Beeldreeks

Binnengluren in de slaapkamer

Jana Romanova fotografeerde slapende Russische koppels

Binnengluren in de slaapkamer

De Russische fotografe Jana Romanova (30) brengt met Waiting een boek uit vol met intieme scènes. Waiting gaat over dertigers die geboren zijn in de voormalige Sovjet-Unie en een kind op de wereld zetten in Rusland. Jana Romanova fotografeerde 40 slapende jonge koppels die een kind verwachtten. Een moeilijke bevalling! Tekst: Cedric Habex

Romanova_Jana_Waiting_16
“Ken je die scène in de film The Dreamers van Bernardo Bertolucci waarin de vader tegen de tweeling zegt dat van bovenaf alles duidelijker wordt? Die scène verklaart waarom ik in het holst van de nacht een trapladder beklom om een slapend koppel te fotograferen. Het perspectief schept orde in de wanorde”, verklaart Jana Romanova.

Het is de wanorde in de knusse appartementen in Moskou en Sint-Petersburg die het project Waiting sterk maakt. Jana voelde zich een beetje als Sherlock Holmes als ze om vijf of zes uur ’s ochtends een ronkende slaapkamer betrad. “Aan de hand van rondslingerende spullen en kleding probeerde ik re raden wie die mensen waren en wat hun beroep was. De fotoreportage laat je naar binnen gluren in een heel intieme omgeving.”

Dat laatste maakte het wel moeilijk om koppels te vinden die aan het project wilden deelnemen. Jana contacteerde honderden koppels en kreeg vaak een njet te horen. Daarom was ze maar liefst vijf jaar bezig met het maken van die 40-delige fotoreportage.

Romanova_Jana_Waiting_23

“Na de val van de Sovjet-Unie had iedereen een grote vechthond. Nu zie je alleen nog kleine schoothondjes.” ©Jana Romanova – Waiting

Donkere Russische metropolen

De toekomstige gezinnetjes die ze op de gevoelige plaat vastlegde, wonen in Moskou en Sint-Petersburg. ‘West-Europeanen hebben vaak het stereotiepe beeld voor ogen dat de Russische metropolen donker en overbevolkt zijn’, vertelt Jana. ‘Ik woon zelf in Sint-Petersburg en heb niets te klagen. Het is een stad met 6 miljoen inwoners en het bruist er van het leven.’

‘Ik denk dat de Russische grootsteden niet zo verschillen van West-Europa. Sint-Petersburg en Moskou zijn immers erg toeristische steden waardoor er veel invloed van buitenaf is. Leven op het platteland in Rusland is veel moeilijker. Gelukkig kom ik daar bijna nooit’, zegt Jana lachend.

Romanova_Jana_Waiting_08

Een land dat niet meer bestaat

Jana werd dertig jaar geleden geboren in een compleet ander land, de voormalige Sovjet-Unie. “De koppels die ik fotografeerde zijn allemaal van mijn generatie. Wij zijn de laatste generatie die geboren werd in de Sovjet-Unie. De kinderen die de dertigers in Waiting op de wereld zetten, zullen dat vorige land alleen uit de geschiedenisboeken kennen.”

De jaren negentig was een heel moeilijke periode. Ik herinner me vooral het wankele, onveilige gevoel dat heerste in die tijd.

“Ik was nog erg jong toen ik de val van de Sovjet-Unie meemaakte. De jaren negentig was een heel moeilijke periode. We werden opeens overspoeld met producten uit Europa, Amerika en China. Ik herinner me vooral het wankele, onveilige gevoel dat heerste in die tijd”, legt Jana uit. “Vroeger had bijna iedereen een grote vechthond om zijn huis te beschermen tegen inbrekers. Nu zie je alleen nog kleine schoothondjes bij de mensen thuis.”

Jana Romanova liet haar werk al vaker in boekvorm publiceren. Dat waren collectors’ items die beperkt in omloop waren. Waiting is het eerste project waar ze 500 exemplaren van op de markt brengt. “500 lijkt misschien ook weinig, maar je moet ergens beginnen. Het is een groot risico om te nemen. Gelukkig ging de helft van de boeken al de deur uit via de crowdfundingcampagne.”

Romanova_Jana_Waiting_09 Romanova_Jana_Waiting_24Romanova_Jana_Waiting_02 Romanova_Jana_Waiting_25waiting-5
Op www.janaromanova.com vind je meer foto’s uit Waiting en ander werk. Het boek kan je hier bestellen.
Dit interview werd gemaakt door Cedric Habex, student Journalistiek aan de PXL Hogeschool te Hasselt.

Schrijf je reactie

Charlie geeft regelmatig het woord aan mensen die - net als wij - geen blad voor de mond nemen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen