Beeldreeks

De zomer in beeld

De zomer in beeld

Fotografe Sandra Mermans gaat op zoek naar hoe mensen de zomer vieren in België en trekt met haar camera naar campings, geïmproviseerde zandstrandjes en plakkerige pretparken. Een driedelige zomerreeks over vakantie in eigen land. Deze week deel 2: Camping Ter Duinen in De Haan.

A2A4845

Mijn tocht langs vakantieplekken in eigen land brengt mij deze keer naar de Belgische kust: ik ga langs bij de vakantiegangers op Camping Ter Duinen, vlakbij het strand van De Haan. Wat me meteen opvalt zijn de op het eerste zicht nogal kale witte containerwoningen die netjes naast elkaar gerangschikt staan. Al snel merk ik dat ze een sympathiek microwereldje vormen waar het gezellig vertoeven is. Waar kinderen ongedwongen spelen en mensen simpelweg genieten van elkaars gezelschap. Sommige bewoners staan al meer dan 40 jaar op dezelfde plek met hun campingcar. Iedereen die ik spreek heeft het over de rust die ze hier vinden en de amicale sfeer die er heerst. “En de kinderen kunnen hier ook zo goed spelen. Het is niet ver rijden van huis en in De Haan heb je een microklimaat.” Tel daarbij nog eens een glaasje cava of druivensap (lees: zelfgemaakte porto) op tijd en stond, en je hebt redenen zat om te komen genieten van het campingleven aan de Belgische kust. 

Julie (34), McKenzie (11), Malcolm (7) en Laurenzie (5)

Julie-(34),-McKenzie-(11),-Malcolm-(7)-en-Laurenzie-(5)
“Als kind kwam ik hier in de omgeving al kamperen. Soms gaan we wel eens naar Spanje. Maar eigenlijk gaan we het liefst elke keer opnieuw naar dezelfde plek. Ik hou namelijk niet zo van verandering. En de kinderen kunnen hier rustig spelen.”

Ralf (11)

Ralf-(11)
“Ik ben hier elk weekend samen met mijn mama en mijn oma. Het is hier heel tof om te spelen. Thuis hebben we enkel een terras. Hier kan ik met mijn vrienden veel voetballen, fietsen of met waterpistolen spelen. Als het slechter weer is speel ik wel eens op mijn iPad.”

Marie-Jeanne (67) en Lucien (69), Olivier (42) en Karin (53)

Marie-Jeanne-(67)-en-Lucien-(69),-Olivier-(42)-en-Karin-(53)
“We vinden de Vlaamse mentaliteit en joie de vivre geweldig. On aime les Flamands! Iedereen is hier ook heel vriendelijk. We houden niet van het buitenland. We zitten liever bij onze camper. Oh ja, Antwerpen is ook wel heel mooi. Ze hebben daar veel mooie juwelenwinkeltjes. Wil je nog iets drinken?”

Georgette (74)

Georgette-(74)
“We houden van het goede weer, de goede lucht en de rust. We staan al 15 jaar op deze camping. De zee en de duinen zijn heel mooi in De Haan. Alleen durven we niet zo goed naar het strand dit jaar vanwege de aanslagen. En zo denken nog mensen erover. Het is normaal veel drukker deze tijd van het jaar.”

Robert (79) en Agnes (79)

Robert-(79)-en-Agnes-(79)
“We zijn vroeger veel naar het buitenland gereisd, maar nu zijn we daar te oud voor. We staan hier al 42 jaar op de camping. De sfeer is heel goed en iedereen helpt elkaar. We verblijven per jaar tot bijna 100 dagen per jaar op de camping. Overdag lezen we veel of gaan we wandelen. Om drie uur drinken we meestal een tasje koffie met de vrienden hier en ’s avonds spelen we vaak Rummikub.”

Guy (67) en Liliane (74)

Guy-(67)-en-Liliane-(74)
“Als we kunnen, komen we naar onze campingcar. Ook als het slecht weer is. Dan zitten we gewoon veel binnen. We houden van de goede lucht. Die is veel beter dan bij ons in Moeskroen. Mijn man spreekt Nederlands, ik niet, en dan is het moeilijker om contact te maken. In juli en augustus is het hier drukker en zijn er ook meer Franstaligen.”

_A2A4728 A2A5058 A2A5023 A2A4856

Bekijk de hele reeks hier: de zomer in beeld
Alle foto’s Sandra Mermans

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen