Lijstje

One man’s trash is another man’s treasure

5 manieren om je oude kleding een nieuw leven te geven

De feestdagen zijn in aantocht, de verlanglijstjes worden opgesteld, de gedachten staan op ‘hebben, hebben, hebben’! Maar gelukkig ook op ‘geven, geven, geven’, want cadeautjes uitdelen is net zo leuk als cadeautjes krijgen. En wie graag geeft, kan deze maand op heel wat plaatsen terecht. Wij verzamelden een aantal ideeën en initiatieven die de kenmerkende overconsumptie van deze periode tegengaan, te beginnen bij je klerenkast: leuke manieren om minder nieuwe spullen te kopen, en minder oude spullen weg te gooien. Reduce, reuse, recycle!

The Empty Shop

emptySchenk je overbodige kleren en schoenen aan The Empty Shop: tussen 1 en 12 december vult de winkel zich elke dag opnieuw met dagverse donaties, en elke avond wordt de vangst van de dag verzameld en van een prijskaartje voorzien in een opslagplaats. Vanaf 15 tot 20 december is alles te koop, en de integrale opbrengst gaat naar de Antwerpse daklozenwerking vzw Kamiano.

 

Even naar de kledingbib

bieb
Lenen is het nieuwe kopen! In Nederland bestaan ze al langer, kledingbibliotheken. Je sluit je aan, je ontvangt een ‘biebpas’ en krijgt zo toegang tot een enorme kleerkast waaruit je naar hartenlust kan lenen. Zo vind je in Utrecht de Kledingbibliotheek en in Amsterdam Lena the Fashion Library. In Antwerpen opent Veerle Spaepen in de lente van 2016 de eerste Belgische kledingbibliotheek Les Rebelles d’Anvers.

 

Ruil je rijk

klerenruil
Organiseer een klerenruil met vrienden of vriendinnen: deze tip wordt je door mij persoonlijk warm aanbevolen! Ik krijg altijd een warm gevoel vanbinnen wanneer een hoop vrouwen gezellig met een glas wijn in de hand zit te kijken naar eentje die één voor één haar overbodige kledingstukken showt. Wie interesse heeft om iets te passen, roept luid “JA, ikke!”, en we maken vervolgens twee stapels: “spullen om ruzie over te maken” (doen we nooit, al heel snel wordt telkens duidelijk wie van de kandidaten er het beste mee staat) en een stapel “spullenhulp” (ook altijd gieren om de fashion mistakes die daar onvermijdelijk tussen zitten). Als ik dan een paar weken later een vriendin zie blinken in een van mijn vergeten kledingstukken ben ik heel tevreden dat het een nieuw leven heeft gekregen.

 

Swappen en swishen

swapping
Hebben jouw vrienden écht geen smaak of een te drukke agenda om samen te komen? Dan ruil je je kleding gewoon met andere swappers en swishers. Swapping is een trend die is overgewaaid uit Amerika, waar het populair is onder fashionista’s. Hoe werkt het? Op een swap-event inspecteert een stylist je miskopen en geeft je swap-dots of punten in ruil. Alle kledij wordt netjes opgehangen zodat je goed kan kijken en passen. Als je iets vindt dat jou goed past, kan je het ruilen voor je swap-dots. Meer info op www.littlegreendress.nl en www.swishing.be.

 

Rommelen en snuisteren

rommelRommelmarkten, yard sales, tweedehandsbeurzen, oh my! Je kan tegenwoordig geen Facebook event openklikken of er worden tweedehandsspullen op verkocht. De kledij is van wisselende kwaliteit en hipness, maar een unieke vondst is vaak het struinen en snuisteren tussen de rekken waard. Je kast leegmaken en je shizzle verkopen op een standje kan natuurlijk ook. Je verdient een centje bij, je gooit niets weg en je maakt iemand anders gelukkig met ‘nieuwe’ spullen. Aanrader: kapsalon The Pony Club organiseert regelmatig zondagse closet sales met standjes van hippe klanten en sympathisanten die wat plek moeten maken in hun kasten. Er zijn altijd wel kwaliteitspareltjes te scoren, veel beter dan weer iets nieuws te kopen. En er hoort altijd een cocktailtje en hapje bij, een ideale chille zondag. Hou hun Facebook pagina in het oog voor de volgende gelegenheid.

Krijg je je oude kleding niet meer geruild? Dan kan je hem nog altijd inleveren bij Spullenhulp, Oxfam of de Kringwinkel. Weggooien is dus geen optie meer!

Redactrice Lara Taveirne wil dit jaar ook minder in plaats van meer. Lees hier haar pleidooi voor een beetje minder.

Schrijf je reactie

Louise Vanderputte is een pragmatische idealist met een passie voor taal en mensen. Liefst van al verdiept ze zich telkens in een nieuw fenomeen dat haar fascineert, om het beter te proberen begrijpen. Vaak vloeit daar dan een niet te stoppen informatie-binge uit voort, maar soms gelukkig ook eens een tekst of een ander idee.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen