Beeldreeks

Come as you are: vrouwen voor de camera

Come as you are: vrouwen voor de camera

Fotografe Ellen Van den Bouwhuysen nodigde vrouwen uit om voor haar camera plaats te nemen, gewoon zoals ze zijn. Het project ‘Come as you are’ was geboren. Ellen: “We zijn zo veelzijdig, elk op onze eigen manier. Die schoonheid wilde ik in beeld brengen. Mijn modellen en ik versterken elkaar door samen te werken en door te laten zien: we zijn goed zoals we zijn.”

Je project heet Come as you are, vanwaar deze naam?
“Het project, de locatie en zelfs de sfeer van de foto’s zaten al lang in mijn hoofd. De uitnodiging naar vrouwen luidde ‘als je zin hebt, kom voor mijn lens staan, gewoon zoals je bent. Come as you are. Puur en eenvoudig, maar vooral ook echt. Schoonheid is niet enkel het uiterlijk, maar het totale pakket van een mens, in het geval van dit project: de vrouw. Hoe ze in het leven staat, de keuzes die ze maakt, de meningen die ze heeft.”

Je hebt gekozen voor een erg bijzondere locatie. Wat sprak je zo aan aan de serre?
“Enkele jaren geleden werd ik voor een magazine op pad gestuurd om een vrouw te portretteren. Ik werk graag met daglicht en toen ik haar vroeg wat de lichtste kamer van haar huis was, antwoordde ze dat dat haar serre was. Een kleine, witgeschilderde houten constructie, achterin haar tuin. De sfeer van dat beeld is in mijn hoofd blijven hangen en ik wist dat ik ooit een portretreeks wilde maken in een serre. Het was een hele zoektocht, maar uiteindelijk bleek de serre van de beroepsschool Sint-Jozef in Gent helemaal te voldoen aan mijn wensen.”

“#fuckperfect en #getreal, daar ga ik voor.”

Wat heb je geleerd uit de shoot?
“Hoe fantastisch ontmoetingen zijn. Hoe schoon het is wanneer je een positieve omgeving creëert, de verlegenheid plaatsmaakt voor meer  zelfvertrouwen. Maar er was ook ruimte voor het tonen van verdriet of moeilijkheden waar je mee worstelt. De vrouwen die ik mocht fotograferen, zijn gekomen zoals ze op dat moment waren en daar ben ik hen heel dankbaar voor.”

In je boek ‘The Gentlemom’ ging het over het delen van eerlijke verhalen over postnatale depressie en de moeilijkheden die gepaard gaan met kleine kinderen grootbrengen. Is transparantie of openheid voor jou een rode draad in je werk?
“Dat is het zeker geworden. Zelf ben ik kopje onder gegaan doordat ik mijn onregelmatige leven maar moeilijk kon rijmen met de regelmaat die mijn kersverse zoontje vroeg. Ik heb mezelf uitgeput. Via ‘The Gentlemom’ heb ik, samen met mijn partner in crime Kirsten, eerlijk mijn verhaal gedeeld. Het leven als mama zoals het is met ups, maar ook de downs. Ik heb geleerd dat kwetsbaarheid iets schoons is en niet iets waar ik bang voor moet zijn. Dat wil ik graag vertalen in mijn beelden. #fuckperfect en #getreal, daar ga ik voor. Er is zoveel meer dan een maatje mager en een glad gezicht. Het wordt hoog tijd dat we ons daar heel bewust van worden en het photoshoppen en gladstrijken gaan intomen. Dat we naar het totaalpakket van mensen kijken.”

“Mijn camera is vaak een toegangsticket tot de mooiste landschappen, de hipste steden en de fijnste mensen.”

Wat is het leukste aan fotografe zijn?
“Dat ik dankzij mijn job op zoveel plekken mag komen, zoveel mensen mag ontmoeten en naar hun verhalen mag luisteren terwijl ik hen fotografeer. Mijn camera is vaak een toegangsticket tot de mooiste landschappen, de hipste steden en de fijnste mensen. Observeren en vastleggen. De wereld tonen zoals ik haar zie, is het meest fantastische om te doen. Zelden heb ik het gevoel gehad ‘aan het werk te zijn’ en daar ben ik ontzettend dankbaar voor.”

 

Schrijfster Celia Ledoux (39)

Wie of wat heb je nodig om je goed in je vel te voelen? “Lichamelijk is daar weinig voor nodig. Op momenten dat ik besef dat ik daar alleen mijzelf voor nodig heb, ben ik al een eind weg. Om je mentaal goed te voelen geldt hetzelfde. Daar beseffen dat je zelf de basis bent en er niets anders nodig is, is moeilijker. Het is wel fijn als iemand die je graag hebt van je lichaam houdt. Om die blik op je lichaam te voelen. Dat wel.”

Wanneer voel jij je op en top vrouw? “Wanneer het zomer is en ik de zon en lichte wind op mijn huid voel, en de zon op mijn huid kan ruiken.”

 

Schrijfster Evi Renaux (32)

Wie of wat heb je nodig om je goed in je vel te voelen? “Zonlicht. Warmte, letterlijk en figuurlijk. Aanraking. Tederheid. Rust. ‘Mijn’ mensen. Zuurstof; voelen dat er effectief lucht is rondom mij, maar ook voelen dat er ruimte is. In mijn hoofd. Doen wat ik graag doe. Dan straal ik.”

Met welk  droom loop jij al lang rond? “Al schrijvend oud worden. Niets anders doen dan tokkelend de wereld zien, mensen inspireren met mijn verhalen, en daarvan kunnen leven.”

 

Wetenschappelijk onderzoeker Marie Joossens (40)

Wie of wat heb je nodig om je goed in je vel te voelen? “Mijn lief, onze kindjes, mijn mama, mijn zus, mijn vriendinnen – de mensen die ik graag zie en met wie zonder veel moeite de slappe lach krijg.”

Wanneer voel jij je op en top vrouw? “Als ik iets draag waar ik me goed in voel, én als ik borstvoeding geef (lacht).”

 

Hoofdredactrice Jozefien Daelemans (38)

Wie of wat heb je nodig om je goed in je vel te voelen? “Mensen die me goeie energie geven, die me kunnen laten lachen. Zon, veel zon. En comfortabele kleren.”

Wanneer voel jij je op en top vrouw? “Moeilijke vraag… Ik ben daar niet zo mee bezig, denk ik. Als kind was ik een halve jongen en ik draag bijna nooit make-up of hoge hakken. Maar als ik toch iets moet zeggen: wanneer ik in mijn blootje in bed lig met mijn man en de zachtheid van mijn lijf contrasteert met zijn behaarde bast.”

 

Foto boven: Ellen Van de Bouwhuysen
www.ellenvandenbouwhuysen.be

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen