Voorpublicatie

Help, ik word een volwassen vrouw!

Help, ik word een volwassen vrouw!

Het debuut van de Vlaamse striptekenares Nele Sys heet ‘Het wijfje – een geïllustreerde handleiding voor vrouwen’ en gaat over de verwarring die meisjes voelen als ze vrouw worden. Gêne, trots, ongesteld worden, piemelpraat, zoenen, oefenen met de goudvis en de eerste schreden op het liefdespad… “Ik had het me toch poëtischer voorgesteld”, aldus Nele. Nele Sys (1991, Brugge) studeerde beeldende kunsten (beeldverhaal) en beeldende vormgeving (studio storyboard & illustratie) aan het Luca in Brussel en Gent.

neleNele, waarom dit boek?
“Het idee om iets te doen rond het thema, puberteit en seksualiteit, heeft lang in mijn hoofd rondgedwaald. Toen ik opgroeide miste ik wat relativering op dat vlak. En nu nog steeds is het mainstream aanbod mager. Dus besloot ik er gewoon zelf mee aan de gang te gaan. Het masterproject voor mijn opleiding Beeldverhaal was een ideale moment om met het boek te beginnen.”

Wat vond je zelf het meest vervelende aan de puberteit, waarvan je nu denkt: had ik daar maar een handleiding voor gehad?
“Oei, een moeilijke vraag. Ik denk dat ik mij het meest stoorde aan de verwachtingen en de ongeschreven regels. De sociale druk om te voldoen aan het ‘meisjesideaal’ was groot. Ook vooral de manier waarop hierover werd gepraat vond ik verwarrend. Ofwel werd er niet over gesproken, wat de schaamte alleen maar vergrootte, ofwel werden er zonder schroom de meest belachelijke anecdotes en tips verteld die zelden strookten met de realiteit. Als naïef meisje weet je dan niet wat te geloven. Ik ben er wel van overtuigd dat een handleiding nergens voor nodig is; de ondertitel van mijn boekje druipt dan ook van de ironie. Ik denk dat ik als puber vooral nood had aan ademruimte, humor en ‘alles op zijn tijd’.”

Bijna alle vrouwen vinden de tampon hilarisch, terwijl sommige mannen er de humor niet van inzien en ongemakkelijk worden.

Hoe kwam je in hemelsnaam op het idee om een tampon als leeslint aan je boeken te hangen?
“Ik ben iemand die alle aspecten graag op elkaar afstemt. Alles moet in functie staan van het verhaal. Ook gebruik ik graag humor waar je het niet verwacht (zoals de twee verschillende schutbladen). Samen met de uitgever dacht ik na over een extraatje bij de boekpresentatie, een gimmick waarbij de tegenstelling tussen kinderlijk schattig en volwassen aan bod kwam. Ik zelf brei graag, dus zo kwamen we op het idee van een gebreide tampon. Voor de boekjes in de winkel werd dat een echte tampon. En zo is iets wat we normaal gesproken liever wegmoffelen, hier nu heel prominent aanwezig. Wanneer ik het boekje uit mijn tas haal, krijg ik soms wel de fluisterende opmerking: “Oei, er hangt nog een, euh, tampon aan…” Bijna alle vrouwen vinden dat hilarisch, terwijl sommige mannen het maar vreemd vinden. Zij zien daar de humor niet van in en worden er duidelijk ongemakkelijk van. Vervolgens komen ze altijd met de vraag: „Ha, en waarvoor moet ik die gebruiken?” Als leeslint natuurlijk!” 

wijfje1 wijfje2 wijfje3

Het wijfje – Een geillustreerde handleiding voor vrouwen, Nele Sys, Uitgeverij Xtra, 72 pag. kleur (hardcover), prijs: € 14,95.

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen