Uitgetest

Met de billen bloot

Uitgetest: naakt op vakantie met je collega's

Met de billen bloot

Hoe awkward of erotisch is het, om je collega’s vijf ­dagen lang in ‘hunne pure’ te zien rondlopen? En wat doet zo’n naaktexperiment met je complexen? Zeven Charlies ­vierden vakantie mét elkaar en zónder kleren. “Ik probeerde niet te gluren, maar je kijkt tóch.” Foto’s Sarah Van Looy

Ons nieuwe bookzine staat helemaal in het teken van de liefde. En wat zegt meer peace & love dan een naaktshoot? Speciaal voor dit nummer ging onze redactie uit de kleren: 5 vrouwen en 2 mannen gingen samen in hun blootje op vakantie om te onderzoeken: ‘Is naakt altijd opwindend?’ Om vervolgens geconfronteerd te worden met een andere vraag: hoe moeilijk is het om van je eigen blote lijf te houden?

Hoofdredactrice Jozefien: “Wanneer we blote lijven zien, is dat meestal in een sexy context: in porno, in reclame, in videoclips. Het vrouwelijk lichaam – maar intussen ook het mannelijke lichaam – wordt ontzettend vaak geseksualiseerd: billen, borsten en sixpacks worden gebruikt om allerlei spullen te verkopen. Bovendien zijn de (half)naakte lijven die we te zien krijgen vaak bewerkt en gefotoshopt. We zien bijna nooit meer een gewoon natuurlijk lichaam: het lichaam waarmee je geboren werd, waarin je wakker wordt en waarmee je in de douche stapt. Dat zorgt ervoor dat we een verstoord idee hebben van hoe een naakt lijf eruit hoort te zien. Daar wilden wij met dit experiment iets aan veranderen.”

“Hoe confronterend is het om je bloot te geven aan mensen met wie je enkel een zakelijke relatie hebt?”

Seksuoloog Wim: “We zijn de laatste jaren heel anders over naakt gaan nadenken. In de middeleeuwen waren ontblote lijven dagelijkse kost. Privacy? Bestond niet. Schaamte? Idem. Een lijf was een lijf. Dat is vandaag wel even anders. Wie zo snel mogelijk van sociale media gekegeld wil worden, post best een stel vrouwenborsten. En we zijn zelf ook preutser geworden: steeds vaker kleuren zwem- of onderbroekjes de douches van de sportclub. Daarom wilde ik graag meedoen met dit experiment. Hoe confronterend is het om je bloot te geven aan mensen met wie je enkel een zakelijke relatie hebt?”

Op hun vakantie gooiden de redacteurs hun kleren en schaamte af. Hoe ze dit hebben ervaren, lees je in ons nieuwe bookzine. Een erectie? Dat zou embarrassing geweest zijn!

Je kan ons bookzine kopen in de webshopin de betere krantenwinkel of onafhankelijke boekhandel: alle verkooppunten vind je hier
Of neem een abonnement en krijg meteen ook onze Charlie pins, toegang tot alle online artikels en het volgende bookzine!

Schrijf je reactie

24 reacties
 • Wim says:

  Ik zit in het zelfde schuitje asl menigeen ook hier hoor ik van ik wil wel maar mijn partner niet en dat is jammer . ja ik ga regelmatig naakt zwemmen hier en ik zou ook wel lid willen zijn van een naturisten club of nudisten club maar ik kan niets vinden dien aangaande inden misschien vanuit hier zelf oprichten optie met gezellige bijeenkomsten . groetjes Wim

 • Fred Borloo says:

  Ik ga al jaren naar naakt saunas (hoe anders?). En ik vind het heerlijk tussen iedereen rond te lopen of te zwemmen zonder kleren aan. Het is moeilijk uit te leggen hoe de (voor)oordelen wegsmelten als sneeuw voor de zon wanneer iedereen naakt is. Ik heb geen issues i.v.m. naakt zijn. Iedereen mag me zien zoals ik ben en ik zie iedereen graag zoals hij/zij is. Mensen vragen me soms of ik naar anderen kijk in de sauna. Natuurlijk kijk ik als ik iemand mooi vind! Dat doe ik met of zonder kleren aan. Of we elkaar respecteren of niet heeft nl. niets te maken met of we naar elkaar kijken en elkaar bewonderen of misschien wel stiekem verliefd of anders bloedgeil van elkaar worden. Respect gaat over wegblijven van “entitlement”. Ik weet niet of er een Nederlands woord voor bestaat, maar zoek anders gerust even op. Elkaar met liefde en respect bewonderen is heerlijk en eigenlijk een cadeautje voor elkaar. Ook nog voel ik me nergens zo veilig als in de sauna. Ik ben in al die jaren nooit ofte nooit door wie dan ook lastig gevallen of heb dat zelf ook niet gedaan. Er ontstaat een soort wederzijds respect dat heilig is in de sauna. En als je wat ervaring hebt en weet hoe je het moet opbouwen, en het afkoel process door hebt, is het nog eens heerlijk en gezond ook. Problemen met je zelfbeeld? Trip naar de sauna ten zeerste aan te raden. En laat die handdoek maar gerust af en toe vallen. Je hebt ten slotte een prachtig lichaam en daar mag je apetrots op zijn (ja, jij ook!!)…

  • Harry De Winde says:

   Jammer dat hier geen “like” knop bestaat.

   • flora says:

    gezond naturisme is geen middel of geen doel maar het vrijwel evidente, maar niet noodzakelijke, gevolg van het respectvol omgaan met zichzelf en met anderen.

 • Wiske says:

  Een man kan nu eenmaal een erectie krijgen. Maar als een vrouw met geheel of gedeeltelijk geschoren schaamhaar opgewonden wordt is dat ook duidelijk zichtbaar (weliswaar in minder uitgesproken mate dan bij een man). En dan laten we de tepels nog buiten beschouwing.

  • Jo says:

   Na zo’n ruim 10 vakanties van telkens bijna 3 weken kan ik je gerust stellen: ik heb nog nooit een erectie gezien op een naturistencamping. Ook niet op de naaktstranden of verenigingsterreinen die ik als dagtoerist bezocht.
   En ik zal wel zien of een vrouw al dan niet geschoren is maar ik ga er in een gesprek met haar ook niet naar kijken.
   Idem voor tepels, ik zal het misschien wel zien als ze harde tepels heeft maar het doet er niet toe. Je staat bij een gesprek meestal zo dicht dat het gelijk opvalt als je naar haar borsten staat (of zit) te staren.

   Niet het lijf is belangrijk maar de ganse mens achter datzelfde lijf die je voor je hebt als gesprekspartner.

   De jaren voor we naar de naturistencamping gingen hebben we nooit zo’n intense contacten gehad als die welke we kregen op de arme-mensen camping (wegens geen kleren kunnen kopen 😆 )

   Ik zou zeggen: bezoek eens een verenigingsterrein, ik meen dat het de eerste zondag van juni weer vrijblijvend open-deur-dagen zijn op de diverse terreinen (in gans Europa). Uit de kleren gaan op zo’n Open Dag hoeft helemaal niet als je je daar (nog) niet prettig bij voelt. Mij kan je dan in elk geval vinden bij Helios (in Meerbeek, bij Leuven).

 • tanghe says:

  hier vind je hieronder en site fr/ned

 • Wiske says:

  Ik zou heel graag lid worden van een nudistenclub, maar mijn partner wil daar niets van weten.

  • Gi. Bila says:

   Jammer voor hem hé Wiske, hij zal nooit weten hoe bevrijdend, elementair eenvoudig en gewoon leuk het is. Je kan moeilijk oordelen en zeker niet veroordelen als je het nooit eens geprobeerd hebt…

 • inderdaad Nico, veel is gelegen aan onze opvoeding:
  Enkel wie bekrompen is door aangeleerde schaamte spreekt denigrerend over nudisten. En zo gaat bijvoorbeeld de zeer preuts opgevoed Amerikaanse jeugd dat overcompenseren in allerlei wilde feestjes tijdens Spring Break.
  Wie echter van thuis uit is opgevoed met respect in woord én goed voorbeeld zal geen enkel probleem hebben met gezond naturisme dat gebaseerd is op algeheel respect voor elkaars persoonlijkheid en lichamelijkheid.
  Het was de goede observeerder tevens opgevallen dat de sfeer in bijvoorbeeld een familiale naturistencamping veel gemoedelijker en veel meer ontspannen is dan in een zogenaamde textielcamping. Kinderen ruziën niet met elkaar en ouders schreeuwen of schelden niet. En diefstal of vandalisme (aan bv het sanitair of aan de plantenbegroeiing) komt slechts heel uitzonderlijk voor. En mensen met de meest uiteenlopende handicaps kunnen er probleemloos zichzelf zijn zonder voortdurend nagestaard te worden en een golfslag van murmelende koppen achter zich te slepen.
  Maar je moet de zaken ook niet omdraaien: gezond naturisme is geen middel of geen doel maar het vrijwel evidente, maar niet noodzakelijke, gevolg van het respectvol omgaan met zichzelf en met anderen.

 • Peter says:

  Mijn ervaring als naturisten camping eigenaar ,en zelf naturist,is dat je met iedereen en alles gewoon kunt omgaan ook al ben jij bloot en de anderen gekleed en er moeite mee hebben om zich bloot te geven.Na verloop van tijd is er gewenning en gaat iedereen zich vrijer voelen. Bijna iedereen kan bloot accepteren als normaal.Het is vaak degene die bloot is die de spanning oproept in deze situaties. in 2016 waren er op de camping geklede en ontklede mensen door elkaar.Heel gezellig geweest. Goed voorbeeld doet goed volgen. Ook hier op het franse platteland doet niemand moeilijk over bloot.Toen ik aan het werkwas op de camping kwamen er twee oudere franse vrouwen de camping op en begonnen mij vragen te stellen ,want ze vonden het zoo leuk .

 • Wolf.be says:

  Betekent een erectie iets wat niet door de beugel kan? Dat kan toch gebeuren

  • Pieter says:

   Met een erectie kan je inderdaad niet rondlopen op een naturistencamping of op een naaktstrand of in een sauna. Dat is “not done”. Gelukkig maar. Mocht je dat toch overkomen ga je best even op je buik liggen of doe een handdoek om tot het over is. Wij zijn al jaren naturist en mij is het nog nooit overkomen.

 • Freddy Van Hoeck says:

  En hoe staan jullie tegenover bv oudere mensen, misschien afgetakeld, niet meer “mooi om te zien”…
  Of mensen met één of andere misvorming, want die zijn er ook en die vinden bloot zijn ook prettig !
  Heb ooit een dame in de sauna gezien die zeer zwaarlijvig was; het eerste en enige wat zij deed was in het zwembad gaan om van haar te zware lijf wat verlost te worden… Dat mens haar buik hing tot aan haar knieën. En wat dan nog….
  Bloot in een groep van naakte mensen werkt uitermate bevrijdend.
  Is hier weer sprake van “groepsdynamica” : zolang je doet zoals iedereen ben je oké ?

  • Jo says:

   Mijn echtgenote was rolstoelgebruikster, had hele grote borsten en bovendien een stoma. Het heeft jaren geduurd voor ik haar kon overtuigen het eens te proberen op de camping in Kroatië die naast een gekleed deel ook een naturistendeel had. Altijd was het argument “dat ze er niet uit zag, wat zouden de mensen wel niet denken”. Met het bloot an sich had ze geen probleem, het was hoofdzakelijk betreffende haar handicap.
   In 2010 heb ik haar kunnen overtuigen het te proberen met de vaste belofte dat ik alles afbrak en we naar het geklede deel gingen verhuizen als het niet beviel. Ik heb het niet moeten vragen…

   En toen ik het jaar nadien vroeg of ik een standplaats op het naturistendeel of op het geklede stuk moest reserveren was het antwoord gelijk: “Als je op he geklede deel gaat staan kun je alleen vertrekken, dan blijf ik thuis!”

   Het nadeel van het naturistendeel op die camping was wel dat er geen rolstoeltoegankelijk sanitair was. Ze moest dus altijd wat aan om naar een sanitairblok op het geklede deel te gaan. Het is meerdere keren gebeurd dat ze al een paar meter op het geklede stuk was als ze besefte dat ze geen kleren aan had.
   Jammer genoeg heeft ze er niet lang kunnen van genieten, in 2013 is ze overleden aan die vreselijke k-ziekte.

   • patje says:

    das heel erg jo je had ze liever nog wat langer mee gepakt maar het lot hebben we niet in de hand

  • Pieter says:

   Zeker ok Freddy! Bij naturisme gaat het niet over “mooi” en “lelijk”. Het uiterlijk doet er niet toe. Iedereen heeft het recht om in z’n blootje te lopen op plekken waar dat voorzien is. Iedereen is mooi op zijn/haar eigen manier. Ik ben ervan overtuigd dat mensen die niet de “perfecte maten” zelfs meer zelfvertrouwen krijgen op een naturistisch terrein (camping, strand etc…).

 • Nico Wille says:

  Het idee van een naaktdag vind ik een uitstekende format. Helaas wordt dit metéén gezien als openbare zedenschennis… Waarom geen evenementen op de Schorre bijvoorbeeld? Dan kun je metéén ook nagaan hoeveel mensen ongegeneerd hun normale lijf durven te vertonen. Ps: zoals bovenstaande reactie al zei:’ erecties zijn ook normaal….

 • Pieterjan Vandeveire says:

  Wim zegt in het artikel:’een erectie zou embarrassing geweest zijn.’ De vraag is waarom? Een erectie hoort toch ook bij het lichaam. Als ik aan dit experiment zou deelgenomen hebben, dan zou dat ’s ochtends zelfs onvermijdelijk geweest zijn. Net zoals borsten, billen, ballen etc er zijn in alle vormen is dat toch ook zo met erecties? Raar dat een seksuoloog dat dan zegt, niet?

  • Freddy Van Hoeck says:

   De naturisten hebben een gezegde : “bloot slaat dood”… Erecties komen uiterst sporadisch voor. Ben 25 jaar lang naar naaktsauna geweest, uitgebaat door naturisten, nooit dingen meegemaakt die niet door de beugel konden.

  • Jozefien Daelemans says:

   Hoi Pieterjan, dat citaat is van George, de andere man in het gezelschap. Uiteraard is er niks mis met erectie. George wilde enkel de vrouwen niet het gevoel geven dat hij hen aan het begluren was. En zoals Freddy zegt: er was inderdaad weinig erotisch aan!

   • Nico Wille says:

    Beste Josefien, ik denk dat je een belangrijke factor bent vergeten te benoemen. Jouw collega’s hebben vast allemaal een goede relatie thuis. Doe het experiment met allemaal singles en je creëert vast een andere sfeer. Dit is de reden waarom ik nooit op een naturistenkamp zal komen…

   • Beste Nico, de helft van de collega’s die mee waren, zijn single. Ik zie niet hoe dat een verschil zou maken?

 • huens christiane says:

  Naturistisch op vacantie gaan is een bevrijding voor geest en lichaam . Terug naar huis gaan met een knellende BH … erg vervelend na 3 weken . En effectief het scheelt wat in hoeveelheid was 🙂

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen