Beeldreeks

De good vibes van Afropunk Festival in beeld gebracht

De good vibes van Afropunk Festival in beeld gebracht

Afgelopen weekend vond in Parijs Afropunk Festival plaats, een rebels en creatief festival voor en door mensen die zich verbonden voelen met de Afro-cultuur. Fotografe Assia Missaoui was erbij en vond het festival een feest voor het oog. Ze kwam thuis met zonnige foto’s van stralende mensen.

Assia: “Ik bezocht Afropunk Festival, georganiseerd door de mensen achter de website Afropunk, in de eerste plaats omdat ik graag naar plekken ga waar ik mij verbonden voel met mijn roots. Thuiskomen in de maatschappij is niet altijd gemakkelijk en ik haal er energie en inspiratie uit om regelmatig samen te komen met gelijkgestemde zielen. Daarnaast heeft dit festival gewoon goede vibes. Ik ben fan van de Afro muziek en kledingstijl – al kun je niet over “de” Afrikaanse cultuur spreken, want er zijn zoveel verschillende gebruiken van Noord tot Zuid en van land tot land. Bovendien wordt er verder gekeken dan het continent Afrika en worden alle Afro-culturen meegenomen, ook die van de Caraïben en Brazilië bijvoorbeeld. In dit festival komt dat allemaal samen, het was nog uitbundiger dan ik verwacht had.”

“De bezoekers tonen zich zoals ze het liefst gezien willen worden.”

“Als fotograaf vond ik het festival een streling voor het oog; er waren zoveel heel diverse mensen om in beeld te brengen. Er waren bezoekers van alle huidskleuren, achtergronden en culturen. Ook witte mensen, en ja, ook best een aantal Belgen die naar Parijs waren afgereisd om erbij te kunnen zijn.”

“Wat me vooral opviel was de genderdiversiteit en dat er veel mensen out en proud aanwezig waren die zich niet aan een gender conformeren. De organisatie maakt heel duidelijk dat geen enkele vorm van discriminatie toegestaan is, wat maakt dat de bezoekers zich tonen zoals ze het liefst gezien willen worden, zonder beschaamd te zijn of het gevoel te hebben zich te moeten verantwoorden. Bij de toiletten hingen bijvoorbeeld posters waarop stond dat je niet het toilet moet gebruiken dat door de maatschappij wordt voorgeschreven, maar dat waar jij je goed bij voelt. Dit festival draagt daarmee veel meer uit dan culturele rijkdom, het is een feest van diversiteit in allerlei facetten.”

“Wat ik het leukst vond aan het programma was dat er beide festivaldagen twee geweldige vrouwelijke hosts waren, veel vrouwelijke dj’s en artiesten, en de crème de la crème van de Sahara blues die je niet snel op andere festivals ziet. Dat is muziek die dicht bij mijn roots ligt en waar ik graag naar luister. Naast muziek steekt het festival ook inhoudelijk goed in elkaar en activisme is een belangrijk onderdeel van de programmering – van LGBTQ+ tot Afrofeminisme.”

Fotografe Assia Missaoui

Op 22 en 23 juli vindt de Londense editie van het festival plaats. Alle foto’s die Assia bij Afropunk Parijs maakte kun je hier bekijken.

Schrijf je reactie

Colofon

Adres Redactie

Toko Space t.a.v. Charlie Magazine
Statiestraat 139
2600 Antwerpen