Event

Waarom je de boekvoorstelling van Dalilla Hermans niet mag missen

Waarom je de boekvoorstelling van Dalilla Hermans niet mag missen

Op 24 mei wordt Brief aan Cooper en de wereld, het nieuwe boek van redactrice Dalilla Hermans voorgesteld met een avond vol eerlijke gesprekken over identiteit en muziek, in HETPALEIS in Antwerpen (tickets koop je hier). Wij vroegen Dalilla naar het verhaal achter haar boek en stellen de gasten voor die Dalilla een handje helpen om haar boek aan de wereld te presenteren.

Dalilla Hermans werd in 1986 in Rwanda geboren, maar groeide op bij haar blanke ouders in een klein dorpje in de Kempen. Dat zorgde voor heel wat uitdagingen. “Toen ik 18 was volgde ik rijlessen. De instructeur die ik had schreeuwde zo vaak tegen me dat ‘mijn volk toch echt niet kan rijden’, dat ik het ging geloven. Geen rijbewijs dus.” schrijft Dalilla in 2014 in een open brief over racisme. De brief ging viraal en sindsdien is ze een veelgevraagd spreker en opiniemaker over het thema.

“We moeten meer praten over deze thema’s, omdat er zo vaak dingen scheefgroeien in de maatschappij door onwetendheid.”

Voor Charlie schrijft Dalilla The Race Files, een gespreksreeks over identiteit en racisme. Deze gesprekken waren zo inspirerend dat ze het idee kreeg om een boek te schrijven. “Ik had zo genoten van mijn conversaties met de mensen die ik interviewde. Ik moest altijd met spijt in het hart stukken inkorten. Hier zit meer in, dacht ik. We moeten meer praten over deze thema’s, omdat er zo vaak dingen scheefgroeien in de maatschappij door onwetendheid. We moeten de dialoog over racisme echt opentrekken en de verhalen van slachtoffers vertellen. Alleen zo kunnen we de kloof tussen mensen dichten en kan er begrip komen.”

Dalilla werd al snel uitgenodigd om op gesprek te gaan bij uitgeverij WPG-Manteau. “Eerst dacht ik dat ik een boek wilde maken met interviews, maar toen kwam al snel naar boven dat mijn eigen verhaal ook interessant was, ik moest alleen een manier vinden waarop ik het wilde vertellen.”

Toen Dalilla zwanger was van haar eerste kind, besprak ze met haar man dat ze bang was voor de eerste keer dat ze haar zoon zou moeten uitleggen wat racisme is. Haar boek is dan ook gericht aan haar oudste zoon Cooper en werd een soort handleiding voor het leven met een ‘kleurtje’. “Moeder worden was het meest ingrijpende dat me ooit is overkomen. Waar ik vroeger veel passiever was, kan ik nu niet langer gewoon toekijken hoe het misloopt. Ik moet actief proberen om de wereld waarin mijn kinderen moeten opgroeien een betere plaats te maken.”

“In de eerste plaats is mijn boek een persoonlijk verhaal, geen politiek pamflet.”

Het is bovenal een autobiografisch boek met verhalen vanuit haar babytijd in Rwanda tot het heden. “Vanuit mijn ervaring vertel ik over racisme en over wat opgroeien en leven en opvoeden met een donkere huidskleur in Vlaanderen betekent. Daardoor vertel ik natuurlijk ook iets over de maatschappij. Er komt wel wat kritiek aan te pas, maar in de eerste plaats is het een persoonlijk verhaal, geen politiek pamflet.”

Tom De Cock, Leslie Hodge en Kamal Kharmach

Op 24 mei 2017 organiseert Charlie Magazine samen met Manteau en HETPALEIS een publieksavond over identiteit en racisme ter lancering van Brief aan Cooper en de wereld. Dalilla gaat er in gesprek met radio-, televisiemaker en vader van adoptiedochtertje Jasmijn, Tom De Cock, stand-up comedian met Marokkaanse roots, Kamal Kharmach, en actrice Gerda Havertong. Dalilla kijkt ernaar uit om alle gasten te ontmoeten, zowel zij die op het podium zullen verschijnen als die in de zaal, maar het ontmoeten van Gerda Havertong is echt een kinderdroom die uitkomt. “In mijn kindertijd was Gerda Havertong de enige zwarte vrouw die op tv kwam. Bovendien was ze leuk en warm, ze was mijn eerste rolmodel die ook op mij leek.”

Gerda Havertong is bekend van Sesamstraat. In 1987 kaartte ze in dat programma al het Zwarte Piet-debat aan. In dit iconische fragment legt ze aan Pino uit wat Zwarte Piet voor haar betekent. “We begrijpen best wel dat Zwarte Piet al heel lang komt en voor veel mensen een leuk feest is, maar voor veel zwarte mensen, grote mensen en kinderen, is het helemaal geen feest.”

Soe Nsuki, Dalilla Hermans en Coely

De muziek wordt verzorgd door Judith Okon en Coely, die de avond afsluit met een intieme set. En dat op zich is al een reden om te komen volgens Dalilla. Coely opent dit jaar Rock Werchter, ze staat op Glastonbury en stond onlangs in een uitverkochte AB. “Coely is echt aan het boomen.”

De avond wordt aan elkaar gepraat door Charlie-redactrice en stand-upcomedian Soe Nsuki.

Een ticket voor deze unieke avond kost €20, inclusief een gesigneerd exemplaar van het boek en een drankje. Meer info vind je op de eventpagina.

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen