Interview

F.A.R.T.: een term die past bij het nieuwe ouder worden

Vijftigers Hélène Van Herck en Ann Lemmens over hun boek Midlife KICK

F.A.R.T.: een term die past bij het nieuwe ouder worden

Denk je bij midlife spontaan aan crisis en opvliegers? Think again, zeggen Hélène Van Herck en Ann Lemmens. De twee ervaringsdeskundigen achter Wifty praten al vijf jaar lang over hoe het leven echt wel rockt tussen je 40ste en je 60ste – betere seks, iemand? – en nu hebben ze zelfs een boek uit: ‘Midlife KICK, de kracht van het ouder worden’. Inclusief openhartige dialogen, prachtige portretten en een hele reeks tips van experts. Foto: Jean Van Cleemput

Hélène & Ann, jullie hadden al het online magazine, de Wifty Party’s, Talks, & AbFab Nights. Waarom een boek?
“We hebben die afgelopen vijf jaar dankzij Wifty zoveel bijzondere mensen leren kennen en zoveel bijgeleerd dat je ons gerust experts in midlife mag noemen. We waren pioniers in het aanpakken van de foute beeldvorming rond 50-plussers en ouder worden. Ondertussen gebeuren er zo veel innoverende en spannende dingen op dat vlak dat we het over de kracht van het nieuwe ouder worden hebben. Al die knowhow en expertise willen we zoveel mogelijk delen. Verhalen vertellen lukt heel goed via social mediakanalen en via ons online magazine wifty.be, maar we willen mensen ook offline aanspreken.”

“Dat klinkt old school, ja, maar er gaat niets boven persoonlijk contact en mensen raken wanneer ze daar zelf zin in hebben en tijd voor willen maken. Daarom organiseren we regelmatig party’s en events, omdat we onze pappenheimers willen leren kennen én knuffelen! We vinden het zelf heerlijk om ons over te geven aan een boek. We wilden een boek maken dat je kan koesteren, waar je aan kan snuffelen, waar je blijer en slimmer van wordt, en dat vooral herkenbaar is. Dat ‘we-begrijpen-elkaar’ gevoel, zonder betuttelend of belerend te zijn. Er komen dialogen in, experts en mooie zwart-wit portretten door fotograaf Jean Van Cleemput van midlifekickers met een verhaal. En met heel veel deugnieterij natuurlijk, want lachen verzacht het ouder worden, haha!”

Als je één ding moet kiezen, wat is dan het allerleukste aan ouder worden?
“Dat je vanbinnen dat jonge meisje, die jonge vrouw blijft. Dat maakt dat we zelf ook anders kijken naar oudere mensen. We zoeken en zien nu in iedereen dat meisje of dat jongetje. Mooi is dat.”

“Wat een verademing om niet meer bezig te zijn met tampons en maandverbanden. Echt een pak van ons… eh… vagina.”

Hoe geweldig is het om nooit meer ongesteld te zijn?!
“Zaaaaaaaaaaalig! Echt, wat een verademing om niet meer bezig te zijn met tampons en maandverbanden. Echt een pak van ons … eh… vagina. Geen zorgen meer over anticonceptie, dat voelt echt bevrijdend, hoewel je natuurlijk wel nog altijd wel veilig moet vrijen. In ons boek hebben we het over vagina(re)animatie, over hoe belangrijk het is om na de menopauze je vagina extra aandacht te geven. Het hoofdstuk Diva Vagina is een must read!”

Waar staat de term ‘F.A.R.T.’ voor? Worden we allemaal heel erg winderig worden na onze 50ste verjaardag?
“Haha, wild is the wind! Ja, we hebben zelf een paar nieuwe termen bedacht die bij dat nieuwe ouder worden passen. F.A.R.T. staat voor Fabulous Aging Reset Therapy, een aanrader voor iedereen rond de 50. Je neemt de tijd om alles eens op een rijtje te zetten, grote schoonmaak te houden en even stil te staan bij alle frustraties en negatieve ervaringen uit het verleden. Of dat nu een scheiding is, een fout gelopen liefdesrelatie, een ontslag of een teleurstellende carrière, het afscheid van iemand dierbaar of een ziekte die je moet aanvaarden. Evengoed sta je stil bij alle positieve ervaringen, om dan alles een plaats te geven, ballast overboord te gooien en los te laten. Samen met de F.A.R.T.-therapeut doe je een mind-reset, zodat je klaar bent om fabulous ouder te worden. Klinkt goed, niet?”

“Veel jongere vrouwen laten ons weten dat ze dankzij onze aanpak niet meer bang zijn om ouder te worden.”

Wie is de coolste vrouw boven 50 ter wereld in jullie ogen?
“We kunnen echt niet zomaar één vrouw kronen tot coolste 50-plusser ter wereld.Om in eigen land te blijven: we hebben een enorme boon voor Delphine Boël. Ze is net 50 geworden en voelt zich forever negen. Delphine is een eeuwige rebel en laat dat rebelse kantje nu nét zijn wat wij heel aantrekkelijk vinden bij andere vrouwen. Daarnaast vinden we haar creativiteit en humor aanstekelijk en het houden we van het feit dat haar leven rond liefde draait. Fotograaf Jean Van Cleemput maakte een mooie zwart-wit portret van haar voor ons boek.”

Moeten vrouwen onder de 50 dit boek ook lezen en waarom?
“Oh ja! Trouwens, op midlife staat geen leeftijd. Voor sommigen is dat 40 voor anderen is dat 50 en er zijn mensen die al rond hun 30 iets voelen kriebelen. Dit is het boek dat we zelf graag hadden gelezen toen we vragen hadden over ouder worden. Dit boek is een delicatesse voor iedereen die midden in het leven staat en nieuwsgierig is naar het nieuwe ouder worden.”

“Heel veel jongere vrouwen laten ons weten dat ze, dankzij Wifty en onze aanpak, niet meer bang zijn om ouder te worden, en dat ze er zelfs naar uitkijken om 50 te worden. Dat is het mooiste compliment.”

Midlife Kick is uitgegeven bij M Books. Meer info vind je op www.midlifekick.be
Charlie-abonnees kunnen alvast een voorpublicatie lezen uit het boek en maken kans op een gratis exemplaar. Hou onze volgende nieuwsbrief in de gaten!
Lees ook: Sterf zo jong en zo laat mogelijk

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen