts trek je de wc niet door: het is donker, je stoort er niemand mee en je hebt weer zes liter water van de vervuiling gered.

“Jij weet: spullen behoren niet toe aan één mens of mensenleven.”

Liefdevol oreer je over de prachtige stukken die jij een nieuw leven hebt mogen geven. Zoals die handgemaakte kast, die nog naar boenwas ruikt en maar één klein krasje heeft, op de zijkant dan nog: die gaat sowieso nog eens honderd jaar mee, of tenminste vijftig, die gooi je toch niet weg? Het seventies zoutvat dat bescheiden doet wat het moet doen: zout verspreiden. Een vondst! De vintage jas die perfect past: je zag ’m, je hart begon sneller te slaan, je paste hem en je wist: deze doe ik nooit meer uit. Al steken ze je in een rusthuis, die jas gaat mee.

Jij weet: spullen behoren niet toe aan één mens of mensenleven. Nee, het is omgekeerd: goeie spullen gaan meerdere mensenlevens mee en wij mogen ze gewoon lenen. Heerlijk. Jij brengt de dingen die je niet meer nodig hebt dus ook weer opnieuw naar De Kringwinkel, terwijl je op de fiets naar huis ‘The Circle of Life’ neuriet en gelukzalig denkt aan je Elton John-bril uit de jaren 80. Inderdaad, you were born to kring.

Nu vraag jij je natuurlijk af welk type jij bent. Geen probleem. Ook daar hebben wij een oplossing voor. Doe mee met de quiz en ontdek het zelf!
Naar de Quiz!

Ontdek hier de andere Kringwinkeltypes.

Waarom kringen écht winnen is voor alles én iedereen:

  • Kringen is goed voor jou. Je vindt er unieke spullen voor geen geld. Wil je liever iets huren? De Kringwinkel heeft ook een verhuurdienst, Kringverhuur, waar je vintage stoelen, tafels, servies en tenten kan huren voor een feestje.
  • Kringen is goed voor onze wereld. Want het is niet zomaar een winkel, het is een spullenasiel. En jij kan al die spullen een nieuw leven geven. Jeej! Geen enkele aankoop is zo ultiem bevredigend als een tweedehandsaankoop. Je moet het maar eens doen. Het geeft een kick. Dat is bijna zo goed als dat oude bastaardhondje met die rare flaporen uit het asiel mee naar huis nemen.
  • Kringen is goed voor anderen. Want De Kringwinkel helpt mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt mee aan een job. En zo is de cirkel werkelijk rond. Kringen is echt winnen.
Tekst: Sara & Zita Theunynck.
Foto’s: Sandra Mermans. Model: Camille Deckers. Styling: Renaldi Diombo. Visagie: Ine D’Hoe.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met De Kringwinkel. Charlie werkt samen met merken die we leuk vinden. Zo helpen we elkaar vooruit.

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen