de bingewatch bitch

Wie wint ‘the Game of Thrones’?

Bingewatcher extraordinaire Charlotte kent Netflix vanbuiten, spreekt vloeiend internets en denkt in memes. In haar rubriek ‘De Bingewatch Bitch’ bespreekt ze de waardevolle, nutteloze, hilarische en bloedserieuze dingen die op haar scherm voorbij komen. Dit keer: haar favoriete fan theorieën voor het laatste seizoen van Game of Thrones.

Op 14 april begon na een eeuwigheid wachten het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones. De eerste twee afleveringen bereidden ons voor op het gevecht dat in aflevering drie hopelijk zal losbarsten. Met nog vier afleveringen te gaan, kan het nog alle kanten op met de personages. Online wordt druk gespeculeerd over het mogelijke einde van de hitserie. Wie overleeft het gevecht? Wie redt de mensheid? Wie helpt iedereen de verdoemenis in? En wie eindigt er op de iron throne? Ik lijst mijn favoriete theorieën op.

1. De dode Starks

In de tweede aflevering van dit seizoen werd het gevecht tegen de white walkers voorbereid – en werd beslist dat de vrouwen en kinderen veilig zouden zijn in de crypte onder het kasteel van Winterfell. Al merkten fans online meteen op dat dat wel eens de gevaarlijkste plek voor hen zou kunnen zijn. In die crypte begraven de Starks namelijk hun dode familieleden. En laat de white walkers nu net een bende wandelende doden zijn, tot leven gewekt door de Night King.

“Het lijkt het er op dat de lichamen teruggebracht werden omdat ze nog een belangrijke rol zullen spelen in het verhaal.”

Zullen de vrouwen en kinderen opgesloten worden met een hoop white walkers? Komen de overlevende Starks oog in oog te staan met de zombieversies van hun dierbaren? In de vorige seizoenen werden de lichamen van de Starks die in de oorlog gestorven waren – Ned in King’s Landing, Robb en Cathlyn op de Red Wedding – daarna weer naar Winterfell gebracht om in de cryptes begraven te worden. Nu lijkt het er steeds meer op dat die lichamen teruggebracht werden omdat ze nog een belangrijke rol zullen spelen in het verhaal.

In de officiële trailer van het seizoen zien we Arya Stark door de cryptes lopen. Ze lijkt van iets of iemand te vluchten, wat niet meteen een classic Arya move lijkt. De grootste badass van de familie, misschien zelfs van de hele serie, die ergens van wegloopt? Dan moet er wel iets héél eng aan de hand zijn. En wat is nu enger dan oog in oog staan met je dode familieleden – die jou proberen vermoorden?

Sansa en Arya Stark in de crypte onder het kasteel van Winterfell

2. The Prince That Was Promised

In de religie van the Lord of Light gelooft men in een held, the Prince That Was Promised. Deze prins zou “opnieuw geboren worden tussen zout en rook” en met een zwaard, genaamd Lightbringer, een duistere kracht verslaan. Rode Priesteres Melisandre geloofde lang dat de held Stannis Baratheon was, maar wanneer hij stierf, geloofde ze dat de man uit de legende eigenlijk Jon Snow is. Volgens haar zou hij daarom terug zijn gebracht van de dood – om zijn lotsbestemming te volbrengen.

“De beloofde prins kan ook een beloofde prinses zijn. Een Rode Priesteres gelooft dat Dany de voorspelde heldin is.”

Klinkt logisch, toch? Wacht even. In het zesde seizoen vertelt Missandei, Daenerys’ vertrouwde adviseur en dienares, dat de held ook een heldin kan zijn. De legende werd namelijk vertaald vanuit het High Valyrian – en in die taal is het woord voor ‘prins’ eigenlijk genderneutraal. De beloofde prins kan dus ook een beloofde prinses zijn. Een Rode Priesteres in Volantis gelooft dat Dany de voorspelde heldin is.

Als één van de twee inderdaad de held uit de profetie is, is dat waarschijnlijk slecht nieuws voor de ander. Als de legende in de serie dezelfde is als die in de boeken, moet de voorspelde held namelijk zijn of haar ware liefde doden om het zwaard, de Lightbringer, te kunnen maken. Eén van hen zou zichzelf dan moeten opofferen zodat de ander de wereld kan redden van de verdoemenis.

Rode Priesteres Melisandre gelooft dat Jon Snow de beloofde prins is.

Maar zoals het Game of Thrones betaamt, is de legende zo vaag dat bijna elk hoofdpersonage nog de beloofde prins of prinses kan worden. Er zijn theorieën dat de held Samwell, Tyrion of Arya is. Maar mijn favoriete theorie is dat onze held ook een beetje een antiheld is – Jaime Lannister. Onze Kingslayer maakte de afgelopen seizoenen heel wat mee en veranderde van een arrogante zak in een iets minder arrogant, iets minder ‘zakkerig’ personage. Hij koos er zelfs voor mee te strijden met Jon en Daenerys tegen het leger van de doden, in plaats van kant te kiezen voor zijn zus/geliefde Cersei.

“Mijn favoriete theorie is dat onze held ook een beetje een antiheld is – Jaime Lannister.”

Waarom zou Jaime de beloofde held zijn? Ten eerste past zijn verhaal in de mythe. In seizoen zeven wordt hij ‘herboren’ wanneer hij de strijd tegen Daenerys verliest en gevangen wordt genomen door haar en zijn broer Tyrion. Wanneer hij beseft dat Tyrion niet degene is die zijn zoon koning Joffrey heeft vermoord, verandert zijn attitude naar zijn broer toe en uiteindelijk kiest hij dus de andere kant van het conflict.

Ten tweede zou Jaime als beloofde prins ook passen in een andere profetie. Als kind kreeg zijn tweelingzus Cersei van waarzegster Maggy the Frog een lugubere voorspelling te horen. Ze zou met de koning trouwen. Hij zou twintig kinderen krijgen en zij drie, die alle drie voor haar zouden sterven. Hoewel ze er alles aan deed om dat te vermijden, kon ze het lot niet tegenhouden en is de koningin ondertussen al haar kinderen kwijt.

Zal Jamie zijn zus vermoorden, zoals de waarzegster voorspelde?

In de serie stopt het daarbij, maar in de boeken vertelt de waarzegster haar nog meer. Zo zal ze vermoord worden door haar jongere broer. Cersei ging er steeds vanuit dat dit Tyrion was – één van de redenen dat ze hem haat – maar het kan ook Jaime zijn, die vlak na haar geboren werd. Als Jaime de Prince That Was Promised is, en hij zijn ware liefde moet doden, komen beide voorspellingen dus uit.

Verder heeft een fan op Reddit ook nog een ‘toevallige’ woordspeling ontdekt. De woorden voor ‘lord’ en ‘light’ in het High Valyrian zijn ‘aeksio’ en ‘onos’. De woorden voor ‘goud’ en ‘hand’ zijn ‘aeksion’ en ‘ondos’. Het zou dus zomaar kunnen dat de Lord of Light ook de man met de gouden hand is. Volgens een andere fan zou het zelfs kunnen dat ‘Lord of Light’ eigenlijk een foute vertaling is, en zou de legende de held ‘Goldenhand’ voorspellen.

3. Daenerys wordt de ‘Mad Queen’

Nu Dany weet dat haar geliefde Jon eigenlijk ook haar neefje is, én volgens wat zij steeds predikt eigenlijk de rechtmatige troonopvolger, zijn er een paar opties. Aangezien incest niet echt een big deal is in de Targaryen familie, zal het neefjes-aspect niet zo’n groot probleem zijn voor de Mother of Dragons. Maar het troonopvolger-gedeelte kan nog alle kanten op.

Misschien werken ze samen om de troon te bestijgen – hij als koning, zij als zijn koningin. Maar let’s be real, hoewel het een mooi slot zou zijn, klinkt het iets te mooi om waar te zijn. De schrijvers van Game of Thrones kennende, kunnen we niet op zo’n sprookjesachtig einde rekenen. Een plausibele fantheorie is dat Dany helemaal gek wordt en haar vader Aerys II, the Mad King, opvolgt als een Mad Queen – en daarmee de ultieme slechterik van het verhaal wordt.

Door de seizoenen heen is Dany vaak een strenge, maar rechtvaardige koningin geweest. Hoewel haar intenties goed zijn, is de manier waarop ze de dingen aanpakt regelmatig heel fout. Zo wil ze slavernij afschaffen, maar leidt ze wel een leger van slaven. Ze straft de mensen die niet loyaal blijven, maar verwacht wel dat de bewoners van elke stad die ze binnenvalt aan haar voeten vallen en met haar strijden tegen hun eigen leiders.

En laten we niet vergeten dat ze de vader en broer van Samwell Tarly levend liet verbranden omdat ze niet voor haar wilden knielen. Vanuit die geschiedenis klinkt het helemaal niet zo gek dat Dany meer op macht uit is dan ze wil laten geloven – en dat ze helemaal flipt als iemand tussen haar en ‘haar’ troon in komt te staan.

4. Alles is Brans schuld

Mijn favoriete theorie is dat alles de schuld is van Bran. Hij zou met zijn krachten als Three Eyed Raven steeds proberen terug in de tijd te gaan en het verleden te veranderen – zodat de mensen voorbereid zijn op de komst van de White Walkers. We zagen dat de vorige Three Eyed Raven Bran heeft uitgelegd dat het verleden al geschreven is, dat “de inkt droog is.” Toch ging Bran al eens terug in het verleden en heeft hij er per ongeluk voor gezorgd dat Hodors brein permanente schade opliep. Dat zegt ons dat hij (1) niet goed luistert naar wat hem wordt gezegd en (2) niet goed weet hoe zijn krachten werken.

“Hoe het ook afloopt, één ding is zeker. We gaan een paar van onze favoriete personages verliezen in het gevecht.”

Wat als Bran niet alleen terug in de tijd ging om Hodor dingen in te fluisteren – en dat grandioos verknalde – maar dat hij dat ook deed met bijvoorbeeld The Mad King? Onder hem was Westeros voor het laatst één koninkrijk. Maar na een tijd werd de koning gekker en gekker en hoorde hij stemmen. Wat als die stem Bran was, die hem waarschuwde dat de white walkers er aan komen?

De laatste woorden van de koning waren “burn them all!” Dat zou kunnen zijn omdat Bran hem waarschuwde dat de white walkers verbrand moeten worden… Zo zou het ook kunnen dat Bran degene is die Brandon the Builder, één van zijn voorouders, waarschuwde dat hij de Wall moest bouwen én volgens de populaire theorie zelfs dat hij het zó erg verpestte dat hij zélf gevangen zit in het bewustzijn van de Night King…

Hoe het ook afloopt, één ding is zeker. We gaan een paar van onze favoriete personages verliezen in het gevecht. En hoogstwaarschijnlijk gaan we allemaal nog een potje huilen ook. Ik ben er helemaal klaar voor.

Lees hier alle reviews van De Bingewatch Bitch

Schrijf je reactie

Charlotte Wollaert is freelance journalist en eindredacteur. Als achtjarige schreef ze haar eerste fictieboek en sindsdien heeft de schrijfmicrobe haar niet meer losgelaten. Haar hobby’s zijn kippen knuffelen, bankhangen, dt-fouten de wereld uithelpen en stevig lachen om haar eigen moppen.

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen